0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Milli Gelir  (Okunma Sayısı: 1137 Kere Okundu.)
« : Eylül 17, 2009, 10:03:44 ÖS »

Asi_Türk
*
Üye No : 10144
Yaş : 34
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 8
Mesaj Sayısı : 367
Karizma = 21


Arkadaşlar son yıllarda hükümetimizin yapmış olduğu açıklamarda malumunuz "MİLLİ GELİR" konusunda oldukça "parlak" dönemler yaşadığımız söylenir durulur.İlgilenen arkadaşlar zaten bilirler.Fakat bir taraftan da vatandaşlarımız yani Türk milleti bu milli gelirdeki artışın bir türlü cebe yansımadığını söyler.İşte milletimizin bu söylemlerini haklı çıkarabilecek nitelikte olan bir yazıyı paylaşmak istedim sizlerle...

"Büyüme Yalanında Son Durum"


Bu hafta 2005 yılı III. dönem millî gelir verileri açıklandı.Bu vesileyle DİE (yeni adıyla TÜİK) tarafından 2002 yılından itibaren millî gelir rakamlarının kasıtlı olarak şişirildiği, son üç yıl için açıklanan büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığı konusunda bir kere daha ve son defa olarak yazıyorum. Son defa yazıyorum, çünkü artık bu konuyu tek başıma izlemekten yoruldum.

Konunun özeti şu: Herhangi bir ekonomide üreticiler stoklarını mütemadiyen arttırmazlar.Stoklar piyasadaki talep dalgalanmaları karşısında piyasayı malsız bırakmayacak, fakat şirkete de gereksiz bir stok taşıma maliyeti yüklemeyecek optimum bir düzeyde tutulur.Bu sanayiciliğin temel ilkelerindendir.Doğal olarak,Türkiye’de de 2002 yılından önce stokların tipik hareketi bu mantığa uygun olarak ortalama 2 dönem artıp,2 dönem azalmak şeklindeydi (Bkz. aşağıdaki grafik).Ne var ki, DİE verilerine inanacak olursak, 2002 yılının ilk döneminden itibaren Türk sanayiinin stok tutma davranışında bir değişiklik oldu,Türk sanayicisi kesintisiz olarak stoklarını arttırmaya başladı. Böylece DİE’ye göre, bu hafta açıklanan 2005 III. dönem verileriyle Türk sanayicisi tamı tamına 15 dönemdir, yani 3 yıl 9 aydır stoklarını devamlı arttırmaktadır! (Bkz. Yine aşağıdaki grafik) Temel düzeyde ekonomi eğitimi almış olan ya da sanayiinin içinde bulunmuş olan herkesin bileceği gibi, böyle bir durum akıl ve mantığa aykırıdır ve gerçek olması mümkün değildir

 


Nitekim bu stok rakamları gerçek değildir,masa başında uydurulmuştur.Millî gelirin hesaplanmasında stoklar sayımla bulunmaz, kalıntı yöntemiyle hesaplanır (Konunun teknik ayrıntıları için “Ekonomi 2002’de Büyüdü Mü?” başlıklı makaleme bakabilirsiniz).Dolayısıyla bilimsel ahlâkınız yeterince esnekse millî gelir istatistiklerine masa başında istediğiniz boyutta stok artışı eklemeniz gayet kolaydır.

Millî gelir rakamlarındaki bu manipülasyondan 2002’in ikinci döneminin millî gelir rakamları yayınlanınca şüphelenmeye başladım.2002 sonunda manipülasyonun varlığından emin oldum ve 2002 yılı verilerinden yararlanarak konuyu bir makale haline getirip İşletme, İktisat ve Finans dergisinin Haziran 2003 tarihli sayısında yayınladım.DİE’den çıt çıtmadı.2004 yılında İstanbul Milletvekili Emin Şirin benim çalışmamdan yola çıkarak bu konuda DİE’den sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay’a bir soru yöneltti.Sayın bakan aracılığıyla DİE’den gelen cevap tamamen benim şüphelerimi teyit eder nitelikteydi.DİE stokların aşırı artışına hiçbir açıklama getiremiyor ve zımnen benim şüphelerimin doğru olabileceğini kabul ediyordu (Bu konunun ayrıntıları için şu yazıma bkz:“DİE’den Hayalî Stok İtirafı” ). Bu cevabı da sitemde yayınlamamdan sonra değerli iktisatçı Korkut Boratav Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde konuya geniş yer verdi,onun ardından başka bir değerli meslektaşım olan Erinç Yeldan da yine Cumhuriyet’te konuya değindi,bunlar dışında da Türkiye’de yaprak kıpırdamadı.

Kıpırdamalı mıydı?Yapılan manipülasyonun ne anlama geldiğine göz atarsak bu sorunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkar: 2000 yılı millî gelirini 100 kabul edelim.2001 kriziyle 100 birimlik millî gelirimiz 91’e geriledi.DİE’nin hormonlu rakamlarına göre 2004 sonu itibarıyla,yani krizden üç yıl sonra millî gelir 115’e ulaşmış.Yani krizden sonraki üç yılın ekonomik büyümesi krizdeki % 9’luk daralmayı telâfi ettiği gibi, onun üzerine bir de % 15 koymuş.İnanırsanız gerçekten parlak bir sonuç.Peki 2004 sonu millî gelirine bir de şu gerçek olması mümkün olmayan stok artışlarını düştükten sonra bakalım: O da ne? Uydurma stok artışları atılınca millî gelir 115’ten 105’e gerilemiş!

Gelelim bu seneye...DİE’nin hormonlu rakamlarına göre yılın ilk üç dönemindeki (ilk dokuz ayındaki) büyüme geçen yılın aynı dönemine göre % 5.5.Peki ya stok artışlarını düşersek kaç? Sıkı durun: -1.6!Evet,hayalî stok artışlarını düşerseniz 2005 yılının ilk dokuz ayında ekonomi büyümemiş, bilâkis % 1.6 oranında küçülmüş.Tabiî kırsal kesimdeki, çarşıda pazardaki,emek piyasasındaki,sanayideki gerçek tablodan haberdar olanlar için bu hiç de şaşırtıcı bir sonuç değil.

Görüldüğü gibi millî gelir rakamlarındaki saptırmanın açığa çıkarılması IMF’nin son dört yıllık yıkıcı icraatını başarılı göstermek için kullandığı “düşük enflasyonla yüksek büyüme” formülünün “büyüme” ayağının palavra olduğunu ortaya koyarak formülü yerle bir ediyor ve IMF’nin Türkiye’deki başarısızlığını kanıtlıyor.Dolayısıyla bu konu Türkiye’ye yönelik ABD-AB-IMF kuşatmasının ekonomi ve psikolojik savaş cephesinden yarılması için çok, ama çok önemli. Peki o halde birçok yurttaşın bu kuşatmanın yarılması için bel bağladığı vatansever muhalefet partileri nerede? Türkiye’de devlet kurumları dışında bağımsız bir ekonomi kurumu yok.Fakat öndegelen muhalefet partileri veya millî cephede yer alma iddiasındaki sivil toplum kuruluşları dünyada millî gelir hesaplaması konusunda uzman olan (ve tabiî IMF ve benzeri siyasîleşmiş kurumlardan bağımsız) saygın iktisatçılardan birkaç tanesine bu konuyu götürebilirler,bu konuda Türkiye’de bir sempozyum düzenleyebilirler.Burada yapılan çarpıtma o denli bariz ve büyüktür ki,namuslu yabancı iktisatçıların da bu konuda benden farklı bir sonuca ulaşmaları ihtimali yoktur.Dolayısıyla, böyle bir faaliyet DİE’yi ve bu konuda onun suç ortağı (belki de teşvikçisi) olan IMF’yi savunmasız bırakacak,DİE son dört yılın büyüme rakamlarını revize etmek zorunda kalacaktır.Tabiî bunun için önce halkın umut bağladığı muhalefet partilerinin veya millî cephede yer alan kuruluşların ABD- AB-IMF kuşatmasını yarmak için mücadele etmeye gerçekten kararlı,en azından niyetli olmaları gerekir.İnşallah bu niyet vardır.Ancak eğer böyle bir niyet varsa,o zaman da vatandaş Selim Somçağ’ın üç yıldır one-man-show olarak yürüttüğü bu mücadeleye bir bağımsız milletvekili ve iki akademisyen dışında koca Türkiye’de hiç kimsenin ilgi göstermemesini nasıl açıklayacağız?

yüreğime gömüyorum tüm arzularımı seni her hatırladığımda.....
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Milli Gelir
« Posted on: Nisan 20, 2024, 05:52:10 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Milli Gelir e-book, Milli Gelir programı, Milli Gelir oyunları, Milli Gelir e-kitap, Milli Gelir download, Milli Gelir hikayeleri, Milli Gelir resimleri, Milli Gelir haberleri, Milli Gelir yükle, Milli Gelir videosu, Milli Gelir şarkı sözleri, Milli Gelir msn, Milli Gelir hileleri, Milli Gelir scripti, Milli Gelir filmi, Milli Gelir ödevleri, Milli Gelir yemek tarifleri, Milli Gelir driverları, Milli Gelir smf, Milli Gelir gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Milli Edebiyat Dönemi « 1 2 »
Edebiyat
FeMoX 13 4365 Son Mesaj Temmuz 21, 2012, 01:09:49 ÖS
Gönderen : AGULGUL
Metin Milli Şarkılarım 2009
Albüm Tanıtım
By.TuRuT 1 1739 Son Mesaj Aralık 18, 2010, 09:26:13 ÖS
Gönderen : Yıldızım
Milli Gelir.
Jeoloji
[B]a[R]a[N] 4 1393 Son Mesaj Ocak 18, 2012, 07:23:08 ÖS
Gönderen : SheWolf
Azərbaycan'ın Milli Qəhrəmanı Mübariz Ibrahimov
Dünya Kültürleri
mnıl 1 1645 Son Mesaj Aralık 29, 2012, 11:44:51 ÖS
Gönderen : yazgülü
Milli Içeceğimiz Hangisi :)
Anketler
mnıl 9 1487 Son Mesaj Mayıs 15, 2013, 01:32:42 ÖÖ
Gönderen : elif1905


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular