0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü )  (Okunma Sayısı: 1110 Kere Okundu.)
« : Kasım 29, 2009, 08:02:32 ÖS »

Furkan
*
Üye No : 3437
Yaş : 28
Nerden : Tokat
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 6751
Mesaj Sayısı : 10 941
Karizma = 15570


1.1 Madencilik

Nükleer yakıt döngüsü, uranyumun madenciliği ve uranyum oksitlerinin bir karışımından oluşan ‘sarı pasta’nın eldesiyle başlar.
1.2 Zenginleştirme
Bundan sonraki aşama zenginleştirmedir.  Büyük ölçekli zenginleştirme için iki yöntem var: ‘Gaz diffüsyonu’ ve ‘santrifujle ayrıştırma’.  İkisi de girdi olarak UF6 kullanır.

1.3 Gaz Diffüsyonu

Gaz diffüsyon yöntemi, hafif moleküllerin, ağır olanlardan daha hızlı hareket ediyor olmasına dayalı olarak çalışır.  Eğer UF6 gazı, üzerine basınç uygulanmak suretiyle, ince gözenekli ‘yarı geçirgen’ bir zardan geçmeye zorlanırsa; hafif moleküller, zarın gözeneklerinden sızıp diğer tarafa ulaşmakta, ağır olanlara göre daha başarılıdırlar.  Dolayısıyla, zarın öte tarafına geçen gaz, hafif molekül içeriği açısından az biraz zenginleşirken, geride kalan kısmı fakirleşir.  Zenginleşmiş gaz, bir sonraki evreye sokulup, daha da fazla zenginleştirilirken, fakirleşmiş gaz bir önceki evreye geri gönderilir.
ABD ve Fransa’da zenginleştirme işlemi, halen ağırlıklı olarak bu yöntemle yapılıyor.
1.4 Santrifüj yöntemi
Santrifüjle zenginleştirmede, 10-15 cm çapında ve 1-1,5 m yüksekliğindeki silindir şeklinde bir ‘rotor’, koruyucu bir kabın içindeki boşlukta, altındaki bir elektrik motoru tarafından, 50-70 bin devir hızla döndürülmektedir.  UF6 buharı, dönme eksenini oluşturan borunun etrafından rotorun içine verilir.  Rotorun dış duvarında 400-500 m/s’yi bulan bir hızla dönmeye zorlanan buhar molekülleri, yerçekimi ivmesinin milyon katı kadar bir merkezcil ivmeyle dönme ekseninden dışarıya doğru savrulur.  Tüm moleküller, duvara fırlatılan bir jöle gibi, rotorun yan yüzeyine yapışık ince bir katman oluşturur.  Ancak, üzerlerindeki kuvvet daha büyük olan ağır moleküller katmanın dış kısmına kayarken, hafif moleküller görece içerde kalır.  En büyük zenginlik farkı, yan yüzeyin en üstü ile en altı arasındadır.  Bu konumlara uzatılan iki boru ucundan; alttakiyle zenginleşmiş ürün alınıp bir sonraki, üsttekiyle de fakirleşmiş ürün alınıp bir önceki santrifüj evresine gönderilir.
Bu yöntem, Almanya-Hollanda ticaret şirketi Urenco tarafından kullanılıyor.
Yakıt döngüsünün imalata kadarki kısmı ‘ön cephe’ aşamasını oluşturuyor.  Yakıtın reaktörde kullanılmasından sonraki aşamalar ise, yakıt döngüsünün ‘arka cephe’sini oluşturur.  Çevre açısından ciddi tehditler sunan ‘yüksek düzeyli’ radyoaktif atıklar, bu ikinci cephede oluşur.
1.5 Kullanılmış yakıt

Reaktörden çıkan yakıta, ‘kullanılmış yakıt’ denir.  Yakıt bu haliyle, radyoaktivitesi nedeniyle ısı üretmektedir.  Dolayısıyla, zırhlanıp soğutulması lazımdır.  Reaktör koruma binasının içindeki bekletme havuzlarına konur.  Havuzdaki su iyi bir zırh malzemesi oluşturduğu gibi, ayrıca yakıtı soğutur.  Yakıt bu şekilde, bir yıl kadar bekletilir.  Amaç, radyoaktivitesinin azalmasıdır.
Bundan sonrası için iki seçenek var: Ya yakıtı gözden çıkarıp ‘atık’ saymak, ya da yeniden işlemek.  Yeniden işlemenin amacı, kullanılmış yakıtın içeriğindeki  işe yarar izotopları ayrıştırıp, yeni yakıt üretiminde kullanmaktır.  İşlem aynı zamanda atığın hacmini azaltarak, yönetimini kolaylaştırır.
1.6 Yeniden işleme

Yeniden işlemenin tercih edilmesi halinde, kullanılmış yakıt 100 gün kadar sonra, bekletme havuzundan çıkartılıp yeniden işleme tesisine götürülür.  İşleme tesisinde yakıt çubukları mekanik olarak kesilip parçalandıktan sonra, nitrik asitte çözülür. Bu sulu asit çözeltisinde, uranyum ve plutonyum gibi aktinitlerle, fisyon ürünleri bir aradadır.  Çözeltiden uranyum ve plutonyum ayrıştırıldıktan sonra, geride fisyon ürünleri atık olarak kalır.
1.7 Plutonyum

Kullanılmış yakıtın yeniden işlenmesinden elde edilen plutonyumun izotop bileşimi, bomba yapımına uygun değildir.  Fakat bu plutonyumu, ortalama nötron enerjisi yüksek olacak şekilde tasarımlanmış olan ‘hızlı’ reaktörlerde ‘yakmak’ mümkündür.  Nötron verimi yüksek olan bu tür reaktörlerde; nötronların bir kısmı plutonyum çekirdeklerini parçalayarak enerji üretimini sağlarken, bir kısmı da U238 çekirdekleri tarafından soğurularak, bu çekirdekleri fisil Pu239’lara dönüştürüyor olur.  Uygun bir tasarımla reaktör, birim zamanda tükettiğinden daha fazla fisil çekirdek dahi üretebilir.  Bu durumda reaktörün, net yakıt üreticisi olduğu söylenir.  Böyle bir ‘hızlı reaktör’, ‘hızlı üretken’dir.  Çıkartılan yakıt yeniden işlenip, içindeki plutonyum ayrıştırılarak, tekrar yakıt üretiminde kullanılabilir.  Bu sürecin art arda birkaç kez tekrarlandığı döngüye, ‘kapalı yakıt çevrimi’ deniyor.
1.8 Radyoaktif atıklar

Kullanılmış yakıtın işlenmesinden geriye, yakıtın tonu başına 5 m3 kadar asit çözeltisi kalır.  Çözelti, buharlaştırma yoluyla yoğunlaştırılıp, aktivitesinin azalması için birkaç yıl süreyle bekletilir.  Sonra yakılarak tümüyle buharlaştırılır.  Yakma, radyoaktif atıkları toz haline getirip hacmini azaltır.  Elde edilen atık tozu cam tozuyla karıştırılıp eritilerek, paslanmaz çelikten varillere akıtılır.  Bundan sonra, içerdikleri aktivite doğal düzeylere inene kadar, güvenli bir şekilde saklanmaları gerekir.
1.9 Nihai depolama

Camlaştırılmış atık varillerinin, ‘şok emici’ jeoloji katmanlarında açılan yeraltı galerilerinde depolanması tasarlanmakta. Böylelikle, deprem şoklarından da korunmaları amaçlanıyor.
1.10 Geçici depolama
Yeniden işlemenin tercih edilmemesi halinde, kullanılmış yakıtın tümü atık sayılır.  Bu durumda, reaktörün bekletme havuzundan çıkartıldıktan sonra, beton bloklara gömülerek, kuleler halinde santral alanında saklanırlar.  Kuleler, tıpkı reaktör koruma binasında olduğu gibi, uçak düşmesi gibi dış darbelere dayanabilecek niteliktedir.  Kullanılmış yakıtın sonuç olarak, çelik silindirlerle zırhlanıp, nihai depolama tesisindeki yeraltı galerilerine nakledilmesi tasarlanıyor..

 
alıntıdır
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü )
« Posted on: Mart 28, 2024, 09:43:30 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) e-book, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) programı, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) oyunları, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) e-kitap, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) download, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) hikayeleri, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) resimleri, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) haberleri, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) yükle, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) videosu, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) şarkı sözleri, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) msn, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) hileleri, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) scripti, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) filmi, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) ödevleri, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) yemek tarifleri, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) driverları, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) smf, Nükleer Enerji ( Nükleer Yakıt Döngüsü ) gsm
Yanıtla #1
« : Nisan 15, 2010, 09:54:27 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 567
Karizma = 60064


Paylaşım İçin teşekkürler
Yanıtla #2
« : Haziran 04, 2010, 01:51:01 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Teşekkürler..

WebCanavari
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Iran'la Nükleer Müzakereler Cenevre'de Başladı
Güncel Haberler
imge34 0 495 Son Mesaj Ekim 15, 2013, 10:16:52 ÖS
Gönderen : imge34
Nükleer Santralde Ilk Kazma Martta!
Güncel Haberler
imge34 0 531 Son Mesaj Ekim 11, 2014, 02:51:54 ÖS
Gönderen : imge34
En Güçlü Nükleer Bombayı Ay'a Atarsak Ne Olur?
Serbest Kürsü.
SaviorAngel 0 724 Son Mesaj Ocak 21, 2015, 01:18:01 ÖÖ
Gönderen : SaviorAngel
Ukrayna'da Nükleer Silah Kullanıldı Iddiası
Güncel Haberler
Bendis 0 479 Son Mesaj Şubat 09, 2015, 12:03:31 ÖS
Gönderen : Bendis
Nükleer Enerji - Charles D. Ferguson
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 672 Son Mesaj Mayıs 07, 2015, 01:46:16 ÖS
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular