0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Hikayelerin Youtube’u  (Okunma Sayısı: 1588 Kere Okundu.)
« : Eylül 14, 2015, 11:38:35 ÖS »
Avatar Yok

-minel-
*
Üye No : 139378
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2459
Mesaj Sayısı : 4 725
Karizma = 5046


Hikayelerin YouTube’u





İnternetin son fenomen platformu Wattpad, amatör yazarları okuyucularla buluşturuyor. Ayda 40 milyon kullanıcıya ev sahipliği yapan Wattpad’de milyonlarca okuyucuya ulaşıp ün kazanan yazarlar, yüklü ücretler karşılığında büyük yayınevleriyle anlaşma imzalıyor. Wattpad fırtınası edebiyat ve yayıncılık dünyasını sallıyor!



Gutenberg matbaayı 500 yıl önce icat etti ve artık bu buluşun emekliye ayrılmasının zamanı geldi. Biz kitapların bir sonraki neslini yaratmak istiyoruz!”


Bu iddialı sözler, son dönemde tam anlamıyla bir fenomene dönüşen internet üzerindeki okuyucu-yazar platformu Wattpad’in yaratıcılarından Allen Lau’ya ait.

Kanadalı iki bilgisayar mühendisi Allen Lau (47) ve Ivan Yuen (38) artık kitap okumak ve kitap yazıp yayınlamak için kâğıt baskısına gerek kalmadığını iddia ediyor. “Son yıllarda müzik ve videonun dijitalleşmesine ve internet üzerinden paylaşılmasına tanıklık ettik ama aynı şeyin kitaplar için yapıldığını görmedik” sözleriyle 2006’dahayata geçirdikleri Wattpad, edebiyat ve yayıncılık dünyasında çığır açıyor. Amatör yazarlarla okuyucuları aracısız ve ücretsiz olarak birbiriyle buluşturan, romantikten korkuya, polisiyeden vampir hikayesine yüzlerce türde hikayenin yazıldığı Wattpad, yaratıcılarının deyimiyle “hikayelerin YouTube’u.”

Wattpad yazar olmak isteyen, yazdıklarını geniş kitlelere ulaştırmak isteyen hevesli ve amatör yazarlar için tam anlamıyla hayallerin gerçekleştiğibir cennet. Zira burada şiir, roman ya da öykü, her ne yazmak istiyorsanız onu yazıyorsunuz. Seçtiğiniz konuya, türe, kullandığınız dile, yaptığınız dilbilgisi hatalarına karışan yok, hatta hiçbir kural yok, nasıl istiyorsanız öyle yazıyorsunuz. Sonrada Wattpad’de bir profil oluşturup ‘kitabım iyi mi kötü mü, acaba nasıl yayınlatırım’ dertlerine hiç kapılmadan, tek bir tuşa basıp eserlerinizi tüm dünyaya yayınlıyorsunuz.

Ve işte bu kadar! Artık yazdığı kitabı okunması için milyonlarca insanın önüne koymuş bir yazarsınız!

İşin şakası yok, gerçekten milyonlarca okurdan bahsediyoruz. Çünkü Wattpad her ay 40 milyon kullanıcının giriş yaptığı dev bir sosyal ağ. Ve bu 40 milyon kişi, siteyi takip etmek için her ay dokuz milyar dakikayı telefon ve bilgisayarlarının başında geçiriyor. Hal böyleyken, binlerce okura ulaşmak hiç uzak bir hayal değil ama zirveye oynamak, milyonların takip ettiği bir isim olmak istiyorsanız dikkat çekmek için emek harcamalısınız. Çünkü günde yaklaşık 150 bin yeni yazının yayınlandığı Wattpad’de şu anda yer alan toplam hikaye sayısı da neredeyse 100 milyon!

Bu devasa platformda, formatı gereği, her hafta yeni bölümler koyarak tefrika halinde yayınladığınız hikaye veya romanlarınızı kaç kişinin okuduğunu, kaç kişinin beğendiğini ve yazdıklarınız hakkında okuyucuların nasıl yorumlar yaptığını görmek, doğrudan onlarla yazışarak fikir alışverişi yapmakveya koyu sohbetlere dalarak arkadaşlar edinmek de mümkün. Hele bir de yazdıklarınız popüler olursa, Wattpad’in kitlesinin ağırlıklı olarak 13-35 yaş arası gençler ve çoğunlukla da kadınlar olduğunu düşünürseniz, fanatik bir hayran kitlesiyle tanışmaya da hazır olun.

TEK İSTEDİKLERİ OKUNMAK

Wattpad’i 2006 yılında kuran ikiliden Ivan Yuan “Wattpad’i kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda yarattık” diyor; “Ben çok okuyan biriyim ama yanımda bir sürü kitap taşımak hiç pratik değil. Bu yüzden ilk başta hedefimiz internet üzerinden kitap okuma uygulaması yaratmaktı.”Ancak Yuan’ın anlattıklarına göre ilk yıl site hiç ilgli görmemiş. Tam fişi çekeceklerken her şeyi değiştiren o gelişme yaşanmış: 2007’de Apple’ın iPhone’u piyasaya çıkarmasıyla, akıllı telefonlar patlama yapmış. Dijital ortamda kitap okumayı kolaylaştıran akıllı telefonlar sayesinde Wattpad’in hayatı kurtulmuş. Aynı dönemde Wattpad’in kullanıcılarından biri olan Red Flame sitenin ilk orijinal eserini postalamaya başlamış. Eş, dost, tanıdık derken yazdığı vampir hikayesinin takipçileri birden çoğalınca Allan ve Yuan’ın kafasında bir şimşek çakmış. İkili Wattpad’i sadece okuma odaklı değil aynı zamanda amatör yazarların hikayeleriniücretsiz olarak yayınlayacakları bağımsız bir platforma dönüştürmüş. Yorumlar, yazışmalar, beğeniler, takipler, grup ve kütüphane oluşturmalar gibi sitenin sosyal yönünü güçlendiren özellikleri de eklenince Wattpad patlama yapmış; 2009’da beş milyon kişi Wattpad’i telefonlarına indirmiş. Geçen altı yıldaysa kullanıcı sayısı sekiz katına ulaşmış!





“Birkaç yıl önce New York Times gazetesinde bir araştırma yayınlandı. Araştırma Amerikalılar’ın yüzde 81’ininkitap yazmak istediğini söylüyordu” diyor Allan Lou; “Yazan birçok insan var ama bu işten para kazanmayı amaçlamıyorlar. Tek istedikleri okunmak, fark edilmekve beğenilmek. İşte Wattpad onlara bu imkanı sağlıyor.”Wattpad’in gerçekten de dijital çağın en önemli üç değerini aynı çatı altında buluşturmayı başarıyor: Birincisi kendini ifade edebilmek, ikincisi başkalarıyla iletişim ve bağ kurmak, üçüncüsü ise yeni şeyler keşfetmek.

Wattpad kullanıcılarının sadece yüzde 10’unu aktif yazarken geri kalanını oluşturan okuyucular da yeni yazarlar, para vermeden okunacak yeni hikayeler, yepyeni tarzlar keşfetmek için takipteler. Elbette bu bağımsız yazarlar platformunda keşfe çıkanlar sadece okurlar değil. Popülaritesi hızla artan Wattpad şimdilerde yayınevlerinin de radarında. Nitekim Wattpad milyonlarca takipçi sayısına ulaşan yazarlardan kendi yıldızlarını yaratıyor. Ve bunca okura sahipbu parlak yazarlara kayıtsız kalamayan yayınevleri onları dijital ortamdan transfer etmek için kolları sıvıyor. Şu sıralar Wattpad yazarları art arda büyük yayınevleriyle sağlam rakamlar üzerinden kitap anlaşması imzalıyor.

Wattpad’in yarattığı en büyük yıldızlardan biri Teksaslı bir asker eşi olan 25 yaşındaki Anna Todd. Garsonluktan makyaj uzmanlığına türlü işlerde çalıştıktan sonra hobi olarak yazarlığa soyunan Todd, hayranı olduğu müzik grubunun elemanlarını konu alan bir hikayeyi Wattpad’da yayınlayınca olanlar oldu: Okunma sayısı 500 milyonu buldu; romanındaki karakterlerse fenomen oldu. “After” adlı romanının kitap olarak basılması için ünlü yayınevi Simon & Schuster ile yüz binlerce dolarlık bir anlaşma imzalayan Todd, şimdi de devam kitabı “Before” ile gündemde.

Wattpad’de yayınladığı romantik hikayesi “The Kissing Booth” ile 19 milyon okunma sayısına ulaşan 19 yaşındaki İngiliz yazar Beth Reekles ise ünlü Random House yayıneviyle üç kitaplık ve yüzbinlerce dolarlık bir anlaşmaya imza attı. Reekles’in romanıyla Time dergisinin ‘En etkili 16 genç insan’ listesine girdiğini de ekleyelim.

Benzer pek çok örnekle Wattpad fırtınasının yayıncılık ve edebiyat dünyasını da sallamaya başladığı şu günlerde akıllara şu soru geliyor: Wattpad yayınevlerine rakip mi oluyor, basılı kitaplar geçmişe karışıp yani nesil dijital kitaplar mı geliyor?

Doğrusu yayınevlerinin elinde tuttuğu gücü biraz sarsmış olsa da, şimdilik böyle bir şey pek de mümkün görünmüyor. Zira esas gücün hangi platformda olduğu Wattpad yıldızlarının ünlendiklerinde doğruca yayınevleriyle anlaşmaya gitmesinden belli.

Yazarlara sonsuz özgürlük tanıyan ve herşeyi ve herkesi sorgusuz sualsiz ve hiç müdahalesiz şekilde yayınlayan Wattpad yeni yazarlar, yeni hikayeler, yeni tarzlar yönünden ufuk açıcı ve teşvik edici olabilir ancak editörlerin ve yayınevlerinin var olmasının da bir sebebi var. Zira kitap okumayı sadece Wattpad üzerinden götürürseniz prensi bulana kadar bir sürü kurbağa öpmek zorunda kalabilirsiniz.

DÜNYA SIRALAMASINDA DÖRDÜNCÜYÜZ

Türkiye, ABD, Hindistan ve Filipinler’den sonradünyada Wattpad’i en çok kullanan dördüncü ülke. Wattpad yazarları artık adını duyurmaya ve yayınevleriyle anlaşmalar imzalamaya başladı. 21 yaşındaki Büşra Küçük fenomen olan isimlerden. Öyle ki kitabını imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturan ve onunla tanışmanın hayacanıyla gözyaşı döken 11-18 yaş bir hayran kitlesi var. Wattpad’de milyonlarca kere okunan aşk hikayesi“Kötü Çocuk” Ephesus Yayınevi tarafından basıldı ve dört ay gibi bir sürede 21 baskıya ulaşıp 180 bin adet sattı. Serinin ikinci kitabı ise üç haftada 90 bin satış rakamına ulaştı.

17 yaşındaki lise öğrencisi Alya Öztanyel’in okul değiştiren liseli bir kızın romantik hikayesini anlatan “Karanlık Lise” hikayesi 12 milyon kez okununca Epsilon Yayınevi’nden teklif aldı, şimdi dördüncü baskıda. ABD’ye yabancı bir ailenin yanına giden bir Türk kızının komik hikayesinianlatan “Alayına New York” romanıyla Wattpad’de 14 milyonluk okunma rakamı yakalayan Emine Can’ın romanı Epsilon’dan çıktı ve bir haftada 7 bin satmayı başardı.

16 yaşındaki Özlem Türk (Zeynep Nilay Keskin) ile de dikkat çeken çıkan “Annemin Gelini Olur Musun?” 10 milyon kez tıklandı, şimdi Müptela Yayınları’ndan kitap olarak piyasada. Wattpad’in bir diğer fenomeni Öznur Yıldırım’ın ‘Yabancı’sı. O da bir aşk hikâyesi, tam 111 milyon kez tıklandı, 2 milyon beğeni aldı. Wattpad’in en fenomen hikâyesi olarak kâğıda basılmayı bekliyor. Yayınevleri en az bir milyon satacağını düşündükleri Öznur Yıldırım’ı ikna etmek için çabalıyor. “

Çiçek Kızlar,”“Deli Divane,”ve “Huysuz ve Ruhsuz” Müptela Yayınları tarafından basılan Sedef Nehir Erdem ise akıcı diyaloglarıyla dikkat çekince Osman Sınav’ın senaryo ekibine girdi. “İnadına Aşk” dizisinin senaryosunu yazanlardan biri artık.

YAYINEVLERİ YAKIN TAKİPTE

Nur Can Kara (Müptela Yayınları editörü)


Wattpad’i sürekli takip ediyoruz. Bu kadar çok hikâyenin ve sayfalar dolusu yazılmış emek verilmiş dosyanın bir arada bulunduğu, seçme, eleme şansı tanıyan bir kaynağı, yayınevi olarak değerlendirmemek göz ardı etmek büyük talihsizlik olurdu.Wattpad’e bir çok yazar keşfettik ve hala da keşfetmeye devam etmekteyiz. Müptela Yayınları olarak Wattpad’den başarılı bulduğumuz yazarların kitabını basan ilk yayınevlerinden biriyiz. Örneğin Karanlık Aşk kitabının yazarı Tuğçe Aksal’ın 30 milyona yakın okuru bulunmakta. Annemin Gelini Olur Musun? Kitabının yazarı olan Özlem Türk’ün 12 milyon okuru var. Bu gibi yazarlarımızın kitapları basıldığında daha fazla ilgi görmeye başlıyor ve okur kitlesi artmış oluyor.

Tabi Wattpad’de ne kadar popüler olursa satış rakamlarına etkisi o kadar artıyor. Wattpad’de daha ziyade 15-25 arası kadın okurları ve çoğunlukla kadın yazarları var. Kitap okumaktan ziyade internette dolaşmayı sevenlerin okuma ihtiyacını, bir şeyler yazmak ve üretmek isteyenlerin hemen yazıp hemen tepki alma (beğenilme/yorum alma) ihtiyacını karşılıyor.

Hedef kitlesinin yaşı ve zevklerinin kolay değişebildiği düşünülünce bu nesil için modası geçse bile kolay ulaşılabilirliği (yazan ve okuyan açısından) sürekliliği olacak gibi görünüyor. Dengeyi yazanların yayınevi kapısında beklemelerinden, yayınevlerinin yazanların kapısına gitmesine çevirdiği kesin. Gelecekte bunun edebi eserler için de olabilmesi mümkün olur belki. Dolayısıyla hareket her alan için besleyici olacaktır diye umut ediyoruz.

Özlem Esmergül (Destek Yayınları Yayın Koordinatörü)

İyi doysalar her an,her yerde bir şekilde karşınıza çıkabilir. Önemli olan onu görüp seçebilmektir. Wattpad de tesadüf ettiğimiz o sürpriz mecralardan biri.

Bağımsız yazarlar platformunu Türkiye’de en aktif kullanan kitle gençler… Takipçileri de keza öyle. Wattpad gençlere kendilerini ve potansiyellerini ifade edebilme alanı tanıdığından onlar için son derece önemli ve değerli. Klişeleri aşmak konusunda gençler çok daha cesurlar. Kendi edebiyatlarını yaratmak ve kendi bildikleri dilden konuşup, kendi düş güçleri ve bakış açılarını ortaya koymakta daha gözü karalar. Bu onların meydan okuma biçimleri. Herkesin dilediği gibi düşünüp dilediği gibi yazabilme özgürlüğü olmalı. Kalıplar dahlinde var olmak zorunda değiller, beklediğimiz gibi yazmaları ve düşünmeleri gerekmiyor. Yazdıklarıyla Nobel almayı da hedeflemiyorlar çünkü onlar için önemli olan ödüllendirilmek değil var olduklarını kanıtlayabilmek…

Destek Yayınları’nın tescilli alt markası olan Genç Destek’ten 18 yaş altı yazarların kitaplarını basıyoruz. Bunların içinde Wattpad’den ailemize katılanlar da var:“Egoloman”-Berna Baki, “Hayatımın Öküzü”-Deniz Özyurt, “Psikopatın Aşkı İntikam”-Yamuk Prenses, “Ufaklık”-Irmak Kaplan, “Mafyacığın Aşkı”-Şeyda Nur Durmaz, “Manik Yeşili”-Kübra Nur Şahin, “Aşkı Bilmez”-Ayşenur Demir…
Gençler daha çok aşk, çatışma, heyecan, entrika ve macera yazıyorlar. Bunları okumaktan hoşlanıyorlar ama yetişkinlerin hikayelerini değil, kendi yaşıtları kahramanların deneyimlerini anlatan hikayeleri okumak istiyorlar. Dünya genelinde de böyle. Ben İngilizce ve Almanca yazan wattpad’çileri de takip ediyorum. Oradacinsel dışavurumculuk biraz daha yüksek.

Türkiye’deki Wattpad yazarları da hikayelerinde cinsellik yazıyorlar ama kendilerine öğretilen gibi ve aslında daha yaşamak istedikleri gibi yazıyorlar. Wattpad yazarlarını takip etmenizi öneririm. Gençlerin maruz kaldığı hayatlarla düşledikleri hayatlar arasındaki farkın ne derece açıldığını görmek ve yetiştirirken onlara öğrettiğimiz şekilciliğin,maddiyatın, güç savaşlarının neye mal olacağını anlamak açısından önemli bir sosyal platform. Yetişkinlerin, gençlerden daha fazla takip etmesi gerekiyor bu mecrayı.


Senem Kale (DeX Yayınları Editörü)

Wattpad’i bize gelen tüm dosyalar gibi ciddiye alıyoruz. Wattpad’deki yorumlaraysa, okunurluktan daha çok bakıyoruz. Kalıcı olan eserlerdir, uygulamalar değil. Wattpad geçici, başka uygulamalara evrilecektir, ama içindeki bazı kitaplar eser olarak yüzyıllarca kalacaktır.

Wattpad’i en çok gençler ya da yazdıklarını yayınevine göndermeye korkanlar yahut yayınevlerinden red alanlar kullanıyor. Wattpad, yayınevi ve eleştirmen yargıları olmadan özgürce yazma ve paylaşma isteğini tatmin ediyor. Burdakipopüler eserler, yabancı kurguların yerelleştirilmiş versiyonları genelde, akıcı dil, aşk üçgeni, hafif gerilim, biraz fantastik ya da polisiye, biraz mizah... Popüler kitapların tüm dünyada genel geçer bazı formülleri var. Bunlar değişmiyor çünkü gençler genellikle bu türde çeviri eserleri okuyor. Biz DEX markamızda “Çöl Rüyası”nı bastık. Yazarımız Ayşe Ebru Tezcan’ın kitabıWattpad’de gördüğü ilgisatış rakamlarına da yansıyor, dahası Wattpad dışında bir okuyucu kitlesine de sahip oluyor. Kitapların şekli şemali elbette değişkenlik gösterecek, daha da çeşitlenecektir ama özgün dil ve kurguya insanlık hep değer verecektir. Edebiyat hep modalarını üretsin kikendini yeni nesillere beğendirsin.

Handan Kılıç (Martı Yayınları Editörü)

Wattpad uygulaması gençlerin özgür bir ortamda iç seslerini cümlelerle buluşturduğu bir dünya. Bu ciddiye alınması gereken bir gençlik hareketi. Yayındünyasında kitap seçimi yapanlarla kitabı alanlar arasındaki farklılığı ortaya seren bir başarı. Gençler kendi içlerinden birinin isterse birkaç satırla bir dünya kurabildiğini, sevilebileceğini gördü. Asosyal pek çok genç hikayeler sayesinde sosyalleşti. Bir şeyi sahiplenme ve onu savunma olgusu gelişti. Bireyler kendi enerjilerini keşfetti. Kitap yazmanın, yazar ünvanını taşımanın 30 yaş ve üzeri kişilere ait olmadığını herkesin bir zamanlar genç bir kalem olduğunu hatırlattı. Online bir hikayeyi takip etmek disiplin ister gençler bu sabrı göstermeyi öğrendi, ciddiyet arttı. Okuma alışkanlığı arttı.

Wattpad uygulaması temelde elbette bir moda. Ama sayesinde kalıcı değişimler yaşandı bile: Yayıncılar gençlerin sesine kulak verdi. Gençler ne istiyor sorusunun cevabı için bizler de uygulama üzerindenaraştırmalarımıza devam ediyoruz. Harika gençlerle tanıştık. Biz hikayenin özünü dikkate aldığımız için tıklanma oranını ikinci planda tuttuk. Çok şaşırtıcı kurgular geliyor. Genel okur kitlemizin bayılacağını, gençlerin de yeni bir enerji yakalayacağını düşünmekteyim. Korku, gerilim, psikolojik sarsıcı kurgular yakında okurlarla olacak. Wattpad’de 72 milyondan fazla okunan, gerçek yaşamla örtüşen bir kurgusu olan ve hikayesinde çok büyük olaylar barındıran MihriMavi imzalı “Psikopat” bunlardan biri. Ayrıca Martı Yayınları bir eğitim akademisi kurdu. Uygulamada keşfettiğimiz gençleri bir eğitim sürecinden geçiriyoruz.




WATTPAD’İN GÖZDE TÜRK YAZARLARI

Sedef Nehir Erdem/ “Deli Divane”, “Huysuz ve Ruhsuz,”“Çiçek Kızlar” kitaplarının yazarı

Kitaplarımı yazarken kurduğum hayal dünyasını, klişeleri, ufak dokunuşlarla farklı bir tada taşıdığımı düşünüyorum. Asla uçan adamlar, geleceği gören periler, elinde kılıç kötü adamlar yoktur benim hikayelerimde. Bizden ve bizim içimizden hikayeleri kaleme almayı tercih ediyorum. Her hikayemde mutlaka sosyal bir sorunu, bir olguyu, kalıplaşmış bir tabuyu getirisiyle götürüsüyle alt mesaj olarak vermeye çalışıyorum. Kızım sayesinde Wattpad'le tanıştım.

Hafta da en az beş kitap okuyan biri olduğum için, çok çekici gelmişti bana. Yazarlık hayatım için soruyorsanız yazmak hep var olan bir şeydi. Ama Wattpad'de yazmaya nasıl karar verdiğimi soruyorsanız; okuyucu olarak girdiğim Wattpad'de ağız tadıyla okuyacağım bir kaç kalem ve bir kaç kurgu harici kayda değer bir şey bulamayınca, neden olmasın dedim ve başladım. Sonrası çok keyifli bir süreç oldu. Gittikçe artan okuyucular, beni mutlu eden yorumlar, kazanılan dostluklar...

Sena Yavuz/ “Küçük Hırsız”ın yazarı

Her zaman hayal kuran biriydim. Hikayeler düşünüyordum. Bir gün arkadaşım wattpad de hikayeler okuduğunu söyledi. Ben de yazmak istedim farklı bir isim seçtim ama ailem biliyordu.

Bir insanın hayatını değiştirmek istedim. İyi bir şey olsun kahramanlar mutlu olsun istedim. Hiç milyonlarca okunacağını düşünmemiştim. Hikayem 10 milyon okunmayı geçince birden teklifler geldi. Babamla birlikte değerlendirdik. Ben korktum ‘ne yapacağım’ dedim. Handan (Kılıç) ablayla konuştuk, önce okulun bitsin sonra Martı Yayınları eğitim okulun başlasın dedi. Ben sınavlarımı tamamlarken onlar çalıştılar. Üç editör eşiliğinde kitabımı konuştuk. Neler yapmalıyız maddeledik. Önce mantık editörü ile baştan sona cümle cümle üzerinde çalıştık. İskelet oluştu. Ben bir kez kitabı baştan yazmış oldum. Sonra yaratıcı eğitici editörümle mekan tasviri, kişi betimlemesi üzerine çalıştım, bir kez daha yazdım. Sonra en son redaktörümle tanıştım, onunla da cümleleri kısa tutmayı, az cümleyle öz anlatımı çalıştık. Kapak arka yazım için ayrı editörle çalıştım.

Grafik için denemeler yaptık, içime sinen tanınmış bir grafikere anlattım, çalışma yaptık. Her aşamda babam vardı, toplantıda, watsapp yazışmalarında ekliydi, maillerde ekliydi. Handan ablam, 18 yaşını tamamlayana kadar her an velin de çalışmada olacak, dedi. Son 20 gün saat kurduk, gece bir editörüm, sabaha karşı diğer editörüm, gündüz Handan ablam benimle ilgilendi. Çok güzel çalışmalar da yaptık fuar için, çok heyecanlıydı. Çok çalıştık, mutluyum.

Merve Akıncı/ “Senli” ve “Şah Melek” kitaplarının yazarı

Ben kitaplarımı genç kurgu, genç kız edebiyatı şeklinde tanımlamayı tercih ediyorum. Artık ülkemize de sıçrayan "bestseller" tür kitap akımının ben de bir parçası olmaya çabalıyorum. Okuyan kitlenin çoğunluğu genç kız olsa da 25 yaş ve üzeri kesime de hitap ettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Kitaplarımın kilit hissi mutlaka aşktır.2- Nasıl keşfettiğimi hatırlamıyorum. Fakat sosyal medya artık çok güçlü bir etken olduğu için mutlaka bir yerde karşıma çıkmıştır diye düşünüyorum. 3- Wattpad'i keşfedip orada birçok hikaye okuyup ortamı tanıdıktan sonra yazmaya başlama kararı aldım. Daha öncesinde de yazıyordum fakat o zamanlar Wattpad gibi bir mecra yoktu. Bu mecranın geniş hazinesinden yararlanmak istedim.4- Sonrası ise tam bir talih kuşunun işiydi. Hikayem toplamda 5 milyon kez tıklandı. Kategorilerde ilk 10 a girdi ve yayın evimin beni okuyup keşfetmesiyle sonuçlandı. Wattpad'in hazinesinden yararlandım ve o hazineyi didiklemeye de hala devam ediyorum.

Burcu Büyükyıldız ( "Çilek Mevsimi" ve "Bir Günah Gibi" kitaplarının yazarı)

Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun, İnsan Kaynakları alanında çalışan biri olsam da edebiyat her zaman hayatımın önemli bir parçasıydı. Romance türünü okumayı da çok sevdiğim için bu türde farklı kurgular hep aklımdaydı. Bundan yola çıkarak yazdıklarımı 2012 yılında Facebook ve hikâye forumlarında paylaşmaya karar verdim. Wattpad ile tanışmam ise beni bir adım yükseğe taşıyarak daha geniş bir kitleye ulaştıracak farklı bir platform arayışında olduğum dönemde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl hikâyelerimi orada da yayınlamaya başladım. Hem hikâye yazma konusunda geçmişimin ve belli bir kitlemin olması hem de sosyal medyayı aktif kullanmam sayesinde okurlarım hızla çoğaldı. Bu sırada farklı yayınevlerinden teklifler aldım ve 2013 yılında kaleme aldığım, "Çilek Mevsimi" adlı ilk kitabımın basımı gerçekleşti. "Çilek Mevsimi"yle bu anlamda ilk kitabını Wattpad'den çıkarmış ilk yazar konumunda yer almamın ardından, ikinci kitabım "Bir Günah Gibi" okurla buluştu.
Yazmaya devam ettiğim kurgularımda kendimi tekrarlamadan okurlarımı farklı maceralara sürüklemeye çalışıyorum. Onlardan aldığım olumlu tepkiler de bu çabamın ödülü niteliğinde...



Wattpad'de başarılı olmak için 5 ipucu:

1.Okuyucuyu kendinize bağlayın: Okurlarınızla mutlaka iletişim içinde olun, yorumlara cevap yazın, okurlarınızın profillerine göz atıp kişisel bağlantı kurun.

2. Tefrika halinde yazarak ilgiyi canlı tutun:Hikayenizi düzenli bir şekilde (her hafta aynı gün) bölüm bölüm yayınlamanız sadık okuyucular edinmenizi sağlayacaktır.

3. Duyuru yayınlayın: Wattpad yazarlara okurları için masaj yayınlama imkanı veriyor. Yeni hikayenizi veya yeni bölümü yayınladığınızı duyuran mesajları ihmal etmeyin.

4.Aynı kafada insanlarla tanışın: Bu insanlarla fikir alışverişi yaparak kendinizi geliştirebilir, bir yazar çevresi edinebilir ve hikayenizin yayınlanmasını kolaylaştırabilirsiniz.

5. Popüler türlerde yazın: Wattpad'de en çok okunanlar romantik aşk hikayeleri, fantastik hikayeler ve bilim kurgu. Bu türlerde yazarsanız daha fazla dikkat çekebilirsiniz.



MİNE AKVERDİ DENKTAŞ-Vatan Kitap
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Hikayelerin Youtube’u
« Posted on: Mart 28, 2024, 08:01:47 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Hikayelerin Youtube’u e-book, Hikayelerin Youtube’u programı, Hikayelerin Youtube’u oyunları, Hikayelerin Youtube’u e-kitap, Hikayelerin Youtube’u download, Hikayelerin Youtube’u hikayeleri, Hikayelerin Youtube’u resimleri, Hikayelerin Youtube’u haberleri, Hikayelerin Youtube’u yükle, Hikayelerin Youtube’u videosu, Hikayelerin Youtube’u şarkı sözleri, Hikayelerin Youtube’u msn, Hikayelerin Youtube’u hileleri, Hikayelerin Youtube’u scripti, Hikayelerin Youtube’u filmi, Hikayelerin Youtube’u ödevleri, Hikayelerin Youtube’u yemek tarifleri, Hikayelerin Youtube’u driverları, Hikayelerin Youtube’u smf, Hikayelerin Youtube’u gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Youtube Downloader V2.4
Ş T U Ü V Y Z
Robert 3 1402 Son Mesaj Kasım 14, 2012, 09:06:28 ÖS
Gönderen : ESKIDJI
YouTube Modu
Modifiye
xxRuzqaRxx 6 2036 Son Mesaj Kasım 21, 2008, 10:28:15 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Youtube
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Musty* 6 2388 Son Mesaj Temmuz 08, 2008, 11:35:52 ÖÖ
Gönderen : ebru_cq
Youtube Get V5.0.1
Ş T U Ü V Y Z
By.CeZa 2 1471 Son Mesaj Ağustos 05, 2012, 12:22:41 ÖS
Gönderen : aaaarrghh
Youtube
Android
sanane_61 0 649 Son Mesaj Kasım 21, 2013, 09:00:38 ÖS
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular