0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz  (Okunma Sayısı: 582 Kere Okundu.)
« : Mart 15, 2013, 12:20:31 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Kalp ve damar hastalıkları en çok öldüren hastalıkların başında geliyor ama çalışmalar, kalp hastalıklarından pek de korkmadığımızı gösteriyor.



Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Birdane, kalp ve damar hastalıklarının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok öldüren hastalıkların başında geldiğini belirterek, ''Elde edilmiş veriler ışığında kalp ve damar hastalıklarından pek de korkmadığımız söylenebilir'' dedi.

Doç. Dr. Birdane, insan çehresini temsil eden cilt kırışıklıkları, diş çürükleri ve saç dökülmeleri gibi birtakım sorunların fark edildiğini belirterek, iç organlarda neler olup bittiğinin ise çok zaman sonra anlaşıldığını kaydetti.

İç organlardaki sorunların fark edilmesinin kısmen genel sağlık kontrolleri sırasında olduğunu ifade eden Birdane, şöyle konuştu:

''İç organlarındaki hastalıklar çoğunlukla şikayetler ortaya çıkınca, bazen de iş işten geçtikten sonra anlaşılabilmektedir. Kalp ve damar hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok öldüren hastalıkların başında gelmektedir. Elde edilmiş veriler ışığında bu hastalıklardan pek de korkmadığımız söylenebilir. Ondan korkmalıyız, çünkü hayatı sonlandıran en önemli hastalık grubudur. Bilimdeki veya sağlık endüstrisindeki çoğu gelişmeler de bu sebeple bu sahada olmaktadır. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi hayatını kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak kaybetmektedir. Bu ölümlerin toplum nüfusunun yaşlanmasına paralel olarak 2020'lerde 400 binlere ulaşacağı tahmin edilmektedir.''

KALP HASTALIKLARI SONRADAN ORTAYA ÇIKIYOR
Doç. Dr. Birdane, sigara ve kalp damar hastalıkları arasındaki ciddi etkileşimi bilmeyen kalmadığını belirterek, buna rağmen Türkiye'de 2 veya 3 erkekten birinin, 5 veya 6 kadından birinin sigara içmeye devam ettiğini bildirdi.
Günde yaklaşık 100 bin kez atan, vücudun pompa görevini üstlenen kalpte çeşitli hastalıklar ortaya çıkabildiğini ifade eden Birdane, şöyle konuştu:
''Kalp ve damar hastalıkları olarak adlandırdığımız koroner kalp hastalıkları-damar sertliği (ateroskleroz), kapak hastalıkları, elektriksel (aritmi) hastalıklar, romatizmal kalp hastalıkları, kalp kası hastalıkları, yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve kalp yetmezliği gibi pek çok sorun meydana gelebilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının çok azı doğuştan, çoğu sonradan ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında kültürümüzün yoğurup soframıza getirdiği aile fertlerinin beraberce toplanarak yapılan yeme-içme alışkanlıklarımızın kaybolup bunun yerine hızlı ve yalnızlaşmış bir doyurma halinin hakim olduğunu, bunun bedenimize ve ruhumuza olan yan tesirlerini de görmemiz gerekir.''

Doç. Dr. Birdane, hem ölümcül hem de iş gücü kayıplarına yüksek oranda neden olan kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir, hastalığa yakalananlar için ise tedavi edilebilir potansiyelinin olmasının önem arz ettiğini ifade ederek, ''Mesela sigarayı bırakanlarda bırakmayanlara göre kalp ve damar hastalığına bağlı ölüm yüzde 36 oranında azalmaktadır. Yine kan basıncındaki ve kolesterol değerlerindeki yüzde 10'ar azalmanın kalp ve damar hastalıklarına bağlı olayları yüzde 45 oranında azalttığı tespit edilmiştir'' dedi.

DEĞİŞTİRİLEBİLİR VE DEĞİŞTİRİLEMEZ ETKENLER
Kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasındaki etkenlerin değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörleri olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Birdane, şunları kaydetti:

''Değiştirilebilir faktörler; sigara, aşırı alkol, dengesiz ve sağlıksız beslenme, hareketsiz hayat tarzı, kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı, kan yağlarında anormallik, şişmanlık ve gerilim dolu kişilik tarzıdır. Bu risk faktörlerin her birisi veya bunların bir arada olması koroner arter hastalığı riskini 2-16 kat artırmaktadır. Değiştiremeyeceğimiz risk faktörleri ise yaş, cinsiyet ve genetik faktörlerdir.''


WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz
« Posted on: Nisan 19, 2024, 02:08:05 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz e-book, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz programı, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz oyunları, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz e-kitap, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz download, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz hikayeleri, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz resimleri, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz haberleri, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz yükle, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz videosu, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz şarkı sözleri, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz msn, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz hileleri, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz scripti, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz filmi, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz ödevleri, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz yemek tarifleri, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz driverları, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz smf, Kalp Hastalıklarından Pekte Korkmuyoruz gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  




Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular