0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim?  (Okunma Sayısı: 695 Kere Okundu.)
« : Haziran 24, 2015, 11:43:11 ÖÖ »
Avatar Yok

Bendis
*
Üye No : 140261
Yaş : 34
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3308
Mesaj Sayısı : 8 501
Karizma = 14453


Anlayarak Hızlı Okuma
NASIL DAHA HIZLI KİTAP OKUYABİLİRİM?
Anlayarak hızlı okuma sayesinde çok daha fazla şeyi daha kısa sürede okuyabilmekteyiz. hızlı okumanın yanı sıra anlayarak okunabilmesine de olanak sağlayan hızlı okuma tekniği Türkiye de 1985'li yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.  anlayarak hızlı okuma teknik anlamda yapılan bir çalışmadır, geri dönüşüm oldukça faydalı ve olumlu bir şekilde ilerlemektedir. Hızlı okuma günlük hayatımız için oldukça önemlidir, gün içerisinde okuduğumuz gazeteler, dokümanlar hatta maillerimize kadar katkısı olan bu durum kişiler tarafından  önem arz etmektedir. hızlı okuma, teknik bir bilgi olup herkesin belirli bir süre eğitim aldıktan sonra öğrenebileceği yöntemdir.
Siz değerli okurlarımız için özellikle araştırdığımız hızlı okuma işleminin ana başlıklarını aktaralım, verilen bilgiler ve aktarımlar sayesinde kısa sürede hızlı okuma tekniklerini öğrenmiş ve uygulayabiliyor olacaksınız. Sadece altı hafta içerisinde, kendi evinizde, daha iyi anlayıp, daha fazla akılda tutup, daha rahat anımsayarak üç kat daha hızlı okumayı öğrenin.

1.Bugünden Başlayarak Zaman Kazanın
Bu haftanın sonunda en azından % 10 daha hızlı belki de daha fazla okuyor olacaksınız. Okumayı, günlük işlerinizin bir parçası haline getirirseniz çok daha hızlı ilerleme şansınız olacaktır. Yapmanız gereken ilk şey kendinizi test etmek ve okuma beceri­nizi değerlendirmek. Bu, başlangıç okuma hızınızı ve okuduğunuz­dan aklınızda ne kadar şey kaldığını belirlemek anlamına gelmekte­dir. Bir sonraki bölümün konusu bu olacak. Önce tamamlamanız gereken kısa bir alıştırma var.
Bunu yaptıktan sonra bir araya getirilecek birkaç malzeme var.
İlk alıştırma, sizi dersteki diğer alıştırmalara hazırlayacak ve en fazla beş dakikanızı alacak. Alıştırma için kitabın sonunda bulunan ilerleme çizelgesini kullanmanız gerekecek. Okumayı, günlük işlerinizin bir parçası haline getirirseniz çok daha hızlı ilerleme şansınız olacaktır.

2.Nerede Olduğunuzu Görebilmek için Okuma Hızınızı Test Edin
Ne kadar ilerlediğinize değil, daha önce ne kadar yavaş okuduğunuza hayret edeceksiniz. Kendinizi test etmek için üç dakika boyunca okuyacaksınız. O yüzden bu sürenin ne zaman dolduğunu bilmeniz gerekmektedir. Kendi sürenizi tutmak zor değildir.
Okuma Değerlendirmesine Başlamak
Açıklamalar: Aşağıdaki dört aşamayı dikkatlice okuyun. Her şeyi anladığınızda birinci adıma geri dönün ve başlayın.
1. Kendinizi test edeceğiniz kitabın okumadığınız, on sayfa uzunluğundaki bir bölümünü seçin.
2. Üç dakika içinde olabildiğince çok okuyun. Zaman ölçer ale­tinizi kullanın.
3. Üç dakikanın sonunda elinize kaleminizi alın, nereye kadar okuduğunuzu işaretleyin ve kitabı kapatın.
4. Okuduklarınızdan aklınızda kalanları değerlendirmek için sol tarafına 1’den 20’ye kadar yukarıdan aşağıya sayıları yazaca­ğınız bir kâğıt hazırlayın. Okuduğunuz bölüme bir daha geri dönmeden bu kâğıda aklınızda kalan her şeyi yazın. Bilgisaya­rınızda dosya oluşturduysanız aynı şeyi bu dosya üzerinde ya­pın. Altı dakikanızı alacaktır. Zaman ölçer aletinizi kullanın.
 
3.Kendi Okuma Hızlandırıcınızı Kullanarak Başlayın
Okuma şartlarıyla ilgili bilmeniz gereken iki şey var: Okurken gerekli olan aydınlatma, en iyi oturma şekliniz ya da duruş şekliniz. Hızınızı artırmak için elinizi kullanın.  El hareketleri konsantrasyonunuzu sağlar, gözlerinizi sayfadan ayırmanızı engeller ve geri dönüşler yapmanızı durdurur. Okurken elinizi kullanmaya başlar başlamaz okuma hızınız artmaya başlayacaktır çünkü bu, bilinçsiz geri dönüşleri­nizi ortadan kaldırmanıza yardım edecektir. Aslında sadece bunu yapmak bile ortalama bir insanın hızını % 10 ila % 20 arasında artırmaya yardım eder. Ancak bunu başarmak için biraz alıştırma yapmaya ihtiyaç vardır. Elini kullanmayı ciddiye alanlar iyi ve etkin bir öğrenci olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyorlar.
 
4.Geri Dönüşleri Ortadan Kaldırın Ve Hızla İlerleyin
Bana göre elinizi kullanmadan hızlı okumayı öğrenmek, bilgisayar kullanmadan daha hızlı yazmaya çalışmak gibidir. Okurken el ve göz koordinasyonunuzu geliştirin. Okurken elinizi kullandıysanız daha az geri dönüşle okumayı ba­şarabilmişsinizdir. Ayrıca el ve göz hareketlerinizin koordinasyonu­nu da geliştirmişsinizdir. Şimdi geri dönüşleri ortadan kaldırma ve tek seferde birden fazla sözcük görme üzerine biraz daha çalışmaya hazır olmalısınız. Bu, bir pasajı birden çok okuma alıştırmasını içe­rir. Alıştırma yaptığınızda zihin rahatlayıp bir şeyleri kaçırmaktan kaygılanmadığı için geri dönüşleri süratle ortadan kaldırabilirsiniz: Metni zaten okudunuz. Şimdi hızınızı artırmayı kolaylıkla öğrene­bilirsiniz. Tekrarlama yoluyla geri dönüşleri ortadan kaldırarak daha hızlı okumayı öğrenebiliriz.
Kitabınızın başlamak istediğiniz herhangi bir yerini açın. Eli­nizi kullanın ve üç dakika içinde olabildiğince çok okuyun. Okumayı bitirdiğiniz yere ‘1’ diye işaret koyun.
Başa dönün ve üç dakika içinde aynı bölümü tekrar oku­yun. Biraz daha hızlı okumaya ve daha önce bitirip ‘1’ diye işaretlediğiniz yeri geçmeye çalışın. Daha fazla okuyup bu işaretli yeri geçebildiyseniz ‘2’ diye yeni işaret koyun.
Geri dönün ve aynı bölümü üç dakika içinde daha hızlı gide­rek bir daha okuyun. Her şeyi daha önce gördünüz yani çok daha hızlı ilerleyebilmelisiniz. Üç dakikanın sonunda bir ön­cekinden daha fazla okuduysanız ‘3’ diye yeni işaret koyun.
Aynı bölümü yine daha hızlı ilerlemeye çalışarak üç dakika içinde okuyun. Daha fazla okuduysanız ‘4’ diye işaret koyun.
Son olarak üç dakika içinde yeni bir kitap ya da bölüm oku­yun. (İsterseniz ‘4’ ile işaretlediğiniz yerden devam edin.) Her zaman elinizi kullandığınızı unutmayın. Okumayı bitir­diğinizde ‘5’ diye yeni işaret koyun.
Son üç dakikalık okumanızın hızını, ‘4’ten ‘5’e kadar hesap­layın. Bunu yapmak için aşağıdaki aşamaları takip edin.
a. Her satırdaki ortalama sözcük sayısını bulun. (Üç tam satırdaki sözcük sayısı toplamının üçe bölümü.)
b. Okuduğunuz satır sayısını hesaplayın.
c. Okuduğunuz toplam sözcük sayısını bulmak için ‘a’ ve ‘b’yi çarpın.
d. Dakikada okuduğunuz sözcük sayısını bulmak için ‘c’yi 3’e (3 dakika) bölün.
 
5.İyi Bir Pratiğin Sırrı Tüm Sözcükleri Kendinize Daha Söyleyemeden Hızla Okumaktadır Ama Tüm Sözcükleri Hâlâ Görüyor Olmalısınız.
Çoğu insan okuduğu sözcüğü hem görerek hem de sessizce kendisine söyleyerek anlar. Hızlı okuyucular ise sadece görerek anlama becerisini geliştirmiştir. Çoğu beceride kendinizi yavaş yavaş, aşama aşama geliştirirsiniz. Bu nedenle çoğu öğretmen becerileri aynı şekilde öğretir: Her sefe­rinde bir aşama. Bununla birlikte hızlı okumada bunun tam tersini yapmalısınız. Okumanızı doğru bir şekilde derinleştirmek için siz hızlı okuyabildikçe ilerlemezsiniz; aslında mümkün olduğunca hızlı gitmezsiniz, yapabildiğinizden çok daha hızlı giderek pratik yapar­sınız. Bu bölümün amacı nasıl doğru şekilde pratik yapılacağını an­lamaktır. Bunu iyi anlamanız önemlidir çünkü doğru şekilde pratik yapma beceriniz başarınızın sırrıdır.
 
6.Kavrama, hızı yönetir; çünkü anlamadan okumak elbette okumak değildir.
Bir paragrafı anlayamıyorsanız bunun genellikle iki nedeni vardır: Ya sözcük dağarcığınız yeterli değildir ya da metnin dilinde bir problem vardır. Sözcükleri hızlı algılama becerinizi geliştirirken okuma pratiğin­den bahsedilen yerde açıklandığı gibi kavrama ile ilgili endişemiz kalmayacak. Benzer şekilde anlama alıştırmaları üzerine çalışırken ilk gözeteceğimiz şey hız olmamalı.
 
7.Sadece Okumak İçin Okumayın
Önce okuma amacınızı belirlemeli, daha sonra bu amaca hizmet edebilecek en etkin teknikleri kullanmalısınız. Amacınızı temel alarak kitabınızın ana hatlarını takip etmeye çalışın. Ne olduğuna bakılmaksızın hepimize her şeyi aynı ‘kelime keli­me’ gitme yöntemiyle okumak öğretildi. Bu genellikle okumak için okumamızla ya da bize öğretilen, kelime kelime ilerleme uğruna okumakla sonuçlanır. Temel olarak herhangi bir okumada amacınızı nasıl belirleyece­ğinizi öğrenmelisiniz ve daha sonra bu amaca hizmet edebilecek en etkin teknikleri kullanmalısınız.
 
8.Dünyanın En Hızlı Okuyucularından Biri Olun!
Daha hızlı okumaya başladığınızda tüm sözcükleri ‘okumadığınızı’ hatta bazı sözcükleri ‘görmediğinizi’ fark edeceksiniz. Bu, içinizden sesli okumadığınızın ilk işareti olacaktır. Bütün bu alıştırmalarda sizden istenen, materyalin başını ve so­nunu ‘okumanızdır’. Elbette bu kendi hızınızda bir okuma olacaktır ama öyle bile olsa her zaman hızınızı elinizden geldiğince artırma­lısınız.
 
9.Hatırlamayı, Hızlı Ve Güçlü Tutmaya Çalışın.
 Okuduklarınızı akılda tutma ve hatırlamanızı geliştirmenin ilk adımı, okur okumaz hemen hatırlama alışkanlığınızı geliştirmektir.
 
10.Farklı Bir Alıştırma İle Okuma Hızınızı Daha Yukarılara Çıkarın
Okuma becerinizi her yönüyle geliştirmeye, hiç durmadan çalışmaya devam edin.

11.Yazarların Tekniklerini Öğrenin, Kendinize Katkınız Olsun
İyi tanımlanmış bir amacınız olduğunda yazarın, ihtiyacınız olan şeyi nereye koyduğunu, nasıl bulacağınızı bilirsiniz.
 
12.Zor Okumaları Kolaylaştırın
İnsanlar genel bir cümle ile başlarlar ve sonra aşağıya doğru, konuyla ilgili daha spesifik bir şeyler anlatırlar.

13.İnsanlar Nasıl Gerçekten Hızlı Okur?
Hızlı okuyan kişilerin gözleri bir satırı takip etmek yerine çapraz bir hat üzerinde hareket etme eğilimindedir.

14.Düşündüğünüz  Kadar Hızlı Okumayı Öğrenin
Paragrafın ilk cümlesi genellikle paragrafın konusunu verir. Yüksek hızlarda okumanın duygusu farklıdır. Belki bunu şimdi­den biraz deneyimlediniz. Çok daha az içinizden sesli okuyorsunuz. (Bunu asla ortadan kaldıramayız, unutmayın.) Başlarda çok farklı gelmiştir. Bazı insanlar bunu ‘boşluk’ olarak düşünür, kimileri de kendisini güvensiz hisseder. Bir güven ve rahatlık duygusu geliştir­mek için çok pratik yapmak gerekir ama bu, birçok beceriyi öğren­mede böyledir. Bazı kurslar, öğrencilerinin hâlâ tek satır üzerinde okuyabi­lecekleri sözcük gruplarının uzunluğunu artırmaya çalışıyor. Ancak Evelyn Wood, doğal olarak hızlı okuyucuların sözcük gruplarına, bir satırdaki sözcüklerin üstündeki altındaki sözcüklerin de dâhil oldu­ğu gruplara baktığını bulmuştur. İnsanların sözcük düzeni olmaksı­zın okuyabileceğini keşfetmişti.
Ancak ardı ardına gelmeyen sözcüklere nasıl anlam verebilir­siniz? Hiç kuşkusuz bunu deneyimlemeden anlamak neredeyse imkânsızdır. Size basit bir açıklama vereceğim ve daha sonra bunu deneyeceğiz. Bu bir nevi resme bakmak gibidir. Bir resme baktığı­nızda aslında bir kerede tek bölüme odaklanıyorsunuz ve zihniniz geri kalanını sizin için bir arada tutuyor. Bir grup sözcüğe baktığı­nızda hepsini göreceksiniz, içlerinden önce bazılarına, daha sonra diğerlerine odaklanacaksınız; tek tek sözcükleri aramaktan ziyade anlamları ve fikirleri arayacaksınız.
 
15.Yüksek Hızlarda Okuduğunuzu Anlamaya Nasıl Başlarsınız?
Metindeki soyut sözcüklerin, fikir cümlelerinin miktarı okuma hızınızı etkiler. Konuya hâkim olmanız da okuma hızınızla doğru orantılıdır. Sanki yürümeyi yeni öğreniyormuş­sunuz gibi birçok hata yapmalısınız. Bu hataları ne kadar erken ya­parsanız o kadar çabuk öğreneceksiniz. Kendinize başaramadığınızı söyleyip durursanız hızlı ilerleyemeyeceksiniz. Bu nedenle kontrol etme zahmetine girmeyin. Sadece çok basit bir materyal ya da daha önce okuduğunuz bir materyal üzerinde çalışmaya devam edin. Bu şekilde çok da umursamayacaksınız ve sizi rahatsız etmeyecek. An­ladığınızda bunu bileceksiniz. Şimdilik en önemli şey pratik ve sa­bırdır.
 
Hızlı okuma ve anlama hakkında sizler için verdiğimiz başlıklar sayesinde okuma hızınızda değişiklik olabilecek hızlı okuma tekniğini uygulayabileceksiniz. Başarıya ulaşmak için ihtiyacınız olan şeylerden biri yeterince yüksek hızlarda bol bol pratik yapmak, diğeri ise aynı materyal üzerinde çok tekrar yapmaktır. Bu beceriyi öğrenmede tek gerçek rakip sizsiniz. İstikrarlı bir şekilde mevcut durumunuzu sürdürebilmek için her güne bir kitap alışkanlığı geliştirin.
 
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim?
« Posted on: Nisan 25, 2024, 10:45:03 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? e-book, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? programı, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? oyunları, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? e-kitap, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? download, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? hikayeleri, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? resimleri, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? haberleri, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? yükle, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? videosu, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? şarkı sözleri, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? msn, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? hileleri, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? scripti, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? filmi, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? ödevleri, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? yemek tarifleri, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? driverları, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? smf, Nasıl Daha Hızlı Kitap Okuyabilirim? gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Teknoloji Sayesinde Ögrenciler Daha Iyi Ve Daha Hızlı Ögreniyorlar... « 1 2 »
Münazara
mer_ve_g 17 6891 Son Mesaj Kasım 25, 2009, 09:00:28 ÖS
Gönderen : dreamily
Vista daha hızlı nasıl çalışır/Anlatım
Windows
seyyah 3 1320 Son Mesaj Haziran 26, 2008, 03:36:28 ÖS
Gönderen : ManOfSerious
Vista Daha Hızlı Nasıl Çalışır/anlatım
Windows
x[BLack RoSe]x 1 1209 Son Mesaj Mayıs 08, 2009, 12:20:24 ÖÖ
Gönderen : BemaGül
Daha Hızlı
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
sanane_61 0 567 Son Mesaj Ekim 11, 2013, 07:06:34 ÖS
Gönderen : sanane_61
Daha Özgür, Daha Hızlı, Daha Konforlu
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
sanane_61 1 872 Son Mesaj Şubat 27, 2014, 05:45:13 ÖS
Gönderen : sewdush


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular