0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu  (Okunma Sayısı: 630 Kere Okundu.)
« : Mayıs 13, 2009, 12:45:33 ÖS »

-LoSS AnGeL-
*
Üye No : 12693
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5276
Mesaj Sayısı : 23 369
Karizma = 45516




International Data Corporation (IDC) tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Korsan Yazılım Araştırması'nın 2008 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de korsan yazılım kullanımı 2007 yılına göre 1 puan azalarak, yüzde 65'ten 64'e geriledi.

Bu gelişmeye rağmen, 2008 yılında korsan yazılım kullanımının Türk yazılım sektörüne verdiği zarar, bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 468 milyon dolar'a ulaştı. Katlanarak büyümeye devam eden bu zarar, 2004 yılında 182 milyon dolar, 2007'de de 365 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
IDC tarafından, global yazılım sektörünün temsilcisi Business Software Alliance (BSA) adına dünya çapında 110 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre; 2008 yılında korsan yazılım kullanımı 36 ülkede sabit kalırken, 57 ülkede geriledi, 16 ülkede ise artış gösterdi. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde kullanılan kişisel bilgisayar sayısının hızla artmasına paralel olarak genel olarak düşüş eğiliminde olan korsan yazılım kullanım oranı, dünya genelinde 3 puanlık artış göstererek yılı yüzde 41 ile tamamladı. Korsan yazılım kullanımının, global yazılım sektörüne olan maliyeti ise bir önceki yıla göre yüzde 11'lik artarak, 53 milyar dolar'ı geçti.

2008 yılında korsan kullanım oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 66 ile Orta ve Doğu Avrupa olurken, korsan kullanımı oranı en yüksek olan ülke ise yüzde 95 ile Gürcistan oldu. Gürcistan'ı yüzde 92 ile Ermenistan ve Zimbabve, yüzde 90 ile Azerbaycan ve Moldova takip etti. Lüksemburg yüzde 21'lik korsan kullanımı ile Avrupa ve dünyanın korsan kullanımı en düşük olan ülkelerinin başında yer alırken, bu ülkeyi yüzde 24 ile Avusturya ve yüzde 25 ile Belçika, Danimarka, İsveç ve İsviçre takip etti.

2003 yılından bu yana 110 ayrı ülkede yayınlanan bu araştırmaya göre, korsan yazılım kullanımını aşağı çekmek için devlet nezdinde kararlılık ve planlı çalışma gerekiyor. Devlet ile sektörün bu çalışmayı etkili bir şekilde gerçekleştirdiği ülkelerin başında ise Rusya ve Yunanistan geliyor. Bir senede 5 puan, altı senede de 19 puanlık düşüşle korsan yazılım kullanım oranının yüzde 68'e gerilediği Rusya en çok ilerleme kaydeden ülke olurken, Yunanistan'da da korsan yazılım kullanımı 4 senede yüzde 62'den
yüzde 57'ye geriledi. Hızla ekonominin yeni gözbebeği haline gelen Polonya'da ise bu oran 4 sene içinde yüzde 59'dan 56'ya indi.

BSA Türkiye Genel Koordinatörü Elçim Barkay, araştırma sonuçları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Ekonomide büyük yaralar açan, yabancı sermaye girişine ve Türkiye'de yatırımın önünde engel teşkil eden, AB üyelik kriterlerinin de ana maddelerden biri olan korsan kullanımının aşağı çekilmesi için planlı ve kararlı hareket etmek büyük önem taşımaktadır. Bu rapor, Türkiye'nin yazılım korsanlığına karşı yürüttüğü mücadelede kararlı adımlarla ilerlemesi gerektiğinin ve korsan kullanım oranını daha da
fazla düşürmek için yapılacak daha yapacak çok iş olduğunun bir göstergesidir. Tüm dünyada ekonomik belirsizliklerin yaşandığı bu dönemde, şirketlerin korsan yazılım kullanmaları, öncelikle bilgi güvenliğini tehlikeye atmaları ve yasal olarak da büyük cezai yaptırımları göze almaları anlamına gelmektedir. Ayrıca, korsan yazılım kullanımına devam edenler kendi işlerine zarar vermenin yanı sıra yerel ve global ekonomide büyük zararlara da yol açmaktadır" dedi.

2003 yılından 2008'e yılına kadar olan dönemde Türkiye'deki korsan yazılım kullanım oranı yüzde 64 ile yüzde 66 arasında gerçekleşen küçük değişikliklerle sabit bir seyir sürdürdü. 2003 ve 2004 senelerinde lisanssız yazılım kullanım oranı yüzde 66 olarak gerçekleşirken bu oran, bilinçlendirme kampanyaları ve hukuki yaptırımlar sayesinde 2005'te yüzde 65'e 2006'da da yüzde 64'e geriledi. 2007'de tersine dönen düşüş trendi yılın yüzde 65'lik bir oran ile tamamlanmasına neden oldu. 2008'de ise bu oran, BSA
Türkiye'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirdiği 3 Maymun Kampanyası gibi çalışmalar sayesinde yüzde 64'e geriledi.
Bu yıl 6.'sı gerçekleştirilen IDC Korsan Yazılım Araştırması, 2008 yılı sonunda baş gösteren global ekonomik krizin korsan yazılım kullanımı üzerinde şimdilik karma bir etki gösterdiğini de ortaya koydu.

IDC Araştırma Bölümü Başkanı John Gantz, krizden yara almadan çıkmaya çalışan tüketicilerin mevcut bilgisayarlarını uzun bir süre daha kullanma yoluna giderlerken, buna paralel olarak eskiyen bilgisayarlarda korsan yazılım kullanımının da artış yaşandığına dikkat çekiyor. Netbook satışlarında yaşanan artışın ise lisanslı yazılım kullanıma destek olan en büyük etkenlerden biri olarak ortaya çıktığını ifade eden John Gantz, gelecek 5 yılda gelişmekte olan ülkelerde 460 milyon potansiyel kullanıcının
Internet erişimine kavuşacak olmasını ise korsan yazılım kullanımının azalması yönündeki hedefler için büyük bir risk olduğuna işaret ediyor.
Gantz, "Her iki durumda da, yazılımların maliyeti, yazılım korsanlığını teşvik eden sebeplerden yalnızca bir tanesi. Ekonomik krizin hem olumlu, hem olumsuz etkileri olacaktır. Ancak, 2009 rakamları gelmeden bu etkileri tam anlamıyla görmek mümkün değildir" dedi.

Korsan yazılım kullanımının ekonomik zararları sektör ile sınırlı kalmıyor ve ülkelerin ekonomilerini de derinden etkiliyor. Korsan yazılım kullanım oranın azaltılması, yüzbinlerce kişi için yeni istihdam anlamına gelirken, ekonomide milyarlarca dolarlık büyümeye de olanak sağlıyor.

Araştırmada yer alan 110 ülkenin 57'sinde korsan yazılım kullanım oranın düştüğü, 40'ında bu oranda bir değişiklik olmadığı ve yalnızca 13'ünde bu oranın arttığı görüldü. Ancak, global PC pazarının en hızla büyüdüğü ülkelerde yüksek oranda korsan yazılım kullanımının görülmesi nedeniyle, dünya çapında korsanlık oranı 2008'de yüzde 3 artarak, yüzde 41'e ulaştı.

Gelişmekte olan ekonomiler global PC pazarının yüzde 45'ini oluştururken, bu ekonomiler PC yazılım pazarının ise yüzde 20'sinden azını oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerin yazılım payının PC donanım payı ile eşit olması durumunda, yazılım pazarı yılda 40 milyar dolar daha fazla büyüme kaydedebilir. Ayrıca, global korsan yazılım kullanım oranını yılda yalnızca bir puan düşürmek BT sektörüne 20 milyar dolar teşvik sağlayabilir.

Önümüzdeki beş senede, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan 460 milyon kişi internet kullanıcısı olacak. Bu büyüme özellikle bireysel kullanıcılar ve küçük işletmelerde en yüksek oranda görülecek. Bu segmentte korsan yazılım kullanım oranı işletmelere ve kamu kuruluşlarına oranla daha yüksek olacak.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu
« Posted on: Nisan 20, 2024, 04:39:10 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu e-book, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu programı, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu oyunları, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu e-kitap, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu download, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu hikayeleri, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu resimleri, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu haberleri, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu yükle, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu videosu, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu şarkı sözleri, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu msn, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu hileleri, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu scripti, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu filmi, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu ödevleri, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu yemek tarifleri, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu driverları, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu smf, Korsan Türkiye'yi Zarara Soktu gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Buğra Toplusoy'un Ceyda Aşkı Maddi Krize Soktu
Televizyon & Radyo & Magazin
sanane_61 0 562 Son Mesaj Ekim 13, 2013, 04:14:16 ÖS
Gönderen : sanane_61
Facebook Gizli Servisini Devreye Soktu
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Bendis 0 966 Son Mesaj Kasım 04, 2014, 11:58:52 ÖÖ
Gönderen : Bendis
Sedef Stüdyoyu Gülme Kirizine Soktu.
Esra Erol'la İzdivaç
SaviorAngel 0 635 Son Mesaj Şubat 17, 2015, 07:08:33 ÖS
Gönderen : SaviorAngel
Isırdığı Çikolatadaki Böcek Dilini Soktu
İlginç - Garip Şeyler
pineapple 0 838 Son Mesaj Temmuz 10, 2015, 03:14:15 ÖS
Gönderen : pineapple
Iphone 6s Kuyruğuna ' Robotunu' Soktu
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
-Trinity- 0 566 Son Mesaj Eylül 26, 2015, 06:59:25 ÖÖ
Gönderen : -Trinity-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular