0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Kekemelik  (Okunma Sayısı: 661 Kere Okundu.)
« : Haziran 17, 2015, 12:45:54 ÖÖ »

pineapple
*
Üye No : 132308
Nerden : Balıkesir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 736
Mesaj Sayısı : 1 189
Karizma = 73


Kekemelik, bireylerde konuşmanın akıcı olması ve ritmiyle alakalı bir iletişim bozukluğudur. Akıcı bir konuşmada zamanlama ve ritim çok önemlidir. Akıcı bir konuşmada vurgulama, hız ve doğru yerde duraklamalar farklı bile olsa, kelimeler ve sözcük grupları kendiliğinden akmalıdır. Akıcılıkta uygunsuz duraklamalar, bozukluklar, tekrarlar ve diğer sorunlar konuşmanın doğallığını etkiler. Hecelerde, seslerde ve kelimelerde yapılan uzatmalar, tekrarlar ya da duraksamalar sonucunda konuşmanın akıcılığının bozulmasına yani kekemeliğin yaşanmasına sebep olur. Bu durumda konuşmacının ne söylediği değil, nasıl konuştuğu dikkat çekici hale gelir. Konuşmayı yapan kişinin bunu fark etmesinden sonra, kekemeliğe korku ve endişe duyguları eşlik etmeye başlar. Bazı hallerde belirgin bir şekilde yüz ve vücut hareketleri konuşmaya eşlik edebilir.

Kekemelik türleri nelerdir?
•Anormal şekilde seslerin, hecelerin, kelimelerin ve cümlelerin tekrar edilmesi (ha-ha-hayır, pe-pe-peki, ben-ben-ben de geleceğim gibi)
•Kelimelerin bitirilmeden kesilmesi
•Kararsız bir konuşma ve düzensiz solunuma bağlı olarak, anormal vurgulamaların yaşanması
•Seslerde anormal uzatmalar yapılması (ç ç ç çiçek, d d d dolap gibi)
•Belli bir sesi çıkartamamak ve konuşmada gerginliğin atılamaması, nefesin engellenmesi ve tıkanmasıyla sonuçlanır. Konuşmayı sürdürebilmek için yapılan mücadele açıkça görülebilir. Bu esnada yüzde gerilim, başın ani hareketleri, kaş, göz oynatma, vücutta istenmeyen hareketler gözlenir.
•Konuşmanın zorlaşmasıyla, fazladan sesler ve kelimeler konuşmaya eşlik edebilir. (ya, şey, aman gibi)
•Konuşma sırasında bazı kelimeler konuşmaya uygun olmayacak şekilde söylenebilir. Kekemelik yaşayan kişiler hangi seslerin ve kelimelerin kendileri için sorun yaşadığını bilir ve bunlardan kaçınmaya çalışırlar. Bu durumda bazen konuşmamayı tercih edebilirler.

Kekemeliğin sebebi nedir?

Bu sorunun sebepleri hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Uzmanlar bu sorunu yapısal bir bozukluk, sonradan öğrenilmiş bir davranış, çevresel etkenlerden oluşan bir sorun, direniş belirtisi gibi sebeplere bağlamaktadır. Kalıtsal olarak yaşandığı yolunda çalışmalar yapılmaktadır. Ancak henüz kesin olarak bir sebebe bağlanmış bir rahatsızlık olarak tespit edilememiştir.

Kekemelik hangi yaşlarda ve cinsiyette etkili olur?

Bu sorun daha çok dil gelişiminin erken döneminde yani 2-6 yaş arasında çıkmaktadır. Fakat okul döneminde ya da yetişkinlik döneminde ortaya çıktığı da gözlenmiştir. Ayrıca erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha yaygın ve şiddetli olarak yaşanan bir sorundur. Aynı zamanda sürekliliği de daha fazladır.

Kekemelik süreklilik arz eder mi?

Çocukların çoğu dil gelişimi döneminde normal kabul edilen bir kekemelik dönemi yaşar. Çocuklar bazı hallerde kekemelik durumundan, kekeme olmadan dönebilirler. 2-6 yaşlarındaki çocuklarda düşünme hızı, kelime çıkarabilme hızından daha fazla olur. Bu sebeple çocuklarda geçici olarak kekemelik yaşanabilir. Dil öğrenme sürecinde geçici olarak kekemelik yaşanması doğal olarak kabul edilir. Kekeme olan kişilerin konuşmaları bazı zamanlarda akıcı ve düzgün olabilir. Bu daha çok iletişim kaygısının yaşanmadığı ortamlarda, oyun oynarken, şarkı söylerken gibi zamanlarda izlenebilir

Kekemeliğin tedavisinde neler yapılabilir?

Öncelikle kekemelik belirtilerini ortadan kaldırmak gerekir. Ancak bunun yanında kekeme olan kişinin kendisine, çevresine, konuşmasına olan tutumunun değiştirilmesi gerekir. Yani yapamam pozisyonundan, yapabilirim durumuna geçmeleri gerekir. Yapılan çalışmalarda ruhsal sağaltıma önem vermek gerekir. Bu uzmanlık isteyen bir durumdur. Bu nedenle işbirliğiyle hastalara bir tedavi programı uygulanmalıdır. Bunun için yapılabilecekler ise;
•Kekemeliği tanıtma: Bu süreçte kişiler kekeme olmasını bilmesine rağmen, kekemeliğin niteliğini bilmez. Kişinin ayna karşısında konuşması ve bunun kaydedilmesi gerekir. Kişi bunu daha sonra dinlediğinde, sorunu daha iyi görebilir. Burada ağız, çene ve dudak yapısını inceler ve kekelemeden konuşan kişilerle arasında bir fark olmadığını görebilir. Bu sorunun yapısal bir nedenden kaynaklanmadığını kişiye anlatabilir.
•Kendini tanıma ve anlamasına yardımcı olma: Kişinin konuşmasının dışında farklı özellikleri vardır. Fakat kişiler kekemeliğe odaklandığından, bu özelliklerini göremez. Bu yüzden kişinin kendini tanımasına yardımcı olunmalıdır. Kişi kendi özelliklerinin farkına varmalıdır.   
•Başkalarını tanıma ve anlamada yardımcı olma: Kekemelik sadece kişinin iç benliğinde çatışma yaratmakla kalmaz, başkalarıyla ilişkilerini etkiler. Başkalarını tanıyamadıklarından ötürü, kekeme olanlar onları sadece kendiyle alay eden, hor gören biri gibi görür. Eğer başkalarıyla ilişki kurmak için istek duyarsa, kekemeliği ikinci plana atabilir.
•Konuşma etkinliklerine katılımının sağlanması: Konuşmayı belli bir süre erteleyerek, konuşmayarak kekemelik gizlenebilir. Ancak kekemeliğin yenilmesi için bu yeterli değildir. Bu yüzden kekeme kişi konuşmaya yönlendirilmeli, konuşma etkinliklerine katılması sağlanmalıdır. 
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Kekemelik
« Posted on: Mart 28, 2024, 11:30:48 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Kekemelik e-book, Kekemelik programı, Kekemelik oyunları, Kekemelik e-kitap, Kekemelik download, Kekemelik hikayeleri, Kekemelik resimleri, Kekemelik haberleri, Kekemelik yükle, Kekemelik videosu, Kekemelik şarkı sözleri, Kekemelik msn, Kekemelik hileleri, Kekemelik scripti, Kekemelik filmi, Kekemelik ödevleri, Kekemelik yemek tarifleri, Kekemelik driverları, Kekemelik smf, Kekemelik gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kekemelik
Kulak Burun Boğaz
FeMoX 5 2110 Son Mesaj Kasım 02, 2010, 02:32:02 ÖS
Gönderen : Dr.Necati
Kekemelik
Çocuk Gelişimi
[MasaL] 0 872 Son Mesaj Temmuz 13, 2008, 02:15:34 ÖS
Gönderen : [MasaL]
Akıcı Konusma Bozuklugu (kekemelik)
Çocuk Gelişimi
labonde 1 1186 Son Mesaj Ocak 09, 2013, 04:29:30 ÖS
Gönderen : pam611
Kekemelik
Engelliler Forumu
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 873 Son Mesaj Mart 07, 2012, 03:36:31 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Kekemelik
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 653 Son Mesaj Ocak 22, 2013, 01:35:40 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular