0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya  (Okunma Sayısı: 1383 Kere Okundu.)
« : Ocak 20, 2010, 03:04:46 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 574
Karizma = 60064


Coğrafî keşiflerle ilgili ilk yazılı bilgiler M.Ö. 530 yıllarına kadar uzanır. Denizci asker Hamonl'un hatıraları ve (uçsuz bucaksız denizlere dair) yolculuk hikâyelerinde, varılan yerler ve kurulan sömürgelerden bahsedilir. M.Ö.495–425 yıllan arasında yaşayan Heredot, dünyayı o zamanki bilgiler ışığında üçe ayırmıştı; Orient (Asya), Occident (Avrupa) ve Libya (Afrika). Dünyayı tanımak için, Akdeniz dışına çıkan Fenikeliler'den başka, Yunanlı, Mısır ve Kartacalı gezginler de ilk öncülerdendi. Ancak yine de dünya hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıydı. Asya'nın derinlikleri ve okyanusun ötesi bilinmiyordu. Sahip olunan bilgiler de yerlerini zamanla muharref Tevrat ve İncil'in akılla çelişen (aklın açıklayamadığı değil), dogmatik metinlerine bırakıyordu. Sonraları gerçek bilgiler efsaneler arasında kayboldu; dünya dümdüz bir mekân olarak tasavvur edilmeye başlandı.

İslâmiyet'in doğuşu ile birlikte, bilimde ve sanatta dünyayı daha gerçekçi bir şekilde tanıma yolunda önemli adımlar atıldı. Yeni dînin gerçeklerini anlatmak isteyen insanlar bütün dünyaya dağılıyordu. Ve dünya, maceracı-sömürgeci gelenekleri reddederek bütün insanları aynı ana-babanın çocukları ve hakikatin tebliğinde eşit muhatablar olarak kabul eden müstesna bir ahlâk anlayışıyla tanışıyordu.

Müslümanlar Amerika'ya ulaştığında, Henri'nin kurduğu okula mensup olan batılı gezginler "sis ve kaynayan dalgalar denizi" efsanesiyle meşguldüler ve yeni yürümeye çalışan çocuk gibi okyanus sularına ayaklarını daldırıp çekmeye başlamışlardı. Gerçekte Henri dünya tarihini değiştiren bîri değildi. Müslüman denizci ve gezginlerin birikimlerini kendi devleti için bir malzeme olarak kullanmak istiyordu. Ne yazık ki daha sonra herşey batılıların yazdıkları ile kaldı. (Ayrıntılı bilgi için bkz. M. Hamidullah, Makaleler ve A. Dilipak, Coğrafi Keşiflerin İçyüzü).

İSTİKRARLI ÇİZGİ:
Müslüman coğrafyacılara ait ilk ciddi ve çaplı eserlerin Halife el-Me'mun döneminde verilmiş olduğu görülür. "Me'mûniye haritası" olarak bilinen dünya haritası da onun zamanında yapılmıştır. "Mesalik ve Memalik" (Yollar ve Memleketler) adlı seyahatnamenin yazan İbni Hurdanbih ve "Suret-el Arz" (Yeryüzü Şekilleri) adlı kıymetli eserin sahibi Musa el-Harizmî'nin yanısıra, 'Kindî, Serahsî, Bettanî, Ferganî ve İbni Yunus gibi eser veren zatlara yine aym dönemde rastlıyoruz.

"Murûc-uz Zeheb" (Altın Çayırlar) adlı coğrafya ansiklopedisini derleyen el-Mes'udî, "Hudûd el-Âlem" (Dünyanın Sınırları) yazan Zeyd el-Belhî, ayrıca İbni Havkal ve İstahrî, takip eden dönemin önemli isimleridir.

Müslümanların, üzerinde yaşadıkları dünyayı tanıma arzusu, onları Hindistan'a, Çin'e, Sumatra'ya, Java'ya hatta Amerika'ya kadar götürmüştür. Bu hususta, Tacir Süleyman'ın "Ahbâr es-Sîn" (Çin Hakkında Bilgiler) ve "Ahbâr el-Hind" Şehriyar Ramehurmuzî'nin "Acâib-ül Hind" (Hîndistan'ın İlginç Yönleri) adlı çalışmaları zikredilebilir. Bkz. "The Ship of Suleiman", London, 1972).

JEODEZİ:
Jeodezinin kurucusu Birunî'dir. Müslümanlar, enlem ve boylan, dağların yüksekliklerini, Arz'ın çapını hesaplama çalışmalarının yanısıra, Yer yüzeyinin özellikleri ile ilgili matematikî araştırmalarda da bulundular. (Baranî, Sh. H., "Müslim Researcher in Geodesy" Islamic Culture, s.336-339).

Jeodezi ve matematikî coğrafya üzerine onbeş eser kaleme alan Birunî'yi detaylı ve hassas çalışmaları ile İbni Yunus takip eder. On üçüncü yüzyılda Ebu'l Ali el-Markuşî " Cami el-Mebadî vel, Gâyat" (Başlangıç ve Neticelerin Birleşimi) adlı eseriyle aynı konuda çığır açmıştı. Sarton, onun eserleri hakkında şunları yazacaktır: "Sadece İslâm dünyasında değil bütün dünyada matematikî coğrafyaya en büyük katkıyı yapmıştır." (Sarton, G. "An Introduction to the History of Science", c.II. Baltimore s. 41–42, 1931).

ZİRVE DÖNEM: İslâm coğrafya araştırmalarının Ortaçağda ulaştığı zirve, Birunî'nin "Tahdid Nihayet el-Amakin" (Şehirlerin Koordinatları) adlı eserinde görülür.

Müslümanlar onikinci asırdan Rönesans'a kadar coğrafya ilmini sistematik temellere oturttular. Bu dönemde "Muhbet-ed Dehr" (çağın seçimi) isimli eseriyle Dimeşkî, "Acaib-el Buldan" (Ülkelerin İlginç Yönleri) isimli çalışmasıyla Zekeriya el-Kazvinî, ayrıca Ebu'l Fida, İdrisî, Yakut ve İbni Batuta akla ilk gelen zirve şahsiyetlerdir. İdrisî'nin 1154'de tamamladığı, Batı Anadolu, Trakya, İstanbul ve Balkanlar'ın bir kısmını gösteren, yerleşim merkezleri ve bölgelerin ayrıntılı olarak tanıtıldığı coğrafya haritasının orijinali hâlen (Doğu) Berlin'deki İslâm Müzesi'nde bulunmaktadır.

Avrupa Rönesans'ının hemen arefesinde Müslümanlar denizcilik coğrafyasında önemli ilerlemeler kaydettiler. İbni Mâcid, Avrupa'yı kayda değer ölçüde etkileyen "Kitab el-Fevâid fi Usûl-i İlm el-Bahr vel Kavâ-id" (Deniz İlminin Temel Prensipleriyle İlgili Faydalı Bilgiler) adlı eseriyle oşinografinin temellerini atıyordu. "Tufan" (Typhoon) ve "Mevsim" (Monsoon) gibi birçok kelimeler aynı araştırmacının çalışmalarıyla batıda meteoroloji terminolojisine girmiştir.

Osmanlılar döneminde "Menâzır el-Âlem" (Dünya Manzaraları) adlı eserin sahibi el-Âşık ve Çin hakkındaki risalesiyle Hitaî belli başlı araştırmacılardandır. Fakat bu dönemde coğrafya ilmine en önemli ve çağını aşar nitelikteki katkıyı Piri Reis'in 16. yüzyılda çizdiği, Afrika ve Amerika kıtalarının da yer aldığı haritalar yapmıştır. Kâtib-i Rum olarak bilinen Seyyid Ali Reis ise "el-Muhît" adlı eseriyle deniz coğrafyasının gelişmesinde pay sahibi olmuştur.

Modern çağ coğrafyasına geçiş ise Kâtip Çelebi'nin "Cihannümâ"sıyla oldu. Bu eser, Evliya Çelebi'nin kendi devrinin beşerî coğrafyasına ışık tutan "Seyahatname" isimli eseriyle çağdaştır. Diğer yandan altını çizmeliyiz ki, İslâm, ilmi diğer sahalarda olduğu gibi coğrafyada da yalnızca gayretinin bazı sonuçlarını geliştirip Batı'ya aktarmakla kalmadı; aynı zamanda Rönesans’ı da hazırlayarak son dönem batılı kaynaklardan da yararlanmasını bildi ve batıdan kendisine bu geçici, diğer disiplinlerin geçişindeki türden bir tahribata yol açmayacak tarzda gerçekleştirdi (Nasr, S.H. İslâm ve İlim, s. 45).
Jeo. Müh. Nevzat BAYHAN 
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya
« Posted on: Nisan 25, 2024, 03:47:54 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya e-book, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya programı, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya oyunları, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya e-kitap, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya download, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya hikayeleri, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya resimleri, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya haberleri, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya yükle, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya videosu, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya şarkı sözleri, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya msn, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya hileleri, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya scripti, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya filmi, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya ödevleri, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya yemek tarifleri, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya driverları, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya smf, Islâm Ilim Tarihinde Coğrafya gsm
Yanıtla #1
« : Ocak 22, 2010, 11:45:24 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


teşekkürler
« Son Düzenleme: Temmuz 10, 2012, 08:29:23 ÖS Gönderen : Liza »

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Yanıtla #2
« : Temmuz 06, 2010, 01:02:31 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Teşekkürler..

WebCanavari
Yanıtla #3
« : Temmuz 10, 2010, 01:42:54 ÖS »

Yıldızım
*
Üye No : 31517
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2947
Mesaj Sayısı : 11 568
Karizma = 20133


Teşekkürler
Yanıtla #4
« : Temmuz 10, 2012, 08:29:07 ÖS »
Avatar Yok

Liza
*
Üye No : 5348
Nerden : Konya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3604
Mesaj Sayısı : 9 617
Karizma = 20178


Konu için teşekkürler.

Velhasıl-ı Kelam; Namaz . Dua . Gayret . Sabır . Nasip .
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
En Yüce Ilim Haddini Bilmektir
İlahi Sözler
x[BLack RoSe]x 0 811 Son Mesaj Temmuz 26, 2008, 11:57:07 ÖÖ
Gönderen : x[BLack RoSe]x
IslÂm Hukukunda Kölelik - CÂriyelik Müessesesi Ve Osmanlida Harem
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
By.CeZa 1 1261 Son Mesaj Mayıs 15, 2014, 12:40:54 ÖÖ
Gönderen : qloolp
Ilim
Tarih
YalnızHayat53 1 802 Son Mesaj Temmuz 28, 2011, 10:46:34 ÖÖ
Gönderen : EmpaThy
Islâm Dininin Engellilere Sağladığı Kolaylıklar
Engelliler Forumu
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 917 Son Mesaj Mart 07, 2012, 02:18:38 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Ilim Adamı
Şiir Köşesi
Liza 0 560 Son Mesaj Haziran 05, 2012, 06:17:31 ÖS
Gönderen : Liza


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular