0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Levotiron Yan Etkileri  (Okunma Sayısı: 1538 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2013, 04:52:31 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Levotiron Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Levotiroksin sodyum
İlaç Marka İsmi:
Levotiron Tablet
Levotiron (Levotiroksin) Nedir?

Levotiroksin, tiroid hormonunun yapay olarak üretilen bir formudur. Tiroid hormonu, normalde tiroid bezi tarafından vücudun enerji ve metabolizmasının düzenlenmesi için üretilen bir hormondur. Levotiroksin tiroid bezi kendi kendine tiroid hormonunu yeterince üretemediği zaman verilir.

Levotiron (Levotiroksin) aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

tiroid bezinin iltihabi durumu;

tiroid bezinin kısmen ya da bütünüyle eksik olduğu durumlar;

guatr;

ameliyat sonrası nüksün (tekrarlamanın) önlenmesi;

tiroid uyarıcı hormonun baskılanması;

tiroid supresyon testleri;

hipotiroidizm*.

[ *hipotiroidizm (Eşa.: hipotiroidi): Tiroid hormonu üretimindeki yetersizlik sonucu görülen metabolizma hızında azalma, kilo alma eğilimi, uyku hali, vb. durumlar.]

Levotiroksin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Levotiron (Levotiroksin) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer şeker hastalığınız (diyabet), kalp hastalığınız, koroner arter hastalığınız, anemi (kansızlık) hastalığınız, hipofiz veya böbreküstü bezleri ile ilgili problemleriniz veya dolaşımdaki kanda pıhtılaşma öykünüz varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

Eğer insülin veya ağızdan alınan bir diyabet (şeker) ilacı kullanıyorsanız, Levotiroksin kullanımına başladığınızda bu ilaçların dozunun değişmesi gerekip gerekmediğini doktorunuz ile görüşünüz.

Levotiroksin’in farklı firmalar tarafından üretilen formları vücutta aynı şekilde çalışmayabilir ve farklı amaçlar için kullanılabilirler. Reçetenizdeki ilaç ile eczanede aldığınız ilacı kontrol ediniz. Eğer ilaç farklı bir ilaç ise eczacınız veya doktorunuz ile kontrol ederek doğru ilacı alınız.

Vücudunuzun Levotiroksin’e cevap vermeye başlaması birkaç haftayı bulabilir. Levotiroksin kullanımını aniden durdurmayınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile, bu ilacı hayatınızın geri kalanı boyunca, vücudunuzun üretemediği tiroid hormonunu yerine koyabilmeniz için her gün almanız gerekebilir.

Levotiroksin ile etkileşebilecek birçok farklı ilaç mevcuttur. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Levotiron (Levotiroksin) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer ilacın bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine alerjiniz varsa ya da tedavi ile kontrol altına alınmamış böbreküstü bezi probleminiz veya hipertiroidi*, tirotoksikoz** durumunuz varsa; bu ilacı kullanmayınız.

[ *hipertiroidi: Tiroid bezi salgılarının aşırı şekilde artmasından ileri gelen belirtilerin (metabolizmada hızlanma, kilo kaybı, titremeler, vb. ) tümü.]

( **tirotoksikoz: Tiroid hormonu yapımının aşırı derecede artması ile ya da tiroid hormonlarının vücut dışından aşırı verilmesiyle oluşan hastalık durumu.)

Eğer şeker hastalığınız (diyabet), kalp hastalığınız, koroner arter hastalığınız, anemi (kansızlık) hastalığınız, hipofiz veya böbreküstü bezleri ile ilgili problemleriniz veya dolaşımdaki kanda pıhtılaşma öykünüz varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

Eğer insülin veya ağızdan alınan bir diyabet (şeker) ilacı kullanıyorsanız, Levotiroksin kullanımına başladığınızda bu ilaçların dozunun değişmesi gerekip gerekmediğini doktorunuz ile görüşünüz.

Genellikle, Levotiroksin’i hayatınızın geri kalan kısmında kullanmanız gerekecektir. Levotiroksin’in uzun süreli kullanımı kemik dokusunda kayba, bu durum ise kemik erimesine (osteoporoza) yol açabilir. Bu durumun sizi nasıl etkileyebileceği konusunda doktorunuz ile görüşünüz.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Levotiron (Levotiroksin) Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi A. Levotiroksin’in hamilelik sürecinde doktor kontrolü altında kullanımı güvenlidir. Levotiroksin ayrıca bebek emzirilirken de kullanılabilir. Levotiroksin anne sütüne geçer ancak emzirilen bebeğe herhangi bir zarar vermesi beklenmez.

Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız doktorunuza söyleyiniz. Hamilelik sırasında veya bebek emzirme döneminde ilacın dozunu arttırmanız gerekebilir.
Araç ve Makine Kullanırken Levotiron (Levotiroksin) Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.
Levotiron (Levotiroksin) Nasıl Kullanılır?

Levotiroksin’i tam olarak doktorunuz tarafından belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı size reçete edilenden daha yüksek veya daha düşük dozda ya da daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

İlacınızı boş mide ile, yemeklerden 30 dakika önce alınız.

İlacınızı bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Levotiroksin genellikle sabahları alınır. Bu ilacı her gün, günün aynı saatinde almaya özen gösteriniz, doktorunuzun kullanım direktiflerine uyunuz.

Vücudunuzun Levotiroksin’e cevap vermeye başlaması birkaç haftayı bulabilir. Levotiroksin kullanımını aniden durdurmayınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile, bu ilacı hayatınızın geri kalanı boyunca, vücudunuzun üretemediği tiroid hormonunu yerine koyabilmeniz için her gün almanız gerekebilir.

Levotiroksin’in durumunuzu iyileştirdiğine emin olabilmek için sık sık kan tahlilleri yaptırmanız gerekecektir. Ayrıca karaciğer ve böbrek fonksiyonlarınızın da test edilmesi gerekebilir. Doktorunuzu düzenli olarak kontroller için ziyaret ediniz.

Levotiroksin belirli tıbbi tahlillerde ve testlerde beklenmedik sonuçlar almanıza sebep olabilir.

Sizi tedavi eden tüm doktorlara ve diş hekimlerine Levotiroksin kullandığınızı söyleyiniz.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: göğüs ağrısı, çarpıntılı kalp atışları, aşırı terleme, titreme, baş ağrısı, nefes darlığı, bacak krampları, bilinç bulanıklığı, kusma, ishal, ani hastalık nöbetleri.
Levotiron (Levotiroksin) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Öncelikle doktorunuza danışmadan kullandığınız Levotiroksin markasını değiştirmeyiniz. Farklı markalardaki Levotiroksin vücutta aynı şekilde çalışmayabilir ve farklı amaçlar için kullanılabilirler. Reçetenizdeki ilaç ile eczanede aldığınız ilacı kontrol ediniz. Eğer ilaç farklı bir ilaç ise eczacınız veya doktorunuz ile kontrol ederek doğru ilacı alınız.

Lahana, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, marul, turpgiller, baklagiller, kuşkonmaz, ceviz, yüksek lifli besinler ve soya fasülyesi unu tüketmekten kaçınınız.
Levotiron’un (Levotiroksin) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz hemen acil servise başvurunuz : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

baş ağrısı;

uyku problemleri (uykusuzluk);

göğüs ağrısı, kalp ritm bozukluğu, çarpıntı, nabızda artış;

sinirlilik veya huzursuzluk hissi;

kusma, ishal, kilo kaybı;

yüksek ateş, sıcağa karşı aşırı hassasiyet, terleme;

adet dönemlerinde değişimler;

iştah artışı.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

hafif saç dökülmesi.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Levotiron (Levotiroksin) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, Levotiroksin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

doğum kontrol hapları [klormadinon asetat & etinil estradiol (Belara); etinil estradiol & dezojestrel (Desolett, Myralon); etinil estradiol & jestoden (Ginera); etinil estradiol & levonorjestrel (Microgynon, Miranova, Preven); etinil estradiol & drospirenon (Yasmin); levonorjestrel (Norlevo); vb.];

kalp glikozidleri [digoksin (Digoxin – Sandoz)];

sempatomimetik ilaçlar [dobutamin (Dobutamine DBL); dopamin hidroklorür (Dopmin, Dopamine Orna, Giludop); izoprenalin hidroklorür (Asteral); efedrin hidroklorür (Efedrin, Efedrin Hidroklorür); norfenefrin hidroklorür (Novadral); vb.];

kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar [varfarin sodyum (Coumadin)];

ketamin hidroklorür (Ketalar);

insülin [insülin aspart (Novomix 30); insülin lispro (Humalog); insülin detemir (Levemir); insülin glarjin (Lantus Optipen); izofan insülin (Humulin, Insulatard); bifazik insülin lispro (Humalog); bifazik izofan insülin (Humulin, Mixtard 30 Innolet, Mixtard Penfill)];

sülfonilüre grubu diyabet ilaçları [glibenklamid (Dianorm, Diyaben, Gliben); glibornurid (Glutril); gliklazid (Betanorm, Diamicron, Glumikron, Oramikron); glikidon (Glurenorm); glimepirid (Amaryl, Diameprid, Glimax); glipizid (Glucotrol XL, Minidiab); vb.];

imatinib mesilat (Glivec, İmatenil);

fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin);

fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum);

karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);

rifampin (Rifadin, Rifcap, Rifex);

rifabutin (Mycobutin);

propranolol hidroklorür (Dideral);

amiodaron hidroklorür (Cordarone);

lityum karbonat (Lithuril);

antidepresanlar [sitalopram (Cipram, Eslopram); essitalopram (Cipralex, Eslorex); fluoksetin (Depreks, Depset, Fulsac, Prozac); fluvoksamin maleat (Faverin); paroksetin (Paxil, Seroxat); sertralin (Lustral, Seralin); milnasipran (Ixel); mirtazapin (Remeron, Mirtaron); reboksetin (Edronax); venlafaksin (Efexor); hiperikum (Felis); amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin); imipramin hidroklorür (Laroxyl, Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin); vb.];

salisilatlar [asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin, vb. ); sülfasalazin (Salazopyrin EN – tab); vb.];

furosemid (Lasix, Furomid, Desal).

Eğer yakın zamanda iyot ile radyasyon tedavisi gördüyseniz doktorunuza söyleyiniz.

Belirli bazı ilaçların kullanımına devam edilebilir ancak bu ilaçlar, Levotroksin ile aynı zamanda alınmaları halinde Levotiroksin’in etkilerinin azalmasına sebep olabilirler. Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız bu ilaçları Levotiroksin kullanımından en az 4 saat önce veya sonra alınız:

magnezyum ve alüminyum içeren antiasitler [alüminyum hidroksit (Dank, Alüminyum hidroksit, Kompensan); hidrotalsit (Talcid); magnezyum – kalsiyum (Rennie, Rennie Duo), vb.];

kalsiyum karbonat içeren ilaçlar (Arbos, Cal-D-Vita, Calciday D3, Gaviscon, Magcar, Magcar Forte, Ostram, Rennie, Rennie Duo, Sustenex, vb.);

sukralfat (Antepsin);

kolestiramin (Kolestran);

demir preparatları [demir sülfat (Oroferon, Tardyferon, Gynoferon); demir fumarat (Vi-Fer); demir III amonyum sitrat (Ferro Aroma, Nüklofer Tonik, Samson); demir glukonat (Lösferron, Ferro-Vital); demir glisin sülfat (Ferro-Sanol, Ferro-Sanol B); demir-folik asit (Duofer, Ferrum Fort Hausmann, Gyno-Tardyferon); demir sorbitol (Jectofer); vb.].

Bu liste Levotiroksin ile etkileşebilecek ilaçların tam bir listesi değildir ve Levotiroksin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Levotiron’u (Levotiroksin) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Levotiroksin’i oda sıcaklığında; nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Levotiron Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Levotiron Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Levotiron Tablet’i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Levotiron Tablet’i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Levotiron Yan Etkileri
« Posted on: Nisan 19, 2024, 03:14:01 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Levotiron Yan Etkileri e-book, Levotiron Yan Etkileri programı, Levotiron Yan Etkileri oyunları, Levotiron Yan Etkileri e-kitap, Levotiron Yan Etkileri download, Levotiron Yan Etkileri hikayeleri, Levotiron Yan Etkileri resimleri, Levotiron Yan Etkileri haberleri, Levotiron Yan Etkileri yükle, Levotiron Yan Etkileri videosu, Levotiron Yan Etkileri şarkı sözleri, Levotiron Yan Etkileri msn, Levotiron Yan Etkileri hileleri, Levotiron Yan Etkileri scripti, Levotiron Yan Etkileri filmi, Levotiron Yan Etkileri ödevleri, Levotiron Yan Etkileri yemek tarifleri, Levotiron Yan Etkileri driverları, Levotiron Yan Etkileri smf, Levotiron Yan Etkileri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türk kültürünü Dünya kültürüne etkileri
Türk Kültürü
Sahin07 6 3492 Son Mesaj Nisan 19, 2011, 11:37:02 ÖS
Gönderen : @sen@
Iklimin Etkileri
Dersler
By.TuRuT 0 1263 Son Mesaj Eylül 26, 2009, 08:16:10 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Iklimin Etkileri
Coğrafya
Hephaestus 3 1937 Son Mesaj Temmuz 10, 2012, 08:25:54 ÖS
Gönderen : Liza
Verginin Etkileri.
Maliye
[B]a[R]a[N] 1 1741 Son Mesaj Ocak 14, 2012, 02:50:38 ÖS
Gönderen : SheWolf
Yıldızlar Ve Etkileri
Burçlar
Mavi_Kiyamet 1 1338 Son Mesaj Kasım 06, 2012, 10:14:51 ÖS
Gönderen : Violin


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular