0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri  (Okunma Sayısı: 994 Kere Okundu.)
« : Ocak 20, 2010, 02:31:45 ÖÖ »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 574
Karizma = 60064


Minareller Minarellerin Özellikleri ve Çeşitleri


Mineral Nedir?
Doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir cisimdir. Buna göre minerallerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

1. Doğal olarak oluşur.
2. Herhangi bir parçası bütününün özelliklerini taşır.
3. Belirli bir kimyasal formülü vardır.
4. Katı halde olup nadiren sıvıdır.
5. İnorganiktir.

Metallerin çoğu, modern hayatta gerekli olan kimyasal ve endüstriyel ürünler minerallerden gelir. Çiftçilik ve toprağa dayalı ormancılık minerallere dayanır. Minerallerin kullanım alanlarının potansiyel sayısı neredeyse sonsuzdur.
En çok göze çarpan mineral örnekleri kayalar ve taşlardır. Civanın dışında mineraller; ağır, sert ve yoğun olup aldığı şekillere kristal adı verilen katı kütlelerdir. Kristaller, değişmeyen ve muntazam şekle sahip olan maddelerdir. Bu demek oluyor ki, kristal parçalara ayrılsa bile her özel parça orijinal kristalin şekline sahip olur. Mineraller bu yolla teşhis edilir. Cıva dışında hiçbir mineral sıvı halde bulunmaz. Hızlı hareketi ve parlak gümüş rengiyle “çabuk gümüş” diye de adlandırılan cıva oda sıcaklığında sıvıya dönüşür.
Mineraller, değişik taş çeşitlerinin içinde biçimlenen doğal maddelerdir. Onlara ulaşabilmek için madenler, kuyular ya da tünellerle toprağın derinliğine inmek gerekir. İnsanların, hayvanların ya da bitkilerin etkisiyle oluşan suni maddeler gerçek mineraller değildir. Örneğin Tayland’daki madenlerden çıkarılan yakut gerçek bir mineraldir. Ama saf olmasına rağmen lazer yapımında kullanılan insan yapımı yakut hakiki mineral değildir. Gerçek bir mineral hiçbir canlının etkisi olmadan gelişim göstermelidir. Bu da “inorganik oluşum” diye adlandırılır. Örneğin; gerçek bir mineral olmayan amber, öncelikle parçalandığında kristal parçacıkları aynı şekli korumadığı ve milyonlarca yıl önce kozalaklı ağaçların ürettiği fosil reçine olarak günümüze geldiği için mineral olma özelliğinden yoksundur.
Kayalar, minerallerin spesifik kombinasyonlarından meydana gelirler. Örneğin kuvars ve mika granitten çıkartılır. Minerallerin çıkartılamadığı kaya türleri de vardır. Bunun nedeni içlerindeki mineralin çok az olması ya da çok geniş bir gruba bağlı olup henüz sınıflandırılmadıkları için tercih edilmeyişleridir. Obsidyen ikinci türe örnektir. Lav akıntılarında bulunur ve silikon ile oksijenin bir araya gelmesiyle oluşan silis mineralinden yüksek miktarda içerir. Onu meydana getiren kristallerin farklı konumlarda aynı şekilde kalamamasına rağmen sonuçta bu zengin mineral teknik olarak kaya adını alır.
Mineraller genel bir bakışla iki gruba ayrılır:

1- Metal asıllı olanlar
2- Metal olmayanlar

Hematit (demir), bornit (bakır) ve boksit (alüminyum) metal mineraller için belirli örneklerdir. Kuvars, asbestos, kalsit de "metal olmayan" mineraller grubuna girerler. Mineraller çoğunlukla kristaller halinde bulunurlar.
Minerallerle kayaları birbirine karıştırmak kolaydır. Fakat bunların arasında önemli bir fark olduğunu özellikle belirtelim. Bir mineralin belirgin bir yapısı vardır. Kimyasal yapısı daima aynıdır. Dünyanın hangi köşesinde bulunursa bulunsun sertliği, diğer başka nitelik ve özellikleri değişmez. Buna karşılık, kayalar muhtelif minerallerin karışımı bir yapıdadır. Sözgelimi granit diye bilinen kaya cinsi, kuvars, mika, florspat ve diğer başka minerallerin karışımından meydana gelen bir yapıya sahiptir. Üstelik yeryüzünün bir yerinde bulunan granitte bu minerallerin oranı başkadır, diğer bir köşesindeki granitte başkadır.
Mineraller kayalarda, kumların içinde, taşlarda bulunabilir. Yeraltında bulunan minerallerden örneğin kükürt, endüstride özellikle sülfürik asit yapımında kullanılır. Alçıtaşı ya da tebeşir mineralleri kille karıştırılır, ısıtılır ve bundan çimento elde edilir. Demirin yüksek fırınlarda arıtılmasında da büyük ölçüde alçıtaşından yararlanılmaktadır.
Altın ve daha birkaç metal, tabiatta arı (saf) halde bulunur. Bunların çoğu oksitler, karbonatlar ve klorürler bileşiminde elde edilir. Filizler yüksek fırınlarda kimyasal maddelerle karıştırılıp ısıtılarak arıtılırlar. Alüminyum güç arıtıldığından, filizinden ayrıştırma işleminde elektroliz olayı uygulanır.
Altın, kurşun, gümüş, bakır filizleri, kimyasal yolla arıtılan diğer filizler arasında sayılabilirler. Yeraltındaki minerallerin bilimsel bir yolla incelenmesi işi "mineraloji" diye isimlendirilir. Minerallerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, renk, saydamlık, yoğunluk, sertlik ve benzeri karakteristiklerini incelemek "mineraloji"nin işidir.
Minerallerin doğada veya deneysel olarak yapılan incelemelerde de gözlendiği gibi, oluşum şartları bunların belirli fizikokimyasal şartlarda (belirli sıcaklık ve basınç altında ve ortamın kimyasal durumu gibi) oluşurlar. Buradan mineralojinin bir amacının da minerallerin oluşturduğu yerkabuğunun kimyasal ve fiziksel yapısının öğrenilmesi, yerkabuğunun tarihinin bilinmesi ve yeraltı kaynaklarından yararlanılması olduğunu anlıyoruz.
Mineraller belirli bir kimyasal bileşime sahiptirler. O halde her mineral bir kimyasal formül ile ifade edilir. Minerallerin kimyasal formülleri genellikle sabittir. Ancak belirli sınırlar içinde belirli kaidelerle değişebilir. Çok ender olarak saf elementler (altın, gümüş, bakır vs) şeklinde oluşan mineraller, yerkabuğunda meydana gelen doğal fizikokimyasal olayların ürünleridir.
Minerallerin bir diğer özelliği de inorganik oluşudur. Yerkabuğunda bulunan petrol, kömür, fosil ve reçine gibi maddeler mineralojinin kapsamına girmez. Ancak nadir de olsa organik mineraller de vardır; mesela "kehribar" gibi.
Minerallerin katı olmaları düzenli bir atomsal içyapıya sahip olduklarını gösterir. Mineral kristallerinin dış yapıları incelendiğinde düzgün geometrik dış şekilli oldukları görülür. Yine aynı şekilde içyapılarının da düzgün olduğu görülür. Minerallerin "cıva" gibi sıvı olan tipleri de vardır.
Mineraller homojen bir yapıya sahiptirler. Alınan bir mineral örneğinin her tarafı aynı mineralden ibaret olmalıdır. Ancak her mineralde az veya çok yabancı mineral varlığı bulunmaktadır. Yabancı madde oranının çokluğu, mineralin özelliklerini değiştirir. Esasta; gözle görülebilen boyutta homojen olması basit tanımlama için yeterlidir.

Mineral Çeşitleri

* altın
* arsenik
* arjantit
* antimonit
* arsenopirit
* ankerit
* azurit
* anhidrit
* anglezit
* alunit
* apatit
* aragonit
* andaluzit
* antofillit
* aksinit
* allanit
* bakır
* barit
* beril
* biyotit
* bizmutinit
* boksit
* boraks
* britolit
* brusit
* bornit
* brokit
* demir
* deskloizit
* diaspor
* dioptaz
* disten
* diyopsit
* dolomit
* dumortiyerit
* elmasenarjitenstatitepidoteritrit
* flogopitfluorit
* Galenit
* Glokofon
* Gotit
* Grafit
* Granat
* Gümüş
* İlmenit
* İlvait
* kalkopirit
* kalsit
* kasiterit
* kemererit
* klorit
* kloritoid
* kobaltin
* kolemanit
* konnellit
* kordiyerit
* korund
* kovellin
* krizoberil
* krizokol
* kromit
* ksenotim
* kükürt
* kuprit
* kuvars
* karnotit
* lepidolit
* lömontit
* lösit
* lapislazuli
* lületaşı
* malahit
* manganit
* manyezit
* margarit
* markazit
* mikroklin
* minium
* molibdenit
* monazit
* muskovit
* natrolit
* nikelin
* olivin
* orpiment
* ortoklas
* otinit
* obsidyen
* pandermit
* pektolit
* piyemontit
* pirit
* pirofillit
* piroluzit
* piromorfit
* plajiyoklaz
* platin
* povellit
* prehnit
* psilomelan
* pumpelliyit
* pirotin
* ribekit
* realgar
* rodokrozit
* rodonit
* rutil
* stilbit
* seruzit
* siderit
* sfalerit
* sillimanit
* silvin
* simitsonit
* sinobar
* skapolit
* skutterudit
* sölestin
* spodümen
* stibikonit
* talk
* tenardit
* titanit
* topaz
* torbernit
* tremolit
* trona
* turkuaz
* turmalin
* uleksit
* ulmanit
* uraninit
* uranotil
* vanadinit
* variskit
* vavellit
* vermikülit
* vezuviyanit
* villemitviviyanit
* volframit
* vollastonit
* vulfenit
* zirkon
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri
« Posted on: Nisan 24, 2024, 01:14:44 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri e-book, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri programı, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri oyunları, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri e-kitap, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri download, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri hikayeleri, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri resimleri, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri haberleri, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri yükle, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri videosu, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri şarkı sözleri, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri msn, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri hileleri, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri scripti, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri filmi, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri ödevleri, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri yemek tarifleri, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri driverları, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri smf, Minareller - Minarellerin Özellikleri Ve Çeşitleri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular