0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım  (Okunma Sayısı: 4850 Kere Okundu.)
« : Mayıs 30, 2010, 08:51:31 ÖS »

...hulya...
*
Üye No : 41733
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 791
Mesaj Sayısı : 2 375
Karizma = 16659


arkadşlar sosyoloji dersnde bu ödevi aldım siyaset konusunu araştırıyorum bana yardımcı olurmusunuz Ağlıyorum.
« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2010, 08:52:04 ÖS Gönderen : ...hulya... »

Zordur benimle yürümek.Bunu benimle yola çıkanlar bilir, hepsi yarı yolda gittler. Suç kimde (?)Ben zoru seviyorum, onlar sevmiyor.Yapacak bi şey yok.Suçum var mı ? tabi ki var.Zor yola, kolay kişilerle çıkmak en büyük hatadır.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım
« Posted on: Mart 28, 2024, 08:02:06 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım e-book, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım programı, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım oyunları, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım e-kitap, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım download, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım hikayeleri, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım resimleri, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım haberleri, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım yükle, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım videosu, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım şarkı sözleri, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım msn, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım hileleri, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım scripti, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım filmi, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım ödevleri, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım yemek tarifleri, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım driverları, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım smf, Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 30, 2010, 08:53:33 ÖS »
Avatar Yok

concon_sinan
*
Üye No : 49321
Yaş : 32
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1
Mesaj Sayısı : 36
Karizma = 1


bölümüm ona yakin bise olsaydi seve seve Gülmek :)
Yanıtla #2
« : Mayıs 30, 2010, 09:12:21 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


Toplumsal Kurumların Temel Özellikleri

a. Toplumsal kurumlar, hem kendi içlerinde, hem de diğer kurumlarla
organik ve göreli bir bütünlüğe sahiptir. Bir bütün olarak toplumsal sistemi
oluştururlar.
b. Toplumsal kurumlar, bireylerin, değerlerin, normların ömründen daha
uzun süre devam eder. Örneğin; Tanrı buyruklu (teokratik) hukukun yerini lâik
hukukun alması, saltanat yönetiminin yerini parlâmenter yönetimlerin alması
kurumların zaman içindeki değişimini ve dönüşümünü gösterir.
c. Her toplumsal kurum, zorunlu olarak birtakım toplumsal gereksinimleri
gidermektedir. Örneğin; eğitim kurumu, bireyin toplumsallaşmasını ve bir meslek
edinmesini sağlar.
d. Herhangi bir toplumsal kurumdaki değişme, diğer toplumsal kurumları
da etkiler. Kurumlar arasındaki değişme, zincirleme olarak gerçekleşir.
e. Bir kurumun işlevleri, bazı bireyler o kuruma katılmasa da toplumun
çoğunluğu tarafından genel olarak kabul edilmiştir.
f. Bir toplumda bütün kurumlar birbirine bağlı olsalar bile, her kurumdan
beklenen birtakım kural, değer ve davranış örüntüleri farklıdır.

Kültür ve Toplumsal Kurum ilişkisi
Kültür, bir toplumsal yapıya anlam verir, onu kendine özgü yapan maddî
ve maddî olmayan ögeleri oluşturur. Kültürün maddî ögeleriyle toplumlar birbirlerine
yakınlaşıp benzeşmekte, maddî olmayan ögeleriyle kendine özgü bir yapıya sahip
olmaktadır.

TOPLUMSAL YAPI
KÜLTÜR KURUMLAR
Maddî Manevî Aile Konut Medenî kanun
Kültür Kültür Eğitim Eğitim araçları Okul kuralları
Ögeleri Ögeleri Ekonomi Üretim araçları Çalışma yasaları
Din Cami, kilise Dinsel kurallar
Siyaset Parlâmento Hukuk kuralları
Toplumsal yapı; kültür ve toplumsal kurumların etkileşimi ile oluşmuştur.
Kültür, toplumsal kurumlara kendine özgü bir yapı kazandırır.
Toplumsal yapı, kendini oluşturan kurumların toplamını aşan, kültürel
ögelerle şekillenen kendine özgü bir bütündür. Kurumları somutlaşmış nesnel
gerçek yapan temel faktör kültürdür. Örneğin; aile, eğitim, siyaset, ekonomi gibi
kurumlar kültürün göstergeleridir.



Toplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplumsal Kurumların Çeşitliliği
Toplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum 1- Toplumsal Kurumun Anlamı
Toplumun temel ve önemli bir ihtiyacını gidermek amacıyla bir araya gelmişToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum örgütlenmişToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum bütünleşmiş insanların tüm inançlarToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum kurallarToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum simgelerToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum kalıp davranışlarToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum değer ve normlar bütünüdür. Başka bir ifade ile kurum; toplumda yaşayan bireylerin ihtiyaçlarından doğan toplumsal yapının ve değerlerin korunması için zorunluToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum bazı yönlerden sürekliToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum bazı yönlerden ise geçici kurallar bütünüdür.
Kurumlar kuruluşlardan farklıdır. Kuruluş somutToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum kurum ise soyuttur. Aynı amaca yönelik çok sayıda kuruluş bir isim altında toplanarak kurumları oluşturur. Örneğin okulToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum parlamentoToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum hastaneToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum adliyeToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum cami birer kuruluştur. Oysa bunların işlevi olan eğitimToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum dinToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum siyaset ve ekonomi ise birer kurumdur.
Bütün toplumlarda beş temel kurum vardır:
1. Aile kurumu
2. Ekonomi kurumu
3. Siyaset kurumu
4. Din kurumu
5. Eğitim kurumu

Toplumsal Kurumların Özellikleri:
• Bir toplum içinde belli bir ihtiyacı gidermek için vardırlar.
• Toplumsal ihtiyaçlardan doğmuşlardır.
• Aynı kurumToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum toplumlar arasında ve bir toplumda zamanla biçim ve işlev değişikliğine uğrayabilir.
• Bir toplumsal kurumdaki değişmeToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum diğer kurumlarda da değişmeye yol açar.
• Yeni ihtiyaçlarToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum yeni kurumları ortaya çıkarır.
• İşlevini tümüyle yitirenToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum toplum içerisinde hiçbir ihtiyacı karşılayamayan kurumlar ortadan kalkar
• Toplumsal kurumların değişme hızları birbirleriyle aynı değildir. Herhangi bir kurum çok hızlı değişirken bir başkası daha yavaş değişebilir.



ÖRNEK :

Türkiye’de cumhuriyetin ilanından hemen sonra eğitimdeToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum dindeToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum yönetimdeToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum hukuktaToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum ekonomideToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum sanattaToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum aile yapısında gerçekleştirilen devrimlerle kültürel yaşamda önemli değişmeler sağlanmış ve toplum yeni bir kültürel yapıya kavuşmuştur.
Buna göreToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum toplumun yeni bir kültürel yapıya kavuşturulması aşağıdakilerden hangisindeki değişikliklerle sağlanmıştır?

A) Toplumsal kurumlar
B) Toplumsal roller
C) Toplumsal statüler
D) Toplumsal dayanışma
E) Toplumsal işbölümü

(1994/ÖYS)

Çözüm :
Herhangi bir toplumda değişikliğe gidilmesiyle birlikte insanlar arasında var olan tüm ilişki biçimleri de değişim göstermektedir. Çünkü gerek toplum bireyi belirlemektedir; gerekse de birey toplumu…
Cumhuriyetin ilanından hemen sonra çok büyük bir ilişki değişimi geçirmiştir. Ancak ilişkilerin değişebilmesinin yegâne yoluToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum toplumsal kurumları değiştirmektir. Eğer kişi karşılaştığı tüm kurumlarda da eski ilişkilerini yaşabiliyorsaToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum yeni yaşamına yer açma ihtiyacını hissetmeyecektir.
Bu nedenle en köklü değişimToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum kurumların da birlikte değişebildiği değişimlerdir.
Bu nedenle doğru yanıt: A’ dır.

2- Kültür–Toplumsal Kurum İlişkisi
Toplumun değerler bütünü olarak kültürToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum insanların nasıl davranacaklarını ve hangi temel de bir araya geleceklerini belirler. Toplumsal kurumlar ise kültürün taşıyıcıları konumundadır. Topluma yeni katılacak olan birey kültürü toplumsal kurumlarda kazanır. Bunun yanında topluma zaten üye olmuş bireylerinde toplum normlarından ve değer yargılarından uzaklaşması engellenir.

3- Toplumsal Kurumların Çeşitliliği
Toplum yaşamı için vazgeçilmez durumda olan temel özelliklerin her biri karşımıza birer toplumsal kurum olarak çıkar. Bunlar: aileToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum dinToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum ekonomiToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum siyasetToplumsal Kurumlar Toplumsal Kurumun Anlamı Toplumsal Kurumların Özellikleri Toplum hukuk…
« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2010, 09:13:22 ÖS Gönderen : By.TuRuT »

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Yanıtla #3
« : Mayıs 30, 2010, 09:14:18 ÖS »

...hulya...
*
Üye No : 41733
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 791
Mesaj Sayısı : 2 375
Karizma = 16659


teşekkürler ederim mehmet ama deil Ağlıyorum. siyaseti araştıorum Ağlıyorum. Ağlıyorum.
Yanıtla #4
« : Mayıs 30, 2010, 09:18:31 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset

SİYASET

1) Siyasetin Anlamı
Siyaset, bir yönetme yoludur. Siyasetle, insanlar kendi yaşamlarını, yöneticiler bir kurumu  ve hükümetler bir devleti yönetebilirler. Siyaset, bir ülkedeki yönetimi meydana getiren en alt tabakadan en üst tabakaya kadar tüm kademeleri, kurumları ve kuralları ifade eder.

Devlet:
Bir ülke üzerinde, insanların yönetimini amaçlayan yazılı kurallarla belirlenmiş, hukuksal bir kurumdur. Bir devletin meydana gelebilmesi için, sınırları belli bir toprak parçası, belli sayıda insan ve sağlam bir otoritenin olması gerekir.

Devletin Temel Özellikleri:
• İnsanlar üzerinde bulunan en üstün otoritedir.
• Kapsamı açısından insan topluluklarının oluşturduğu en geniş kurumdur.
• Devletin yönetebilmek için yetkisini yine halktan aldığı zor kullanma yetkisi vardır.
• Devlet, diğer bütün kurumları içine alan bir “üst kurum”dur.
• Devlete giriş ve çıkışlar (üyelik) bireyin iradesinin dışındadır.

Devlet Şekilleri
Devletler, iç yapılarına, uyguladıkları ekonomik modele ve kendilerini belirleyici temel niteliklerine bağlı olarak üç farklı gruba ayrılırlar.

Bunlar:

I. İç Yapılarına Göre
a. Üniter (Tekçi) Devlet: Siyasal iktidarın tek bir kaynağa dayandığı tek meclisi, tek tip kanunu bulunan devletlerdir. Örnek: Türkiye, Fransa, İtalya...

b. Federal Devlet: Kendi içinde bağımsız ve farklı hukuk kurallarına sahip, birden fazla federe devletin oluşturduğu devlettir. İç işlerinde serbest, dış işlerinde federal devletin çatısı altında ortak hareket ederler. Örnek: Almanya, ABD…

II. Ekonomik Yapılarına Göre
a. Sosyalist Devlet: Üretim araçları devletin elindedir. Kolektif çalışma ve toplumsal dayanışma vardır. Merkezden planlı ve ihtiyaç ölçüsünde üretim yapılır.
b. Kapitalist Devlet: Üretim araçları özel mülkiyet sayesinde kişilerin elindedir. Ekonomiyi ve üretimi büyük firmaların faaliyetleri yönlendirir.

III. Niteliklerine Göre
a. Sosyal Devlet: Toplumsal refahı, toplum içinde eşit bir biçimde dağıtmayı hedefleyen devlettir. Sosyal devlet ilkesine sahip toplumlar, gelir dağılımını adil ve eşit biçimde yapmaya ve sınıflar arası uçurumları en aza indirilmeye çalışır.
b. Liberal (Özgürlükçü) Devlet: Adalet, savunma ve güvenliğin dışında tüm faaliyetlerin toplumsal kesimlere bırakıldığı devlettir. Devletin temel amacı insanların özgürlüğünü maksimum düzeyde tutmaktır.
c. Laik Devlet: Din ve devlet işlerinin birbirinden   tamamen   bağımsız   olarak yürütüldüğü devlettir. Din işleri devlet dışında farklı organlarca idare edilir. Devlet din işlerine karışmaz. Kişilerin din ve vicdan özgürlükleri ise devletin güvencesi altındadır.
d. Teokratik Devlet: Dini kurallara  göre yönetilen ve yöneticileri din adamları içerisinden seçilen devlettir. Tüm kurallar dine dayanır. Yöneticiler din adamı zümresinden gelir.
e. Hukuk Devleti: Devletin kurum, kuruluş ve faaliyetlerinin tamamen hukukça belirlendiği devlettir. Kanunlar karşısında herkes eşittir. Hiçbir kişi veya kurumun ayrıcalığı yoktur. Yasama, yürütme ve yargı ayrı ellerde toplanmıştır. Buna “güçler ayrılığı” ilkesi denir. Böylelikle kanunların üstüne çıkmayı amaçlayan herhangi bir gücü diğer güçler engellerler.
f. Demokratik Devlet: Yönetenlerin halk tarafından seçildiği, böylelikle çoğulculuğu amaçlayan devlettir. Özgür düşünce ve düşüncenin özgür ifadesi, demokratik devletin temelinde yatar. Halk, devlet karşısında eşittir. Demokrasinin gelişmesini sağlayan üç temel faktör vardır.

Bunlar:

• Ekonomik Gelişme: Sanayi devriminden sonra toplumsal refahın artması, merkezi krallıkların yıkılmasını ve kişi haklarını gözeten devletlerin ortaya çıkmasını hızlandırmıştır.

• Morfolojik Gelişme: Nüfusun artması ve şehirlerin büyümesi insan faaliyetlerini arttırmış, hareketli bir düşünce ortamı ortaya çıkarmıştır.

• Düşünce Akımları: Savunulan görüş ne olursa olsun, düşünce akımlarının gelişimi özgür düşüncenin ve dolayısıyla demokrasinin gelişimini sağlamıştır.

2) Siyasetin Temel Kavramları

• Hükümet: Devlette eksiksiz bir çalışma yapılabilmesi için üç büyük güç (yasama, yürütme, yargı) bulunmaktadır. Hükümet, bu güçlerden “yürütme” gücünü kullanan organdır. Yürütme, yasalara göre yapılır.

• Meclis (Parlamento): Üç büyük güçten “yasama” gücünü kullanan organdır. Seçilmiş insanlardan oluşan parlamento, demokratik devletlerde halk tarafından seçilir.

• Siyasi Partiler: Meclis içerisinde birbirleriyle benzer siyasi düşüncedeki insanların oluşturdukları, belli bir programa dayalı ve hükümet kurarak programlarını uygulamayı amaçlayan gruplardır. Demokrasinin özgür, çok sesli düşünce ortamı için önemlidirler.

• Seçim: Halkın mecliste kendi düşüncelerini savunmaları için kendileriyle benzer siyasi düşüncedeki insanları seçerek kendilerine vekil tayin ettikleri oy verme işlemi.

Yanıtla #5
« : Mayıs 30, 2010, 09:34:47 ÖS »

...hulya...
*
Üye No : 41733
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 791
Mesaj Sayısı : 2 375
Karizma = 16659


teşekkürler ederim mehmet Gülmek :) bu aradım konu Gülmek :)
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
And1 ( Bilmen Lazım Bilmiosan Öğrenmen Lazım )
Spor Videoları
FLorA 5 2577 Son Mesaj Ekim 28, 2008, 07:12:37 ÖS
Gönderen : HuNTeR-DeViL
Finansal Sistem Ve Kurumlar
Dersler
Asortik Hatun 0 731 Son Mesaj Eylül 19, 2008, 10:50:43 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun
Kültür Ve Toplumsal Kurumlar
Dersler
FeMoX 0 871 Son Mesaj Eylül 26, 2008, 05:15:08 ÖS
Gönderen : FeMoX
Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım.
Ödev İstekleri
...hulya... 5 2637 Son Mesaj Mayıs 07, 2010, 08:35:10 ÖS
Gönderen : [B]a[R]a[N]
Buddhacılıkta Kurumlar
Yabancı Tarih
Asortik Hatun 0 601 Son Mesaj Aralık 07, 2012, 12:24:41 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular