0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Implementing Ip Routing..  (Okunma Sayısı: 1297 Kere Okundu.)
« : Haziran 28, 2008, 11:22:00 ÖS »
Avatar Yok

ManOfSerious
*
Üye No : 6600
Yaş : 34
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 137
Mesaj Sayısı : 1 735
Karizma = 386


IP routing nedir ? (What is IP routing ?)

Routing, paketin hangi yol üzerinden gönderilmesini seçme işlemidir. Routin TCP/IP hostunun bir ip paket gönderdiğinde ve router in bu paketi yönlendirdiğinde ortaya çıkar. Router paket leri bir fiziksel network dan diğerine ileten bir araçtır. Router ler genellikle gateway ler dir. Karar vermek için , routing table lar memory de depolanırlar. Routing tablae router in haberleşebildiği başka network daki router lerin ip adreslerini içerir. Routerler default olarak yapılandırıldıkları network interface 'ine paketi iletebilirler.

bir bilgisayar bir baSka bilgisayar ile bağlantı kurmak istediğinde önce ip adresinin sahip olduğu bilgisayarın local demi yoksa başka bir networkdemi olduğu tanımlanır.
Eğer diğer bilgisayar bu network dışında uzakta ise , remote bilgisayar veya remote networkun ip adresi için bilgisayar kendi routing tablosunu kontrol eder.
Eğer bu adres için routing tablosunda bir yön bulunamaz ise paketi yerine ulaştırmak için kendi default gateway adresini kullanarak router e gönderirir.
Router uzaktaki bilgisayar veya networkun yolu için routing tablosuna tekrar başvurur. Eğer yol bulamaz ise router in default gateway adresine gönderir.
Her bir router adresin yönünü bulana kadar bu işleme devam eder.sonuçta adresin bulunduğu networkun router ına kadar gelir ve ordan da son olarak gideceği bilgisayar paket ulaşır.Eğer yön bulunamaz ise ip adresini gönderen hosta bir hata mesajı gönderilir.

Kapalı Veya Devre Dışı Ağ Geçidi (Gateway) Algılanması (Dead Gateway Detection)

TCP default gateway in devre dışı kaldığını algılayabilir. Diğer default gateway in adresini için routing tablosuna başvurarak ayarlama yapabilir. Yani default gateway çökmüş ise routing table ını ayarlayarak diğer default gateway e . TCP onayı lana kadar paketi bilgisayarın default gateway ına göndermeye çalışır. Eğer TCP MaxDataRetransmissions değerini bir buçuk katı geçilirse ve birden fazla gateway tanımlanmış ise TCP ip isteğini listedebulunan bir sonraki default gateway a yönlendirilir.Windows nt'yi birden fazla gateway adresi verip multiple gateway olarak yapılandırdığınızda default olarak dateway detection açık olur. (dead gateway detection is set to on).

Statik Ve Dinamik Ip Yönlendirme (Static Vs. Dynamic Ip Routing)

Statik routin IP' nin işlevidir. Statik routerların routing tabloalrı elle olusturulmalı ve elle guncellenmelidir. Eğer routing table daki route (yol) değişirse statik routerler birbirlerini bu konuda bilgilendiremezler ve statik routerler ile dinamik router ler arasında bilgi alışveriri olmaz. Dynamik routing RIP(routing information protocol) , OSPF(open shortest path fisrt) protokollerinin iSlevidir. Routing protokoller (rip , ospf) periyodik olarak dinamik router arasında bilgi alışverişinde bulunurlar. Bir route (yol) değiştiğinde diğer routerler otomatik olarak değişim ile ilgili bilgilendirilirler.Windows nt server 4.0 hem statik hemde dinamik ip router olmaya imkan sağlar(yani nt server hem statik router hemde dinamik router olabilir.). Bir windows nt server biden fazla ethernet kartı takılarak networklar arasında bir router olarak kullanılabilirler. Bu tip isitemler küçük sistemler için veya özel internertworkler için şdealdirler ve multihomed bilgisayar olarak adlandırılırlar.Windows nt server 4.0 rip kulanarak dinamik ip router ile management yapma olanağı sağlar. Yani internet ortamında da bir dinamik ip router olarak kullanılabilir.RIP kullanıldığı zaman statik router dinamik router olur. Statik router kullanmaya gerek kalmaz

.Statik Ip Yönlendirmemsi (Statik Ip Routing )

Bir statik router yalnızca üzerinde yapılandırılmıs interface(ip si verilmiş network ler ile ) ler ile haberleşebilirler. Ip paketlerinin yönlendirilebilmesi statik router lar aşağdaki gibi yapılandırılmalıdır.

Herbir router in routing table'ına internetwork daki herbir network daki adresi girilmelidir.
Default gateway olarak diğer router in yakın bacağının (router in o networkde ki direk bağlı olduğu ethernet kertının )ip si girilmeli
Statik Ip Router Lerinin Yapılandırılması (Configuring Static IP Routers)

Bir internetwork ortamında en az bir statik router in routing tablosunu bilinen bütün netwroklerdeki her bir router için yapılandırmanız gerekmektedir.Resimdeki örnekte gösterilmiStir.

A bilgisayarında network 3 un network id ve ip adresi (131.107.16.1ile Bir statik routing tablosu yaratıldı ki network 1 network 3 e route paketlerini direk olarak yönlendirebilsin
B bilgisayarının direk olarak 1 networkuna routing paketlerini gönderebilmesi için B bilgisayarında da network 1 in network id si ve ip adresi (131.107.16.2) ile statik routig table yaratıldı.
Hostun Yaplandırılması (Hos Configuration)

Bir bilgisayarın internetwork(dahili network) ortamında birbileri ile haberleşebilmeleri için default gateway adreslerinin yapıladırılması gerekir. Bu adres router in lacal interface adresidir.

Default Gateway Adresini Kullanmak (Using Default Gateway Address) Statik routerlere manuel olarak rota girmeden (routing table a veri girmeden)yapılandırmanın bir yöntemi de herbir multihomed bilgisayara diğer multihomed bilgisayarın ona bakan taraftaki bacağının ip adresi değil de öbüt taraftaki bacağının adresini girmektir.yani bir multi homed bilgisayar default gatewaay olarak diğer multihomed bilgisayarın bağlı olduğu network tarafındaki network kartının adresi verilmelidir.Bu yöntem sadace iki multihomed arasında geçerlidir.

Routing Table OluSturma (Building A Routing Table): Staik router' in routing table'ına yapılandırılmamış bütün network arayüzleri girilmeli. Bir statik entry (giriş) şunları içerir.

network adres : hedef network ün adı veya network id si dir. .hedef de network ismi kullanılmış ise NETWORKS dosyasında aranır .
Netmask : Network adresin subnet mask adresi
Gateway address : hedef networkun ip adresi veya bilgisayar adı dır.Eğer host name(bilgisayar adı) kullanılmış ise HOSTS dosyasında aranır .
Routing table da host name veya network name ile yapılandıracaksanız isimler uygun dosyalarda yapılandırılmalıdır.Network name ise NETWORKS dosyasında Host name ise HOSTS dosyasında yapılandırmanız gerekmektedir.Bu dosyalar winntSYSYTEM32DRIVERSETC klasörü altındadır.Default Routing Table Değerleri (Default Routing Table Entries) Address Description 0.0.0.0 routing table da belirtilmediğinde herhangi bir network için varsayılan route olarak kullanılır.Subnet Broadcast lokal subnet de broadcast yapmak için kullanılır.Network Broadcast Bütün networke broadcast yapmak için kullanılır.Local Loopback bu adres ip configurasyonu ve bağlantıyı test etmek için kullanılır.Local Network Bu adres Local network deki bütün hostlara direk paket göndermek için kullanılır.Local host Bilgisayarın ip adresidir. Bu adres loopback adresin kaynağıdır.

Statik Veri Girmek (Adding Static Entries) Statik Router E Veri Ekleme Veya Düzneleme Fonksiyonu

Route add [network]mask [netmask][gateway] rota(veri) eklemeRoute -p add [network]mask [netmask][gateway] sürekli,kalıcı kayıt eklemeRoute delete [network] ][gateway] rota,kayıt silmeRoute change [network] ][gateway] bir rota,kayıt değiştirmeRoute print routing table ı görüntülemeRoute -f bütün routing table'ı temizlemeÖrneğin 131.107.24.0 networkündeki bir hostun 131.107.16.0 networkü ile haberleşmesi için routing table 'a kayıt şu şekide eklenir. Route add 131.107.24.0 mask 255.255.255.0 131.107.16.2

Not : P parametresi kullanılmadıkça satik kayıtlar memory de tutulur. -p parametreli statik kayıtlar registry de tutulur. Eğer bilgisayarı kapatıp açtı iseniz -p kullanmadan eklediğiniz biütün kayıtları yeniden yapılandırmanız gerekecekdir.

Dinamik Ip Yönlendirme (Dinamic Ip Routing)Dinamik routing ile router ler bilinen networkler le ilgili bilgileri, değişiklikleri birbirlerine değiş tokuş ederek iletilerler. Eğer bir rota değişir ise otomatik olarak routing protokolu bu internetwork ortamında olan.değişiklik ile ilgili router in routing table ını güncelleştirir ve diğer routerleri bununla ilgili olarak bilgilendirir. Dinamik routing genellikle büyük internetwork ortamlarında uygulanır. Çünki minimum network management I gerektirir.Diynamik routing için RIP(routing information protocol) veya OSPF(open short path First) prototokolleri gerekir .

Üye Bilgisayarın (Host) Yapılandırması(Host Configuration):

Internetwork ortamındaki bilgisayarların diğer networklerdeki bilgisayarlar ile haberleşebiilmeleri için bilgisayarın default gateway adresine bulunduğu networkdeki router in o networke bakan interface inin adresi verilmelidir. Bundan başka hiçbir yapılandırma gerektirmez.R

outing İnternet Protokolu (Routing Internet Protokol)

Routing information protokolü bir ip internetworkünde routing information bilgileririnin alışverişini kolaylaştırır. Bütün RIP mesajları udp protokolu ile 520 portu üzerinden gönderilir.Rip kullanan router ler networklerinin network id lerini birbirlerine iletebilirler ve uzak mesafedeki networklere eriSebilirler. Rip routing table ında uzaktaki bir network id sinin uzaklığını göstermek için hop count field (sekme sayısı) veya metrik birim kullanırlar. Hop count intenen networke ulaşmak için geçtiği router sayısı dır. Bir rip kaydında maximum hop count sayısı 15 dir. 16 veya daha fazla hop count uzaklığındaki network id ye ulaşamaz. yavaş veya tıkanık networkü göstermek,belirlemek için Hop count ayarlanabilir. Eğer routing table da birden fazla routing entry varsa rip listede hop count miktarı en az olanı seçer ve oraya yönlendirir. NOT: bir rip router rip broadcast ını alabilir fakat dışarı herhangi bir rip mesajı göndermez sessiz bir rip router olarak bilinir

Riple Ilgili Problemler (Problems With Rip )

Rip ilk zamanarda endüstriye basit ve iyi çözüm sunarken Lan bazlı sistemlerin yapısından kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı . bu sorunlar aşağıda listelenmiştir. Bu çözümün küçük az sayıda router den oluşan networklerde kullanılması daha uygundur.

Çünki RIP bir uzaklık vektorlü routing table protokolüdür. Herbir router routing table ında bütün network id lerinin listesini ve ulaşabildiği bütün muhtemel yolları tutar. Buyük bir internetwork daki bir router ın routing table ında tututuğu butun netwroklar ve yollarına ait kayıt bilgileri binlere ulaşır. Tek bir RIPpaketinin booyutu maximum 512 byte olduğu için büyük routing table ların multiple routing table ları 512 baytlık pakaetler halinde gönderilmeliydi .
Rip router bütün bağlı olduğu networklardaki router lere her 30 saniyede bir içeriğini yollar. Geniş internetworkler rip routerlerin büyük routing table ları ile RIP broadcastlarını taşırlar. ..Alıntıdır..
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Implementing Ip Routing..
« Posted on: Mart 28, 2024, 03:32:15 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Implementing Ip Routing.. e-book, Implementing Ip Routing.. programı, Implementing Ip Routing.. oyunları, Implementing Ip Routing.. e-kitap, Implementing Ip Routing.. download, Implementing Ip Routing.. hikayeleri, Implementing Ip Routing.. resimleri, Implementing Ip Routing.. haberleri, Implementing Ip Routing.. yükle, Implementing Ip Routing.. videosu, Implementing Ip Routing.. şarkı sözleri, Implementing Ip Routing.. msn, Implementing Ip Routing.. hileleri, Implementing Ip Routing.. scripti, Implementing Ip Routing.. filmi, Implementing Ip Routing.. ödevleri, Implementing Ip Routing.. yemek tarifleri, Implementing Ip Routing.. driverları, Implementing Ip Routing.. smf, Implementing Ip Routing.. gsm
Yanıtla #1
« : Haziran 28, 2008, 11:23:10 ÖS »

xxRuzqaRxx
*
Üye No : 2
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1921
Mesaj Sayısı : 13 559
Karizma = 57


paylaşm için teşekkürler emeqine saqlık

İhtişamlı bi avare
Yanıtla #2
« : Temmuz 07, 2008, 08:32:04 ÖS »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179


Teşekkürler..
Yanıtla #3
« : Kasım 11, 2008, 05:36:03 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


bilgi için teşekkürler.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular