0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Nezle İle Gribin Farkları  (Okunma Sayısı: 801 Kere Okundu.)
« : Eylül 01, 2008, 08:37:02 ÖS »
Avatar Yok

*GeLinCiKk
*
Üye No : 2580
Yaş : Yok
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1966
Mesaj Sayısı : 12 262
Karizma = 28326


Nezle İle Gribin Farkları

Kış aylarını yaşarken birçoğumuz nezle ve grip salgınlarıyla keyifsiz günler geçiriyoruz. Genellikle halsizlik, üşüme, öksürme gibi benzer belirtiler gösteren bu iki hastalık nasıl birbirinden ayrılır? Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Merkezi’nden Dr. Atilla Şengör, “Nezle misiniz yoksa grip mi? ” sorusunun yanıtını verirken, hastalıklar arasında ki farklar nelerdir, nasıl tanı konur, korunma yöntemleri nelerdir gibi birçok soruya da açıklık getiriyor.

Nezle (Soğuk Algınlığı) nedir?
Dr. Atilla Şengör: Hapşırma, boğaz ve genizde yanma/batma, burun akıntısı şikayetleri ile birlikte görülen nezle (soğuk algınlığı), en sık geçirdiğimiz hastalıktır. Genellikle hafif geçirilen bir hastalık olmasına rağmen belirtiler 1-2 hafta sürebilir, doktora başvuru gerekebilir; çocuklarda okulun aksamasına neden olabilir.
Soğuk algınlığı ön planda çocuklarda yaygındır. Bunun nedeni çocuklarda infeksiyona karşı direncin henüz tam gelişmemiş olması, kreş ve okullarda sürekli diğer çocuklar ile temasta olmalarıdır. Çocuklar senede 6-10 kez nezle olabilirler. Okul çağı çocuklarında nezle sayısı 12 ye kadar yükselebilir.

Nezlenin etkenleri nelerdir?
Dr. Atilla Şengör: Virüsler. Nezle belirtilerine yol açan 200 den fazla virüs tanımlanmıştır. Bunlar arasında en sık gördüklerimiz: rinovirüsler ve parainfluenza virüsleridir. Rinovirüsler nadiren ciddi hastalığa neden olurlar. Parainfluenza and RSV erişkinlerde hafif infeksiyon yaparken, çocuklarda önemli alt solunum yolu infeksiyonuna neden olabilir.
Koronavirüsler erişkin soğuk algınlıklarının en sık sebebidir, özellikle kış ve bahar mevsiminde hastalık yaparlar. Erişkin nezlelerinin %30-50’sinin tanımlanamayan virüslere bağlı olduğu düşünülür. Aynı virüsler çocuklarda da hastalığa neden olabilirler.

Nezlenin belirtileri nelerdir?
Dr. Atilla Şengör: Nezlenin belirileri sıklıkla infeksiyon sonrası 3 gün içinde başlar ve genellikle burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, öksürük ve baş ağrısı olur. Ateş genellikle düşüktür, fakat çocuklarda yüksek olabilir. Belirtiler 2-14 gün sürer, ama çoğu hasta 1 haftada toparlanır.

Nezlenin tedavisi nasıl olur?
Dr. Atilla Şengör: Ciddi hastalık belirtileri olmayan basit nezlede, şikayetlere göre septomatik tedavi uygulanır. Yatak istirahati, bol sıvı alınması, ılık tuzlu su ile gargara, akıntı kesici ilaçlar ve parasetamol gibi ağrı kesici ve ateş düşürücüler önerilir.

Grip nedir?
Dr. Atilla Şengör: Grip ise, yine nezledeki gibi virüslerin neden olduğu, ancak belirtilerin daha ağır olduğu bir hastalıktır. Ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, bitkinlik, iştah azalması, kuru öksürük ve boğazda yanma ön plandadır. Yatak istirahati gerekliliği nezleye göre daha fazladır ve okulun aksamasına neden olur. Birçok çocuk problemsiz iyileşir, ancak bazen burada da hastalığa bakteryel infeksiyon eklenebilir: orta kulak iltahabı, sinüzit veya bronşit gibi. Ev istirahati ile bu tip infeksiyonlar önlenebilir. Bazı hastalarda daha ciddi bir durum olan zatüre (pnömoni) tabloya eklenebilir. Ancak zatüre genellikle küçük çocuklarda veya genel durumu bozuk olanlarda görülür ve hastaneye yatmayı gerektirebilir.

Gribin etkenleri nelerdir?
Dr. Atilla Şengör: Klasik gripten ise influenza A ve B virüsleri sorumludur. Her yıl olan grip salgınları ise genellikle A tipine bağlıdır. Bu virüsler sürekli yapılarını değiştirirler ve bazı özellikleri hariç orijinal virüsten farklı hale gelirler. Bu nedenle gribe neden olan virüslerin tipleri her sene farklı olur.

Gribin belirtileri nelerdir?
Dr. Atilla Şengör: Gripte ise ateş, öksürük, titreme, vücut ağrıları, baş ağrısı ve bitkinlik olur. Bu belirtiler genellikle 3-4 gün sürer ve ardından bir hafta veya daha fazla kuru öksürük, burun akıntısı ve boğazda yanma, boğaz ağrısı ortaya çıkar. Virüsün alınması ile belirtilerin ortaya çıkması 1-4 gün arasıdır.

Gribin tedavisi nasıl olur?
Dr. Atilla Şengör: Grip belirtileri olduğunda ev istirahati gereklidir. Nezle tedavisinde kullanılanlara ek olarak antiviral ilaçlar belirtilerin süresini ve ciddiyetini azaltmak için kullanılabilir. Bu ilaçlar özellikle yaşlılar ve gribe bağlı komplikasyon riski olan genel durumu bozuk hastalar için faydalıdır. Bu ilaçlara belirtilerin ikinci gününde başlanmalıdır. Antibiyotikler virüslere etki etmezler. Bu reçeteye tabi ilaçlar bakteriyel infeksiyonun bulunduğu orta kulak iltahabı ve sinüzit gibi durumlarda doktor tarafından verilmelidir.
C vitamini ve buhar solunması hastalık döneminde belirtileri ve hastalığın süresini azaltabilir.

Nezle ve grip virüsleri nasıl hastalık yaparlar?
Dr. Atilla Şengör: Virüsler vücut direncini kırdıklarında infeksiyona neden olurlar. Vücudun ilk savunmasını burun ve boğazda üretilen salgılar oluşturur. Mukus adı verilen bu salgılar solunumla alınan maddeleri (polen, toz, bakteri, virüs) yakalarlar. Eğer virüs bu salgıyı geçerse hücre içine girebilir ve çoğalarak diğer hücreleri de hasta eder.
Hastalığın belirtileri vücudun virüslerin saldırısına karşı gösterdiği direnç nedeniyle oluşur. Virüsün bulaştığı hücrelere kan yoluyla akyuvarlar akın ederler. Bu hücrelerden infeksiyonun olduğu bölgede açığa çıkan maddeler nedeniyle ödem, akıntı, tıkanıklık gibi hastalık belirtileri oluşur.

Virüsler nasıl yayılır?
Dr. Atilla Şengör: Nezle virüsleri burunda, burun mukozası hücrelerinde çoğalırlar ve burun akıntısında çok sayıda bulunurlar. Virüsleri, burun akıntısında en yüksek yoğunluklarına infeksiyonun ilk üç gününde ulaşırlar. Bu dönem nezle olan kişinin en fazla bulaştırıcı olduğu dönemdir. Nezle virüsleri bazen öksürük ve hapşırık ile saçılan damlacıklarda bulunabilirler. Virüslerini içeren burun akıntıları, hasta kişilerin burun sümkürmeleri, burunlarına dokunmaları, öksürük ve hapşırıklarını elleriyle engellemeleri nedeniyle ellerine bulaşır. Böylece nezle virüsleri, hasta kişinin bulunduğu ortamda, eşyalarda bulunabilir. Ayrıca çocukların burun akıntılarında da bulunabilirler. Okul, kreş ve benzeri ortamlarda, çocukların kalabalık olduğu yerlerde birbirlerine bulaştırırlar. Deneysel çalışmalar, nezle virüslerinin elden ele veya hasta kişinin dokunduğu eşyalardan bulaşabileceğini göstermişlerdir. Rinovirüsler, dış ortamda 3 saate kadar yaşayabilmektedirler. Ek olarak parmak-burun-parmak-göz yoluyla göze de bulaşabilir. Gözde biriken ve çoğalan virüsler, gözyaşı kanalı ile buruna gelebilirler. Buruna geldikten sonra geniz bölgesine ulaşırlar ve nezle başlar. Bazı durumlarda havaya saçılan öksürük ve hapşırık damlacıkları içindeki virüsler, başkalarının burunlarına veya gözlerine ulaşabilir ve infeksiyona neden olabilir. Grip olanlar belirtilerinin 1 gün öncesinden 5 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Çocuklarda ise bu süre belirtilerin başlangıcından 6 gün öncesine kadar olabilir. Belirtiler virüsün bulaşmasından 1-4 gün sonra başlar. Belirtiler birkaç gün olmayabileceğinden bilmeden başkalarına bulaştırabiliriz.

Soğuk hava hastalığa neden olur mu?
Dr. Atilla Şengör: Birçoğumuz nezlenin soğuğa maruz kalındığında, üşündüğünde veya terlendiğinde oluştuğuna inanırız. Aslında bu durumların nezle oluşumunda veya hastalığın ciddiyetinde etkisi yoktur veya çok azdır. Ancak virüsler soğuk ortamda ağız ve burun mukozasına daha kolay giriş yaparlar. Stres, alerji ve burun açıklığını ve boğazı etkileyen olumsuz koşulların nezleyi kolaylaştırılan etkileri ileri sürülmüştür.

Nezle sıklıkla sonbahar ve kış aylarının hastalığıdır. Ağustos sonu veya Eylül başında nezlenin görülme sıklığı yavaş yavaş artar ve Mart, Nisan aylarına kadar yüksek kalır, sonra azalmaya başlar. Mevsimsel özellik okulların açılması ve soğuk havayla ilişkili olabilir. Soğuk havalarda, insanların kapalı ortamlarda geçirdiği süre artar ve hastalığın kişiden kişiye bulaşma şansı artar.

Mevsimsel değişimler ile ortam nemi ve soğuk algınlığı arasında ilişki vardır. Çoğu nezle virüsü için, nemin düşük olduğu yılın soğuk ayları daha elverişlidir. Ayrıca soğuk hava burun içini kurutur ve burun içini virüslerin barınmasına uygun hale getirir. Kış aylarında evlerde de çeşitli ısıtma sistemleri devreye girer. Aşırı ısıtılan odalarda hava nemini kaybeder. Solunum yollarında kuruma oluşur. İnfeksiyona katkısının yanında, tek başına burun kuruluğu da KBB hekimlerine başvuru sebeplerindendir. Burun mukozası kuruduğunda hasta tarafından tıkanıklık olarak algılanmaktadır.

Nezle ve gripten korunmanın ve yayılımının önlenmesinin yolları nelerdir?
Dr. Atilla Şengör: 1. Ellerinizi yıkayın. Ellerin yıkanması mikropların uzaklaştırılmasında oldukça önemlidir. Sabun ve akan sıcak su ile nezle virüsleri el ve parmak cildinden temizlenir. Sabun ve deterjanlar nezle virüsünü etkilemezler, virüsler yıkama ile mekanik olarak ortamdan uzaklaştırılırlar. El yıkama nezle olan kişi veya eşyaları ile temastan sonra çok önemlidir. Özellikle çocuklara hasta olan kişi ile temas ettiklerinde, ellerini yıkamaları öğütlenmelidir.
2. Fincan veya bardakları paylaşmayın. Tek kullanımlık kağıt bardaklar, özellikle okul ve iş yerlerinde mikropların yayılımını önlemede başarılıdır.
3. Kağıt mendil kullanın. Kağıt mendile sümkürerek çöpe atmak en iyisidir. Burun akıntısı burundan temizlenir. Kirlenmiş mendili hemen atmak önemlidir, zira masaya, koltuğa, sandalyeye vs. temas ile başkasına virüs bulaşabilir.
4. Gözlere, burun ve ağza dokunmayın. Nezle olan biriyle temas ettiyseniz, asla gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza elinizi sürmeyiniz. Böylece mikroplar bu bölgelerden size bulaşamaz. Çocuğunuza sık el yıkamasını öğütleyiniz.
5. Kağıt havlu kullanın. Mutfak veya diğer yerlerde, özellikle nezle olunduğunda pamuklu havlu yerine kağıt havlu tercih edilmelidir.
6. Oyuncakları temiz tutun. Oyuncaklar mikropları barındırabilirler. Oyuncaklar düzenli olarak sıcak, sabunlu suyla yıkanmalıdır.
7. Başka yöne hapşırın. Diğerlerinden uzağa veya mendile hapşırılması önemlidir. Ağzınızı elleriniz ile kapadıysanız, sonrasında mutlaka elinizi yıkayınız. Bu modeli çocuklarınızın da örnek almalarını sağlayın.
8. Havalandırın. Mikroplar durağan havada asılı kalırlar. Pencereler açıldığında temizlenirler. Ayrıca oda nemlendirilmelidir. Kaloriferin üzerine ıslak bez konulması yaterli olur. Burun mukozasının kuruması önlenir.
9. Mikropları temizleyin. Mikroplar üç saate kadar, kapı kollarında, trabzanlarda, ışık düğmelerinde, telefon, uzaktan kumanda gibi sıkça dokunulan yüzeylerde yaşayabilirler. Bunların arasıra dezenfektanlarla silinmesi faydalıdır.
10. Sigara içmeyin ve içilmesine izin vermeyin. Sigara içilmesi burun ve akciğerler üzerinde olumsuz etkilidir. Çocukları soğuk algınlığına zayıf hale getirir.

Grip aşısı faydalı mıdır?
Dr. Atilla Şengör: Her sene tekrarlanan grip aşıları ile gripten korunmak mümkündür. İdeal olarak Ekim ve Kasım aylarında iğne ile uygulanmalıdır. Nezleyi önleyen virüs aşıları, pek çok tipte yeni virüsün keşfedilmesi nedeniyle, sürekli geliştirilmeye çalışılmaktadır. Her virüsün üzerinde kendine ait özellikleri belirleyen “antijen” adı verilen yapılar vardır. Vücudun bağışıklık sistemi, virüslerin antijenlerini tanıyan “antikor” denilen savunma elemanlarını kullanır. Aşıda bulunan antijenler sayesinde bağışıklık sistemimiz virüsle tanışmadan, virüse karşı dayanıklı olmamızı sağlar. Bazı virüsler antijenlerini değiştirebildikleri için her sene grip aşılarında değişiklikler yapılır. Soğuk algınlığı sezonundan önce, Sonbahar aylarında çocuklar aşılanabilirler. Uluslararası kuruluşlar 6-23 ay arası çocuklar ve bu çocuklarla temasta olan erişkinlerin, ebeveynlerin aşılanmasını önermektedirler.

Nezle ve grip başka sorunlara neden olur mu?
Dr. Atilla Şengör: Nezle ve grip genellikle sorunsuz olarak basit önlemler ve tedavilerle iyileşir. Ancak bazen oluşabilen komplikasyonlar nedeniyle antibiyotik tedavisi ve yakın takip gerektirebilir. Bu komplikasyonlar genellikle solunum yollarımız içinde veya çevresinde bulunan sinüsler, kulaklar veya akciğerlerimizde meydana gelir. Üst solunum yollarının infeksiyonlu hastalıkları esnasında orta kulakta sıvı toplanması (efüzyonlu otit), orta kulak iltihabı (akut otit), sinüzit ve zatüre (pnömoni) görülebilir. Bunlardan özellikle orta kulak sorunları ve sinüzit bir KBB Uzmanının takip ve tedavisini gerektirir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Nezle İle Gribin Farkları
« Posted on: Mart 28, 2024, 02:24:25 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Nezle İle Gribin Farkları e-book, Nezle İle Gribin Farkları programı, Nezle İle Gribin Farkları oyunları, Nezle İle Gribin Farkları e-kitap, Nezle İle Gribin Farkları download, Nezle İle Gribin Farkları hikayeleri, Nezle İle Gribin Farkları resimleri, Nezle İle Gribin Farkları haberleri, Nezle İle Gribin Farkları yükle, Nezle İle Gribin Farkları videosu, Nezle İle Gribin Farkları şarkı sözleri, Nezle İle Gribin Farkları msn, Nezle İle Gribin Farkları hileleri, Nezle İle Gribin Farkları scripti, Nezle İle Gribin Farkları filmi, Nezle İle Gribin Farkları ödevleri, Nezle İle Gribin Farkları yemek tarifleri, Nezle İle Gribin Farkları driverları, Nezle İle Gribin Farkları smf, Nezle İle Gribin Farkları gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Allerjik Nezle
Sağlık
||TeXaS|| 0 688 Son Mesaj Ocak 23, 2012, 07:28:44 ÖS
Gönderen : ||TeXaS||
Nezle Ve Gipe Dikkat
Kulak Burun Boğaz
Asortik Hatun 0 636 Son Mesaj Ocak 24, 2013, 10:03:51 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Nezle Ve Grip
Kulak Burun Boğaz
Asortik Hatun 0 673 Son Mesaj Ocak 24, 2013, 10:38:47 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Bu Gribin Niçin Adı Yok?
Sağlık
sanane_61 0 559 Son Mesaj Ocak 09, 2014, 06:08:16 ÖS
Gönderen : sanane_61
Gribin Düşmanı Bitter Çikolata
Sağlık
-Trinity- 2 1027 Son Mesaj Ekim 16, 2015, 10:37:45 ÖS
Gönderen : BÖRÜLCE


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular