0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Leponex Yan Etkileri  (Okunma Sayısı: 871 Kere Okundu.)
« : Ocak 29, 2013, 07:34:24 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Leponex Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Klozapin
İlaç Marka İsmi:
Leponex Tablet

Klozapin Nedir?

Klozapin birtakım ruhsal bozuklukların düzeltilmesine yardımcı (antipsikotik) bir ilaçtır. Klozapin beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirerek çalışır.

Klozapin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

parkinson hastalığı süresince ortaya çıkan birtakım ruhsal bozukluklar;
şizofreni* veya benzer rahatsızlıkları olan kişilerde intihar davranışı riskinin azaltılmasına yardımcı olarak ya da geçmiş durumu esas alınarak intihar davranışı riski taşıdığı düşünülen durumlar;
tedaviye direnç gösteren veya ilaçlara yanıt vermeyen (yeterli süre için reçetelendirilen hastalığa özgü en az iki farklı ilacın kullanımına rağmen tatminkar iyileşmenin az olduğu) veya bu ilaçlara toleransı olmayan, tahammülsüzlük gösteren (ciddi ve tedavi edilemeyen, istenmedik ve beklenmedik yan etkilerin oluştuğu) şizofreni* vakaları.

Klozapin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.


( *şizofreni: Gerçeklerden uzaklaşma, kendini yalnız hissetme, dış dünya ile ilişkiyi kesme, garip ve korkutan düşüncelere sahip olma, halüsinasyonlar görme, zihin karışıklığı ve zihinsel yeteneklerin kaybı şeklindeki duygu ve düşüncelerin görüldüğü ruhsal bozukluk hali.)

Klozapin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

kontrol altına alınmamış epilepsi (sara);
felce bağlı bağırsak tıkanması (paralitik ileus);
düzenli olarak kan testlerinin yapılamaması hali;
geçmişte ilaca bağlı olarak gelişen bazı kan değerlerinin (kanda bulunan akyuvarların sayısı gibi) düşük olma durumu ya da buna neden olan ilaçların hala kullanılıyor olması;
kemik iliği işleyiş bozukluğu;
alkol ve diğer nedenlerle oluşan ruhsal bozukluk durumu, ilaç zehirlenmesi, koma durumları;
dolaşım sistemi problemleri;
şiddetli böbrek ve kalp yetmezliği durumları;
mide bulantısı, iştah kaybı ve sarılık (ciltte veya gözlerde sararma) gibi belirtilerle görülen karaciğer hastalığı;
karaciğer yetmezliği.

Klozapin agranülositoza* neden olabilir. Eğer agranülositoza neden olduğu bilinen bir ilaç kullanıyorsanız ya da agranülositoz geçirdiyseniz mutlaka hekiminizi bu durumdan haberdar ediniz.

( *agranülositoz: Kanda akyuvarların azalması ile beliren tehlikeli öldürücü hastalık. )

Klozapin kullanırken tedavinin başlangıcında ve ilk 18 haftasında her hafta daha sonra ise en az her 4 haftada bir kan tahlili ve başka testler yapılmasına ihtiyacınız olabilir. Planlanmış olan kan tahlillerinizi ve başka testleri ihmal etmeyiniz.

Öncelikle doktorunuz ile görüşmeden Klozapin kullanımını durdurmayınız veya kullandığınız dozu değiştirmeyiniz.

Eğer ilacın kullanımı sırasında nefes darlığı, yüksek ateş, boğaz ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, anjina (göğüs ağrısı), ani hastalık nöbeti (istem dışı kasılmalar) ya da sarılık (ciltte veya gözlerde sararma) veya herhangi bir enfeksiyon gibi durumların herhangi biri ile karşılaşırsanız doktorunuza başvurunuz.

Klozapin dışında sözkonusu hastalıkların tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla tedavi gören bazı bayan hastalarda adet (regl) görülmeyebilir. Başka ilaçlardan Klozapin’e geçilmesi sonucu olarak, normal adet görmeye (regl olmaya) dönüş olabilir. Eğer hamile kalma çağında olan bir bayansanız etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız.

Kafein (kahvede bulunur) ve sigara ilacın etkisini artırabilir, eğer kahve ve / veya sigara içme alışkanlığınız varsa doktorunuza bildiriniz.

Klozapin ile etkileşen birçok farklı ilaç bulunmaktadır. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Kullandığınız tüm ilaçların bir listesini yanınızda taşıyınız ve bu listeyi sizi tedavi eden doktorunuza, eczacınıza veya sağlık profesyoneline gösteriniz.

Klozapin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Klozapin'e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

kontrol altına alınmamış epilepsi (sara);
felce bağlı bağırsak tıkanması (paralitik ileus);
düzenli olarak kan testlerinin yapılamaması hali;
geçmişte ilaca bağlı olarak gelişen bazı kan değerlerinin (kanda bulunan akyuvarların sayısı gibi) düşük olma durumu ya da buna neden olan ilaçların hala kullanılıyor olması;
kemik iliği işleyiş bozukluğu;
alkol ve diğer nedenlerle oluşan ruhsal bozukluk durumu, ilaç zehirlenmesi, koma durumları;
dolaşım sistemi problemleri;
şiddetli böbrek ve kalp yetmezliği durumları;
mide bulantısı, iştah kaybı ve sarılık (ciltte veya gözlerde sararma) gibi belirtilerle görülen karaciğer hastalığı;
karaciğer yetmezliği.

Belirli bazı rahatsızlıklarınız varsa bu ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamaları veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Klozapin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

kalp hastalığı, kalp ritim bozukluğu veya geçmişte kalp krizi öyküsü;
karaciğer veya böbrek hastalığı;
diyabet (şeker hastalığı);
geçmişte kemik iliği bozukluğu veya kan hücreleri bozuklukları;
dar açılı göz tansiyonu (dar açılı glokom);
prostat büyümesi veya idrar yapma problemleri;
herhangi bir bağırsak bozukluğu, geçirilmiş bağırsak ameliyatı.

Klozapin kan şekerinizi yükseltebilir ve artan susuzluk, sık yemek yeme, idrar yapımında artış, uyuşukluk hali veya mide bulantısı gibi durumlara sebep olabilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuz ile görüşünüz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Klozapin Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi B. Bu ilacın doğmamış bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer hamileyseniz veya tedavi sırasında hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışmadan Klozapin kullanmayınız. Klozapin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Klozapin Kullanabilir miyim?

Klozapin nöbet (istem dışı kasılmalar), uyuşukluk veya sersemliğe sebep olabilir. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.

Klozapin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak doktorunuz tarafından belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Doktorunuz tarafından belirtilen dozdan daha fazla dozda veya daha uzun süre kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Klozapin yemeklerle birlikte veya aç karnına alınabilir.

İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Klozapin kullanırken tedavinin ilk 18 haftası içinde her hafta kan tahlili yapılmasına ihtiyacınız olabilir. Planlanmış olan kan tahlillerinizi ihmal etmeyiniz. İlk 18 haftadan sonra ise daha seyrek aralıklarla kan tahlilleri yapılması gerekebilir.

Eğer Klozapin kullanımını 2 günden fazla süre aralıksız durdurduysanız ilacı tekrar kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız. İlacı kullanmaya daha düşük bir dozdan başlamanız gerekebilir. Öncelikle doktorunuz ile görüşmeden Klozapin kullanımını durdurmayınız veya kullandığınız dozu değiştirmeyiniz. Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz cerrahınıza Klozapin kullandığınız süreyi tam olarak bildiriniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Bilinç bulanıklığı, hızlı kalp atışları, sersemlik hali, ağızda sulanma, zayıf veya sığ solunum, bayılacakmış gibi hissetme veya nöbet geçirme (irade dışı kasılmalar).

Klozapin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol Klozapin’in bazı yan etkilerini arttırabilir.

Klozapin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz Klozapin kullanımını durdurunuz ve hemen acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık yardımı isteyiniz:

kan değerlerinde ciddi değişiklikler;
kan şekerinde artış - idrarda artış, susama, yemek yemede artış ya da zayıflık;
yüksek ateş, güçsüzlük, halsizlik, boğaz ağrısı, kaslarda kontrolsüz kasılmalar, terleme, hızlı veya düzensiz kalp atışları;
solunum zorluğu / durması;
baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, görme veya denge problemleri;
mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, ve sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);
nöbet (bayılma veya irade dışı kasılmalar);
idrar tutamama, bazı böbrek bozuklukları;
ağrılı ve uzun süreli ereksiyon.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

kabızlık;
ağız sulanması, ağız kuruluğu;
bulantı, kusma;
yorgunluk, terleme;
birden ayağa kalkıldığında oluşan düşük tansiyon;
yüksek tansiyon;
uyuşukluk hali, uyku hali;
kilo artışı.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Klozapin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Klozapin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect Tablet); selejilin hidroklorür (Moverdin) ];
narkotik ilaçlar [fentanil (Durogesic); meperidin hidroklorür (Aldolan, Pethidine Antigen); morfin hidroklorür (Vendal); morfin sülfat (M – Eslon); morfin metil eter (Fenokodin); nalokson hidroklorür (Nalokson Hidroklorür); petidin hidroklorür (Aldolan); tramadol hidroklorür (Tramadolor, Ultrameks) vb. ];
antihistaminikler [akrivastin (Semprex); desloratadin (Aerius); feksofenadin hidroklorür (Fexofen, Tavenic, Telfast); loratadin (Claritine, Loradif); setirizin hidroklorür (Allerset, Cetryn, Hitrizin, Zyrtec); buklizin hidroklorür (Longifene); difenhidramin hidroklorür (Allerjin, Benison, Fenotral); dimetinden maleat (Fenistil); hidroksizin hidroklorür (Atarax, Validol); ketotifen (Astafen, Zaditen); klemastin (Tavegyl); klorfenoksamin hidroklorür (Sistral); prometazin hidroklorür (Artu); siproheptadin hidroklorür (Prakten, Sipraktin); vb. ];
benzodiazepinler [diazepam (Diapam, Diazem, Nervium); alprazolam (Xanax); klorazepat dipotasyum (Anksen, Tranxilene); klordiazepoksit (Klipaks, Librax); lorazepam (Ativan Expidet); medazepam (Tranko-Buskas)];
valproik asit içeren ilaçlar (Convulex, Depakin Chrono);
fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin);
antikolinerjik ilaçlar [biperiden (Akineton); bornaprin hidroklorür (Sormodren)];
antihipertansifler [bosentan (Tracleer); sodyum nitroprusid (Nipruss); metildopa (Alfamet); moksonidin (Cynt, Physiotens); rilmenidin (Hyperium) vb. ];
lityum (Lithuril);
digoksin (Digoxin-Sandoz);
varfarin sodyum (Coumadin);
karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);
kloramfenikol (Kemicetine);
sülfonamid grubu ilaçlar (Bactrim, Bakton, Kemoprim, Metoprim, Mikrosid Forte, Septrin, Trifen Fort, Trimoks vb. );
eritromisin içeren ilaçlar (Erythrocin, Eritrosif, Eritro);
selektif serotonin geri alım inhibitörleri [sitalopram hidrobromür (Citrex, Cipram, Citara, Citexam, Citol, Citolixin, Copsam, Eslopram, Laira, Pasilopram, Relaxol, Vodelax); fluoksetin hidroklorür (Depreks, Florak, Foxeteva, Fulsac, Prozac, Zedprex); fluvoksamin maleat (Faverin, Fluamteva, Revoxin); sertralin hidroklorür (Lustral, Misol, Selectra, Seralin, Serdep, Serotop, Serteva, Zeleft); paroksetin hidroklorür (Paxera, Paxil, Seroxat, Xetanor, Zoxapar) ];

Bu liste Klozapin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Klozapin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Klozapin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Leponex Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Leponex Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Leponex Tablet 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Leponex Tablet 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Leponex Yan Etkileri
« Posted on: Nisan 18, 2024, 09:47:32 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Leponex Yan Etkileri e-book, Leponex Yan Etkileri programı, Leponex Yan Etkileri oyunları, Leponex Yan Etkileri e-kitap, Leponex Yan Etkileri download, Leponex Yan Etkileri hikayeleri, Leponex Yan Etkileri resimleri, Leponex Yan Etkileri haberleri, Leponex Yan Etkileri yükle, Leponex Yan Etkileri videosu, Leponex Yan Etkileri şarkı sözleri, Leponex Yan Etkileri msn, Leponex Yan Etkileri hileleri, Leponex Yan Etkileri scripti, Leponex Yan Etkileri filmi, Leponex Yan Etkileri ödevleri, Leponex Yan Etkileri yemek tarifleri, Leponex Yan Etkileri driverları, Leponex Yan Etkileri smf, Leponex Yan Etkileri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türk kültürünü Dünya kültürüne etkileri
Türk Kültürü
Sahin07 6 3492 Son Mesaj Nisan 19, 2011, 11:37:02 ÖS
Gönderen : @sen@
Iklimin Etkileri
Dersler
By.TuRuT 0 1263 Son Mesaj Eylül 26, 2009, 08:16:10 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Verginin Etkileri.
Maliye
[B]a[R]a[N] 1 1741 Son Mesaj Ocak 14, 2012, 02:50:38 ÖS
Gönderen : SheWolf
Sef Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 1273 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 06:47:47 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Pen - Os Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 1346 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 10:09:37 ÖS
Gönderen : Honey_Face


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular