0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi  (Okunma Sayısı: 1712 Kere Okundu.)
« : Mayıs 23, 2013, 09:14:49 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Kurtuluş Savaşı hakkında Bilgi
Kurtuluş Savaşı geniş Bilgi
Kurtuluş Savaşı hakkında detaylı Bilgi

Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi

Kurtuluş Savaşı (İstiklal Harbi) I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış.Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşı kazanan devletlerce paylaşılmasına karşı Türk ulusunun Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği mücadeledir.

Savaş Öncesi Dönem
Kurtuluş savaşı öncesi1. Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar dayanır.Büyük Savaş'tan mağlup ayrılmış olan Osmanlı Devleti galip devletler ile Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalamıştı. Bu antlaşmanın 7. maddesi galip devletlere istedikleri her yeri istedikleri zaman işgal etme hakkını tanıyordu. Böylelikle işgaller bu antlaşmanın arkasına sığınılarak yapılabilecekti.

1: İngiliz ve Fransız ortaklaşa işgal bölgesi

2: Yunan işgal bölgesi

3: İtalyan işgal bölgesi

4: Fransız işgal bölgesi

5: Ermeni işgal bölgesi

6: İngiliz işgal bölgesi

Uluslararası Sevr Antlaşması 10 Ağustos 1920 Osmanlı İmparatorluğu'nun son uluslararası antlaşmasıdır. Sevr antlaşması ile Saray'da yaşıyan Osmanlı Hanedanı ve hükümetAnadolu'nun ve İstanbul'un işgaline kapıyı açmıştır.

İşgaller Dönemi

İşgallere ilk tepki işgale uğrayan bölgelerde yaşayan halktan gelmişti.İzmir'de Hasan Tahsin işgale karşı ilk kurşunu atarak halkın bu haksız işgallere sessiz kalmayacağını göstermişti.Ege'de Yunanlılara Güneydoğu'da FransızlaraKaradeniz'de Pontusçu Rumlara karşı ilk karşı hareketler başlamış bu hareketlere daha sonra Kuvay-i Milliye (Milli Kuvvetler) adı verilmişti.Halkın bütün bu tepkisini ve silahlı mücadelesini Padişah ve Osmanlı Hükümeti Bütün Gücüyle Desteklemiş Maddi ve manevi konudaki Bütün desteklerini gayri resmi yollarla yapmıştır ( ingiliz hükümetinin tepkisini çekmemek için) ve silahını vermeyen askerlerin silahları gizli gizli Topkapı sarayının ve dolmabahçe sarayının mahsenlerinde saklanıp anodoluya milli mücadele için gönderildiği saptanmıştır T.C. Başbakanlık (Osmanlı devleti) arşivi kayıtları s412-f22 Hatta Sultan Vahdettin Han Bizzat Mustafa Kemal ATATÜRK'ü yanına çağırarak Şu meşhur sözü söylemiş Paşa paşa Bu vatanı kurtacak birisi varsa oda sensin diyerek ona hertürlü yetkiyi vererek kendi tuğrasıyla (imza) onaylamıştır... ve Milli mücadeleyi Osmanlı devletinin PAŞA sı Mustafa Kemal Başlatmıştır.

Amasya Tamimi
(22 Haziran 1919)


12 Haziran

1919’da

Havza'dan

Amasya'ya gelen Mustafa Kemal Paşa buradan yayınladığı bildiri ile ülkenin içine düştüğü durumu açıklıkla saptıyor çözümün bütün güçlerin birleşmesinden geçtiğini vurguluyordu. M.Kemal Amasya'da



Anadolu ve

Rumeli’de kurulan


Mudafaa-i Hukuk Derneklerini birleştirme kongreler yaparak tüm ulusun kesin kararına dayalı yeni bir yönetim kurma amacıyla Amasya Tamimi’ni hazırlamıştır.

Bu tamimin önemli maddeleri:


Vatanın bütünlüğü ulusun bağımsızlığı tehlikededir. Hükümet millet için üstlendiği görev ve sorumluluklarını yerine getirememektedir.


Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır.

Ulusun haklarını dünyaya duyurmak için her türlü etkiden ve kontrolden uzak bir ulusal kongrenin toplanması şarttır. Bu kongreye her ilden her sancaktan milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin seçilerek hemen yola çıkarılması gereklidir. Keyfiyet milli bir sır olarak saklanmalıdır.

Doğu illeri adına 10 Temmuz’da


Erzurum’da bir kongre toplanacaktır.

Amasya Tamimi’nin önemi: Bu tamim ulusal egemenliğe dayalı yeni Türk devletinin kurulması yolunda atılan ilk adımdır. Ulusun teşkilatlandırma ve mücadele yöntemleri belirginleşmiştir.

Ulusal egemenlik ve


ulusal bağımsızlık fikri ilk kez ortaya atılmıştır.

Erzurum Kongresi
(23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Vilayet-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti Erzurum Şubesi ile Trabzon Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti ortak bir kongre düzenlemek için çalışmalar yapıyorlardı. 3 Temmuz’da Erzurum’a gelen Mustafa Kemal 8 Temmuz’da İstanbul’a görevinden ve askerlikten ayrıldığını bildirerek Osmanlı Hükümeti ile tüm ilişkilerini sona erdirmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum Şubesi’nin başkanlığına seçildi. Erzurum Sivas Bitlis Van ve Trabzon’u temsil etmek üzere 56 delegenin katıldığı Erzurum kongresi 23 Temmuz 1919’da Mustafa Kemal’in başkanlığında toplanarak aşağıda yazılı tarihi kararı almıştır.

Erzurum Kongresi Kararları:

Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür bölünemez.

Yabancıların baskısı altındaki Osmanlı Hükümeti’nin dağılması karşısında ulus tümden direniş ve savunmaya geçecektir.

Vatanı kurtarma yolunda İstanbul Hükümet’i başarısız kalırsa geçici bir hükümet kurulacaktır.

Ulusal kuvvetleri ve ulusal iradeyi egemen kılmak esastır

Hristiyanlara egemenlik ve ayrıcalık tanınamaz.

Manda ve himaye kabul edilemez.

Mebusan Meclisi açılmalı hükümetin çalışmalarını denetlemelidir.

Kongrenin Önemi:

Yeni bir devlet kurma düşüncesi belirginleşmiştir.

Misak-ı Milli sınırları ilk kez belirlenmiştir.

Mustafa Kemal’in başkanlığında Doğu illerini temsilen Heyet-i Temsiliye (Temsil Heyeti) adıyla bir yürütme organı seçilmiştir.

Erzurum Kongresi’nin toplanma amacı bölgesel alınan kararlar yönünden ise ulusaldır.

Sivas Kongresi
( 4 Eylül - 11 Eylül 1919)

Ulusal direnişi oluşturmada ikinci büyük adım Sivas’ta atılmıştır. Bu kongre Heyet-i Temsiliye’nin yanı sıra bazı vilayetlerden seçilmiş temsilcilerle birlikte 38 delegenin katılımı ile 04/11 Eylül 1919’da yapılmıştır. İstanbul Hükümeti’nin Sivas’ta kongrenin yapılmasını önlemek için uyguladığı tüm baskılar sonuçsuz kalmıştır.

Sivas Kongresi Kararları:

Erzurum Kongresinde alınan kararlar kabul edildi.

Anadolu ve Rumeli’de kurulmuş olan Müdafaa-i Hukuk dernekleri Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Derneği adı altında birleştirildi. Erzurum Kongresi’nde seçilen 9 kişilik Heyet-i Temsiliye 6 kişi daha ilave edilerek tüm yurdu temsil etme yetkisiyle genişletildi. Başkanlığına Mustafa Kemal getirilmiştir.

Önemi:

Erzurum kongresinde alınan kararlar bir bölge halkının kararları olmaktan çıkarılıp tüm ulusa mal edilmiştir.

Ulusun geleceğine ulusun kendisinin karar vereceği ilkesi gerçekleştirilmiştir.

M.Kemal kongrede Temsil Heyeti’nin başkanı olarak seçilmekle Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın yetkili lideri haline gelmiştir.

TBMM bu kongrede seçilen Temsil Heyeti tarafından açılacaktır.

Amasya Görüşmeleri
(20 Ekim - 22 Ekim 1919)

Mustafa Kemal İstanbul Hükümeti ile yaptığı yazışmalarda; Hükümetin Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde alınan kararlarına bağlı olmasını Meclis-i Mebusan toplanana kadar hükümetin önemli kararlar almamasını atamalarda Heyet-i Temsiliye’ye danışılmasını istemiştir. Ancak bütün bu yazışmalar bir sonuç vermedi. Bununla birlikte İstanbul Hükümeti Mustafa Kemal ile görüşmek üzere Anadolu’ya bir temsilci gönderdi.( Bahriye Nazırı Salih Paşa).

İstanbul Hükümeti ile Heyet-i Temsiliye arasında yapılan Amasya görüşmelerinde taraflar şu esaslar üzerinde anlaşmışlardır:

İstanbul Hükümeti Sivas Kongresi kararlarını Meclis-i Mebusan’da onaylanması şartıyla kabul edecektir.

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Derneği yasal bir kuruluş olarak İstanbul Hükümeti’nce tanınacaktır.

Türklerin çoğunlukta olduğu yerlerin işgaline izin verilmeyecektir.

Müslüman olmayan topluluklara Türklerin egemenlik haklarını toplumsal dengesini bozacak ayrıcalıklar tanınmayacaktır.

Meclis-i Mebusan’ın güvenlik bakımından İstanbul’ da toplanması uygun değildir. Bu nedenle Meclis Anadoluda geçici olarak toplanacaktır.

İtilaf Devletleri ile yapılacak barış görüşmelerinde Heyet-i Temsiliye’nin uygun göreceği temsilcilerin bulunması sağlanacaktır.

Sonuç:

Heyet-i Temsiliye Osmanlı Hükümeti tarafından resmen tanınmıştır.

Görüşmeler sonunda Meclis-i Mebusan’ın İstanbul’da açılması İstanbul Hükümeti’nce kabul edilmiştir.
Heyet-i Temsiliye'nin Ankara'ya gelişi
( 27 Aralık 1919)

27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal burasını Anadolu’daki direniş hareketinin merkezi olarak seçmişti. Gerçekten de Ankara coğrafi konum bakımından Anadolu’nun ortasına yakın bir yerde bulunuyordu. Ayrıca o dönemin en önemli ulaşım aracı olan demiryolu Ankara’ya kadar uzanıyordu.
Meclis-i Mebusan'ın son toplantısı ve Misak-ı Milli

(28 Ocak 1920)

12 Ocak 1920’de Osmanlı Meclis-i Mebusan son kez toplandı. Bu meclisin verdiği en önemli karar taslakları Mustafa Kemal tarafından milletvekillerine Ankara’da verilen ve sonraları Misak-i Milli olarak adlandırılacak olan Ahd-ı Milliye (Ulusal And) 28 Ocak 1920’de kabul edildi. Meclisin ve İstanbul Hükümeti’nin çalışmalarından ve Anadolu’da artan direniş hareketlerinden rahatsızlık duyan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920’de İstanbul’u işgal ettiler. Yunan birlikleri de Anadolu içlerine doğru ilerlemeye başladı. İstanbul’un işgalinden sonra tüm resmi dairelerin kontrolünün İttifak Devletlerinin eline geçmesinden dolayı Meclis-i Mebusan'ın İşgal güçleri süngüsü altında alacağı kararların sağlıklı olmayacağı için padişah tarafından kapatılmış mebusların bundan böyle görevlerini Anadoludaki meclisde yürütmeleri istenmiştir. 68 milletvekili Anadoluya geçmeyi başarmış bir kısmı ise tutuklanarak Maltaya sürülmüştür.

Misak-ı Milli (Ulusal And) kararları:

Halkı özgür kalır kalmaz ana yurda kendi istekleriyle katılmış olan Kars Ardahan Artvin için gerekirse yeniden oylama yapılacaktır.

Batı Trakya’nın durumu orada yaşayanlar tarafından saptanmalıdır.

Halifeliğin İstanbul ve Marmara’nın güvenliği sağlanmalıdır. Boğazlar konusu ilgili devletlerle birlikte verilecek kararlarla çözümlendikten sonra Boğazlar dünya ticaretine açılabilecektir.

Azınlıklar için istenen haklar sınırlarımız dışındaki Türklere de uygulanması koşuluyla kabul edilebilir.

Ulusal ve ekonomik gelişmemizi mümkün kılmak amacıyla tam serbestlik ve bağımsızlık sağlanması siyasi adli mali gelişmemize engel olan sınırlamaların kaldırılması gereklidir.

Müslüman Arapların çoğunlukta olduğu yerlerin kaderi halkın oyuna uygun olmalıdır.

Önemi:

Misak-ı Milli ile M.Kemal Paşa’nın düşünceleri Osmanlı parlamentosu tarafından kabul edilmiş ve yasallaşmıştır.

Türk ulusunun bağımsızca yaşayacağı vatan sınırları çizilmiştir.

Büyük Millet Meclisi açılması 23 Nisan 1920

Osmanlı Meclisinin fesh edilmesi yeni bir meclisin bir kurucu meclisin gerekliliğini doğurmuştu. Kurucu Meclis ve seçimlerle ilgili 19 Mart 1920'de bir bildiri yayınladı. Sultan İstanbul'da idi ve Mustafa Kemal "olağanüstü yetkilere sahip bir meclis" olarak takdim etti. Seçimlerin yapılması için yayınlanan bu bildiri uyarınca yurdun her yerinde seçimler yapıldı. 16 Mart 1920'deki baskından kurtulan milletvekilleri gizlice Ankara'ya geçtiler. Bolu DüzceHendek bölgesinde başlayan ve Nallıhan Beypazarı çevresine sıçrayan (bakınız İsyanlar (İç Cephe)) ayaklanma olayları oldu. Bu olaylardan dolayı seçilen milletvekillerinin tümünün gelmesi beklenilmeden Millet Meclisi'nin açılma hazırlıkları yapıldı.

Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920'de Ankara'da Mustafa Kemal Paşa önderliğinde toplandı. Bu tarihten itibaren İstanbul hükümetinin etkisi İstanbul kenti ve çevresiyle sınırlı kalırkenAnkara'da oluşturulan Meclis ve hükümet fiilen Türkiye'nin yönetimini ele aldı. Mustafa Kemal 24 Nisan 1920'de Meclis Başkanı seçildi.

İç Cephe


1920 yılında Kurtuluş Savaşı ve sırasında ayaklanma çıkaran ve yağmaya girişenleribozguncuları orduya ait silah ve mühimmatı çalanları casusları asker kaçaklarını Millî Mücadele'yi engelleme amacıyla propaganda yapanları yargılamak için İstiklal Mahkemeleri kuruldu.

Ağustos 1921'de Tekalifimilliye Kararları yayımlandı ve halk ulusal yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik edildi.

Bazıları Anadolu topraklarının bir bölümünde yeni bir devlet kurmayı amaçlayan bazıları ise saltanat ve hilafet yanlısı olanlar tarafından çıkarılan isyanlar bastırıldı. Ülke içindeki Ermeni ve Rum azınlıkların dış destekli isyanları da büyümeden bastırıldı.

Doğu Cephesi


Dünya Savaşı sonunda Kuzeydoğu cephesi Müttefik devletlerin talebi doğrultusunda 1914 Osmanlı-Rus sınırına çekilmişti. Bu sınır Ardeşen-Yusufeli-Oltu-Bayezit hattından geçiyordu. Sınırın öte yanında 1918'de Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu.

1920 Eylülünde Türk-Rus mutabakatının sağlanması üzerine 28 Ekim 1920'de Kâzım Karabekir komutasında harekete geçen Türk kuvvetleri 10 gün süren bir harekât sonunda Ermenistan'ı kesin yenilgiye uğrattı. Bu harekâtta Türk tarafı 46 şehit verdi. 1 Aralık'ta imzalanan Gümrü Antlaşması ile Türk-Ermeni sınırı 1878 öncesindeki Osmanlı-Rus sınır hattına çekildi. Bu sınırbugünkü Türkiye-Ermenistan sınırıdır. 2 Aralık'ta Kızıl Ordu Ermenistan'ı işgal ederek bağımsız Ermenistan'ın varlığına son verdi.


Güney Cephesi

Türk-Fransız Cephesi veya Güney Cephesi Kurtuluş Savaşı Milli kuvvetlerin Fransız lejyoner birliklerine (Fransız Cezayir ve Ermeni Askerlerinden oluşan) karşı verdikleri savaşı kapsamaktadır. İngilizler Musul İskenderun Kilis Antep MaraşElbistan ve Urfa’yı işgal ettiler. Fransızlar ise Adana Mersin ve Osmaniye’yi işgal ettiler.

İşgalin sonlandırılmasında Molla Mehmet Karayılan 6400 civarında şehit vererek Fransızlara kendi birliğinin onlarca misli kayıp verdirdi. Böylece Karayılan Antep'te efsane oldu.

Maraş’ta Sütçü İmam’ın önderliğini yaptığı mücadele sonunda Maraş’ta tutunamayan düşman şehri terk etmek zorunda kaldı (12 Şubat 1920). Urfa şehrinde Ali Saip (Ursavaş) Bey tarafından teşkilatlandırılan Türk direnişi başarıyla sonuçlandı. Fransızlar 11 Nisan 1920’de şehri boşalttılar.

Antep halkı 1 Nisan 1920’de Fransızlara karşı ayaklandıysa da 9 Şubat 1921’de teslim oldu. TBMM Fransa ile Ankara Anlaşması’nı imzalayarak Güney Cephesini kapatmak zorunda kaldı.

Batı Cephesi


Buradaki Savaşlarİzmir-Bursa-Balıkesir-Kütahya-Eskişehir hattında gerçekleşti. Müttefik devletler tarafından 18 Nisan 1920'de Paris'in Sèvres banliyösünde ilan edilen Sevr Antlaşması Türkiye'den önemli bazı toprakların alınmasını ve Türk devletinin müttefikler kontrolü altında bir tür yarı-bağımsız statüde yönetilmesini öngörmekteydi. Türk tarafının anlaşmayı imzalamayı Mısak-ı Milliye'ye karşı bulduğu için müttefikler Yunan ordusunu Anadolu içine sevk ettiler. Temmuz ayında Bursa Ağustos'ta Uşak Yunanlılar tarafından işgal edildi. Yıl sonunda Yunan ordusu Eskişehir ve Kütahya'yı tehdit etmeye başladı. Bu sırada çıkan Çerkez Ethem İsyanı Türk savunmasını zor durumda bırakarak Yunanlıların mevzilerini ilerletmesine yardımcı oldu.

Batı Cephesi komutanlığına atanan İsmet Bey Ocak 1921'de Birinci İnönü Muharebesi ve Mart 1921'de İkinci İnönü Muharebesi'nde Yunan ilerlemesini durdurdu. İnönü zaferleri milli ordu projesinin başarısını kanıtlayarak TBMM hükümetinin otoritesini pekiştirdi Milli Mücadelenin nihai zaferine olan güveni sağladı. 27 Mart'ta Afyon'un kaybedilmesi bu zafer duygusunu ancak kısmen gölgeleyebildi. Temmuz 1921'de Yunan Kuvvetleri Garp Cephesi ordularını Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde yenilgiye uğratarak çevirme harekatıyla yok etmek üzereykenkomutayı bizzat ele alan Mustafa Kemal ve Fevzi Paşa Türk birliklerini süratle geri çekerek Sakarya nehri kıyılarına çektiler.

Ancak 23 Ağustos - 13 Eylül arasında süren Sakarya Meydan Muharebesi ile Yunan taarruzu püskürtüldü. Bu zafer nedeniyle Mustafa Kemal Paşa'ya müşir (mareşal) rütbesi ve Başkumandan payesi verildi.

Nihayet 26 Ağustos 1922'de Afyon'un doğusundaki mevzilerden taarruza geçen Türk ordusu 30 Ağustos'taki Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde Yunanlıları kesin yenilgiye uğrattı. Tamamen dağılan Yunan ordusunun boşalttığı Ege bölgesi birkaç gün içinde Türk kuvvetlerinin eline geçti. Nihayet 9 Eylül'de Türk orduları İzmir'e girerek Yunan işgaline son verdi.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi
« Posted on: Mart 29, 2024, 04:08:56 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi e-book, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi programı, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi oyunları, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi e-kitap, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi download, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi hikayeleri, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi resimleri, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi haberleri, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi yükle, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi videosu, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi şarkı sözleri, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi msn, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi hileleri, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi scripti, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi filmi, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi ödevleri, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi yemek tarifleri, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi driverları, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi smf, Kurtuluş Savaşı Ansiklopedik Bilgi - Kurtuluş Savaşı Hakkında Ansiklopedik Bilgi gsm
Yanıtla #1
« : Ocak 08, 2014, 10:47:51 ÖS »
Avatar Yok

roccomarco
*
Üye No : 161497
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 120
Karizma = 1


teşekkürler
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Ekonomide Kurtuluş Savaşı mı?
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Musty* 5 1981 Son Mesaj Temmuz 08, 2008, 11:51:31 ÖÖ
Gönderen : ebru_cq
Kurtuluş Savaşı Komutanları
Tarih
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 912 Son Mesaj Şubat 14, 2012, 04:51:04 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Bangladeş Kurtuluş Savaşı
Yabancı Tarih
Asortik Hatun 0 721 Son Mesaj Aralık 20, 2012, 03:27:50 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Engelliler Hakkında Ansiklopedik Bilgi
Engelliler Forumu
SaviorAngel 1 12863 Son Mesaj Aralık 01, 2013, 02:35:40 ÖS
Gönderen : enverkar
Kurtuluş Savaşı Kronolojisi - Kurtuluş Savaşı Kronolojik Sıralaması
Dünya Tarihi
Asortik Hatun 0 1438 Son Mesaj Mayıs 23, 2013, 09:18:23 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular