0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Müzik Ve Yasal Haklar  (Okunma Sayısı: 795 Kere Okundu.)
« : Ekim 15, 2009, 05:26:54 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220



Son zamanlarda internet üzerinden yayınlanan müzik ve video klipler gündemde. Bir çok yazar, gazetelerde köşe yazılarında bu konuya değindi. İnternet kullanıcıları, Last.fm ve Myspace’in kapatılmasını büyük tepkiyle karşıladılar. Bir çok blog, sözlük ve benzeri sanal mecralarda, konuyla ilgili görüşler belirtildi.


Fakat asıl önemli olan ve tartışmanın dışında kalan bazı konulara açıklık getirmekte yarar var. Bu şekilde hem Mü-yap’a karşı gerçekleşen karalama kampanyaları belki son bulur ve gerek dinleyiciler gerekse yapımcılar istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Özellikle rap müzik için bu gelişmeler yeni fırsatlar sunmakta.


Eserler Üzerinden Kazanç

Bilindiği üzere, sanatçılar yaptıkları işten para kazanmak zorunda olabilirler. Hayatlarını adadıkları bu meslek üzerinden, hayat ihtiyaçlarını karşılamak gerekebilir. Bunu albüm satışları ve konser performanslarıyla yapmaktadırlar. Fakat eserlerinin medya’da yayınlanmasından dolayıda hak talep edebilirler: Çünkü, eserin yayınlandığı radyo veya televizyon kanalı bu yayın sayesinde kazanç elde etmektedir.

Bir sanatçı, eserlerin nerde, kaç defa yayınlandığını bütün gün oturup kayıt edemez. Bunun için Mü-yap yapımcıların çıkarlarını korur, haklarını izler; alınacak tazminatları tespit eder ve ücretlerinin tahsili ile hak sahiplerine dağıtımını sağlar.

Sanatçılar, haklarını Mü-yap tarafından korunup korunmaması gerektiğini kendileri belirler.


Yeni Dönem

Yukarıda ki açıklanan eser kullanımı ve yapımcıların müzik üzerinden kazanç sağlama yöntemini ‘’Klas*k Model’’ olarak tanımlıyorum. Bu model özellikle 90’lı yıllarda bir hayli başarılı oldu ve yapımcıların büyük kazançlar elde etmesini sağladı.

Fakat dijital çağın internet sayesinde gerçekten hayatımıza girmesiyle birlikte bu kazanç modeli sallanmaya başladı. Çünkü artık klas*k anlamda, yapımcı ve distrübütor ilişkileri yok oldu. Dinleyicilerinde ürün tüketimi farklılaştı. Özellikle mp3 formatında, müzik parçalarının ve plak şirketleri tarafından konvensiyonel medyumlar üzerinden (cd-dvd) ısrarla eserlerin satılması, internet üzerinden eserlerin dağılmasını teşvik etti.

Bu yeni tüketim alışkanlıklarından dolayı, sanatçılar cd satışlarından para kazanamaz oldular. Konser ve canlı performanslarda giderek az talep görmeye başladı. Çünkü yeni trend, bilgisayar arkasında müzik deneyimi yaşamak ve kısa videolarla eğlenmekdi. Bu trend hala sürmekte ve internet giderek daha çok bu amaç için kullanılacak. Bu yüzden ‘’yeni model’’olarak adlandırdığım ve kazancın internet üzerinden, sanatçı tarafından bire bir elde etmeyi amaçlayan yöntem ortaya çıktı. Artık bir sanatçının biriysel olarak, kendi sitesi üzerinden satış yapması çok kolay. Sosyal ağlar sayesinde, maliyeti sıfıra yakın bir şekilde etkili promosyon yapılabilmekte. Bu şekilde ünlü olan bir çok eser ve sanatçı örnek gösterilebilir. (Mesela: Radio head bu modeli öncü ve başarılı bir şekilde uyguladı.)


Sanatçı Ve Yapımcılar Bu Durumda Ne Yapmalı?

Herkes kişisel olarak hangi kazanç modeline adapte olmak istediğine karar vermesi gerekli. Klas*k model sayesinde hala para kazanılabilir. Fakat giderek bu modelin kötü bir imaj elde etmesi sanatçıların imajlarını çok etkilemekte. Kazançlarında giderek düştüğünü göz önünde bulundurmak akıllıca olur.

Yeni model sayesinde çok daha serbest ve hür şekilde kazanç elde edilebilir. Tek gereken internet bağlantısı ve kaliteli, özgün müzik üretebilmek. Bu sayede bir çok yasal işlemden ve sadece ticari kazançlarını düşünen insanlarla muhattab olmaya gerek kalmamakta.

Tabii dez avantajlarıda bulunmakta. Eserlerin her hangi bir koruma altına alınmadığı için, başka sanatçılar tarafından ‘’çalınabilir’’. Radyo ve televizyon kuruluşları, hiç bir ödeme yapmadan eserlerini yayınlayabilir. Fakat zaten sonu belli olan bu yayın kanallarının aslında son çırpıntıları olarak görebiliriz. İlgi görmeyen bu yayın yöntemleri zaten yok olacaktır. Çalışmalarınızı koruma altına almak için "Creative Commons" lisansı kullanmak zaten bir çözüm olarak kullanılabilmekte.

Müzik zevkleri giderek kişiselleşmekte. Dinleyeciler rap müzik gibi alternatif müzik türleriyle daha basit tanışmakta. Ayrıca, dinleyiciler ana akım olan pop müzik yerine başka müzik türleri arayışı içinde. Bireysel müzik zevkinin ayrıcalık kılması gençler arasında gerekli görülmekte. Bu yüzden, internet üzerinden, kısıtlı bir hedef kitleye hitap eden sanatçılar giderek çoğalacaktır ve yapımcılara kazanç sağlama imkanlarıda sunmaktadır.

Yeni model belki yapımcılar milyarder yapmayacaktır. Fakat müzik üretmek zaten hiç bir zaman bu amaç için olmamalıydı. Bu yüzden bu çok daha adil sistem kesinlikle bu sektör ve rap müzik için çok yararlı.



İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Müzik Ve Yasal Haklar
« Posted on: Mart 29, 2024, 03:18:52 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Müzik Ve Yasal Haklar e-book, Müzik Ve Yasal Haklar programı, Müzik Ve Yasal Haklar oyunları, Müzik Ve Yasal Haklar e-kitap, Müzik Ve Yasal Haklar download, Müzik Ve Yasal Haklar hikayeleri, Müzik Ve Yasal Haklar resimleri, Müzik Ve Yasal Haklar haberleri, Müzik Ve Yasal Haklar yükle, Müzik Ve Yasal Haklar videosu, Müzik Ve Yasal Haklar şarkı sözleri, Müzik Ve Yasal Haklar msn, Müzik Ve Yasal Haklar hileleri, Müzik Ve Yasal Haklar scripti, Müzik Ve Yasal Haklar filmi, Müzik Ve Yasal Haklar ödevleri, Müzik Ve Yasal Haklar yemek tarifleri, Müzik Ve Yasal Haklar driverları, Müzik Ve Yasal Haklar smf, Müzik Ve Yasal Haklar gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Internet Medyası Için Yasal Düzenleme
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
y[N]s 0 641 Son Mesaj Kasım 15, 2011, 08:51:27 ÖS
Gönderen : y[N]s
Temel Haklar - Haklarımız
Hukuk
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 989 Son Mesaj Şubat 03, 2012, 11:29:46 ÖÖ
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Islam’da Evlilik Ve Karşılıklı Haklar
İslamda Aile
Asortik Hatun 0 1071 Son Mesaj Mayıs 31, 2013, 08:30:18 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Ingiltere'de Eşcinsel Evlilik Artık Yasal
Güncel Haberler
imge34 0 544 Son Mesaj Temmuz 18, 2013, 02:32:37 ÖS
Gönderen : imge34
' Beğen' Tuşuna Yasal Koruma
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
sanane_61 0 562 Son Mesaj Eylül 25, 2013, 12:11:50 ÖÖ
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular