0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Niels Henrick David Bohr  (Okunma Sayısı: 707 Kere Okundu.)
« : Ağustos 15, 2009, 07:54:19 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220



Amerikalıların, atom fiziği alanında ilerlemelerine katkıda bulunur.

      Tümlenirlik(complemantarite) ve nicel atom kuramını kuran, karmaşık çekirdek kuramının yaratıcısı, nükleer sıvı modelini çizmiş ve uranyum 235 yapılabilirliğini (fizibilite) açıklamış olan, fizikçi ve felsefesi Niels Bahr, 1885’te Kopenhag’da dünyaya gelmiştir. Konuyu geliştirmek amacıyla J.J. Thomson’un Combridge’deki  laboratuarına girmiştir. Laboratuar şefi Sir Ernest Rutherford’dur. Rutherford ‘un çok zeki bir insan olduğunu belirtmiş. Işığın doğuran elektron enerjisinin, tasarlanmış değerlerin almadığını, sadece nicel değerlerle belirlendiğini kabul etti. Bu devrimci ilkeden, elektronların çizdiği nicel görüngeleri çıkardı. Hidrojen tayfını, başka atomsal özelliklerini ilk kez açıklamış oldu (1913). Onun, olguları kavrayış biçimi, eskinin her türlü kargaşasını derleyip toplama duygusunun eşliğindedir. Bu duygu, elektronla çekirdek arasındaki güçlerle ilgili değişik açıklama türlerine karşı çıkma eğilimini birliğinde getirmiştir.

- Bohr sonraki yıllar da, hidrojen atomu aracılığıyla, karmaşık atomlar, tutarlı bizimde hesaplama ve nicel ilkeler içeren nedenselliğin genel sınırları biçimleme yolunda ilerledi.

- Nicelle niteli yaklaşım noktalarını saptadığı “karşılılık” ilkesiyle, modern mekaniğin matematiksel anlatımının en anlamlı temellerinden birini atmış olan Bohr; birkaç elektron içeren atomların yaklaşık yapılarını hesaplamayı başarmıştır.

- Bohr ekibi, X ışınların tayfını çözümlemiştir. Bu ışınları, atomlar aracılığıyla soğurulması ve dağılımı; elementlerin, kimyasal özellikleri dolayısıyla bilinen periyodik değişmeleri, o çalışmalarla gün ışığına çıktı.

- Kesinsizlik ilkesinin gelişimi, ona atom fiziğinin felsefesel özelliklerine inmeyi öğretmiştir. Bu özelliklerinden tümlenirlik veya tümlenebilirlik ilkesine varmıştır (1928).

- Kurduğu atom çekirdeğini sıvı damla modeli ve nükleer reaksiyonun açıklanmasında, değişken çekirdek kavramı üzerindeki vurgusu, çekirdeksel (nükleer) araştırmalara ışık tutmuştur. Değişken çekirdek görünüşü çekirdek yarılması görüşüne uygulanmış, doğal uranyumda bulunan, az miktardaki uranyum -235’in gözlenen nükleer bölünmelerin büyük bir bölümünü  yarattığı böylece anlaşılmıştır. O sıralar bulunmamış olan plutonyum elementi böyle bir yaklaşımla ölçümlenebilmiştir.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Niels Henrick David Bohr
« Posted on: Nisan 25, 2024, 08:19:23 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Niels Henrick David Bohr e-book, Niels Henrick David Bohr programı, Niels Henrick David Bohr oyunları, Niels Henrick David Bohr e-kitap, Niels Henrick David Bohr download, Niels Henrick David Bohr hikayeleri, Niels Henrick David Bohr resimleri, Niels Henrick David Bohr haberleri, Niels Henrick David Bohr yükle, Niels Henrick David Bohr videosu, Niels Henrick David Bohr şarkı sözleri, Niels Henrick David Bohr msn, Niels Henrick David Bohr hileleri, Niels Henrick David Bohr scripti, Niels Henrick David Bohr filmi, Niels Henrick David Bohr ödevleri, Niels Henrick David Bohr yemek tarifleri, Niels Henrick David Bohr driverları, Niels Henrick David Bohr smf, Niels Henrick David Bohr gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Niels Henrik David Bohr
Bilim Adamları
[B]a[R]a[N] 0 454 Son Mesaj Kasım 03, 2016, 08:22:09 ÖS
Gönderen : [B]a[R]a[N]


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular