0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Largactil Yan Etkileri  (Okunma Sayısı: 1025 Kere Okundu.)
« : Ocak 29, 2013, 07:23:16 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Largactil Yan Etkileri
Largactil Kaplanmış Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Klorpromazin hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Largactil Kaplanmış Tablet

Klorpromazin Nedir?

Klorpromazin birtakım ruhsal bozuklukların düzeltilmesine yardımcı (antipsikotik) bir ilaçtır ve fenotiyazin grubu ilaçlar arasında yer alır. Klorpromazin beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirerek çalışır.

Klorpromazin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

duygusal gerilimin çoğu zaman istemli hareketlerle ifade edilmesiyle karakterize, aşırı huzursuzluk ve gerilim içinde bulunma durumu; çarpıntı, titreme, silkinme (ajitasyon);
kesin olarak tanımlanan bir uyarı olmaksızın huzursuzluk, yüksek tansiyon, kalp atımlarında artış ve soluk alıp vermede sıkıntı ile birlikte görülen iç sıkıntısı, endişe ve korkunun yarattığı ruhsal gerilim durumu;
abartılı bir şekilde kendini olduğundan daha iyi hissetme veya huzursuzluk, aşırı hareket hali, hızlı konuşma, uçuk fikirler, uyku ihtiyacında azalma, akıl karışıklığı, gösterişte bulunma ve karar verme güçlüğü ile belirgin duygusal bozukluk hali (mani) veya bu belirtilerin daha hafif yaşandığı duygusal bozukluk hali (hipomani);
gerçeklerden uzaklaşma, kendini yalnız hissetme, dış dünya ile ilişkiyi kesme, garip ve korkutan düşüncelere sahip olma, halüsinasyonlar görme, zihin karışıklığı ve zihinsel yeteneklerin kaybı şeklindeki duygu ve düşüncelerin görüldüğü ruhsal bozukluk hali (şizofreni);
algılama ve bellek bozuklukları, huzursuzluk, ajitasyon, halüsinasyon ve illüzyon belirtileri eşliğinde ortaya çıkan entellektüel yetenek düzensizliklerini içeren nöbetler (deliryum nöbetleri);
büyüklerde ve çocuklarda saldırganlık durumları;
kişinin sersemlemiş, şaşkın bir durumda bulunması veya bulunduğu ortam ile zaman, yer ve kişisel ilişkilerini ayarlama yeteneğini kaybetmiş olması nedeniyle çevresinden gelen uyarılara karşı uygunsuz reaksiyon vermesiyle belirgin zihinsel sendrom;
bulantı ve kusma;
kaşıntılı cilt hastalıkları;
hastanın anesteziye hazırlanması;
doğum ağrıları;
şok durumunun önlenmesi ve giderilmesi;
gebeliğin 20. haftasından doğuma ve doğumdan 1 hafta sonrasına kadar olan dönemde ortaya çıkabilen, yüksek tansiyon, ödem ve idrarda protein bulunması ile belirgin ‘preeklampsi’ adlı hastalık dönemi içinde görülebilen, sara veya beyin kanaması gibi başka bir nedene bağlanamayan istem dışı kasılmalar (eklampsi).

Klorpromazin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Klorpromazin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Bu ilacın kullanımı sırasında yüksek ateş meydana gelirse ilacın kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuza başvurunuz. Yüksek ateş tehlikeli yan etkilerin erken belirtisi olabilir. Eğer gözlerde, dudaklarda, dilde, yüzde, kollarda veya bacaklarda tike benzer kontrolsüz (istem dışı) kas hareketleri; kaslarda sertleşme; terleme; düzensiz nabız; hızlı veya düzensiz kalp atışları gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz acilen doktorunuza başvurunuz.

Eğer Klorpromazin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da dar açılı göz tansiyonu (dar açılı glokom) veya prostat büyümesine bağlı idrar yapamama durumlarından herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız.

Barbitürat grubu bir ilaç [fenitoin (Epdantoin, Hidantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum)] veya alkol kullanımı sonucu koma halinde olan bir kişiye Klorpromazin verilmemelidir.

Eğer karaciğer hastalığınız; böbrek hastalığınız; kalp hastalığınız; yüksek tansiyonunuz; göz tansiyonu (glokom) hastalığınız; prostat büyümesi; idrar yapma problemleriniz; geçmişte yaşanmış hastalık nöbetleri (epilepsi gibi) öykünüz, epilepsi veya parkinson hastalığınız varsa ya da daha önce Klorpromazin veya benzer diğer ilaçların kullanımı sırasında ağır yan etkilere maruz kaldıysanız bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

Klorpromazin’in uzun süreli kullanımı halinde doktorunuz belirli aralıklarla kan tahlilleri ve göz muayenesi yaptırmanızı isteyebilir. Doktorunuz ile planlanmış randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Klorpromazin kullanmadan önce doktorunuza kullandığınız diğer tüm ilaçlar hakkında bilgi veriniz.

Yüksek ateş ve grip belirtileri olan çocuklara bu ilacı vermeden önce doktorunuz ile görüşünüz.

Daha yaşlı yetişkinlerin bu ilacın muhtemel yan etkilerine maruz kalmaları daha olasıdır.

Alkol kullanmayınız. Alkol Klorpromazin’in bazı yan etkilerini arttırabilir.

Klorpromazin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Klorpromazin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

dar açılı göz tansiyonu (dar açılı glokom);
prostat büyümesine bağlı idrar yapamama hali;
alkol koması;
barbitürat grubu bir ilaç [fenitoin (Epdantoin, Hidantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum)] kullanımı sonucu komada olmak.

Eğer belirli bazı rahatsızlıklarınız varsa bu ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamaları veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Klorpromazin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

karaciğer veya böbrek hastalığı;
kalp hastalığı veya yüksek tansiyon;
göz tansiyonu (glokom);
prostat büyümesi veya idrar yapma problemleri;
geçmişte herhangi bir hastalık nöbeti öyküsü;
epilepsi (sara);
parkinson hastalığı;
Klorpromazin veya diğer herhangi bir fenotiyazin grubu ilaç [tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan); vb. ] kullanımı sırasında ciddi bir yan etkiye maruz kalmış olma.

Eğer Klorpromazin kullanımı sırasında aşırı sıcağa, aşırı soğuğa veya böcek ilaçlarına maruz kalma olasılığınız varsa doktorunuza bildiriniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Klorpromazin Kullanabilir miyim?

Klorpromazin'in anne karnındaki bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Hamileyseniz öncelikle doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız. Eğer Klorpromazin kullanımı sırasında hamile kalırsanız hemen doktorunuza bildiriniz. Klorpromazin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Klorpromazin Kullanabilir miyim?

Klorpromazin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.

Klorpromazin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak doktorunuz tarafından belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Daha yüksek dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz. Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

İlacınızın her dozunu bir bardak su ile birlikte alınız.

Klorpromazin’in uzun süreli kullanımı halinde doktorunuz belirli aralıklarla kan tahlilleri ve göz muayenesi yaptırmanızı isteyebilir. Doktorunuz ile planlanmış randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Bu ilaç belirli tıbbi tahlillerde ve testlerde beklenmedik sonuçlar almanıza sebep olabilir. Sizi tedavi eden tüm doktorlara Klorpromazin kullandığınızı söyleyiniz.

Eğer omurilik bölgesinden herhangi bir MR veya x-ray taramasına ihtiyacınız olursa doktorunuza Klorpromazin kullandığınız süreyi tam olarak bildiriniz. İlacı kullanmayı kısa bir süreliğine durdurmanız gerekebilir.

Uzun dönemli kullanımdan sonra Klorpromazin kullanımını aniden durdurmayınız. Klorpromazin kullanımını aniden kesmek mide bulantısı, kusma, baş dönmesi veya güçsüzlük hissi gibi geri dönüş (yoksunluk) semptomlarına sebep olabilir. Geri dönüş (yoksunluk) semptomlarına maruz kalmadan Klorpromazin kullanımını nasıl durdurmanız gerektiği konusunda doktorunuz ile görüşünüz ve direktiflerine uyunuz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Ağız kuruluğu, kabızlık, huzursuz veya telaşlı hissetme, heyecan, ateş, düşük tansiyon, nöbet (irade dışı kasılmalar), kaslarda sertleşme, silkinme şeklinde kas hareketleri, aşırı uyuşukluk hali veya koma.

Klorpromazin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Oturur veya yatar pozisyondan hızlı şekilde kalkmaktan kaçınınız. Hızlı şekilde doğrulmak veya kalkmak baş dönmesine sebep olabilir. Yavaşça kalkınız ve düşmeleri engellemek için bir yere tutunarak kendinizi sabit tutunuz.

Alkol kullanmayınız. Alkol Klorpromazin’in bazı yan etkilerini arttırabilir.

Güneş ışınlarına veya solaryum ışınlarına maruz kalmaktan kaçınınız. Klorpromazin cildinizi güneş ışınlarına karşı daha hassas hale getirebilir ve güneş yanıkları oluşabilir. Eğer dışarıda olmanız gerekiyorsa en az 30 faktör güneş kremi kullanınız ve koruyucu giysiler giyiniz.

Klorpromazin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Eğer aşağıdaki gibi ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurunuz:

gözlerde, dudaklarda, dilde, yüzde, kollarda veya bacaklarda tike benzer kontrolsüz (istem dışı) kas hareketleri;

gözlerde kontrolsüz (istem dışı) kas hareketleri, çene kilitlenmesi, boyun tutulması;
istemli hareketleri yapmada zorluk;
sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);
soluk cilt, kolay kanama ve çürük oluşumu;
göz uyumu bozuklukları;
normalden az idrar yapma veya hiç idrar yapamama.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

sersemlik, uyuklama;
birden ayağa kalkınca oluşan baş dönmesi;
ağız kuruluğu, kabızlık;
deri renginde değişim;
meme ucundan süt benzeri salgı gelmesi;
erkeklerde göğüslerin aşırı derecede büyümesi ve bazen süt salgılanması;
adet görememe;
iktidarsızlık, orgazm olma zorluğu.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Klorpromazin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Soğuk algınlığı veya alerji varlığında kullanılan ilaçlar, yatıştırıcılar, narkotik ağrı kesiciler, uyku hapları, kas gevşeticiler, nöbet ilaçları, depresyon ilaçları veya anksiyete ilaçları Klorpromazin ile etkileşime girebilir ve sağlık problemlerine ya da yan etkilerin artmasına sebep olabilir. Eğer bu gibi ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz.

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz:

antikolinerjik ilaçlar [biperiden (Akineton); bornaprin hidroklorür (Sormodren)];
kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar [varfarin sodyum (Coumadin)];

propranolol hidroklorür (Dideral);
antikonvülzanlar [diazepam (Diapam, Diazem, Diazepam, Lizan, Nervium, Zepam); fenitoin sodyum (Epanutin, Epdantoin, Epitoin, Hidantin, Phenhydan, Phenytoin) vb. ];
antihipertansifler [bosentan (Tracleer); sodyum nitroprusid (Nipruss); metildopa (Alfamet); moksonidin (Cynt, Physiotens); rilmenidin (Hyperium) vb. ];
trankilizanlar [diazepam (Diapam, Diazem, Nervium); alprazolam (Apo-Alpraz, Xanax); klorazepat dipotasyum (Anksen, Tranxilene); klordiazepoksit (Klipaks, Librax); lorazepam (Ativan Expidet); medazepam (Tranko-Buskas) vb. ];
ağrı kesiciler [asetilsalisilik asit (Aspirin, Babyprin, Coraspin, Ecopirin); parasetamol (Minoset, Vermidon, Parol, Panadol, Tylol); metamizol sodyum (Adepiron, Andolor, Novalgin); diklofenak (Cataflam, Diclomec, Dicloflam, Dolorex,Voltaren);etodolak (Etol, Edolar);ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, [[Nurofen);indometasin (Endol, Endomet);ketoprofen (Profenid);meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim);naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax);piroksikam (Felden, Oksikam) vb];
levodopa içeren ilaçlar (Madopar, Sinemet, Stalevo);
lityum karbonat (Lithuril).

Bu liste Klorpromazin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Klorpromazin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar; vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Kullandığınız tüm ilaçların bir listesini yanınızda taşıyınız ve bu listeyi sizi tedavi eden doktorunuza, eczacınıza veya sağlık profesyoneline gösteriniz.

Klorpromazin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Largactil Kaplanmış Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Largactil Kaplanmış Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Largactil Kaplanmış Tablet 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Largactil Kaplanmış Tablet 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Largactil Yan Etkileri
« Posted on: Mart 29, 2024, 06:46:26 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Largactil Yan Etkileri e-book, Largactil Yan Etkileri programı, Largactil Yan Etkileri oyunları, Largactil Yan Etkileri e-kitap, Largactil Yan Etkileri download, Largactil Yan Etkileri hikayeleri, Largactil Yan Etkileri resimleri, Largactil Yan Etkileri haberleri, Largactil Yan Etkileri yükle, Largactil Yan Etkileri videosu, Largactil Yan Etkileri şarkı sözleri, Largactil Yan Etkileri msn, Largactil Yan Etkileri hileleri, Largactil Yan Etkileri scripti, Largactil Yan Etkileri filmi, Largactil Yan Etkileri ödevleri, Largactil Yan Etkileri yemek tarifleri, Largactil Yan Etkileri driverları, Largactil Yan Etkileri smf, Largactil Yan Etkileri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türk kültürünü Dünya kültürüne etkileri
Türk Kültürü
Sahin07 6 3483 Son Mesaj Nisan 19, 2011, 11:37:02 ÖS
Gönderen : @sen@
Sef Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 1268 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 06:47:47 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Pen - Os Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 1339 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 10:09:37 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Largactil Ampul Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 944 Son Mesaj Ocak 29, 2013, 07:21:30 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Largactil 100 Mg
İlaçlar
Asortik Hatun 0 671 Son Mesaj Şubat 06, 2013, 01:25:38 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular