|
|
|
Peki nedir bu müthiş bitkinin faydaları bakalım:
*Bol C vitamini, iyot ve kükürdüyle turpun, karaciğeri mideyi çalıştırdığını, böbreklerdeki kum ve taşı döktüğünü, bronşlara çok iyi tesir ettiğini, dalak şişliğini giderdiğini ve cildi güzelleştirdiğini ,turpun bağırsakları dezenfekte edip pekliği giderdiğini, akşam yenilen turp veya içilen bir bardak turp suyunun çok iyi uyku verdiğini biliyoruz.Yapısında B bir ve C vitaminleri, Raphanol, Tocoppherol ,Hardal yağı glikosidleri ve az miktarda esans (Eterik yağ) bulunur. *Kara turp ve kırmızı turp salata olarak yendiği gibi, turp yapraklarını çorbalara da atmakta yarar vardır. çünkü bu yeşil yapraklar madensel tuzlar ve vitaminler yönünden zengindir. Ancak midesi zayıf olanlar aşırıya kaçmamalıdır. Zira çok yenildiğinde bulantıya neden olur.Aç karnına zayıf mideliler yememelidirler.
Bağışıklık sistemi güçlendirir.Turp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca gebe kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma tehlikesini en aza indirir. Sıkıntıyı Giderir Uyku Verir: Uykusuzluktan yakınıyorsanız yatarken her iki baldırınıza kıyılmış turp lapası koyun. Başınıza hücum etmiş olan kan aşağılara doğru çekilir, kafanız serinler bu da size uyku getirir. Erkeklik Gücünü Arttırır: Gaz yapan besinler mide ve bağırsaktan şişirir, bu şişkinlik erkeğin cinsel gücünü arttırır. Gaz yapan turp bu özelliğiyle cinsel arzuyu arttıran besinlerin başında gelir. Büyük bir ihtimalle gaz dolu bağırsakların testislere yaptığı baskı buna sebep oluyor. Kanserin ilerlemesini yavaşlatır. Avusturyalı Dr. R.Breuss'a göre bir kanser hastası 42 gün sadece turp, havuç, kiraz ve patates yiyerek beslenirse bedenin kansere karşı direnci artar. Hastalık tümüyle iyileşmese bile tömürlerin olumsuz faaliyeti ve başka organlara sıçraması önlenmiş olur.Turp, familyasındaki diğer sebzeler gibi, bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma en aza indirir. Bu kanser türleri arasında akciğer ve kalınbağırsak kanserleri sayılabilir. Ama unutmayın ki tüm kök bitkilerin böyle bir gücü vardır.. Alerjiyi İyileştirir: Kanı temizleyici özelliğinden dolayı siyah turp allerjileri de iyileştirir, İdrar yollarındaki ve böbreklerdeki taşların düşmesini kolaylaştırır. İştah açar. İskorpit hastalığına karşı etkili bir doğal ilaçtır.
Bununla beraber: 1- Romatizma ve damar sertliğine iyi gelir. 2- Ağn keser. Lapası ağrıyan bölgeye konulursa ağrılar hafifler. 3- Kara turpu çiğnemek diş etlerinizi güçlendirir. 4- Kanı zehirlerden temizler ve idrar söktürür. 5- Isıtıcı olduğu için boğaz hastalıklarına karşı şifalı bir ilaçtır. Solunum yollarındaki yangıyı giderir.Eczanelerde satılan öksürük ilaçlarının çoğunda turp vardır.Yüksek oranda içerdiği antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma riskini de dönemli ölçülerde azaltır.
6-Turp, içerdiği yüksek orandaki potasyumla, yüksek tansiyonu düşürür. 7-Böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede, ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonunda, romatizma yangılarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada kişilerin bolca turp yemeleri öğütlenmektedir. Ayrıca sıkılarak elde edilmiş turp suyu, öksürüğe ve bronşite iyi gelir. 8-İki ölçü bala bir ölçü turp suyu karıştırılarak içilirse öksürüğü keser. Astımlıların solunumunu düzene sokar. 9- Kan yapar. 10-Tükürük ve mide salgısını artırır, sindirimi hızlandırır yani zayıflamaya yardımcıdır, mikrop öldürücü etkisi vardır.
Kullanılmaması gereken haller: *Safra kesesinde taş varsa kullanılmamalıdır. * Uzun süre kullanılırsa mideyi tahriş edebilir. *Tiroid hastaları doktora danışmalıdır.
Benim kitaplarımdan (Ramiz Dara'nın yazdığı)birinde şunları yazar: Anayurdu Mısır mı.Çin mi Japonya mı tartışılmalı biraz.Yunanca da raphanus (hızlı büyüyyen) sativus (kültürü yapılan)demektir. Heredotos'un anlattıklarına göre mikrop önleyeci,salgın hastalıkları engelleyiciliği ta eski Mısır'da bile biliniyor olmalı ki Keops piramidinin yapımında işçilere soğan ,sarımsakla birlikte turp'da yedirilmiştir.Karnak tapınağında ki çivili belgelerde de adı geçer. Uygur Türkleri'nin tıp kitaplarında turpun adı ''TURMA''dır-ki bu sözcüğün hala Anadolu köylerinde günümüzde de kullanıldığını biliyoruz. ''Turbu dövüp,sıkıp,suyunu alıp,susam yağı ile karıştırılıp damlatılırsa ,ağrı geçer,söner. Orjinali: turmanı sokup,sıkıp,suvın alıp,künçit yağı birle katıp,tamızsar,agrıg söner. Osmanlılar döneminde de yukarıda anlatılan etkileri elde etmek için çeşitl macunların içine turp tohumu karıştırılmıştır.
|