0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Mirena Yan Etkileri  (Okunma Sayısı: 918 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2013, 03:43:10 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


İlaç Etken Maddesi:
Levonorgestrel
İlaç Marka İsmi:
Mirena Rahim İçi Sistemi
Bilgi:
Rahim içi sistem (rahim içi araç) olarak hazırlanan ilaç formları halk arasında daha çok ''spiral'' olarak bilinir.
Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem) Nedir?

Levonorgestrel rahim içi spiral sistem levonorgestrel hormonu içeren plastik bir aygıttır. Bu aygıt rahim içine yerleştirilir ve burada levonorgestrel hormonunu yavaş yavaş salgılayarak hamileliği 5 yıla kadar engelleyebilir. Levonorgestrel rahim içi spiral sistemi en az bir çocuğu olan, cinsel ilişki yaşadığı kişi sabit olan ve cinsel ilişki yaşadığı kişinin de tek cinsel ilişki partneri olan kadınlar için uygun bir doğum kontrol yöntemidir. Çok partnerli eşi olan kadınlar için uygun olmayabilir.

Levonorgestrel ise bir kadın hormonudur. Bu hormon rahim boynundaki salgılarda ve rahim iç yüzeyinde değişimlere sebep olarak spermin rahme ulaşmasını ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engeller.

Levonorgestrel bir progesteron hormonudur ve östrojen içermez. Rahim içi spiral aygıtı rahim içine levonorgestrel salgılar, ancak yalnızca çok az miktarda hormon kan dolaşımına katılır.

Levonorgestrel rahim içi spiral sistem aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

gebelik önleyici;

adet kanamasının nedeni bilinemeyen bir şekilde aşırı derecede uzun süreli ve şiddetli halde meydana gelmesi (idiyopatik menoraji);

östrojen hormonu yerine koyma tedavisi sırasında endometriyal hiperplaziye¹ karşı koruyucu olarak.

(¹endometriyal hiperplazi: Fazla östrojen hormonu aktivitesine bağlı olarak rahmin iç yüzünü döşeyen endometriyumu oluşturan hücrelerin ve salgı bezlerinin normalden fazla büyüdüğü ve çeşitli aşamalardan geçtikten sonra habis² değişikliğe uğrayabildiği kanıtlanmış bir hastalıklar grubu.)

(²habis: Kötü (öldürücü) sonuçlanan ya da gelişim gösteren.)

Levonorgestrel rahim içi spiral sistem burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer şu gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz öncelikle doktorunuza danışmadan bu aygıtı kullanmayınız: Anormal vajinal kanama; tedavi edilmemiş veya kontrol altına alınmamış pelvis (leğen kemiği bölgesi) enfeksiyonu (vajina, rahim veya idrar kesesi enfeksiyonu); son 3 ayda hamilelik veya çocuk düşürme sonrasında ağır bir pelvis (leğen kemiği bölgesi) enfeksiyonu; rahmin şeklini etkileyen fibroid* tümörler veya diğer durumlar; geçmişte veya şu an varolan göğüs kanseri; karaciğer hastalığı veya karaciğer tümörü (iyi huylu veya kötü huylu); bilinen veya şüphelenilen rahim boynu veya rahim kanseri; bağışıklık sisteminizi zayıflatan herhangi bir hastalık veya durum (AIDS, kan kanseri veya ileri derecede ilaç bağımlılığı gibi); eğer başka bir doğum kontrol spirali yerleştirilmişse. Bu gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz bu aygıtın kullanımı sizin için sakıncalı olabilir.

(*fibroid: Düz kaslarda türeyen iyi huylu belirli tümörleri belirtmek için kullanılan eski bir terim.)

Eğer geçmişte bir pelvis iltihabı hastalığı öyküsü (eğer enfeksiyon tedavi edilip temizlendikten sonra normal şekilde doğum yapmadıysanız) varsa; yakın zamanda teşhis edilmemiş veya tedavi edilmemiş anormal Pap smear testi (kadın genital yollarından alınan hücrelerle yapılan bir tür kanser testi) sonuçları varsa; ya da belirli bir seks partnerine sahip değilseniz, doktorunuzun onayı olmadan bu spirali kullanmayınız.

Eğer diyabet, herhangi bir kanama veya kan pıhtılaşması bozukluğu, vajinal enfeksiyon, pelvis (leğen kemiği bölgesi) enfeksiyonu (vajina, rahim veya idrar kesesi enfeksiyonu), cinsel yolla bulaşan bir hastalık, yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya kalp kapakçığı bozukluğu durumlarından herhangi birine sahipseniz bu aygıtı kullanmadan önce doktorunuza söylemelisiniz.

Rahim içi spiral sisteminin ciddi yan etkilerinden bazıları; ağır kramplar veya pelvis (leğen kemiği bölgesi) ağrısı, ağır veya sürekli vajinal kanama, alışılmadık vajinal akıntı, yüksek ateş, titreme, ani hissizlik, güçsüzlük, halsizlik, ağır başağrısı gibi durumları içerir. Bu yan etkilerden herhangi birine maruz kalırsanız doktorunuz ile görüşünüz. Yalnızca doktorunuz Levonorgestrel rahim içi spiral sistemi çıkartabilir. Kendi kendinize aygıtı çıkarmaya çalışmayınız.
Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Bir doğum kontrol spirali ciddi bir pelvis (leğen kemiği bölgesi) enfeksiyonu gelişme riskini arttırabilir ve bu durum hayati tehlike yaratabileceği gibi gelecekte çocuk sahibi olma yetinizi de tehlikeye sokabilir.

Eğer Levonorgestrel’e ve/veya rahim içi spiral sisteminin bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

gebelik veya gebelik şüphesi;

teşhis konulamayan, anormal rahim kanamaları;

kısa süre içerisinde gelişen karaciğer hastalıkları veya karaciğer tümörü;

artmış enfeksiyon eğilimine yol açan durumlar;

rahimde doğum sonrası görülen iltihabi bir durum;

son 3 ayda hamilelik veya çocuk düşürme sonrasında ağır bir pelvis (leğen kemiği bölgesi) enfeksiyonu;

şu an mevcut ya da tekrarlayan pelvis iltihabı hastalığı;

rahimde veya rahim boynunda kötü huylu tümörler;

rahim boynunun iltihabi durumu;

alt genital kanal enfeksiyonu;

rahmin şeklini etkileyen fibroid* tümörler veya diğer durumlar;

(*fibroid: Düz kaslarda türeyen iyi huylu belirli tümörleri belirtmek için kullanılan eski bir terim.)

progestajene bağlı tümörler.

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz veya kendinizde ilk kez gözlerseniz doktorunuza bildiriniz. Böyle bir durumda Levonorgestrel rahim içi spiral sistemini güvenli şekilde kullanabilmeniz için özel kontrollere ihtiyacınız olabilir ya da rahim içi spiral sisteminin çıkarılması gerekebilir:

alışılmışın dışında şiddetli başağrısı;

tansiyonda belirgin yükselme;

sarılık (gözlerde ve ciltte sararma);

migren, asimetrik görme kaybı ya da beynin geçici olarak oksijensiz kalmasına yönelik diğer belirtiler;

felç (inme) ya da miyokard infarktüs gibi ağır atardamar hastalıkları.

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Levonorgestrel spirali güvenli şekilde kullanabilmeniz için özel testlere ihtiyacınız olabilir:

diyabet (şeker hastalığı);

herhangi bir kanama veya kan pıtılaşması rahatsızlığı;

herhangi bir vajinal enfeksiyon, pelvis enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan bir hastalık;

yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya kalp kapakçığı bozukluğu.

Doktorunuz size Levonorgestrel spiral sistemi reçete etmeden önce partnerinizin sağlık durumunu ve cinsel yaşam geçmişi ile ilgili sorular sorabilir.

Levonorgestrel spiral sistem hamilelik süresince kullanılmamalıdır. Bu aygıt hamilelik sırasında yerinde bırakılırsa ağır enfeksiyon, düşük yapma, prematüre* doğum veya ölüme sebep olabilir. Doğum kontrol spiral sistemini kullanırken hamile kalırsanız hemen doktorunuza bildiriniz.

(*prematüre: 37 haftalık normal doğum süresinden önce dünyaya gelen yeni doğan.)

Eğer Levonorgestrel spiral sistemi kullanımı sırasında hamile kalır ve hamileliği devam ettirmeyi tercih ederseniz enfeksiyon belirtileri olan yüksek ateş, titreme, grip belirtileri, kramplar, vajinal kanama veya akıntı gibi durumları dikkatli şekilde izleyiniz. Eğer bu gibi durumlardan herhangi birine maruz kalırsanız hemen doktorunuza başvurunuz.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem) Kullanabilir miyim?

Gebelik kategorisi X. Levonorgestrel spiral sistem hamilelik süresince kullanılmamalıdır. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız Levonorgestrel spiral sistem kullanmadan önce doktorunuza söylemelisiniz. Bu aygıt hamilelik sırasında yerinde bırakılırsa ağır enfeksiyon, düşük yapma, prematüre* doğum veya ölüme sebep olabilir. Doğum kontrol spiral sistemini kullanırken hamile kalırsanız hemen doktorunuza bildiriniz.

(*prematüre: 37 haftalık normal doğum süresinden önce dünyaya gelen yeni doğan.)

Eğer yakın zamanda bir bebeğiniz olduysa ve bebek emziriyorsanız, Levonorgestrel spiral sistem kullanmadan önce bebeğinizin en az 6 haftalık olmasını bekleyiniz.
Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem) Nasıl Kullanılır?

Levonorgestrel vajinadan rahmin içine yerleştirilen T şeklinde plastik bir aygıttır. Aygıt klinik şartlarda doktorunuz tarafından yerleştirilecektir. Doktorunuz ince plastik bir tüp kullanarak aygıtı rahminize yerleştirecektir. Aygıt genellikle adet döngüsünün ilk 7 günü içerisinde yerleştirilir. Adet görmeyen bayanlarda ise herhangi bir zamanda, ya da adetin veya çekilme kanamasının son günlerinde yerleştirilir.

Rahim içi spreyin yerleştirilmesi sırasında ağrı veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Biraz vajinal kanama da meydana gelebilir. Bu tür durumlar 30 dakika içinde son bulur, özellikle de işlem sırasında oturur veya yatar pozisyonda iseniz daha çabuk geçebilir. Eğer bu tip olumsuz durumlar 30 dakikadan daha fazla sürerse doktorunuza durumunuzu bildiriniz.

Aygıtın kullanımına son vermeye karar verdiğinizde kolayca çıkartılabilmesi için aygıtın üzerine eklenmiş ince iplikler mevcuttur. Doktorunuz bu iplikleri vajinanızdan sarkmayacak uzunlukta kesecektir. Bu ipleri kendi başınıza çekmeye ve aygıtı çıkarmaya çalışmayınız.

Her adet periyodundan sonra çıkarma iplerini hala hissedip hissetmediğinizi kontrol etmelisiniz. Ellerinizi su ve sabun ile yıkayınız ve temiz parmaklarınızı vajinanıza sokunuz. İplikleri vajinanın içinde, rahim boynu girişinde hissetmelisiniz. Eğer iplikleri hissedemiyorsanız ya da aygıtın rahminizin içine kaydığını veya dışarı çıktığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurunuz. Ani bir adet akıntısı aygıtın dışarı kaymasının bir belirtisi olabilir.

Eğer aygıtın doğru yerde olmadığından şüpheleniyorsanız, doktorunuz spirali tekrar yerleştirene kadar hormonal olmayan (prezervatif, diyafram, spermisid vb.) bir doğum kontrol yöntemi kullanınız.

Doktorunuzun aygıtı yerleştirdikten 4 ve 12 hafta sonra aygıtın doğru yerinde olup olmadığından emin olabilmek için sizi kontrol etmesi gerekecektir. Ayrıca Levonorgestrel rahim içi spiral sistem kullanımı sırasında her yıl düzenli olarak pelvis muayenesi ve diğer gerekli testleri yaptırdığınızdan emin olunuz.

Levonorgestrel rahim içi spiral sistem cinsel birleşme, tampon kullanımı veya doktorunuz tarafından reçete edilen diğer vajinal ilaçlara engel olmamalıdır.

Levonorgestrel rahim içi spiral sistemi kullanmaya başladıktan sonraki ilk 3 ila 6 ay düzensiz adet dönemleriniz olabilir. Akıntınız daha hafif veya daha ağır olabilir ya da adet periyotlarınız birkaç ay sonra durabilir. Eğer hamile kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız veya son 6 haftalık periyotta adet görmediyseniz doktorunuza başvurunuz.

Levonorgestrel rahim içi spiral sistemi 5 yıllık kullanım süresinden sonra çıkartılmalıdır. Eğer isterseniz doktorunuz spirali çıkarttıktan sonra yerine yenisini takabilir, böylece bu formdaki doğum kontrol yöntemini kullanmaya devam edebilirsiniz. Yalnızca doktorunuz Levonorgestrel rahim içi spiral sistemi çıkartabilir. Kendi kendinize aygıtı çıkarmaya çalışmayınız.

Levonorgestrel gebelik önleyici spiral çıkartıldıktan hemen sonra hamile kalabilirsiniz. Çocuk sahibi olmak amacıyla bu spirali artık kullanmamayı seçen birçok kadın spiral çıkarıldıktan sonra ilk yıl içerisinde hamile kalabilecektir.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Gebelik önleyici spiral sürekli olarak düşük dozda Levonorgestrel salgıladığından bu türdeki bir ilaçta doz atlaması meydana gelmesi mümkün değildir.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Spiral sisteminden salınan Levonorgestrel’in doz aşımı meydana gelmesi olası değildir.
Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Birden fazla partner ile cinsel ilişkiye girmekten kaçınınız. Ayrıca sizin dışınızda başka cinsel partnerleri olan bir partnerle de cinsel ilişkiye girmekten kaçınınız. Gebelik önleyici spiral kullanımı özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların sebep olduğu, ağır bir pelvis enfeksiyonu meydana gelme riskini arttırabilir.

Levonorgestrel gebelik önleyici spiral sistemi cinsel yolla bulaşan HIV veya AIDS gibi hastalıkların bulaşmasını engellemeyecektir. Bu hastalıkların bulaşmasını engelleyebilmenin tek yolu prezervatif kullanımıdır.

Eğer partnerinizde HIV veya cinsel yolla bulaşan bir hastalık gelişirse veya seks ilişkilerinizde herhangi bir değişiklik olursa doktorunuz ile görüşünüz.
Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem’in) Yan Etkileri

Eğer alt yan tarafınızda veya alt karın bölgesinde ciddi bir ağrı varsa hemen acil sağlık yardımı alınız. Bu durum dış gebeliğin (döllenmiş yumurtanın rahim yerine başka bir yere, sıklıkla da dölyatağı borusuna tutunması) bir belirtisi olabilir. Dış gebelik müdahale edilmesi gereken acil bir durumdur.

Levonorgestrel gebelik önleyici spiral rahim duvarına gömülmüş veya rahimde bir delik oluşturmuş olabilir. Eğer böyle bir durum oluşursa spiral artık hamileliği engellemeyebilir, rahmin dışına çıkabilir ve yara izine, enfeksiyona veya diğer organlarda hasara sebep olabilir. Eğer spiral rahim duvarına gömülürse veya delik yaratırsa doktorunuzun bir ameliyat ile aleti çıkarması gerekebilir.

Aşağıdaki gibi ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurunuz:

ağır kramplar veya leğen kemiği ağrısı;

aşırı baş dönmesi, bayılacakmış gibi hissetme;

ağır veya sürekli vajinal kanama, vajinal yaralar, sulu vajinal akıntı, kötü kokulu akıntı;

cinsel birleşme sırasında ağrı;

yumurtalıklarda iyi huylu kistler;

yan tarafınızda veya alt karın bölgesinde ciddi ağrı;

yüksek ateş, titreme veya diğer enfeksiyon belirtileri;

ani hissizlik veya güçsüzlük, halsizlik, (özelliklede vücudun bir tarafında);

ani veya ağır başağrısı, konuşma ve görme problemleri;

kaşıntı, egzama;

alerjik reaksiyon belirtileri: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

lekelenme, düzensiz adet periyotları, kanama seyrinde veya akıntısında değişimler;

aybaşı (regl) akıntısının seyrek olması, adet görememe durumu;

ağrılı ve zor geçen adet dönemleri;

sırt ağrısı;

başağrısı, migren, sinirlilik hali;

mide bulantısı;

göğüslerde ağrı ve hassasiyet;

kilo alma, akne (sivilce), saç dökülmesi;

aşırı kıllanma;

ruh hali değişimleri, depresif ruh hali, sekse olan ilginin azalması.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Doktorunuza kullanmakta olduğunuz tüm ilaçlar ile ilgili bilgi veriniz. Özellikle de aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız:

fenobarbital içeren ilaçlar (Paranox, Pirofen, Luminal, Luminaletten);

fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin);

karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);

nevirapin (Viramune);

rifampisin (Rifadin, Rifcap, Rifex);

rifabutin (Mycobutin);

efavirenz (Stocrin).

Bu liste Levonorgestrel rahim içi spiral sistem ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Levonorgestrel rahim içi spiral sistem ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar; vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Mirena Spiral (Levonorgestrel rahim içi spiral sistem’i) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Levonorgestrel rahim içi spiral sistemi oda sıcaklığında; nemden, güneş ışığından ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz. Kullanılacağı ana kadar paketini açmayınız ve eğer pakette bir hasar, açılma mevcutsa rahim içi spiral sistemini atınız ve yenisini alınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Mirena Rahim İçi Sistemi ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Mirena Rahim İçi Sistemi ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Mirena Rahim İçi Sistemi 'nın asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Mirena Rahim İçi Sistemi 'nın sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Mirena Yan Etkileri
« Posted on: Nisan 24, 2024, 01:59:57 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Mirena Yan Etkileri e-book, Mirena Yan Etkileri programı, Mirena Yan Etkileri oyunları, Mirena Yan Etkileri e-kitap, Mirena Yan Etkileri download, Mirena Yan Etkileri hikayeleri, Mirena Yan Etkileri resimleri, Mirena Yan Etkileri haberleri, Mirena Yan Etkileri yükle, Mirena Yan Etkileri videosu, Mirena Yan Etkileri şarkı sözleri, Mirena Yan Etkileri msn, Mirena Yan Etkileri hileleri, Mirena Yan Etkileri scripti, Mirena Yan Etkileri filmi, Mirena Yan Etkileri ödevleri, Mirena Yan Etkileri yemek tarifleri, Mirena Yan Etkileri driverları, Mirena Yan Etkileri smf, Mirena Yan Etkileri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türk kültürünü Dünya kültürüne etkileri
Türk Kültürü
Sahin07 6 3497 Son Mesaj Nisan 19, 2011, 11:37:02 ÖS
Gönderen : @sen@
Iklimin Etkileri
Dersler
By.TuRuT 0 1264 Son Mesaj Eylül 26, 2009, 08:16:10 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Iklimin Etkileri
Coğrafya
Hephaestus 3 1940 Son Mesaj Temmuz 10, 2012, 08:25:54 ÖS
Gönderen : Liza
Verginin Etkileri.
Maliye
[B]a[R]a[N] 1 1742 Son Mesaj Ocak 14, 2012, 02:50:38 ÖS
Gönderen : SheWolf
Yıldızlar Ve Etkileri
Burçlar
Mavi_Kiyamet 1 1340 Son Mesaj Kasım 06, 2012, 10:14:51 ÖS
Gönderen : Violin


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular