0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder?  (Okunma Sayısı: 1333 Kere Okundu.)
« : Haziran 24, 2015, 11:37:08 ÖÖ »
Avatar Yok

Bendis
*
Üye No : 140261
Yaş : 34
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3308
Mesaj Sayısı : 8 501
Karizma = 14453


MATEMATİKTE X HARFİ NEDEN BİLİNMEYENİ TEMSİL EDER?
“X” bilindiği gibi matematikte her türlü bilinmeyeni sembolize etmek için kullanılır. “X” bulunduğunda çözüm bulunmuş demektir. Ayrıca matematik problemlerinde bir eşitliğin sonucu değil, bir eşitliği sağlayan girdilerden bir parçadır. Peki, x neden bilinmeyen olarak kullanılır, hiç düşündünüz mü?
Orta Çağ’da İslam medeniyetleri çeşitli bilim dallarında ilerleme göstermiş ve matematiğe büyük katkıda bulunmuşlardır. Örneğin, bu nedenle İngilizce’de cebir anlamına gelen “algebra” kelimesi, Arapça’daki “birbirinden ayrı parçaların birleştirilmesi sistemi” anlamına gelen “al-jebr” kelimesinden alınmıştır.
Cebirin kurucusu ünlü âlim El-Harezmi’dir. Bulunması istenen şeyi, yani bilinmeyeni temsil etmek için “şey” kelimesini kullanmıştır. 11. ve 12. yüzyıllarda cebirle ilgili kaynaklar Avrupa ülkelerinden ilk olarak İspanya’ya ulaşmıştır. Ancak Arapça yazılan cebir kitapları İspanyolcaya çevrilirken bazı sorunlarla karşılaşılmıştır.
Örneğin, Arapçadaki “şin” harfi ve bizim dilimizde “ş” İngilizce olarak “sh” harfinin çıkardığı sese karşılık gelir.  “Ş” aynı zamanda “bir şey” anlamına gelen “şey’an” kelimesinin baş harfidir; tıpkı İngilizce’deki tanımlanmamış, bilinmeyen şey anlamındaki “something” kelimesi gibi.
Orta Çağ’ın bu kaynakları tercüme etmekle görevli bilginlerinin sorunu, “şin” harfinin ve “şey’an” kelimesinin İspanyolca’ya çevrilememesiydi. Çünkü İspanyolca’da bu ş harfi ya da “ş” sesi mevcut değildi. Böylece kurul tarafından, CK sesinin; “k” sesinin alınıp Antik Yunanca’nın Kai harfine dönüştürüldüğü bir kural ortaya atıldı.
Sonradan bu kaynaklar herhangi bir ortak Avrupa diline, yani Latince’ye çevrilirken Yunan Kai harfinin yerine Latin X harfini koydular. Ve bu olduğunda, söz konusu materyal Latince’ye çevrildiğinde, matematik kitaplarının neredeyse 600 yıllık temeli oluşmuş oldu.
Yaygın olarak kabul edilen görüş x bilinmeyenin Arapça “şey” kelimesinden türediğine dair olsa da bilim tarihinde bu konuda bir varsayım daha bulunmaktadır. Bu varsayıma göre, Rene Decartes 1637’de yazdığı La Geometrie kitabında herhangi bir gerekçe göstermeden alfabenin ilk harflerini (a, b, c) bilinenler, son harflerini ise (x, y, z) bilinmeyenler için kullandı. Kitabın üçüncü cildinde de bilinmeyeni temsilen genelde x’e yer verdi.
Decartes’in x harfini neden bilinmeyen olarak kullandığına dair net bir görüş yoktur. Bir rivayete göre, Fransız matematikçinin bu eserini basanlar alfabenin son harflerinin azalmaya başladığını görünce Descartes’a gitmişler ve formüllerinde bilinmeyeni temsilen kullanmak üzere bu son üç harften birini tercih etmesini istemişler. Descartes’in hangisi olursa olsun kendisi için fark etmeyeceğini söylemesi üzerine, Fransızca’da daha çok kullanılan y ve z harflerini metinlerde, x harfini ise formüllerde kullanmaya başlamışlar.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder?
« Posted on: Mart 29, 2024, 02:30:52 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? e-book, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? programı, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? oyunları, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? e-kitap, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? download, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? hikayeleri, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? resimleri, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? haberleri, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? yükle, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? videosu, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? şarkı sözleri, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? msn, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? hileleri, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? scripti, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? filmi, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? ödevleri, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? yemek tarifleri, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? driverları, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? smf, Matematikte X Harfi Neden Bilinmeyeni Temsil Eder? gsm
Yanıtla #1
« : Haziran 24, 2015, 02:34:03 ÖS »
Avatar Yok

Tourniquet
*
Üye No : 111994
Yaş : Yok
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 498
Mesaj Sayısı : 2 033
Karizma = 2123


İlki gerçek olsun istesem de ikini görüş daha mantıklı gibi geldi bana.

Teşekkürler canım paylaşım için Gülmek :)

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
"Benim Gizli Dünyama Bakmak İster Misiniz?"

        
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kadınlar Neden Komik Erkekleri Tercih Eder ?
İlginç - Garip Şeyler
mEkansIz_qEnc 2 1228 Son Mesaj Kasım 15, 2008, 07:30:15 ÖS
Gönderen : Musty*
Insan Neden Her Zaman Çok Bilmişlik Eder?
Serbest Kürsü.
YalnızHayat53 0 1426 Son Mesaj Eylül 16, 2011, 10:44:49 ÖS
Gönderen : YalnızHayat53
Kadınlar Neden Aldatır? Ihanet Eder?
Kadınca
Mavi_Kiyamet 0 1012 Son Mesaj Kasım 01, 2011, 04:25:44 ÖÖ
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Kadınlar Neden Terk Eder?
Kadınca
Mavi_Kiyamet 0 669 Son Mesaj Aralık 24, 2011, 11:24:39 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Yassıada'nın Bilinmeyeni Kadınlar Koğuşu!
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
imge34 0 492 Son Mesaj Kasım 29, 2013, 09:33:38 ÖS
Gönderen : imge34


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular