0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet  (Okunma Sayısı: 956 Kere Okundu.)
« : Haziran 10, 2013, 09:56:02 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Mustafa Kemal Atatürkün hayatını Arş. Gör. Serdar SAKİN mükemmel bir araştırma ve dille ortaya koymuş. Atatürk’ün hayatını sadece kuru tarih bilgileriyle vermek demek koca bir nesili Yüce Atatürk’ün zengin tarih,kültür ve sosyal düşüncelerinden bihaber yetiştirmek anlamına gelmektedir. Peki , Atatürk’ü tanımadan yetişen bir gençlik ve toplumun başarılı olması mümkün müdür? Kesinlikle Hayır. Çünkü, Atatürk iki yüzyıldır modernleşmeye çalışan Osmanlı Devlet’inde ne padişahların ne de aydınların yapamadığını yapmış ve ülkesini hem çağdaş,laik hem de dini meselelerde geri bırakmamıştır.

“Mustafa Kemal Atatürk, üzerinde çok iyi düşünülmesi ve duygusallıktan arınarak bütün yönleri ile bilimsel olarak ortaya konması gereken bir kişiliktir. Çünkü Atatürk’ün ortaya konulması, onu anlamayı kolaylaştıracak, gelecek nesillere üzerinde ilerlemeyi sağlayacak temelleri var edecektir. Onun anlaşılması Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesinin ve şimdiki zamanının anlaşılması demektir. Mustafa Kemal, doğuştan gelen askerî özelliğiyle bir dehadır ve ulusal bir devlet kurma sürecinde bu özelliğini çok iyi kullanmıştır. Bunun yanında o, gerçekçidir, milletiyle bütünleşmiş bir liderdir, vatansever, milliyetçi ve barışçıdır. Mustafa Kemal, ulusal devlet kurma sürecinde büyük sıkıntılar çekmiş ancak bu zorluklar karşısında ilham ve kaynağını milletin kendisinden alarak, irade-i milliyeye dayanarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

Bilindiği gibi 19. yüzyıl boyunca reformlarla olumlu ilerlemeler kaydedil-miş olmasına rağmen Türk ulusu öncelikli olarak çağdaş toplumlara ayak uydurma konusunda istenen topyekûn modern yapılanmayı gerçekleştirememiştir; ayrıca Osmanlı Devleti, büyük güçlerin emperyalist baskı ve saldırılarına 19. yüzyıl bo-yunca maruz kaldığından bürokratik yenileşme girişimlerini kapsamlı ve kalıcı hâle getirememiştir. Atatürk’ün 1881 yılından 1938 yılına değin geçen yaşamı, çökme ve dağılma aşamalarını geçirmekte olan, geleneksel ilkelerini yitirmiş bulunan bir Saltanat- Hilafet rejiminden bir Ulus Cumhuriyet Devleti rejimine geçişin dramı içinde gelişen bir yaşamdır. Bu yaşamı kaplayan dramı tanıdığımız ölçüde Kema-lizm’in ilkelerinin tarihsel çözümler birikiminden yükselmiş olan özü ve anlamı belirlenebilir. Bu süreç boyunca görülecek olan çeşitli arayışlar, durmadan yürüdü-ğü seçilebilecek olan bir gidiş içindeki ana doğrultunun kalın çizgisi olarak gözle-rimizin önünde belirecektir. Bu çizgideki birkaç nirengi noktasında, M. Kemal’i, kimi zaman bir şeyler yapmaya çalışan genç bir subay, kimi zaman daha yüksekte-kileri etkileyen bir suflör, kimi zaman bir imparatorluğun çeşitli cephelerinde çar-pışmış bir komutan kimi zaman umutsuzluğa düşmemiş, bir devlet yada hükûmet başkanına yol gösterici, sesini ileten kişi ve en sonunda kendine güvenen bir devlet adamı, yepyeni bir devlet kavramı getirmiş, onun temellerini atmış bir devlet adamı olarak göreceğiz.

Mustafa Kemal Atatürk, üzerinde çok iyi düşünülmesi ve duygusallıktan arınarak bütün yönleri ile bilimsel olarak ortaya konması gereken bir kişiliktir. Çünkü Atatürk’ün ortaya konulması, onu anlamayı kolaylaştıracak, gelecek nesille-re üzerinde ilerlemeyi sağlayacak temelleri var edecektir. Onun anlaşılması Türki-ye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesinin ve şimdiki zamanının anlaşılması demektir. Tam bu noktada onun şu ifadelerini hatırlamamız yerinde olacaktır: Beni görmek demek mutlak yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygula-rımı anlıyorsanız bu kafidir. Yine İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik geçici Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, Onu ben kelimesiyle ifade edemem. O ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı ol-ması gereken Mustafa Kemal Odur.
Bu bilgiler ışığında Atatürk’ün Devlet Adamlığı yönünün ön plana çıkarılarak onun kişisel özelliğinin ortaya çıkarılması önemlidir. Atatürk, ulusal devlet kurma sürecinde çok büyük sıkıntılar çekmiş, başlangıçta arkadaşlarına söz geçi-remediği ve yalnız kaldığı zamanlar da olmuştur. Bu konuyla ilgili olarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu Tercüman gazetesinde neşrettiği Atatürk ve Gençlik başlıklı bir sohbetinde; Mustafa Kemal’in daima meçhul kalan tarafı, büyük Zaferini ba-şarmazdan evvel çektiği azap ve işkencelerdir. Arkadaşlarına söz geçiremez; amir-lerine dert anlatamaz; Devlet ve siyaset adamlarını yola getiremezse, kapılarını çalar, açılmaz; bağırır, çağırır, işiten olmaz; Devlet batıyor der, Padişah gözlerini kapar, mesuller dudak büker… İşte gençliğe her şeyden önce Atatürk’ün bu mihnet, bu cevir ve cefa devri anlatılmalıdır. Gençlik en ziyade onun bu cephesindendir ki muhtaç olduğu azim ve irade dersini alabilir demektedir.
Atatürk’ün ulusal devlet kurucusu olarak kişilik özelliklerini tespite başlamadan önce O’nun gençliğinden bu yana fikirlerinin oluşmasında etkili olan Türk ve yabancı düşünürleri de belirtmemiz gerekmektedir. Zira çocukluğundan itibaren eserlerini okuyup incelediği düşünürlerin onun kişisel özelliklerinin oluşmasında etkili olduğunu inkâr etmek imkânsızdır.”

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet
« Posted on: Nisan 26, 2024, 02:04:51 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet e-book, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet programı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet oyunları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet e-kitap, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet download, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet hikayeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet resimleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet haberleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet yükle, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet videosu, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet şarkı sözleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet msn, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet hileleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet scripti, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet filmi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet ödevleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet yemek tarifleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet driverları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet smf, Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Ve Ulusal Devlet gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Mustafa Kemal Atatürk Fan Klübü « 1 2 »
Fan Club
Musty* 12 3722 Son Mesaj Ekim 13, 2009, 02:24:37 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Mustafa Kemal Atatürk's Life « 1 2 »
Diğer Diller
FeMoX 12 7367 Son Mesaj Nisan 09, 2010, 07:59:29 ÖS
Gönderen : KaraElmas
Mustafa Kemal Atatürk'ün Hollandaca Hayatı
Diğer Diller
By.TuRuT 2 2113 Son Mesaj Kasım 12, 2009, 02:44:04 ÖÖ
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Mustafa Kemal Atatürk « 1 2 »
Tarih
MaViSh 13 6818 Son Mesaj Ocak 07, 2014, 12:58:52 ÖÖ
Gönderen : last_boy
Ulu Önderimiz M.kemal Atatürk'ün Aile Hayatı Üzerine Sözleri
Atatürk Köşesi
SaviorAngel 0 1853 Son Mesaj Ocak 24, 2012, 08:10:35 ÖS
Gönderen : SaviorAngel


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular