0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler  (Okunma Sayısı: 1160 Kere Okundu.)
« : Aralık 31, 2012, 12:26:10 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Bu anlayışın temsilcisi Mehmet Akif’tir. Şair, yazdığı şiir ve manzumelerde halkın dinî ve millî değerleri, yaşama tarzı üzerinde durur. Millî Edebiyat yıllarında Mehmet Akif, daha önce Tevfik Fikret’te gördüğümüz ”nazmı nesre yaklaştırma” anlayışını sürdürüp geliştirmiştir.

Şiirde Tevfik Fikret’ten devraldığı ”gerçekçiliği” geliştirmiş, ”hayal ile alışverişi olmadığını, her ne demişse görüp de söylediğini, en beğendiği mesleğin hakikat olduğunu” bildirmiştir. Manzumelerinde halkın yaşama biçimini gerçekçi biçimde yansıtmıştır. Mehmet Akif, Halkın yaşamını yansıtmasına karşın, hece ölçüsünü değil, aruz veznini kullanmıştır.

Şimdi anlat bakalım, neydi senin hastalığın?
- Nezle oldun sanırım, çünkü bu kış pek salgın,
- Mehmed Ağa’nın evi akmış. Onu aktarmak için
Dama çıktım, soğuk aldım, oluyor on beş gün.
Ne işin var kiremitlerde a sersem desene
İhtiyarlık mı nedir, şaşkınım oğlum bu sene.
Hadi aktarmıyayım… Kim getirir ekmeğimi?
Oturup kör gibi, nâmerde el açmak iyi mi?
Kim kazanmazsa bu dünyâda bir ekmek parası:
Dostunun yüz karası; düşmanının maskarası!

Bu dizeler Türk edebiyatında manzum hikâye türünün en başarılı örneklerini veren Mehmet Akif’in Seyfi Baba şiirinden alınmıştır. Bu dizelerde şairle Seyfi Baba’nın arasında geçen diyaloglar yer almaktadır. Şiirde gerçeklik duygusu ön plandadır. Mehmet Akif, bu şiirinde de gördüğünü, yaşadığını anlatmıştır. Mehmet Akif’in toplumu bilinçlendirme, ona mesaj verme çabası da özellikle son beyitte açıkça görülmektedir. Yukarıdaki dizelerde yalın ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Şiir aruz vezni ve beyit nazım birimiyle yazılmıştır.

Nihayet millî bir edebiyatın oluşumunu isteyen şairlerin bu dağınıklığını ortadan kaldırmak, onların çalışmalarını birleştirmek için 1917′de ”Şairler Derneği” adında bir dernek kurulmuştur. Ancak üyeleri arasında farklı edebiyat anlayışına sahip sanatçıların tam anlamıyla bir birlik oluşturmaları imkânsızdı. Nitekim toplantı yeri Türk Ocağı binası, yayın organı da Servet-i Fünûn olan dernek, üyelerini istedikleri sanat anlayışını benimsemekte serbest bıraktı. Onlardan sadece ”konuşma dilinin ve hece ölçüsünün kullanılmasını” isteme kararını aldı. Kuruluşundan başlayarak bütün edebî hareketlere sayfalarını açan Servet-i Fünûn’un da harekete katılması ve özellikle Yeni Mecmua (1917), Büyük Mecmua (1919) gibi dergilerin sürekli yayınlarıyla şiirde dil ve vezin birliği Cumhuriyetin ilanından önce tamamıyla sağlanmış olur.

“Halka doğru” gitmek isteyen aydının, halkla anlaşma ve aradaki uçurumu doldurma çabası, ortaya ilk olarak ”dil” sorununu çıkarmıştır. Böylece, ta Tanzimat edebiyatından beri zaman zaman üzerinde durulup da bir türlü gerçekleştirilemeyen ve Şinasi’nin deyişiyle “bütün halkın kolaylıkla anlayabileceği yolda” yazma, yani konuşma dilini yazı dili yapma davası bu devirde kesin olarak benimsenmiştir.

Bu dava, Selanik’te Ömer Seyfettin, Ali Canip ve Ziya Gökalp tarafından çıkarılan Genç Kalemler (Nisan 1911) dergisinde “Yeni Lisan” adıyla ileriye sürülmüş ve “Millî Edebiyat”ın “millî lisan”dan doğabileceği görüşü savunulmuştur.

Yalnız sözde kalmayıp başarılı örneklerle de desteklenen bu hareket kısa bir zamanda tutunmuş ve bütün 20. yüzyıl Türk edebiyatının ayırıcı niteliği olmuştur. Bu bakımdan, 1911 yılını, ”Millî Edebiyat” akımının olduğu kadar 20. yüzyıl Türk edebiyatının da başlangıç tarihi olarak kabul etmek mümkündür.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler
« Posted on: Nisan 19, 2024, 02:00:04 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler e-book, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler programı, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler oyunları, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler e-kitap, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler download, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler hikayeleri, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler resimleri, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler haberleri, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler yükle, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler videosu, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler şarkı sözleri, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler msn, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler hileleri, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler scripti, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler filmi, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler ödevleri, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler yemek tarifleri, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler driverları, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler smf, Milli Edebiyat Döneminde Halkın Yaşayış Tarzını Anlatan Manzumeler gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Milli Edebiyat Dönemi « 1 2 »
Edebiyat
FeMoX 13 4365 Son Mesaj Temmuz 21, 2012, 01:09:49 ÖS
Gönderen : AGULGUL
Milli Edebiyat Döneminde Saf Şiir
Edebiyat
Asortik Hatun 0 696 Son Mesaj Aralık 31, 2012, 12:28:49 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Milli Edebiyat Döneminde Coşku Dile Getiren Metinler
Edebiyat
Asortik Hatun 0 821 Son Mesaj Aralık 31, 2012, 12:32:47 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Milli Edebiyat Döneminde Hece Ölçüsüyle Yazılmış Şiir
Edebiyat
Asortik Hatun 0 715 Son Mesaj Aralık 31, 2012, 12:34:47 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Milli Edebiyat Döneminde Düşünce Akımları
Edebiyat
Asortik Hatun 0 750 Son Mesaj Aralık 31, 2012, 12:37:40 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular