0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Milli Ekonomimizin Esasları  (Okunma Sayısı: 892 Kere Okundu.)
« : Ağustos 04, 2009, 11:42:34 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


İstiklal Savaşından sonra yeni Türkiye Devletinde milli ve bağımsız bir ekonominin kurulması için bütün engellerin ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bu da her şeyden önce kapitülasyonların kaldırılmasına bağlı idi. Atatürk bu hususta demiştir ki:

      "Artık serbest ve müstakil bir hayata atılan Türkiye için, iktisadi hayatını boğmakta olan kapitülasyonlar mevcut değildir ve olamaz."

      Lozan Antlaşmasında kapitülasyonların kaldırılması ekonomik kalkınmamıza imkan vermiş, Türk milletini mali ve ekonomik tutsaklıktan kurtarmıştır. Türk Devletinin ekonomik alanda bir varlık olarak kendisini gösterebilmesi için kabul edilen ekonomik prensipler şunlardır:

      1-Türkiye'nin ekonomik bakımdan kendine yeterliğini sağlamak,
      2-Türk toplumunu ileri teknikli bir millet haline getirmek.

      Bu prensiplerin gerçekleşmesi için milli kaynaklarımızı değerlendirmek, yeni bir ekonomi görüşünün doğmasına çalışmak ve sağlam bir ekonomi planına göre hareket etmek gerekiyordu. Atatürk, ekonomik kalkınmanın önemini şu sözleri belirtmiştir:

      "Kılıç ile fütuhat yapanlar mevkilerini, neticede sabanla fütuhat yapanlara terketmeğe mahkumdurlar. Kılıç kullanan kol yorulur. Fakat saban kullana kol her gün daha çok kuvvetlenir ve her gün toprağa daha çok sahip olur.

      "…Siyasi ve askeri muzafferiyetler ne kadar büyük olursa olsun iktisadi zaferle terviç edilmezse husule gelen zaferler payidar olamaz ve az zamanda söner!"

      İstiklal Savaşı bittiği sırada halk çok güç ekonomik koşulların baskısı altında yaşamakta idi. Zengin kaynaklarının büyük bir kısmı düşman ordusu tarafından yok edilmişti. Yüzyıllarca süren yabancı ayrıcalıkları ise Türkiye'nin ekonomik çalışmalarını körletmişti. Bu yüzden Türkiye Devleti zorunlu olarak "Devletçilik" prensibini kabul etti. Devletin sermayesi ile birçok fabrikalar kurulduğu gibi çeşitli bankalar da açıldı.

      1950'de iktidara gelen Demokrat Parti, kişilerin özel teşebbüslerine dayanan "Liberalizm" sistemini kabul etti. Bu suretle gelişmiş olan özgür sermayenin çalışma alanı daha çok genişletilmiş oldu. Ayrıca kanunla saptanan hükümler içinde çalışmak isteyen yabancı sermayenin memlekete girmesine izin verdi. Böylece hem memleketimizin muhtaç olduğu sermaye temin edilecek, hem de ekonomik kalkınmamız hızlandırılmış olacaktı. Esasen daha 1923'te Atatürk, yeni Türkiye Devletinin yabancı sermaye hakkında beslediği düşünceyi şu şekilde ifade etmişti:

      "Zannolunmasın ki biz ecnebi sermayesine hasım bulunuyoruz. Hayır, bizim memleketimiz vasidir, çok say ve sermayeye ihtiyacımız vardır. Binaenaleyh kanunlara riayetkar olmak şartıyla ecnebi sermayelerine lazım gelen teminatı vermeğe her zaman hazırız."

      Milli ekonomimiz esas itibarıyla, ekonomik bütünlüğe dayanmaktadır. Yani Türkiye yalnız bir tarım veya yalnız bir endüstri memleketi olmayacaktır. Ekonominin üç önemli unsuru olan tarım, endüstri ve ticarete aynı derecede önem verilerek milli varlığımızın bu ekonomik temel üstünde yükseltilmesine çalışılmıştır.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Milli Ekonomimizin Esasları
« Posted on: Nisan 25, 2024, 10:41:48 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Milli Ekonomimizin Esasları e-book, Milli Ekonomimizin Esasları programı, Milli Ekonomimizin Esasları oyunları, Milli Ekonomimizin Esasları e-kitap, Milli Ekonomimizin Esasları download, Milli Ekonomimizin Esasları hikayeleri, Milli Ekonomimizin Esasları resimleri, Milli Ekonomimizin Esasları haberleri, Milli Ekonomimizin Esasları yükle, Milli Ekonomimizin Esasları videosu, Milli Ekonomimizin Esasları şarkı sözleri, Milli Ekonomimizin Esasları msn, Milli Ekonomimizin Esasları hileleri, Milli Ekonomimizin Esasları scripti, Milli Ekonomimizin Esasları filmi, Milli Ekonomimizin Esasları ödevleri, Milli Ekonomimizin Esasları yemek tarifleri, Milli Ekonomimizin Esasları driverları, Milli Ekonomimizin Esasları smf, Milli Ekonomimizin Esasları gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 05, 2009, 03:30:30 ÖÖ »
Avatar Yok

yalnısslık
Üye No : 0
Nerden :
Konu Sayısı : 750
Mesaj Sayısı :
Karizma = 0

sağol kardeşim
Yanıtla #2
« : Temmuz 28, 2011, 10:33:58 ÖÖ »

EmpaThy
*
Üye No : 79937
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 167
Mesaj Sayısı : 2 272
Karizma = 30


TeşekkürLer, emeğine sağLık.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kadın Ya Da Erkeği Yola Getirme Esasları
Kadınca
Mavi_Kiyamet 0 837 Son Mesaj Aralık 29, 2011, 02:16:59 ÖÖ
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Işletme Kurulumu Temel Esasları.
AÖF 3. Sınıf Ders Notları
[B]a[R]a[N] 0 1878 Son Mesaj Kasım 28, 2014, 01:22:55 ÖÖ
Gönderen : [B]a[R]a[N]


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular