0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Ölü Pikselleri Diriltin!  (Okunma Sayısı: 787 Kere Okundu.)
« : Mayıs 25, 2009, 03:27:55 ÖÖ »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179




Monitörünüzü açtığınızda sinir bozucu sönük bir nokta ile karşılaşırsanız, birkaç basit adımla bu pikselleri yeniden hayata döndürebilirsiniz.

LCD monitör kullanıyorsanız, piksellerle aranız bozuk olabilir. Bazen ekranın bir tarafında yanmayan bir nokta görürsünüz. Gözünüze battıkça batar, bir şeyler yapmak istersiniz.

Tabii monitörünüzü kaderine de terk edebilirsiniz. Ancak, ya size birkaç basit adımla bu çalışmayan pikselleri tekrar çalışabilir duruma döndürebileceğinizi söylesek?

Aslında çalışmayan piksellerin çoğu “ölü pikseller” olarak nitelendirilir. Ancak ölmenin dışında, birkaç farklı durum daha vardır. Sıkışmış pikseller ve yanmış pikseller gibi.


CD monitörlerdeki pikseller içerisinde RGB (kırmızı-yeşil-mavi) renkler bulunur. Bu renkler birbirine karıştırılarak diğer renkler elde edilir. Bu renklerin hepsi kullanımdaysa o pikseldeki görüntü beyaz, kullanımda değilse siyahtır. Yan pikseller olarak adlandırılan bu renklerde de problemler oluşabilir.

Mesela bu 3 renk pikselinden sadece 1 veya 2 tanesi çalışıyorsa, o piksel son derece kırmızı, yeşil, sarı, açık mavi veya mor görünebilir. Şayet bütün bu yan piksellerin hepsinde birden bir problem varsa, görüntü aşırı derecede parlak bir beyaza bürünür. Bu hususta, LCD monitör seçerken de dikkatli olmanız gerekiyor.

ISO 13406-2 sertifikası olan A sınıfı monitörlerde hiçbir bozuk piksel bulundurma lüksü mevcut değilken, dördüncü sınıf bir LCD monitörde 50’ye kadar bozuk piksel çıkabilir.

Sonuç olarak, LCD monitörler gün geçtikçe popüler bir hal alıyor. Şayet siz de bir LCD kullanıcısı iseniz veya yakın zamanda bir LCD monitör sahibi olacaksanız bu yazımızı okumanızda fayda var.


Sıkışmış pikselleri onarmak

Sıkışmış pikseller normalde fabrika hatalarından meydana gelirler. Yani monitörünüzle futbol maçı yapmadığınız sürece bu konuda sorun yok. Bazen ışık saçabilirler, bazen çalışmayabilirler. Ancak bu pikselleri çeşitli yazılımlarla veya manipülasyonlarla hayata döndürebilirsiniz. Bu yazılımlar, genelde farklı şiddet ve çeşitlerdeki renkleri ani olarak ekrana yansıtarak sıkışan pikseli çalışır hale getirmeye çalışırlar.

Bunun dışında sıkışmış pikselleri kurşun kalem silgisi gibi cisimlerle baskı uygulayarak da çalışır duruma getirebilirsiniz. Sıkışmış pikselin üzerine uygulanan baskı, katmanlar arasındaki yağın hareket etmesini sağlar.

Bu çözümün net bir garantisi olmamakla birlikte, yaptığınız baskının ayarını kaçırırsanız elinize taze taze bozulmuş pikseller geçebilir.


Ölü pikseller, genellikle monitörün içerisindeki transistörün enerjiyi düzgün olarak açıp kapayamamasından meydana gelir. Ölü pikseller, transistörlerde bir sorun olduğunu gösterirken, nadir olarak onarılabilir durumdadırlar.

Yanık pikseller ise fabrika hataları sonucu oluşurlarken, sıkışmış pikseller gibi sıklıkla onarılabilirler. Ancak bunun da bir kesinliği yoktur. Olsun, en azından denemeye değer.

Sorunlu pikselleriniz mevcutsa, ekrana baskı uygulamadan önce size yazılım yolunu denemenizi tavsiye ediyoruz. UDPixel ve JScreenFix ihtiyacınızı görebilir.

UDPixel, monitöre farklı renkler göndererek sıkışmış veya arıza yapmış olan pikselleri belirlemede ve düzeltmede kullanıcıya yardımcı oluyor.




JScreenFix ise bir tarayıcı penceresinde açılıyor ve çalışmak için Java eklentisine ihtiyaç duyuyor. Bu ekranda, F11’e basarak görüntüyü tam ekran yapabilirsiniz. Onarımdan tam olarak verim almak istiyorsanız, monitörünüzü en azından bir saat boyunca bu uygulama ile baş başa bırakmanızı tavsiye ediyoruz.



Programlar, yazılımlar, doktorlar, mühendisler geldi yine de olmadı. O zaman son çare olarak bir adet silgi ile başlıyoruz arızalı pikselimizin üzerine nazikçe baskı yapmaya. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Fazla bastırırsak bozuk pikselin etrafındaki düzgün çalışan pikselleri de bozabilirsiniz.

Bu metodun işe yarayıp yaramayacağı maalesef kesin değil. Ayrıca bazı şeyleri düzeltmek yerine bozabilirsiniz de. O bakımdan bu tekniği denerken dikkatli olmanızda fayda var.
« Son Düzenleme: Mayıs 25, 2009, 03:34:34 ÖÖ Gönderen : By.CeZa »
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Ölü Pikselleri Diriltin!
« Posted on: Nisan 24, 2024, 06:20:22 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Ölü Pikselleri Diriltin! e-book, Ölü Pikselleri Diriltin! programı, Ölü Pikselleri Diriltin! oyunları, Ölü Pikselleri Diriltin! e-kitap, Ölü Pikselleri Diriltin! download, Ölü Pikselleri Diriltin! hikayeleri, Ölü Pikselleri Diriltin! resimleri, Ölü Pikselleri Diriltin! haberleri, Ölü Pikselleri Diriltin! yükle, Ölü Pikselleri Diriltin! videosu, Ölü Pikselleri Diriltin! şarkı sözleri, Ölü Pikselleri Diriltin! msn, Ölü Pikselleri Diriltin! hileleri, Ölü Pikselleri Diriltin! scripti, Ölü Pikselleri Diriltin! filmi, Ölü Pikselleri Diriltin! ödevleri, Ölü Pikselleri Diriltin! yemek tarifleri, Ölü Pikselleri Diriltin! driverları, Ölü Pikselleri Diriltin! smf, Ölü Pikselleri Diriltin! gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Ölü Pikselleri Bulun!!
O Ö P R S
By.CeZa 2 1216 Son Mesaj Temmuz 01, 2008, 11:00:35 ÖS
Gönderen : HaYaL


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular