0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Miryokefalon Savaşı  (Okunma Sayısı: 823 Kere Okundu.)
« : Mayıs 14, 2013, 07:20:20 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Savaşın öncesi ve sebepleri

Selçuklu Sultanının en önemli rakiplerinden olan Zengi Hanedanının Suriye ve Musul hükümdarı Atabeg Nureddin Mahmud Zengi 1174 yılında vefat etti. Bu durumun verdiği rahatlıkla II. Kılıç Arslan Sivas ve Tokat bölgelerine hakim olan Danişmendliler üzerine yürüdü. Bu arada Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos Kilikya kıyı bölgelerini tekrar eline geçirmiş ve Haçlılar tarafından kurulan Antakya Prensliği üzerinde Bizans hakimiyetinin kabul edilmesini sağlamıştı. II. Kılıç Arslan'ın Danişmentliler Beyliğini hakimiyeti altına alması ve Anadolu'da gittikçe güçlenmesi, Bizans İmparatoru Manuel Komnenos'u tedirgin ediyordu. Ayrıca Türkmenlerin Bizans sınırını geçmesi iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları körükledi. Türkmenlere karşı öncül birlikler yollayan ve savaş hazırlığı yapan Manuel'in bu durumunu öğrenen II. Kılıç Arslan, önceden imzalanmış barış antlaşmasının yenilenmesini istedi. Bu isteği, Türkmen akınlarını durdurması gibi çeşitli koşullar önerisi ile geri çevrildi. Kılıç Arslan bu şartları kabul etmedi ve Ege yöresine seferler düzenlemeye başladı. Bu durum da zaten kızışan ortamı iyice alevlendirdi.

Manuel 1176 yazında, amcasının oğlu Andronikos Vatatzes'i bir orduyla Paflagonya'ya doğru yola çıkardı. İmparator'un kendisi de, içinde Frank, Peçenek, Macar ve Sırp kuvvetleri bulunduğu orduyla, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya üstüne yöneldi.

Paflagonya'ya gönderilen Andronikos Vatatzes'in ordusu Eylül ayı başlarında, Niksar surları önünde yapılan meydan savaşında, Selçuklu ordusu tarafından yenildi.

Savaş'a doğru

I. Manuel'in idaresinde Konstantinopolis'den yürüyüşe geçen ordu çok büyüktü ve yürüyüş kolunda 15 kilometreden fazla uzunlukta idi. I. Manuel önce Konya'yı hedef almış ve o şehri eline geçirirse Konya ile Antakya'ya arasında bulunan arazileri de eline geçirmeyi planlamıştı. Uçlarda bulunan kalabalık Türkmen kuvvetleri, Konya'ya yönelmiş olan I. Manuel idaresindeki Bizans ordusuna ufak ama yıpratıcı hücumlarla mukavemet gösterdiler.

Manuel'in ordusu, Denizli'de Eskihisar (Laodicea)'dan ve Menderes vadisinden geçerek Eğridir Gölü ucundaki Sultandağı dizisine giden dağlık bölgeye girdi. Kuşatma araçları, erzak fazlalığı ve ağır arabalar, ordunun ilerlemesini yavaşlatıyordu. Ayrıca geçmek zorunda oldukları bölge, Selçuklular tarafından önceden tahrip edilmişti.

Savaş





Bizans ordusunun ilerlediği yol üzerinde, o zaman Tribritze geçiti denilen ve çıkış yerinde, tahrip edilmiş Miryokefalon kalesinin bulunduğu bir geçit bulunmaktaydı. II. Kılıç Arslan idaresindaki Selçuklu ordusu, Bizans ordusunu, bu dar ve sarp Miryokefalon yıkık kalesinin bulunduğu geçitte karşılamaya hazırlanmıştı.

Kendine bağlı çeşitli beyliklerden yardımcı kuvvetler alan Kılıç Arslan'ın ordusu asker sayısı bakımından hemen hemen Manuel'in ordusuna eşitti, ancak teçhizat olarak daha zayıftı. Buna rağmen Selçuklu ordusu, bu dar dağ geçitinin yamaç ve doruklarında toplu olarak bulunduğundan daha rahat hareket kabiliyetine sahipti.



İmparator Manuel Komnenos

Manuel'in ileri görüşlü bazı subayları, ağır hareket eden Bizans ordusunu, geçitin içindeki dar ve çukur yoldan geçirmemesi için imparatoru uyardılarsa da ordudaki genç ve tecrübesiz prensler, kendilerine güveniyor, bir an önce şan ve şöhret kazanmak istiyorlardı. Bu prensler, imparatora baskı yaparak onu bu yolda ilerlemeye zorladılar.

Bizans ordusu geçite giriş sırasına göre kollara bölünmüştü. Önde piyadelerden oluşan bir öncü kol vardı. Diğer kollar piyade ve süvarilerden oluşuyordu. Öncüleri takip eden ana kolda doğu ve batı Thema'lardan eyalet askerleri bulunmaktaydı. Bunların arkasında ağırlıklar ve kuşatma için kullanılacak büyük mancınık tipli harp aletleri taşıyan arabalar gelmekteydi.

17 Eylül 1176 günü Bizans öncü kol kuvvetleri geçide girdi. Öncü kol ve ana kol güçleri az bir zayiatla geçitten geçti. Selçuklular, önce geri çekilerek dağlara doğru saptılar. Daha sonra Selçuklu Ordusu birden geçitin her iki yamaç ve doruklarında bulunan yamaçlardan aşağı inerek geçit ağızlarına saldırdı ve geçitin içinde bulunan Bizans birliklerini pusuya düşürdü.

Türkler sonra hücumlarını taşıt araçlarına, arabalara ve araba atlarına odaklayıp bunlar için geçiti geçilmez hale getirdiler. Sonra geçitte bulunan Bizans ordusunun diğer kollarını eritme maksatlı hücumlarına başladılar. Geçidin aşağısında bulunan askerler, durumu görüyor, fakat sıkışık durumda oldukları için yardım edemiyorlardi. Bizanslıların morali ve organizasyonu bozulmuştu. I. Manuel kurmaylarının zorlaması ile elinde kalan askerleri arasında bir disiplin kurdu ve savunma grupları oluşturdu. Bu grup geçitin dışına çıkmayı başardı. Burada zaten geçitte yakalanmamış olan ve savunma siperli bir ordugah hazırlamış olan Yanis ve Andronikos Angelos komutasındaki öncü kolu ve Konstantin Makrodukas ve Andronikos Lapardas komutasında ana kol askerleri ile yine birleştiler. Andronikos Kontostefanos komutasındaki artçı kolu ise baskında geçite yeni girmekte olduğu için nisbeten daha az zaiyat vermişti ve biraz zaman sonra geçitten hücum uğramadan geçip onlarla birleşti.

Bütün gece Selçuklu atlı kuvvetleri okları ile hücumlarına devam ettiler; ama Bizans savunma hatları bu hücumlara dayandı. Ertesi gün de Selçuklu atlı kuvvetlerinin ok atarak yaptıkları hücum devam etti. İmparator geçidi başta zayiat vermeden geçen birliklere iki karşı hücum yaptırttı ancak başarılı olamadı.

Selçuk Sultanı'da Bizans ordusunun tümüyle tahrip edilemiyeceğini anlayınca barış taraflısı oldu. O akşam Sultan, bir elçiyi bir İran savaş atı ve bir kılıç hediyesiyle İmparator'un kampına barış şartlarını müzakere etmek için gönderdi. Bu müzakerelerde Selçuklular Eskişehir (Dorileon) ve Gümüşsu (Sublaion) kalelerinin Bizanslılar tarafından boşaltılıp yıkılması şartıyla, kalan Bizans ordusunun kayıtsız şartsız hiç hücuma uğramadan geri gidebileceğini teklif ettiler; Bizanslılar da bunları kabul etti.
Sonuçları

Savaşta yenilen Manuel ateşkes antlaşmasını imzalamak zorunda kaldı. Bu antlaşmaya göre Eskişehir civarındaki savunma hatları yıkılacak, Selçuklu devletine savaş tazminatı olarak 100 bin altın gibi çok büyük bir meblağ ödenecekti. Bu mali destek Anadolu Selçuklulara Doğu Anadolu'daki ufak ve serbest emirleri bertaraf etmede çok yardımcı olmuştur. Böylece Anadolu Selçukluları Orta Anadolu'da siyasi nüfuslarını çok yükseltmişlerdir.

Bu zafer sonucunda, Manuel idaresindeki Bizans o zamana kadar uygulanan atılgan stratejiyi geride bırakmak zorunda kalmıştır. Gelecekte Selçuklular karşısında Bizans ordusu sadece sınırları savunan bir güç olmuştur. Böylece bölgede siyasi ve askeri insiyatif Anadolu Selçuklu Devletine geçmiştir.

Zaferden sonra Sultan II. Kılıç Arslan, başta Bağdat Abbasi halifesi olmak üzere, bütün İslam hükümdarlarına birer fetihname göndererek Bizansa karşı kazandığı büyük zaferi müjdelemiştir.

Miryakefalon Savaşı Malazgirt Savaşı'ndan sonra, Türkler ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş en büyük savaştır. Bazı tarihçilere göre Miryakefalon Savaşı, Başkomutanlık Meydan Muharebesi gibi Anadolu'nun Türklerin elinde kalması açısından önemli bir savaştır. Malazgirt Meydan Muharebesi vatan kuran savaş olarak kabul edilirse, Miryokefalon Savaşı da Anadolu'nun vatan oluşunu ispatlayan bir savaştır.

Savaşın ardından Bizans'ın Türkleri Anadolu'dan atma ümidi azalmıştır. Anadolunun Türk yurdu olduğu benimsenmiştir.

Anadolu Selçuklu Devleti bu zaferle Türk-İslam dünyasında önemli bir devlet konumuna yükselmiştir.
Literatür

Choniates, Niketas (1984), Historia, English translation: Magoulias, H. (O City of Byzantium: Annals of Niketas Choniates), Detroit, ISBN 0814317642

Angold, Michael (1997), The Byzantine Empire, 1025–1204, New York: Longman, ISBN 0582294681
Birkenmeier, John W. (2002), The Development of the Komnenian Army: 1081-1180, Boston: Brill, ISBN 9004117105
Bradbury, Jim (2004), The Routledge companion to medieval warfare, London: Routledge, ISBN 0415221269
Finlay, George (1877), A History of Greece, III, Oxford: Clarendon Press
Haldon, John (2001), The Byzantine Wars, Stroud: Tempus, ISBN 0752417770
Magdalino, Paul (1993), The Empire of Manuel I Komnenos, 1143-1180, New York: Cambridge University Press, ISBN 0521305713
Treadgold, Warren (1997), A History of the Byzantine State and Society, Stanford: Stanford University Press, ISBN 0804726302

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Miryokefalon Savaşı
« Posted on: Mart 29, 2024, 02:17:50 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Miryokefalon Savaşı e-book, Miryokefalon Savaşı programı, Miryokefalon Savaşı oyunları, Miryokefalon Savaşı e-kitap, Miryokefalon Savaşı download, Miryokefalon Savaşı hikayeleri, Miryokefalon Savaşı resimleri, Miryokefalon Savaşı haberleri, Miryokefalon Savaşı yükle, Miryokefalon Savaşı videosu, Miryokefalon Savaşı şarkı sözleri, Miryokefalon Savaşı msn, Miryokefalon Savaşı hileleri, Miryokefalon Savaşı scripti, Miryokefalon Savaşı filmi, Miryokefalon Savaşı ödevleri, Miryokefalon Savaşı yemek tarifleri, Miryokefalon Savaşı driverları, Miryokefalon Savaşı smf, Miryokefalon Savaşı gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
1.Dünya Savaşı
Tarih
Musty* 3 1716 Son Mesaj Mayıs 02, 2008, 10:53:08 ÖS
Gönderen : [MasaL]
Domates Savaşı
Fotoğrafçılık
Robert 6 1826 Son Mesaj Temmuz 04, 2008, 03:05:47 ÖS
Gönderen : dreamily
Yunanistan İç Savaşı
Dünya Kültürleri
xxRuzqaRxx 6 1940 Son Mesaj Mayıs 25, 2008, 03:17:06 ÖÖ
Gönderen : Ebru$h
Nijerya İç Savaşı
Dünya Kültürleri
xxRuzqaRxx 9 2214 Son Mesaj Mayıs 25, 2008, 03:34:22 ÖÖ
Gönderen : Ebru$h
100 Saat Savaşı
Dünya Kültürleri
xxRuzqaRxx 4 1352 Son Mesaj Mayıs 25, 2008, 02:53:34 ÖÖ
Gönderen : Ebru$h


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular