0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Jerbera Yan Etkileri  (Okunma Sayısı: 640 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2013, 04:12:22 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Jerbera yan Etkileri
Jerbera Draje
İlaç Etken Maddesi:
Etinil estradiol
Levonorjestrel
İlaç Marka İsmi:
Jerbera Draje
Jerbera Nedir?

Jerbera gebe kalmayı önleyici bir ilaçtır.

Jerbera bu etkisini, esas olarak yumurtalıklardan yumurta atılmasını (yumurtlamayı) engellemenin yanında, rahmin vajinaya açılan boyun kısmındaki salgılamalarda meydana gelen değişiklikler yoluyla gösterir.

Jerbera aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

doğum kontrolü (gebelik önleyici).(Doğum kontrol haplarının hamile kalmayı nasıl engellediğini öğrenmek için tıklayınız)

Jerbera bu tedavi listesinde yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Jerbera Draje hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.
Jerbera Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Doğum kontrol hapı kullanımı ile miyokard enfarktüs, inme, derin toplardamarlarda pıhtı oluşumu, dolaşımla gelen pıhtının akciğerlerle ilgili lenf ya da kan damarlarını tıkaması gibi damarlarda pıhtı ve tıkanıklık oluşması ile ilişkili hastalık riskindeki artış arasında bir ilişki olduğu öne sürülmüştür. Ancak bu durumlara nadiren rastlanır.

Eğer bu durumlardan ya da risk faktörlerinden herhangi biri mevcutsa, ilacın kullanımının yararı ve olası riskleri her bir kadın için ayrıca karşılaştırılmalı ve kullanıma başlamadan önce hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bu durumlardan ya da risk faktörlerinden herhangi birinin alevlenmesi, tekrarlaması ya da ilk kez ortaya çıkması halinde hekiminize başvurunuz. İlacınızı kullanmanızın devamına ya da kesilmesine hekiminiz karar vermelidir.(Kimler doğum kontrol hapı kullanmamalı? Lütfen tıklayınız)

Toplardamar veya atardamarlarla ilgili pıhtı oluşumu / bir damarda oluşan trombüsten kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması (tromboemboli) ya da beyin damarlarıyla ilgili bir olay şu bulgularla beraber olabilir :

Bacakta tek taraflı ağrı ve şişme; sol kola yayılmasa da göğüste ani şiddetli ağrı; ani nefes alma güçlüğü, ani öksürük başlangıcı; alışılmadık, şiddetli, uzamış baş ağrısı; ani kısmi ya da tam görme kaybı; cisimleri çift görme; konuşma bozukluğu; baş dönmesi; koma; vücudun bir yarısını ya da bir kısmını birdenbire etkileyen zayıflık veya çok belirgin uyuşukluk.

Toplardamar veya atardamarlarla ilgili pıhtı oluşumu / bir damarda oluşan trombüsten kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması (tromboemboli) ya da beyin damarlarıyla ilgili bir olayın riski aşağıdaki faktörlerle artar:



sigara (içilen sigara sayısı arttıkça ve ilerleyen yaşla, özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda risk daha fazla artar);

obezite (vücut ağırlık indeksinin 30 kg / m² üzerinde olması);

yüksek kan basıncı (hipertansiyon);

migren;

kalp kapak hastalığı;

kalbin bölümlerinde titreşim hareketlerinin oluşması (atriyal fibrilasyon);

kanda çeşitli lipoprotein düzeylerinin bozulması;

pozitif aile öyküsü (bir kardeşte ya da anne – babada daha erken yaşlarda, bir damarda oluşan pıhtıdan kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açmış olması). Eğer kalıtsal bir yatkınlıktan şüphelenilirse, doğum kontrol hapı kullanmaya karar vermeden önce bir sağlık uzmanına danışınız.

uzun süreli hareketsiz kalma, cerrahi operasyonlar, bacaklara yapılan herhangi bir cerrahi müdahale ya da ciddi bir darbe alma. Bu durumlarda doğum kontrol hapı kullanımının (seçimli cerrahi girişim durumlarında belirli bir süre önceden olmak üzere) kesilmesi ve tamamen tekrardan hareket edebilir duruma gelmeyi takiben belirli bir süre geçmeden önce başlanmaması önerilir.

Doğum Kontrol Hapları İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Doğum kontrol hapı kullanımı sırasında migren sıklığı veya şiddetinde bir artış ilaç kullanımını derhal kesmenizi gerektirebilir. Böyle bir durumda hekiminize danışınız.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda seyrek olarak iyi huylu, çok seyrek olarak da kötü huylu karaciğer tümörleri gözlenmiştir. Sınırlı sayıda hastada bu tümörler yaşamı tehdit eden karıniçi kanamalara yol açar. Eğer kendinizde şiddetli üst karın ağrısı, karaciğerde büyüme ya da karıniçi kanama belirtileri gözlemlerseniz, karaciğer tümörü olması ihtimalini düşününüz ve acilen hekiminize başvurunuz.(Doğum kontrol hapları ve faydaları için lütfen tıklayın)

Yüksek kan trigliserid konsantrasyonuna sahip olmak ya da ailede (anne – baba, kardeşler, vb.) bu durumun varlığı, doğum kontrol hapı kullanımında pankreas iltihaplanması gelişme riskini arttırabilir. Bu hususa dikkat ediniz.

Doğum kontrol hapı kullanımı sırasında, klinik açıdan önemli ve geçmeyen hipertansiyon (yüksek tansiyon) gelişmesi durumunda, hekiminize danışarak ilacınızı kesmeniz ve hipertansiyon rahatsızlığınızı tedavi ettirmeniz uygun olur. Eğer normal tansiyon değerleri, hipertansiyon rahatsızlığına karşı uygulanan tedavi ile sağlanabiliyorsa ve hekiminiz de uygun bulursa doğum kontrol hapı kullanmaya tekrar başlayabilirsiniz.

Karaciğer fonksiyonlarının bozulması, karaciğer fonksiyon testlerinin normale dönmesine kadar doğum kontrol hapının kesilmesini gerektirebilir. Böyle bir durumda hekiminize danışınız.

Eğer şeker (diyabet) hastasıysanız, doğum kontrol hapı kullanımınız sırasında olası bir istenmeyen durumun gelişmesi ihtimaline karşı kendinizi dikkatle gözlemleyiniz.

Özellikle özgeçmişinde kloazma* olan kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı sırasında bazen kloazma gelişebilir. Eğer kloazma’ya yatkınlığınız varsa, bu ilacı kullanırken güneşe ve ultraviyole ışınlara maruz kalmaktan kaçınınız.

( *kloazma: Yüzde kahverengi yama şeklinde ortaya çıkan değişik büyüklükteki renk değişiklikleri.)

Bazı bayanlarda draje alınmayan dönemde çekilme kanaması oluşmayabilir. Eğer ilacınızı ‘’Jerbera Nasıl Kullanılır?’’ bölümünde belirtilen şekilde kullandıysanız, gebe olmanız beklenmez. Ancak ilacınızı, ilk gerçekleşmeyen çekilme kanamasından önce kullanım kurallarına uygun kullanmadıysanız ya da çekilme kanaması üstüste iki kez gerçekleşmediyse doğum kontrol hapınızı kullanmaya devam etmeden önce gebe olmadığınızdan emin olunuz.

Doğum kontrol hapları AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.

(Doğum kontrol hapları gebeliğe karşı %100 koruma sağlar mı?)

Jerbera’yı uzun süreli kullanmanız halinde belirli aralıklarla tıbbi muayeneden geçmeniz önerilir.

Bu ilaç laktoz ve sukroz (çay şekeri) içerir, eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı hassas olduğunuz söylenmişse bu ilacı almadan önce doktorunuzla konuşunuz.
Jerbera Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Etinil estradiol’e, Levonorgestrel’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

gebelik varlığı ya da gebelik şüphesi;

damarları etkileyen şeker hastalığı (diyabet hastalığı);

sinir sistemi ve bozukluklarıyla ilgili belirtilerle karakterize migren öyküsü;

tanı konmamış vajinal kanama;

ağır karaciğer hastalığı varlığı veya geçmişte yaşanmış olması (karaciğer fonksiyon değerleri normale dönmedikçe);

iyi ya da kötü huylu karaciğer tümörü varlığı ya da geçmişte görülmüş olması;

pankreas iltihabı;

trigliserid düzeylerinde çok fazla yükselme ile bağlantılı pankreas iltihabı öyküsü;

seks steroidlerinden etkilenmesi halinde üreme organlarının veya memenin bilinen ya da şüpheli kötü huylu hastalıkları;

kişisel ya da ailesel toplardamar veya atardamarlarla ilgili pıhtı oluşumu / bir damarda oluşan trombüsten kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması (tromboemboli) olaylarının varlığı ya da geçmişte görülmüş olması (örneğin derin toplardamar tıkanıklığı, dolaşımla gelen pıhtının akciğerlerle ilgili lenf ya da kan damarlarını tıkaması, kalp krizi, vb.);

beyin damarlarıyla ilgili bir olayın varlığı ya da geçmişte görülmüş olması;

kan damarlarında ya da kalp boşluklarında pıhtı oluşumuna dair uyarıcı belirti varlığı ya da geçmişte görülmüş olması (örneğin bir organ ya da vücudun bir bölümünde kan dolaşımının geçici olarak azalması sonucu atak oluşması, angina pektoris*, vb.);

damar sertliği nedeniyle kalp damarlarının daralması veya doğuştan kan lipid değerlerinin yüksek olması.

( *anjina pektoris: Kalbi besleyen damarların tıkanmasına bağlı olarak nöbetler şeklinde gelen göğüste şiddetli ağrı veya baskı hissi ile birlikte nefes almada güçlük ve sıkıntı durumunun da eşlik ettiği klinik bir durum.)

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz ya da geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse Jerbera kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

depresyon, depresif duygu durumu;

yüksek kan basıncı (hipertansiyon) varlığı veya geçmişte görülmüş olması;

ailesel yüksek kan basıncı (hipertansiyon) öyküsü;

şeker hastalığı (diyabet) varlığı veya geçmişte görülmüş olması;

böbrek yetmezliği;

astım varlığı veya geçmişte görülmüş olması;

planlanan ameliyatlar;

safra kesesi hastalığı varlığı veya geçmişte görülmüş olması;

sara nöbeti varlığı veya geçmişte görülmüş olması;

porfiri.

Bu gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Jerbera kullanımı sizin için uygun olmayabilir ya da ilacı güvenli şekilde kullanabilmeniz için spesifik testlere veya özel gözetim ve denetimlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Jerbera kullanmaya başlamadan önce alerjik reaksiyon gösterdiğiniz ilaçlar var ise bunları hekiminize eksiksiz olarak bildiriniz.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Jerbera Kullanabilir Miyim?

Gebelik kategorisi X. Jerbera’yı gebelik döneminizde kullanmayınız. Jerbera kullanmanız sırasında gebelik meydana gelmesi halinde ilacı kullanmayı durdurunuz ve hemen doktorunuza başvurunuz.

Jerbera kullanımı süt miktarında azalmaya ve sütün bileşiminde değişikliğe yol açabileceğinden dolayı süt salgılanması etkilenebilir. Bu nedenle bebek emziren annelere, bebekleri sütten kesilinceye kadar doğum kontrol hapı kullanımı genellikle önerilmez. Jerbera’nın bileşiminde bulunan etken maddeler küçük miktarlarda süte geçebilir.(Emziren anneler ve doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilenler)
Araç ve Makine Kullanırken Jerbera Kullanabilir Miyim?

İlacın araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.
Jerbera Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.(Doğum kontrol hapları ve kullanım şekilleri için lütfen tıklayın)

Draje formdaki ilacınızı paketin üstünde gösterildiği yönde, her gün yaklaşık olarak aynı zamanda bir miktar su veya süt ile birlikte alınız. Jerbera’yı tercihen akşam yemeğinden sonra veya yatmadan önce alınız. Birbirini izleyen 21 gün boyunca her gün bir draje alınız. Her bir sonraki pakete 7 günlük, sıklıkla çekilme kanamasının izlendiği, draje alınmayan dönemi takiben geçiniz. Bu kanama genellikle son drajenin alınmasını takiben 2 – 3. gün başlar ve bir sonraki pakete başlandığında kesilmemiş olabilir.

Eğer Jerbera kullanmaya başlamadan önceki 1 ay herhangi bir hormonal gebelik önleyici ilaç kullanmadıysanız; Jerbera’yı almaya normal adet döngünüzün ilk günü (adet kanamasının ilk günü) başlayınız. 21 gün boyunca her gün 1 draje alınız, paketiniz bittiğinde 7 günlük drajesiz arayı veriniz ve 8. gün diğer kutuya başlayınız. Jerbera kullanımınızı her zaman 21 gün draje alımı, 7 gün drajesiz ara ve ardından diğer kutuya geçiş şeklinde sürdürünüz.(Doğum kontrol hapları ve farklı saatlerde alınması durumu için lütfen tıklayınız)

Kusma, ishal gibi mide – bağırsak bozukluklarının olması durumunda ilaç emilimi tam olmayabilir. Kusma, ishal görüldüğü müddetçe ve iyileşmeden sonraki 7 gün boyunca gebelik önleyici ilave önlemler (prezervatif, spermisid, vb.) alınız.

Bu ilaç, bazı laboratuvar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Sizi tedavi eden hekiminize Jerbera kullandığınızı söyleyiniz.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer 1 draje almayı unuttuysanız, unuttuğunuz drajeyi hatırlar hatırlamaz alınız. Kalan drajelerinizi normal zamanında kullanmaya devam ediniz.

Eğer üstüste 2 gün ilacınızı almayı unuttuysanız; hatırladığınız anda iki drajeyi birden alınız ve sonraki gün tekrar iki draje alınız. Kalan drajelerinizi normal zamanında kullanmaya devam ediniz. Ardışık olarak 2 drajenin unutulduğu her zaman, birbirini izleyen 7 gün süresince, prezervatif gibi ek bir bariyer doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.

Eğer üstüste 3 veya daha fazla sayıda draje almayı unuttuysanız; kalan drajelere devam etmeyiniz ve aynı gün yeni bir kutuya başlayınız. Bu durumda da ilaca başlanan günden itibaren birbirini izleyen 7 gün süresince ek bir bariyer doğum kontrol yöntemi kullanınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız bir acil servisi arayarak destek alınız.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Mide bulantısı, kusma, bitkinlik, uyuşukluk, kesilme kanaması.
Jerbera Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

İlacınızı size önerilenden daha yüksek dozda almaktan kaçınınız.
Jerbera’nın Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan aşağıdaki sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

karında kramp, şişkinlik;

kan basıncında (tansiyonda) çok fazla yükselme;

safra kanallarında atılım bozukluğuna bağlı sarılık.

Daha hafif yan etkiler de meydana gelebilir, bunlar:

depresyon, ruh hali değişiklikleri;

sinirlilik hali;

baş dönmesi;

bulantı, kusma, karın ağrısı;

sivilce;

lekelenme tarzında adet düzensizlikleri;

adet görmeme, ağrılı adet görme;

memede ağrı, hassasiyet, büyüme;

meme akıntısı;

cinsel istek değişiklikleri;

kilo kaybı, kilo artışı;

ödem.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.
Jerbera ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Aşağıda sıralanan ilaçlarla Jerbera’nın bir arada kullanılması olası ilaç etkileşimleri açısından sakıncalı olabilir ya da yeterli etkinlik sağlanamayabilir. Bu nedenle Jerbera’yı hekiminize danışmadan bu ilaçlarla birlikte almaktan kaçınınız. Eğer aşağıdaki ilaçların bir ya da birkaçını kullanıyorsanız Jerbera kullanmaya başlamadan önce hekiminize söyleyiniz;

barbitüratlar [fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum)];

primidon (Mysoline);

rifampisin (Rifadin, Rifcap, Rifex);

karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);

griseofulvin Gefulvin Forte;

ritonavir (Norvir);

bazı antibiyotikler ve özellikle penisilin grubu ilaçlar [benzilpenisilin (Kristapen, Kristasil, Penicillin-G Potasyum); fenoksimetilpenisilin (Cliacil, Penoksil, Pen-Os); prokain benzilpenisilin (Devapen, İecilline, Pencain-K); benzatin penisilin (Benzapen, Depopenisilin); benzil penisilin ve prokain penisilin kombinasyonu (Deposilin, Penadur);flukloksasilin (Flix, Floksin); amoksisilin (Alfoxil, Amoksina, Amoxicil, Helipak, Largopen); ampisilin (Alfasilin, Ampisina, Makrosilin, Penbisin); ampisilin ve fenazopiridin hidroklorür kombinasyonu (Azosilin); ko-amoksilav (Amoklavin, Amoksilav BID, Augmentin, Bioment BID, Croxilex BID, Klamoks BID, Klavunat); ampisilin ve sulbaktam kombinasyonu (Alfasid, Ampisid, Combicid, Duobak, Duobaktam, Duocid, Sulcid); bakampisilin (Bakamsilin, Penbak); piperasilin (Pipraks); piperasilin ve tazobaktam kombinasyonu (Tazocin); Tikarsilin (Timentin); vb.];

tetrasiklinler [doksisiklin (Doksin, Monodoks, Tetradoks); tetrasiklin (Tetra, Tetralet, Tetramin)].

Yukarıda belirtilen ilaçların herhangi biri ile kısa süreli tedavi görmeniz halinde, doğum kontrol hapı dışında geçici olarak bir bariyer yöntemi kullanınız ya da başka bir gebelik önleyici yöntem tercih ediniz.

Barbitüratlar, primidon, karbamazepin, rifampisin, ritonavir, griseofulvin içeren ilaçlardan kullanmanız halinde, ilaç kullanımınız süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 28 gün boyunca bariyer yöntemi kullanınız.

Antibiyotik tedavisi (rifampisin ve griseofulvin dışında) görüyorsanız, ilacınızın sonlanmasını takiben 7 gün boyunca bariyer yöntemi kullanınız. Eğer bariyer yöntemi kullanılan dönem, kutunuzdaki doğum kontrol haplarının bitiminden sonra devam ediyorsa, bir sonraki kutuya ara vermeden devam ediniz.

Bu liste Jerbera ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Jerbera ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Jerbera’yı Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Jerbera’yı 30 derecenin altındaki oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Jerbera Draje ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Jerbera Draje ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Jerbera Draje’yi asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Jerbera Draje’yi sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir.Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Jerbera Yan Etkileri
« Posted on: Mart 29, 2024, 07:02:50 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Jerbera Yan Etkileri e-book, Jerbera Yan Etkileri programı, Jerbera Yan Etkileri oyunları, Jerbera Yan Etkileri e-kitap, Jerbera Yan Etkileri download, Jerbera Yan Etkileri hikayeleri, Jerbera Yan Etkileri resimleri, Jerbera Yan Etkileri haberleri, Jerbera Yan Etkileri yükle, Jerbera Yan Etkileri videosu, Jerbera Yan Etkileri şarkı sözleri, Jerbera Yan Etkileri msn, Jerbera Yan Etkileri hileleri, Jerbera Yan Etkileri scripti, Jerbera Yan Etkileri filmi, Jerbera Yan Etkileri ödevleri, Jerbera Yan Etkileri yemek tarifleri, Jerbera Yan Etkileri driverları, Jerbera Yan Etkileri smf, Jerbera Yan Etkileri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türk kültürünü Dünya kültürüne etkileri
Türk Kültürü
Sahin07 6 3483 Son Mesaj Nisan 19, 2011, 11:37:02 ÖS
Gönderen : @sen@
Iklimin Etkileri
Dersler
By.TuRuT 0 1258 Son Mesaj Eylül 26, 2009, 08:16:10 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Iklimin Etkileri
Coğrafya
Hephaestus 3 1928 Son Mesaj Temmuz 10, 2012, 08:25:54 ÖS
Gönderen : Liza
Verginin Etkileri.
Maliye
[B]a[R]a[N] 1 1736 Son Mesaj Ocak 14, 2012, 02:50:38 ÖS
Gönderen : SheWolf
Yıldızlar Ve Etkileri
Burçlar
Mavi_Kiyamet 1 1335 Son Mesaj Kasım 06, 2012, 10:14:51 ÖS
Gönderen : Violin


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular