0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor  (Okunma Sayısı: 3821 Kere Okundu.)
« : Ocak 14, 2013, 04:45:29 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor

Uzmanlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalığın kansızlık olduğunu ifade etti.

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kansızlığın en çok kadınlarda görüldüğünü belirterek, ''Her 100 kadından 70-90'ında demir, B-12 ve folik asit eksikliğine bağlı kansızlık görülmektedir'' dedi.

Özcan, kansızlığın doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalık olduğunu, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini bildirdi.

BELİRTİSİ 'ÇABUK YORULMA'

Kansızlığın, genel olarak kan üretimine katkıda bulunan demir, B-12 vitamini ve folik asit eksikliğine bağlı nedenlerden ötürü meydana geldiğini anlatan Özcan, kansızlığın en belirgin olarak ''çabuk yorulma'' ile kendini gösterdiğini söyledi.

Özcan, ''Bir kişi daha önceleri yarım saat yürüdüğünde yorulmazken 10 dakika içinde yoruluyorsa kan değerlerine bakılması gerekir. Nefes darlığı, konsantrasyon güçlüğü, üşüme, uykuya eğilim, soğuktan hoşlanmama, saç dökülmesi ve tırnak kırılması da kansızlığın yaygın belirtileridir'' diye konuştu.

Demir eksikliğinin en çok kan kaybıyla söz konusu olduğunu ve kansızlığın ençok kadınlarda görüldüğünü belirten Özcan, şunları kaydetti:

''Her 100 kadından 70-90'ında, demir, B-12 ve folik asit eksikliğine bağlı kansızlık görülmektedir.

Demir eksikliği, kadınlarda erkeklerden çok daha fazladır. Kadınlarda ortalama 13 yaşından itibaren menopoz dönemine kadar geçen süre içinde, her ay regl dönemlerinde kan kaybı olduğundan, doğurganlık çağındaki kadınlar, genellikle yaşamlarının bir döneminde bu sorunla karşılaşmaktadırlar.

ERKEKTE VARSA İYİ ARAŞTIRILMALI

Erkeklerde ise bu oran kadınlara oranla azdır. Erkeklerde görülen kansızlığın nedenleri de iyi sorgulanmalı, başka hastalıklara ilişkin bulgu olabileceği düşünülerek incelenmelidir.''

Özcan, kansızlığın bir diğer nedeni olan B-12 vitamini eksikliğinin ise en çok vejetaryenlerde görüldüğünü ifade ederek, ''Özellikle kırmızı et yemeyen kişilerde ya da sosyo-ekonomik koşullara bağlı olarak et tüketemeyenlerde sıklıkla görülmektedir'' dedi. B-12'nin mideden emilen bir vitamin olduğunu belirten Özcan, gastrit gibi bazı özel mide hastalıklarında bu vitaminin eksikliğiyle karşılaşıldığını söyledi.

Özcan, folik asit eksikliğinin ise taze yeşil sebze ve yeşillik tüketmeyen kişilerde ve çok alkol alanlarda sık görüldüğünü ifade ederek, vücudun gelişim dönemlerinde ve gebelikte folik asik gereksiniminin arttığını bildirdi.

'ISPANAKTAKİ DEMİR HEMEN HEMEN HİÇBİR İŞE YARAMAZ'

Demirin gıdalarla temin edilmesinin çok zor olduğunu belirten Özcan, halk arasında demir deposu olarak bilinen kimi gıdaların demir verimliliğin sanılanın aksine çok az olduğunu söyledi. Özcan, ''Örneğin ıspanaktaki ve pekmezdeki demir hemen hemen hiçbir işe yaramaz. Tonlarca ıspanak yeseniz 1 kutu haptan elde ettiğiniz başarıyı elde edemezsiniz. Kilolarca pekmez yeseniz de yeterli düzeyde kan yapıcı olmaz'' dedi.

Bu tür gıda desteklerinin ancak kansızlık sorunu yaşamayan sağlıklı bireyler için uygun olabileceğini ifade eden Özcan, hastalık halinde besin takviyeleri yerine hekim kontrolünde ilaç tedavisi uygulanması gerektiğini vurguladı.

Özcan, bazı kan kanserlerinin de kansızlığa neden olabildiği için doğru tanı konulmasının çok önemli olduğunu, kansızlığın nedenlerinin yaşa, cinsiyete, mevcut hastalıklara göre kapsamlı olarak irdelenmesi gerektiğini kaydetti.

Demir eksikliğinin en az 6 ay boyunca ağızdan alınacak haplarla tedavi edildiğini anlatan Özcan, ''B-12 eksikliği için de ilk yüklemenin ardından ayda bir ömür boyu kalçadan iğne yapılmaktadır'' dedi.

Özcan, folik asit eksikliğinin de hekim kontrolünde düzenli kullanılacak haplarla tedavi edildiğini kaydetti.

Kansızlığın tedavi edilmediğinde, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabildiğini belirten Özcan, ''Uzun süren kansızlık, vücudun tüm sistemlerini bozacaktır. Zekadan cinsel yaşama kadar negatif etki edebilen kansızlık, özellikle, kalp ve böbrek yetmezliğinin gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir'' diye konuştu.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor
« Posted on: Mart 28, 2024, 10:42:55 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor e-book, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor programı, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor oyunları, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor e-kitap, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor download, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor hikayeleri, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor resimleri, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor haberleri, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor yükle, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor videosu, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor şarkı sözleri, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor msn, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor hileleri, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor scripti, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor filmi, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor ödevleri, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor yemek tarifleri, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor driverları, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor smf, Kansızlık Hastalığı Yetişkin Kadınlarda Sık Görülüyor gsm
Yanıtla #1
« : Nisan 30, 2015, 11:12:01 ÖS »
Avatar Yok

*Nox*
*
Üye No : 184026
Yaş : 30
Nerden :
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 306
Mesaj Sayısı : 952
Karizma = 1078


En büyük belirtisi 'ÇABUK YORULMA ' bende kansızlık vardı 1 yıl tedavi oldum.Bayılma nöbetleri geçiriyordum hemoglobin değerlerim alt sınırında altındaydı.Uzun dönem tedavi edilmezse ikinci bir hastalığı tetikler bende olduğu gibi  haftada 3 kez hastanede tedavi görüyordum.Kansızlık tanısı konulduysa tedavisini olun geçiştirmeyin
Paylaşım için TEŞEKKÜRLER

Yanıtla #2
« : Temmuz 23, 2015, 09:13:24 ÖÖ »
Avatar Yok

Hümeyra nur
*
Üye No : 208992
Nerden : Adıyaman
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 8
Karizma = 0


Bende de olabilir
Yanıtla #3
« : Şubat 10, 2016, 06:06:11 ÖS »
Avatar Yok

S.e.s
*
Üye No : 211911
Yaş : 32
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 269
Mesaj Sayısı : 670
Karizma = 1505


Önemli bir konu teşekkürler.

“Kitaplara verilen para
harcama değil, yatırımdır.”


    Ayıpsız dost arayan,dostsuz kalır.  Mevlana.







    Zamanla anlıyorsun;sevdiğin adam aslında "Atom"bile değil.Pelin Güneş [/i]

    [/list]
    Sayfa 1
    Yukarı Çık :)
    Gitmek istediğiniz yer:  


    Benzer Konular
    Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
    Kadınlarda Paget Hastalığı.
    Kadın Hastalıkları
    Honey_Face 0 745 Son Mesaj Ocak 13, 2013, 08:13:10 ÖS
    Gönderen : Honey_Face
    Kadınlarda Sık Görülen Nevralji Hastalığı.
    Kadın Hastalıkları
    Honey_Face 0 709 Son Mesaj Ocak 14, 2013, 12:57:07 ÖÖ
    Gönderen : Honey_Face
    Guatr Kadınlarda Sık Görülüyor
    Kulak Burun Boğaz
    Asortik Hatun 0 662 Son Mesaj Ocak 24, 2013, 11:45:34 ÖS
    Gönderen : Asortik Hatun
    Kadınlarda Hamilelik Döneminde Tromboz Hastalığı
    Kalp ve Damar Hastalıkları
    Asortik Hatun 0 609 Son Mesaj Mart 15, 2013, 12:52:40 ÖS
    Gönderen : Asortik Hatun
    Formunu Koruyan Hareketli Kadınlarda Meme Kanseri Daha Az Görülüyor.
    Kanser Hastalığı
    melhawk 0 683 Son Mesaj Temmuz 14, 2013, 11:02:24 ÖÖ
    Gönderen : melhawk


    Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular