0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır  (Okunma Sayısı: 1137 Kere Okundu.)
« : Mart 02, 2012, 03:42:29 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130



Şekillerine göre bakteriler:
a) Yuvarlak Olanlar (coscus): Tek tek ya da koloni şeklinde bulunabilirler küre şeklindedirler. Bazı türleri bel soğukluğu parmakta dolama gözde arpacık ve göz kapağı intahabı gibi rahatsızlıklara neden olur.
b) Çubuk Şeklinde Olanlar (basillus): Bu baqkteriler çubuk şeklindedir. Bunlar difteri, tifo, tiber küloz ve cüzzam gibi hastalıklara sebep olabilir. Bununla birlikte yoğurt bakterileri de çubuk şeklinde olup sindirimi kolaylaştıran enzimler içerir.
c)Virgül Şeklinde Olanlar (Vibrio): Bu bakterilerin bir ucu virgül şaklinde kıvrılmış diğer ucunda ise bir veya daha fazla kamçı bulunur.
d)Spiral Şeklinde Olanlar (spirillum):Burgu şeklinde bir yapıya sahiptirler. Bir veya iki ucunda kamçı bulunabilir. Frengi hastalığı yapan zararlılarının yanında diş kirlerinde yaşayan zararsızları da vardır.

Hetotrof ve ototrof beslenme ile ilgili olan bu açıklamaların içinde bakterilerle ilgili kısımlar mevcut inceleyiniz..

Beslenme (biyoloji)

Beslenme, canlılığın gereklerini yerine getirmek için gerekli olan maddeleri, canlı dışı ortamdan edinme faaliyetine verilen isimdir.
Canlılar beslenme şekillerine göre 2'ye ayrılırlar. Bunlar :

* Ototrof canlılar (kendibeslek)

* Heterotrof canlılar (ardıbeslek, dışbeslek)

Bu ayrımda temel kriter, canlının yaşamını sürdürmek, diğer deyişle metabolizma faaliyetlerini sürdürebilmek için gereken enerjinin kaynağıdır. Ototrof canlılar bu enerjiyi doğal çevreden alırlar, heterotrof canlılar ise, başka canlıların biyokütlelerinde depolanmış enerjiyi kullanırlar.
Metabolizma için gereken enerji, organizma açısından besindir. Dolayısıyla ototrof organizmalara, kendi besinini üretebilen organizmalar demek de olanaklıdır. Keza, heterotrof organizmalar da başka canlıları "yiyerek" beslenen organizmalardır.
Canlıların beslenme biçimleri yönünden ototrof ve heterotrof olarak ayrımı, bu canlıların kullandıkları karbonun kaynağı açısından da net bir ayrımdır. Ototrof organizmalar, metabolizma için gereken karbonu atmosferdeki karbondioksitden alırlar. Heterotrof organizmalar ise gerekli karbonu, diğer canlıların biyokütlelerinden sağlarlar. Dolayısıyla ekosistemde yer alan canlılar, ekosistemdeki karbon çevrimi içinde farklı rollere sahiptirler.

Ototrof canlılar

Bitkiler ve algler günes ısıgını kullanarak besinlerini kendileri üretir.
Kendi besinlerini kendi sentezleyen, su (H2O), karbondioksit (CO2) ve inorganik tuzlardan organik maddeyi oluşturan, enerjiyi bu organik bileşiklerde depolayan canlılardır. Kendi içinde:

* Fotosentetik ototroflar. (Fototroflar) Biyokimyasal olaylar için gereksinim duydukları enerjiyi güneş ışınlarından, fotosentezle sağlayan canlılardır. Örn : Yeşil ve mor bakteriler.
* Kemosentetik ototroflar. (Kemotroflar) Kendileri için gerekli olan enerjiyi amonyak (NH3),hidrojensülfür (H2S) gibi belli organik maddeleri oksitleyerek, kimyasal yoldan, kemosentezle sağlayan canlılardır. Örn : Nitrit,nitrat ve demir bakterileri.


Heterotrof canlılar

Ototrof organizmaları ve çürüyen maddeleri besin olarak kullanan canlılardır. Hayvan ve mantarların tümü ile birçok bakteri türü bu gruba girmektedir. Heterotrof organizmalar beslenme özellikleri yönünden,
1. Holozoik formlar (besinlerini katı parçacıklar halinde alarak sindiren canlılardır. Örn : Hayvanların birçoğu.) Aldıkları besinin yapısına göre üçe ayrılır:
a- Herbivor (sadece bitkilerle beslenenler)
b- Karnivor (sadece etle beslenenler)
c- Omnivor (hem ot, hem etle beslenenler)
2. Saprofitik Formlar (organik maddeleri doğrudan hücre zarlarıyla absorbe eden canlılar. Örn : Mayalar, küfler, bakterilerin birçoğu) Bu canlılar hücre zarı dışına salgılayabildiklari sindirim enzimleriyle hücre dışında sindirim yaparlar. Daha sonra da bu enzimlerle parçalanan bileşikleri hücre zarlarıyla metabolizmalarına alırlar. Hücre dışında gerçekleşen bu tepkimeler, organik bileşikleri yeniden inorganik bileşiklere ayrıştırmaktadır. Saprofitler, ekosistemdeki madde çevrimi yönünden önemli bir işlev görürler.
3. Parazitik Formlar (bitkisel ya da hayvansal parazitler konukçu olarak tanımlanan bir bitki ya da hayvan üzerinde ya da içinde yaşar ve besinini konukçudan sağlayan canlılardır.) 2 çeşittir:
a- Endoparazitler: Vücut içinde yaşarlar. Örn: Bağırsak solucanı b- Ektoparazitler: Vücut dışında yaşarlar. Örn: Bit, pire vs. Bazı tür canlılar hem ototrof hem de heterotrof beslenme biçimlerini kullanılar. Bu tür canlılara örnek Böcekçil bitkilerdir. Bu tür bitkiler esasen fototrofturlar. Ancak böceklerin biyokütlelerini sindirerek de madde alışı yapmaktadırlar. Böcekleri sindirmeleri, bitkinin azot gereksinimini sağlamak içindir.

WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır
« Posted on: Nisan 26, 2024, 12:13:59 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır e-book, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır programı, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır oyunları, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır e-kitap, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır download, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır hikayeleri, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır resimleri, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır haberleri, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır yükle, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır videosu, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır şarkı sözleri, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır msn, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır hileleri, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır scripti, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır filmi, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır ödevleri, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır yemek tarifleri, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır driverları, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır smf, Heterotrof Ve Ototrof Bakteriler Kaça Ayrılır gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kadınlar Kaça Ayrılır « 1 2 »
Erkek Erkeğe
Robert 18 3988 Son Mesaj Ağustos 13, 2009, 03:18:50 ÖS
Gönderen : .By.pisLick.*
Yararlı Bakteriler
Sağlık
Mavi_Kiyamet 3 1238 Son Mesaj Ağustos 05, 2009, 07:41:41 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Webcanavarları Kaça Gidiyor? « 1 2 »
Anketler
-LoSS AnGeL- 18 3259 Son Mesaj Aralık 12, 2012, 01:14:35 ÖÖ
Gönderen : imge34
Ototrof
Biyoloji
Anqel* 0 749 Son Mesaj Mayıs 27, 2012, 11:22:16 ÖÖ
Gönderen : Anqel*
Lekeler Kaça Ayrılır Ve Leke Çıkarmanın Genel Kuralları
Kadınca
SaviorAngel 0 784 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 09:31:56 ÖÖ
Gönderen : SaviorAngel


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular