0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Linux Kurulum Teorisi  (Okunma Sayısı: 1165 Kere Okundu.)
« : Ağustos 17, 2009, 03:26:29 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


Günümüzdeki Linux kurulum CD’leri ile makinemize Linux kurmak çok zor değil. Linux kurulumu sırasındaki en büyük ve yeni kullanıcıların en çok sordukları soru Linux’u nereye kuracakları. Anlatılabildiği kadar basit şekilde bunu anlatmaya çalışalım. Öncelikle Linux’u kurabilmek için kendisine FAT veya NTFS sisteminden farklı bir bölüm ayırmamız lazım. Bu aşamada şunun bilinmesi gerekir; Linux’u tek başına mı yoksa Windows ile beraber mi kullanacağız? Her iki durumda da karşılaşacağımız problemler ve yapmamız gerekenler biraz fark edecektir.

1.Linux’u Tek Başına Kurmak ve Kullanmak

Elimizde temiz bir sabit disk (FAT olduğu düşünülen) olduğunu varsayalım (yedeklerinin alınmış). Bu diskimizin bölümünü Linux için ayarlamış ya da en azından boşaltmış olmalıyız. Bu işlemi bir kaç farklı yoldan yapabiliriz. Ancak şu durumda başka bir işletim sistemi düşünülmediği için bunu yapmanın en iyi yolu Linux CD’sini kullanmaktır.
Linux, kurulum CD’sini taktığınızda sizden gerekli onayı alacak ve kuruluma geçecektir. Kurulum aşaması her Linux dağıtımında farklılık gösterdiğinden burada açıklanmayacaktır. Burada size diskinize Linux’un nasıl kurulması gerektiği sorulacaktır. Seçmeniz gereken şık tüm bölümleriı silip kendisini kurmasıdır. Bundan sonrasını Linux kendisi ayarlayacaktır. Linux bölümlemesini otomatik olarak yaptırmanız daha iyi olacaktır. Yeni başlayanlar elle bölümlemede zorluk çekebilirler.
Görüldüğü gibi başka bir işletim sisteminin yanına değil de kendi başına kurulan Linux pek de problem çıkartmıyor.

2.Linux’u Başka Bir İşletim Sisteminin Yanına Kurmak ve Kullanmak

Buradaki alınacak en büyük önlem her ihtimale karşı diskinizin yedeğini almaktır. Şimdi Linux’u başka bir işletim sisteminin (buradaki Windows) yanına nasıl kuracağımızı görelim. Öncelikle FAT veya NTFS sisteminin yanına Linux için bölüm ayırmalıyız. Bu bölümü biçimlenmemiş olarak bırakabileceğimiz gibi Linux için ayarlamamız da mümkün. Sonuçta diskimizin diğer işletim sistemi için olan bölümünü ve verilerimizi kaybetmek istemediğimiz için bu işlemi bir program aracılığıyla yapmalıyız. Bu program fips, adlı ücretsiz program olabileceği gibi Partition Magic isimli (tavsiye edilen) ücretli program da olabilir. Partition Magic ile devam ettiğimizi varsayıyoruz. Yine burada yapılacak en mantıklı iş FAT bölümden Linux için yeterince yeri ayırıp biçimlemeden bırakmaktır. Bırakalım bu biçimleme işini (yani kendisi için bölüm oluşturma) Linux kurulum sırasında yapsın. Partition Magic ile biçimlemeden ayırdığınız yeri artık Windows göremeyecektir. Fakat makinemizi Linux CD’si ile açtığımızda Linux bu biçimlenmemiş bölümü görüp bize bu “free” bölüme kendisini kurmak isteyip istemediğimizi soracaktır. İşin bu kısmı çok önemlidir çünkü bu seçimi iyi yapmalıyız. Diğer işletim sisteminin bölümüne dokunmak istemediğimiz için kesinlikle “free” bölüme Linux’u kurmalıyız. Diğer seçenekler:
-Tüm Linux bölümlerini sil
-Tüm bölümleri sil (tek başına Linux kurulumu sırasında seçilecek şık)

olacaktır. Bizim şu anda bu iki seçenekle de işimiz yoktur. Evet bundan sonrasını Linux yine kendisi yapacaktır. Yine en büyük tavsiye otomatik bölümleme seçeneğini seçmenizdir.

Linux için bölümleme işini hallettikten sonra göreceksiniz ki Linux kurulumu en az Windows kadar basit ve rahat. Sadece kullanmak istediğiniz Linux opsiyonunu seçin (bu genelde İş İstasyonu - Work Station olur) ve arkanıza yaslanın. Kurulum problemsiz olarak bittikten sonra, sisteminizi yeniden başlattığınızda karşınıza gelecek olan LILO veya GRUB (bunlar Linux önyükleyicileridirler) size hangi işletim sistemini başlatmak istediğinizi soracaktır. Windows ve Linux arasında bir seçim yaptıktan sonra makinenizi açabilirsiniz.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Linux Kurulum Teorisi
« Posted on: Mart 28, 2024, 06:21:49 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Linux Kurulum Teorisi e-book, Linux Kurulum Teorisi programı, Linux Kurulum Teorisi oyunları, Linux Kurulum Teorisi e-kitap, Linux Kurulum Teorisi download, Linux Kurulum Teorisi hikayeleri, Linux Kurulum Teorisi resimleri, Linux Kurulum Teorisi haberleri, Linux Kurulum Teorisi yükle, Linux Kurulum Teorisi videosu, Linux Kurulum Teorisi şarkı sözleri, Linux Kurulum Teorisi msn, Linux Kurulum Teorisi hileleri, Linux Kurulum Teorisi scripti, Linux Kurulum Teorisi filmi, Linux Kurulum Teorisi ödevleri, Linux Kurulum Teorisi yemek tarifleri, Linux Kurulum Teorisi driverları, Linux Kurulum Teorisi smf, Linux Kurulum Teorisi gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 17, 2009, 03:32:08 ÖS »
Avatar Yok

feat_cem
*
Üye No : 24765
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 44
Mesaj Sayısı : 346
Karizma = 110


paylaşımın için tşkkürler

bu arada pardus linux tabanlıdır ancak tamamen editlenmiş hali oldugu için bence pards kurulumu xp den daha kolay Gülmek :)
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Sp3 Eklenmiş Xp Kurulum Cd'si Nasıl Hazırlanır? / Fotogaleri
Program Anlatımları
By.CeZa 3 1856 Son Mesaj Mayıs 08, 2008, 10:25:02 ÖS
Gönderen : Sahin07
Dışsallıklar Teorisi.
Maliye
[B]a[R]a[N] 3 2069 Son Mesaj Mart 17, 2012, 02:49:23 ÖÖ
Gönderen : eyfel
Tersinim Teorisi Ve Doğal Ilkeler
Biyoloji
Anqel* 2 1061 Son Mesaj Nisan 09, 2012, 06:38:59 ÖS
Gönderen : acne
Dil Edimleri Teorisi
Felsefe
Liza 0 610 Son Mesaj Temmuz 17, 2012, 10:53:53 ÖS
Gönderen : Liza
Skript Teorisi
Felsefe
Liza 0 665 Son Mesaj Temmuz 18, 2012, 08:44:39 ÖS
Gönderen : Liza


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular