0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor  (Okunma Sayısı: 593 Kere Okundu.)
« : Ocak 21, 2013, 11:38:21 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Yakınımızı kaybetmeyi kabullenmeyen bizler, ilk başta inkâr edip öfkelensek de pazarlık ve çaresizlikten sonra bu acıyı kabul ediyoruz. Kabul etmesine kabul ediyoruz ama yastan da kimi durumlarda kurtulamayabiliyoruz

Kayıp ve yas sürecinin son derece doğal, ancak aşılması zor bir süreç olduğuna dikkat çeken NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi uzman psikoloğu Nazende Ceren Öksüz, yakınını yeni kaybetmiş kişinin yaşayabileceği ruh halini değerlendirdi.

Hiç kimsenin sevdiklerini kaybetmek istemeyeceğini ifade eden Öksüz söylendiği üzere ölümün zamansız bir şey olduğunu belirtti. Bu durumda kişinin hayata hemen kaldığı yerden devam etmesinin mümkün olmayacağına vurgu yapan Öksüz, kişinin bu dönemde yaşadığı öfke, üzüntü, çökkünlük, çaresizlik, suçluluk ve pişmanlık gibi duyguların diğer duygularını bastırdığını söyledi.
Kişinin biyolojik yapısı gibi psikolojik bir yapısının da olduğunu unutulmaması gerektiğini hatırlatan Uzm. Psk. Öksüz her bozulan dengenin yeni bir dengenin başlangıcı olduğuna dikkat çekti.
Öksüz bu zor süreçte koruyucu faktörlerin önemli olduğunu hatırlattı. Bu süreçte zaman, aile desteği ve sosyal destek, bizi koruyan iç kaynaklarımızdır diyen Öksüz, bir kayıp halinde kişinin 5 temel psikolojiye maruz kaldığını söyledi. Öksüz bu duyguları; inkâr, öfke, pazarlık aşaması, çaresizlik ve kabul şeklinde sıraladı.

İNKÂR:

İnkârın derecesi kişiden kişiye göre değişebilir. Örneğin ölen yakınının arkasından “hayır beni bırakamazsın” şeklinde ağlayan kişiyle, evde ölen yakınını arayan ya da kendini gece yarısı mezarlıkta bulan kişinin inkâr etme derecesi aynı değildir. Muhtemelen ikinci örnekteki kişi yas sürecini daha yavaş ve zor atlatacaktır. İnkâr mekanizmasını cenaze törenlerinde de görebiliriz.

Örneğin evlilik öncesi ölen kişinin tabutuna gelinlik sarılması gibi… İlk tepki olarak inkâr mekanizmasını kullanmamız adeta bir helikopterin piste yumuşak iniş yapmaya hazırlanması gibidir. Kişi için ölüm o kadar ağır bir darbedir ki, bu farkındalık yerine tam tersini kullanmak daha tercih edilesidir. Şok ve uyuşma hissi de bu döneme eşlik edebilir.
ÖFKE:

Kaybedilen kişiye veya bu kişinin tartışma yaşadığı herhangi birine, ölüm sebebine yöneltilebilir.

PAZARLIK AŞAMASI:

Örneğin kişi: “eğer bu yoldan kırmızı renk araba geçerse yaşadıklarım bir rüyadır” der. Bunu en yalın haliyle çocuklarda görebiliriz. Çocuk, bundan sonra hep söz dinlerse ölen kişinin geri dönüp dönmeyeceğini sorgulayabilir. Fakat yetişkin bireylerde de var olan ve doğal bir durumdur.

ÇARESİZLİK:

Bu aşamada kişinin başından geçen durumu daha fazla idrak edebildiğini, taşların yerine oturmaya başladığını, fakat beraberinde çökkünlük ve çaresizlik duygularıyla acının devam ettiğini söyleyebiliriz. Yaşananların farkına daha fazla varmakla beraber zihindeki bulanıklık, iştah ve uykuda düzensizlik, zaman zaman ağlamaklı olma, yaşamdan zevk alamama gibi durumlar devam eder.

KABUL VE YAŞAMI YENİDEN DÜZENLEME:

Kaybedilen kişiye duyulan özlemin devam etmesiyle birlikte hayatın devam eder. Kişi günlük yaşamına geri dönmüştür. Kabul, önce zihinsel sonra duygusal süreçle meydana gelir. Yani, “her şeye rağmen hayat akıyor” derken gözleriniz dolmaya devam eder.
Siz içinizden bunları söyledikçe duygularınız da durağanlaşmaya başlar. Zaman zaman özlem ve üzüntü hissetseniz de günlük yaşamınıza geri dönersiniz. Hayatın diğer alanlarıyla ilgilenmeye başlarsınız.
Bu sürecin çok kolay olmadığını, kaybın ve sonrasında yaşanan yas sürecinin doğal tepkiler olduğunu ifade eden Öksüz yaşan yas sürecinin süresine dikkat çekerek, uyarılarda bulunuyor.

YAS SÜRECİ NE ZAMAN PROBLEM HALİNE GELİR?

Yas süreci 3 aydan uzun süredir devam ediyor ve aşağıdaki belirtiler 1 aydır sürekli halde varsa yardım almamız gerekmektedir. Aşağıdaki belirtiler yas sürecinin problem haline geldiğine işarettir:
- İntihar düşünceleri
- Alkol ve madde kullanımı
- Kendimizi rüyadaymış, boşluktaymış gibi hissetme ya da hissizlik
- Öfke patlamaları
- Nedensiz aşırı neşelilik
- Olayı hiç olmamış gibi davranma
- Uyku ve iştah düzensizliği
- Önceki travmaların tetiklenmesiyle sürekli olarak aynı düşüncelerle meşgul olma, günlük hayata devam edememe.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor
« Posted on: Nisan 26, 2024, 07:39:19 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor e-book, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor programı, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor oyunları, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor e-kitap, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor download, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor hikayeleri, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor resimleri, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor haberleri, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor yükle, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor videosu, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor şarkı sözleri, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor msn, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor hileleri, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor scripti, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor filmi, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor ödevleri, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor yemek tarifleri, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor driverları, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor smf, Ölüm Yasını Atlatmak Oldukça Zor gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Oldukça İlginç Bir Araç
İlginç - Garip Şeyler
By.MuraT 3 954 Son Mesaj Ağustos 13, 2008, 08:43:01 ÖS
Gönderen : MaViSh
Hep Gidenlerin Yasını Tuttu Yüreğim
Aşk Şiir - E-Kart - Sms - Mektup ve Öyküleri
Asortik Hatun 1 1045 Son Mesaj Ekim 11, 2008, 03:41:41 ÖS
Gönderen : *_SiLenCe_*
Menapozu Atlatmak Için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kadın Hastalıkları
Honey_Face 0 656 Son Mesaj Ocak 14, 2013, 05:04:10 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Deveye Hendek Atlatmak
Deyimler Sözlüğü
Asortik Hatun 0 688 Son Mesaj Ekim 30, 2013, 12:50:01 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Kendin Oldukça Güzelsin - Selçuk Alkan
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 714 Son Mesaj Nisan 09, 2015, 06:13:50 ÖS
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular