0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Konstantinos Kavafis  (Okunma Sayısı: 859 Kere Okundu.)
« : Ağustos 09, 2008, 03:03:09 ÖS »
Avatar Yok

FeMoX
*
Üye No : 570
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2803
Mesaj Sayısı : 5 853
Karizma = 39




Konstantinos Kavafis


İstanbul’un varlıklı ailelerinden gelen Peter John Kavafis ve Chariclea Phodiadi’nin oğluydu. Peter John ve ağabeyi George, babalarının ölümünden sonra aile şirketi Kavafis ve Mahdumları’nın ortakları oldular. 1850’de Peter John şirketin bir temsilciliğini açmak amacıyla ailesini alarak İskenderiye’ye gitti. Ailenin en küçük çocuğu olan Konstantinos, 17 Nisan 1863’de bu kentte doğdu.

Peter John, Mısır’ın sayılı işadamlarından biri oldu. 1869 yılında sanayinin geliştirilmesine yardım etmesi için İsmail Paşa onu yanına aldı. O dönemde İskenderiye aristokrasisi çeşitli mesleklerden ve uluslardan gelen kişilerden oluşuyordu. 1870’de babası geride çok az para bırakıp ölünce Konstantinos kardeşleri ve annesiyle birlikte oturdu. İki yıl sonar aile İngiltere’ye göç etti. Kavafis ailesi yedi yıl Londra’da kaldı. Kavafis ve Mahdumları şirketi dağılınca, anne Chariclea altı oğluyla birlikte İskenderiye’ye döndü.

Konstantinos 16 yaşında, bir çeşit ticaret lisesi olan Hermes’e yazıldı.Bu yaşına kadar evde özel İngilizce ve Fransızca öğrenimi görmüş, Yunan Ortodoks dininin koşullarına gore yetiştirilmişti. Kavafis lisede öğrenim gördüğü sıralarda ticari konulardan çok, eski Yunan uygarlığı ve klasikleriyle ilgilendi.

1882 Haziran ayında, İskenderiye’de Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanmada pek çok Avrupalı öldürüldü. Bu olaya karşılık İngilizler İskenderiye surlarını topa tuttular. Kent alevler içinde kaldı. Yabancıların çoğu kenti bırakıp kaçtılar. Bu arada Kavafis ailesi de İstanbul’a göç etti. Konstantinos Kavafis annesiyle birlikte üç yıl İstanbul’da kaldı. Ömrü boyunca ilgi duyacağı Bizans ve Helen tarihini bu dönemde incelemeye başladı. Dante’yi İtalyancasından okurken, ilk şiirlerini karalamaya başlamıştı. Rumların demotikos denilen günlük konuşma diline de Kavafis’in ilgi duyması bu döneme rastlar. Şair, olgunluk çağı şiirlerinde bu dili sık sık kullanacaktır. Geleceğin şairinin, yüzyıllardan beri ağızdan ağıza dolaşan Rum halk türkülerini; hem halk diliyle, hem de kurallara uygun dille yazılan modern Yunan şiirini yakından tanıması da yine aynı dönemin özelliklerindendir.

Konstantinos ve annesi 1885 yılında İskenderiye’ye döndüler. Bundan sonraki yedi yılını genç şair okumak ve yazmakla geçirdi. Bu yıllarda Bizans ve Helen tarihi ve edebiyatıyla da yoğun biçimde ilgilendi.

Genç Kavafis İskenderiye’ye döndüğünde Mısır fiilen İngiltere’nin yönetimi altına girmişti. Rum toplumunun ticari varlığı ortadan kaldırılmış, İskenderiyeli Rumlar genel bir yoksulluğun hokum sürdüğü bir dönemde kendi yaşamlarını ve kurumlarını yeniden diriltme gücünden yoksun kalmışlardı. Kavafis ailesinin daha once yaşadığı dönemin özellikleri artık yoktu.

Kavafis hiçbir zaman siyasal bir eylemin içinde yer almadı, ama düşüncelerinde humanist ve liberaldi. Karşılaştığı yeni koşullar onu rahatsız etti ve o dönemde yazdığı bazı şiirlerde kötümserliğini yansıttı.

Kavafis 1882 yılında Sulama Bakanlığı’nda geçici katip olarak işe başladı. Bu işini 1922 yılına kadar sürdürdü. Bu arada birkaç yıl da İskenderiye borsasında çalıştı. Eski ve modern Yunanca’nın yanı sıra, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince ve Arapça biliyordu. Çok dil bilmesinden dolayı iş çevresinde “çok yararlı” bir kişi olarak karşılanıyordu.

1899 yılında annesini yitirdi. Bu olayla birlikte felaketler birbirini izledi. Birkaç yıl içinde üç kardeşi birden öldü. Öteki iki kardeş ise Kahire ve Paris’e göçtü. Kavafis 1903 yılından başlayarak ömrünü İskenderiye’de yalnız geçirmeye başladı.

1903’de Kavafis’in on iki şiiri Yunanistan’da ilk kez yayınlandı. 41 yaşındayken yayınladığı ilk kitabı ise yalnızca on dört şiir içeriyordu. Kavafis eleştirmenlere kitabını göndermedi, ancak kitap ilgi gördü ve üstüne yazılar bile yazıldı. Kavafis’in yılda yetmiş kadar şiir yazdığı, bunların ancak bir ikisini sakladığı yazılmaktadır. Şairin yaşamını yazan Timos Malanos’a gore, Kavafis kamuoyunun görüşünden hastalıklı ölçüde korkarmış. Eleştiri için başvurduğu yöntem, şiirlerinin kopyalarını arkadaşlarına göndermek, onların olumlu görüşlerini aldıktan sonar yayınlamakmış.

1907 yılında Kavafis “Yeni Yaşam” adlı genç bir edebiyatçılar grubunun çalışmalarına ilgi duydu. Onların toplantılarına katılmaya başladı. Bu grup özellikle halkın konuşma dilinin kullanılmasını savunuyordu. Kavafis de onların görüşlerine katılıyor, dergilerinde yazıyordu. Ancak şiirde geleneksel edebi dilin güzelliklerini de yadsımıyordu. Geldiği sınıfın ve ailesinin mirası olarak bir yanıyla dab u kuralcı dile bağlıydı. Kavafis şiirlerinde hem geleneksel aydın dilini, hem de halk dilini birleştirmiş ender şairlerdendir.

1901 yılında ikinci kitabını yayınladı. Çeşitli dergilerde şiirlerini yayınlatmayı sürdürdü. Yıllar geçtikçe dış ülkelerde de tanınmaya başlıyordu. Kavafis bundan sonar hiç kitap yayınlamadı. Şiirlerinin ilk kapsamlı baskısı ise, ölümünden iki yıl sonra, 1935 de yapıldı.

Konstantinos Kavafis, 1922’de Bakanlık’tan emekli olduktan sonra günlerini yazmak ve okumakla geçirdi. Evi sık sık dostlarıyla dolup taşıyordu. Bu toplantılar genellikle şiir, tarih ve çağdaş olaylar üstüne sürüp gidiyordu. Şair 1932 yılında gırtlak kanserine yakalandı, ancak doktorların teşhisini Kabul etmek istemedi. Arkadaşlarının israrı üzerine tedavi amacıyla Atina’ya gitti. Yapılan ameliyat sonunda sesini yitirdi. İskenderiye’ye döndü. 29 Nisan 1933’te orada öldü.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Konstantinos Kavafis
« Posted on: Nisan 27, 2024, 05:52:19 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Konstantinos Kavafis e-book, Konstantinos Kavafis programı, Konstantinos Kavafis oyunları, Konstantinos Kavafis e-kitap, Konstantinos Kavafis download, Konstantinos Kavafis hikayeleri, Konstantinos Kavafis resimleri, Konstantinos Kavafis haberleri, Konstantinos Kavafis yükle, Konstantinos Kavafis videosu, Konstantinos Kavafis şarkı sözleri, Konstantinos Kavafis msn, Konstantinos Kavafis hileleri, Konstantinos Kavafis scripti, Konstantinos Kavafis filmi, Konstantinos Kavafis ödevleri, Konstantinos Kavafis yemek tarifleri, Konstantinos Kavafis driverları, Konstantinos Kavafis smf, Konstantinos Kavafis gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 14, 2008, 05:58:55 ÖS »
Avatar Yok

dreamily
*
Üye No : 6603
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 773
Mesaj Sayısı : 11 794
Karizma = 11817


paylaşım için teşekkürler
Yanıtla #2
« : Ağustos 22, 2008, 02:59:55 ÖS »
Avatar Yok

lonely
*
Üye No : 5510
Yaş : 31
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 86
Mesaj Sayısı : 1 375
Karizma = 859


paylaşım için Sağol.
Yanıtla #3
« : Kasım 15, 2008, 04:55:22 ÖÖ »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179


Paylaşım için teşekkürler.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular