0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: İki Güzel Kitap Tanıtımı  (Okunma Sayısı: 1429 Kere Okundu.)
« : Ağustos 08, 2008, 12:28:15 ÖS »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179


İki güzel kitap - Mehmed Niyazi
Cesur bir insan olduğu Plevne Savaşı'nda saflarımızda yer almasından da anlaşılan Charles S. Ryan hatıralarında bir dostunu tanıtır: "Corcia, hoş, cazip bir arkadaştı; fakat şairdi ve bütün şairler gibi pahalıya oturan alışkanlıkları vardı. Bir gün bazı şiirlerine güldüğüm için beni düelloya davet etmişti." Şairler hakkında kanaat belirtmek gerçekten zordur; şair olgun davransa bile, taraftarlarından yakayı kurtarmak bir meseledir. Tenkitsiz sanat dalı da susuz kalan çiçeğe benzer; 'şairin gönlünden geçen'e dönüşür.
Bir kişi eline kalemi alıp şiir yazıyorsa, o kendine göre şairdir. Bir kimse kitabını şiir niyetiyle okursa, ona göre de şairdir. Bizim gibi okuyucuların 'şair değildir' demesi, onu şairlikten çıkarmaz. Veya yazdıklarını beğenmemiz, o kimseyi şair yapmaz. Her sanat dalında bulunan sübjektifliğin şiirde ayrı bir yeri vardır. Şiir hakkında en çok kafa yoran şairlerimizden birisi herhalde Ahmet Haşim'dir. "Şair ne bir hakikat habercisi, ne bir belagatli insan, ne de bir kanun koyucudur. Şairin lisanı nesir gibi anlaşılmak için değil, fakat duyulmak üzere vücut bulmuş, musiki ile söz arasında, sözden ziyade musikiye yakın ortalama dildir." Bu cümlelerden de anlaşılacağı üzere Fransız sembolistlerden etkilendiği belli olan Haşim, şiir hakkında şu çarpıcı benzetmeyi yapar: "Mana araştırmak için şiiri deşmek, şakıması yaz gecelerinin yıldızlarını ürperme içinde bırakan kuşu (bülbül) eti için öldürmekten farklı olmasa gerek. Et zerresi, susturulan o büyüleyici sesi karşılayabilir mi?" Genellikle anlamın eskidiği, yıprandığı bir gerçektir; o anlamda bugün lezzet bulan, yarın bulmayabilir. Nitekim kelimelerin oluşturduğu iklimden doğan "O Belde" hiçbir zaman eskimez, herkes kendine göre ondan lezzet alır. Fakat Yahya Kemal'in "Rindlerin Ölümü" için anlaşılıyor diye, şiir değildir, eskiyecek demek mümkün mü? "O Belde" ile "Rindlerin Ölümü" şiirleri tarzdan ziyade şairin önemini bize göstermektedir.

Ekrem Kaftan "Bad- ı Saba'ya" ile "Son İstanbul" adlarında iki kitap yayımladı. "Bad-ı Saba'ya" eseri 'Canım İstanbul' şiiriyle başlıyor; "Doyamadım seyretmeye gönlümün aynasında / Sen bu sonsuz ufukta esrarsın canım benim / Neşe buldum hasretle, hicranda ve yasında / Anladım aradığım tek yarsın canım benim." Bu dörtlükten de belli olduğu üzere sayın Kaftan geleneksel tarzımızı sürdürüyor. Medeniyet 'birikimdir' denmektedir. Aslında sanat da birikimdir. Öncekilerden yararlanmasalardı Fuzuli, Baki olur muydu! Her zirve pek çok tepeciğin üzerinde yükselmektedir. Geleneksel şiirimizi sürdürmekle Kaftan, kendine güvenini de ortaya koymaktadır. O kadar dev şairlerin gölgesinde kaybolacağına inanmayıp, tarihi tarzımızı sürdürmeye gayret etmesi az şey midir?

Şairimizin kendine güvenini sadece tarzında bulmuyoruz. Kimler İstanbul hakkında şiir yazdı. Yahya Kemal varken ben kim oluyorum demiyor; iki kıtaya inci gibi serpilmiş şehrimizin görülmeyen güzelliklerinin bulunduğuna inanması, onları anlatmak için kaleme sarılması alkışlanacak gayret ve cesarettir.

"Son İstanbul"daki şu dörtlükle hem su medeniyetimizi, hem de son yıllardaki umursamazlığımızı ne güzel gözler önüne sermektedir; "Cehennem korkusu mu ağlatır çeşmeleri / Kalmamış bir damla yaş o a'ma gözlerinde / Hangi sevda gönülden ağlatır çeşmeleri / Kesilmiş sineler taş o a'ma gözlerinde."

Okuduğum doğruysa, ülkemizde yetmiş küsur bin şair varmış. Bunları ayıklayıp, değerlilerini kamuoyuna tanıtmak gerekir. Ne yazık ki kimse değerliyi aramıyor; herkes kendi adamını lanse etmeye çalışıyor. Yayımlanan bir ansiklopedide yer almayan şair dostunun üzüldüğünü görünce, Peyami Safa ona şunu söylüyor: "Bizde bir ansiklopedide yer almanın en önemli şartı, onu hazırlayanın dostu olmaktır." Bu telakkimiz değişmediğine göre "Son İstanbul" ve "Bad-ı Saba'ya" kitaplarının geniş çevrelerde tanınmayacağını söylemek keramet değildir. Böylece sadece Ekrem Kaftan'a değil, şiir dünyamıza da yazık olacaktır.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: İki Güzel Kitap Tanıtımı
« Posted on: Nisan 20, 2024, 04:48:29 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: İki Güzel Kitap Tanıtımı e-book, İki Güzel Kitap Tanıtımı programı, İki Güzel Kitap Tanıtımı oyunları, İki Güzel Kitap Tanıtımı e-kitap, İki Güzel Kitap Tanıtımı download, İki Güzel Kitap Tanıtımı hikayeleri, İki Güzel Kitap Tanıtımı resimleri, İki Güzel Kitap Tanıtımı haberleri, İki Güzel Kitap Tanıtımı yükle, İki Güzel Kitap Tanıtımı videosu, İki Güzel Kitap Tanıtımı şarkı sözleri, İki Güzel Kitap Tanıtımı msn, İki Güzel Kitap Tanıtımı hileleri, İki Güzel Kitap Tanıtımı scripti, İki Güzel Kitap Tanıtımı filmi, İki Güzel Kitap Tanıtımı ödevleri, İki Güzel Kitap Tanıtımı yemek tarifleri, İki Güzel Kitap Tanıtımı driverları, İki Güzel Kitap Tanıtımı smf, İki Güzel Kitap Tanıtımı gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türkiye Tanıtımı Standart 2.0
Ş T U Ü V Y Z
By.TuRuT 1 913 Son Mesaj Şubat 02, 2009, 06:34:54 ÖS
Gönderen : [B]a[R]a[N]
Silkroad Islam Kültürü Tanıtımı
Online Oyunlar
Furkan 2 1561 Son Mesaj Ocak 14, 2011, 07:58:02 ÖS
Gönderen : xSTiLKiLL
Sondaj Şube Işlevleri - Sondaj Şube Müdürlügü'nün Tanıtımı.
Jeoloji
[B]a[R]a[N] 4 1373 Son Mesaj Ocak 19, 2012, 08:57:08 ÖS
Gönderen : SheWolf
Ingilizce Hayvan Tanıtımı
Diğer Diller
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 5561 Son Mesaj Şubat 24, 2012, 11:14:52 ÖÖ
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Tersinim Teorisi Tanıtımı
Felsefe
Asortik Hatun 0 757 Son Mesaj Ekim 30, 2012, 11:08:56 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular