0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar  (Okunma Sayısı: 2382 Kere Okundu.)
« : Temmuz 11, 2013, 07:53:56 ÖS »
Avatar Yok

Violin
*
Üye No : 67011
Nerden : Bursa
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 728
Mesaj Sayısı : 1 855
Karizma = 10040




FARKLI FORMLARI İLE İLGİ ÇEKEN; TEORİDE DİZÜSTÜ BİLGİSAYARIN PROFESYONELLİĞİYLE TABLETLERİN KULLANIM KOLAYLIĞINI BİRLEŞTİRMESİ GEREKEN TABLET BİLGİSAYARLAR, PRATİKTE BUNU NE DERECE BAŞARABİLİYOR?

2012’nin son çeyreğinde yayınlanan Windows 8, yeni bir işletim sisteminin çekebileceğinden çok daha fazla ilgi çekti. Hareketli görsellerden ve renkli karolardan oluşan yeni arayüz, Microsoft’un tablet, bilgisayar ve akıllı telefonu entegre eden vizyonunun bir ürünü. Her gün biraz daha gelişen tablet pazarını düşünerek atılmış bu adımla Microsoft, PC deyince kaçacak köşe arayanların bile PC’ye bakış açısını değiştirmeye başladı. Bundaki etkenler kolay kullanım sağlaması, sadeleşmiş olması ve Xbox oyun deneyimini tüm akıllı cihazlarınıza taşıyor olmasıyla sınırlı değil tabii ki. İşin içinde yeni işletim sisteminin dokunmatik deneyimle birleşince tabletler için elverişli bir hal almış olması yatıyor. Önce dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayar ve Ultrabook’ların yaygınlaşmasıyla etkilerini gördüğümüz Windows 8, kısa süre içinde dönüştürülebilir tablet bilgisayarlar segmentinin jet hızıyla büyümesine vesile oldu. Ekranları klavyelerinden ayrılan, dönerek açılan, kayarak kapanan ve katlanarak dizüstü bilgisayara dönüşen Windows 8’li hibrit cihazlar, bugünlerde her büyük üreticinin en az bir örnekle katılmak istediği bir tür. Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Sony ve Toshiba, ileriki sayfalarda tek tek boy gösterecek. Taşınabilirlik, kullanım kolaylığı, performans ve bağlanılabilirlik başta olmak üzere tablet ve dizüstü bilgisayara ait pek çok temel kriterde birbirleriyle kıyasıya yarış halindeler.
Cihazların henüz çok yeni olması ve Türkiye’de genelde yüksek fiyatlarda seyretmesi seçim yapmayı daha da zorlaştırıyor. Eğer tablet bilgisayar almaya niyetliyseniz öncelikle sizin için neyin daha önemli olduğuna karar vermelisiniz. Performans odaklı cihazlarda taşınabilirlik geri plana itiliyor. Performans düşük tutulduğunda ise ağırlıkların genelde düşüşe geçtiğini görüyoruz. Klavye ve touchpad hassasiyetine önem veren bir kullanıcıysanız ayrılabilir klavyeli modeller tablet deneyimine daha yakın durmalarına rağmen size uygun değil demektir. Siz en iyisi bağlantılar, tasarımda fonksiyonellik, fan gürültüsü, ekran izleme açısı vs her detayıyla tablet bilgisayarları değerlendirdiğimiz dosyamızın sayfalarını çevirmeye başlayın



ACER ICONIA W510
EĞER DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR TABLET BİLGİSAYARLARDA BİR ANA AKIM ANLAYIŞ VARSA; TAKILIP ÇIKARILABİLİR KLAVYELİ MODELLERİ BU AKIMA DAHİL EDEBİLİRİZ. ACER DA ANA AKIMDA KALMAYI TERCİH ETMİŞ

Acer’ın 10 inçlik tablet bilgisayarında Intel’in Clover Trail platformuna rastlıyoruz. Intel Atom Z2760 işlemcisiyle W510, piyasadaki ARM’li cihazlarla rekabete girmek isteyen bir mobil işlemci. Bildiğiniz gibi Intel, Atom işlemcileriyle; piyasadaki iOS, Android ve Windows RT’li tabletlerle ve onların güç verimliliğindeki yeterliliğiyle rekabet halinde. ARM’li, az enerji tüketen, uzun bekleme sürelerine sahip tabletlere kafa tutarken bir yandan da x86 mimarili olması ve masaüstü Windows yazılımlarını yüklemeye izin vermesi sayesinde avantaj yakalamaya çalışıyor. Kısaca ifade edelim: Intel Core işlemciler yüksek fiyat seviyesinde seyreden, dizüstü bilgisayar ve Ultrabook’larla kullanılır işlemcilerken, Intel Atom tabanlı olanlar düşük fiyatlı, ARM’li ürünlerin kalabalığında kendine yer açan, tablet bilgisayar, netbook gibi ürün gruplarında kullanılan bir mobil işlemci. Windows 8 işletim sistemli Acer ICONIA W510 da bu rekabete dahil edilen ürünlerden biri.
İŞİ BİLEN ACER
Takılıp çıkarılabilir klavyeli modeller, dönüştürülebilir tablet bilgisayarlar arasındaki en yaygın cihazlar olarak dikkat çekiyor. Kimseyi yormadan, keşfetmek zorunda bırakmadan, zorlanmadan kullanılabilen klavyesi ayrılabilir modeller sanıyoruz ki son kullanıcının da en çok tercih ettiği modellerin başında geliyor. Acer ICONIA W510 da klavyesi çıkan modellerden. Yani ana akıma dahil. 1366×768 piksel çözünürlüğünde bir ekranı; ekranını klavye, touchpad, ekstra bir USB girişi ve ek bataryaya kavuşturan bir dock’u bulunuyor. Dock’un özelliği 295 derece açıya kadar geriye yatırılabilen bir menteşesinin olması. Dişlerle tableti tutan menteşe sert ve dayanıklı bir imaj çiziyor. Zaten gövdenin geri kalanından farklı bir malzeme ve renkle ayrılıyor. Acer Aspire S7, teste geldiğinde güzelliğiyle tüm ekibi etkilemiş, büyük beğeni kazanmış bir Ultrabook’tu. ICONIA W510 da o narin cihazı hatırlatır bir tasarımda aslında ama itiraf etmeliyiz ki insana onun kalitesini hissettirmiyor. O kadar karizmatik de değil. Ekranın çerçevesi beyaz renkli. Arkası ve klavyeli parçanın tamamı gümüş renkli fırçalanmış alüminyum görünümünde.
NASIL BİR TABLET?
Eğlenceye ağırlık veren bir tablet. Clover Trail platformu performans odaklı cihazlar için değil, enerji sarfiyatının az olduğu yani kullanıcı için mobilitenin önemli olduğu koşullarda kullanılan bir platform. Performanstan yana daha ağır basmasını isterseniz o zaman Intel Core işlemcili modellere yönelmenizi tavsiye ederiz. Ekran, sıradan. 1080p videodan aşağısını izlemiyorum demiyorsanız ekrandan yana probleminiz olmaz. Takılma, duraklama gibi aksaklıklarla karşılaşırsanız, Atom işlemciyi fazla zorlamaya başlamışsınız demektir. Örneğin bir PC oyunu yükleyip oynamak istediğinizde tablet bilgisayarın zorlandığını fark edeceksiniz. Birkaç defa bazı işlemleri bitiremediğimiz ve bilgisayarı baştan başlatmak zorunda kaldığımız oldu. Uygulama indirip yüklerken arada sırada bilgisayarın donup kaldığı da oluyor. Çoklu görevlerde ve performansta beklentinizi yüksek tutmamanız gerekiyor. Müzik dinlemek, film izlemek, Microsoft’un uygulama mağazasından üçüncü parti uygulamalarla vakit geçirmek, internette sörf yapmak, yazmak çizmek, günlük aktiviteleriniz arasında olacak. Pil ömrünün uzunluğunu göz önünde bulundurduğumuzda W510, tavsiye edilebilir bir tablet oluyor. Sadece tabletin tek başına pil ömrü 8 buçuk saat kadar. Klavyeyi ekrana takıp ekstra bataryayla birleşince 14-15 saati buluyor. NFC, Wi-Fi, Bluetooth bağlantı özellikleri arasında. MicroSD kart ve micro-USB girişi bulunan tabletin micro-HDMI çıkışı da bulunuyor. Son tüketicinin sevdiği hareketler bunlar. Tüm bu bağlantı noktaları, klavyeden ayrıldığında tabletin üzerinde kalıyor. Klavyeli dock üzerinde sadece normal boyutta bir USB girişi var. Düğme ve kontrollerin kullanılabilirliğine baktığımızda son kullanıcı tarafında oluşan olumlu havanın devam ettiğini görüyoruz. Tableti yatay şekilde tutarken tuş kilidi, kulaklık girişi ve ekran döndürme kilidi tepede kalıyor. Ses kontrol tuşlarıyla diğer giriş çıkışlar sağ yanda. Düğmeleri el yordamıyla bulmak kolay; işaret parmağıyla fazla bastırmak zorunda kalmadan kullanabileceğiniz yumuşaklıkta. 8 megapiksellik kamera için de sıradan tanımlamasını yapabiliriz. Herhangi bir özel durum yok. Beş parmağınızla birden ekrana dokunursanız medya merkezi açılıyor. Videolar, fotoğraflar, dokümanlar, favori uygulamalarınız ve bilgisayarla ilgili hızlı ayarlara o şekilde açılan menüden ulaşabilirsiniz. Çok kullanışlı. 10 puan.
NASIL BİR DİZÜSTÜ?
Performans odaklı olmayışı, onu kötü bir bilgisayar yapmaz. Ancak kullanıcının neye ihtiyacı olduğunu bilmeden alışveriş yapması onu bilinçsiz kullanıcı yapar. Intel Atom Z2760 işlemci 1,80 GHz hızında çalışıyor. 2 GB’lık DDR2 RAM, 64 GB’lık bellek kapasitesi sunan tablet bilgisayar beş parmağa kadar dokunmayı destekliyor. 10,1 inç ekranlı bir cihaz olduğu için klavyeye dar bir alan kalıyor. Tuşlar yüzünden değil ama klavyenin darlığı yüzünden yazmakta zorluk çekebilirsiniz belki. Biz kullanırken bir süre sonra duruma alıştık. Medya ve eğlence odaklı bir tablet bilgisayar olan W510, fazla ısınıyor. Özellikle şarj olurken kullandığınızda (biraz da zorladığınızda) ekranın arka tarafı çok yüksek derecelere çıkabiliyor. Bir dizüstü bilgisayar olarak kullanırken klavyenin içinde donanıma ait herhangi bir parça bulunmadığı için W510’un ısındığını hissetmeyeceksiniz ancak dock’undan söküp de tablet moduna geçtiğinizde cihazın sağ yanında gittikçe artan sıcaklık kullanımı etkileyebilir. Intel Atom işlemci, performansı ve enerji sarfiyatını dengelemeyi başarırken pek çok mobil cihazda karşımıza çıkan aşırı ısınma problemini burada da görüyoruz. Multimedya ve benzeri hafif işler için kullanmanız gereken ICONIA W510, fişe takılıyken kullanmak istemeyeceğiniz bir tablet. Çok hafif olması ve uzun pil ömrü onu uzun yolculuklar için ideal bir Windows 8’li tablet bilgisayar yapıyor.



ICONIA W510’un 10,1 inçlik ekranı 1366×768 piksellik çözünürlük sunuyor



Klavyesi ayrılan tablet bilgisayar taşınabilirlikte öne geçiyor. Acer’ın klavyesiz ağırlığı 580 gram.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 11,6 inç, 1920×1080 piksel
İşlemci
• Intel Core i5-3317U @1,70 GHz
Ağırlık
• 1,26 kg
ARTI-EKSİ
+ Uzun pil ömrü, hafif kasa, kullanışlı Acer yazılımları
- Aşırı ısınıyor, bazı işlemlerde tepki vermediği oluyor
SON KARAR
Tablet ve dock’un ayrı bataryası olduğu için uzun bir pil ömrü W510 kullanıcılarını bekliyor. Pil ömründen en fazla memnun kaldığımız cihaz Acer oldu. Tablet ve dizüstü bilgisayar arasında ideal bir karışım sunuyor ama performans konusunda yetersiz gelebilir.



ASUS TAICHI 21
TRANSFORMER TABLETLERİYLE ANDROID DÜNYASINDA ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİREN ASUS, WINDOWS 8’Lİ TABLET BİLGİSAYARIYLA ÇOK DAHA FARKLI BİR TASARIM CİHAZLA KARŞIMIZDA. ÇİFT EKRANLI TAICHI 21, PERFORMANSTA DA İDDİALI

İnsanlar akıllı telefonlarını, fotoğraf makinelerini, tabletlerini sergilemekten, övmekten; etraftakilerin ilgili bakışlarına maruz kalmaktan hoşlanır. İşte o alana dahil edemeyeceğimiz bir ürün grubuydu dizüstü bilgisayarlar. Neyse ki Windows 8 vesile oldu da dizüstü bilgisayarların sıkıcı dünyasına biraz renk geldi. Asus, bildiğiniz gibi Androidli tabletleriyle takılıp çıkarılabilir klavyeli tasarımlar üzerinde ihtisas yaptı. Uzmanlık derecesinde yeterliliğe sahip bir üretici olarak tablet konusunu bitirip rafa kaldıran Asus, gerçek kullanıcı deneyiminden yola çıkmış ama bu defa çok daha ileri giderek inovasyonun sınırlarını zorlamış. Taichi 21’in kapağı 360 derece dönmüyor. Klavyeli ayrılan bir dock’u da yok. Asus Taichi 21, dış kapağı üzerinde de içeridekiyle aynı boyut ve çözünürlükte ikinci bir ekrana sahip bir tablet bilgisayar. 11,6 inçlik ve Full HD çözünürlüklü iki ekranlı dizüstü bilgisayarıyla Asus, “dönüşmüyor” ama olduğu gibi kalarak tablet “oluyor” ve bu deneyimini kullanıcısına sunuyor.
KULLANICI DOSTU ASUS
Taichi 21’de tek tuşa basarak iç ekranı dış ekrana yansıtabilir; dış ekranı ikinci ekran olarak kullanabilir ya da iç ekranı tamamen kapatabilirsiniz. Bunun için f12’nin hemen sağında, fonksiyon tuşlarının hizasında duran Taichi tuşuna basmanız gerekiyor. Üzerinde özel bir desen olan bu tuşa bastığınızda açılan menüden ekranlarla ilgili hangi işlemi yapmak istediğinizi seçiyorsunuz. Harici bir monitör bağladığınızda bu ikinci monitörü nasıl kullanabiliyorsanız, Asus’un dış ekranını da aynen öyle kullanabiliyorsunuz. İç ekran da dış ekran da 1080p çözünürlüklü. Dışta kalan ekranın üstü camla kaplı olduğu için parlamalara müsait. İç tarafta ise yansımasız ekran tercih edilmiş. Hem de ağırlığın da azaltılması amaçlanmış olabilir. Klavye üzerindeki Taichi tuşuyla, sadece ekranları kontrol etmekle kalmıyorsunuz. Bilgisayara ait tüm temel ayarları da rengarenk ve son derece kullanışlı bir arayüzde görebiliyorsunuz. Ses, bilgisayarım, sistem ayarları, sistem bilgisi, parlaklık, kablosuz, ekran kilidi gibi, işletim sistemine ait görüntülenebilir ve müdahale edilebilir ne kadar temel şey varsa her biri için kısayollar oluşturulmuş ve düşünün ki Windows 8 arayüzüyle benzer tasarlanmış bir menüden bu ayarlara ulaşıyorsunuz. Kullanımı kolaylaştırmış; takdir ettik. PC’yi Windows 8’de kullanmakla Windows Vista’yla kullanmak arasında dağlar kadar fark var. Yeni işletim sistemini kullanıcı dostu karakterine bir de Asus kendi kolay kullanım özellikleriyle renk katmış doğrusu.
İÇLER DIŞLAR
İlerleyen sayfalarda farklı tasarımlarda Windows 8’li tablet bilgisayarlarla tanışacaksınız ve göreceksiniz ki hepsini ekranı dokunmatik özellikte. Evet, Asus’un iki ekranı da Full HD çözünürlüklü ancak yalnızca bir tanesi dokunmatik. İçteki ekranın paneli dokunmatik değil. Dış ekranla iç ekran arasında gidip gelirken kafanız karışabiliyor. Bilgisayarın bağlantı özellikleri çok çeşitli olmasa da Asus’un kutuya dahil ettiği yardımcı ara kablolarla olmayan portlara da kavuşmak mümkün. Sağ yanda USB 3.0 girişi, mico-HDMI çıkışı, açma kapama ve tuş kilidi düğmesi yer alırken solda, kulaklık/mikrofon, ikinci bir USB 3.0 girişi, mini-VGA çıkışı, ses kontrolleri ve ekran kilidi bulunuyor. Buradaki ekran kilidi Taichi 21’de otomatik dönen ekran görüntüsünü engellemek için değil de iç ve dış ekranlar arasında geçişi engellemek ya da açmak için. Ayarladığınız zaman, bilgisayarın kapağını kapatınca dıştaki ekran otomatikman devreye giriyor ve elinizde 11,6 inç Full HD ekranlı bir tablet oluyor. Eğer bu ekran kilidi açık durumdaysa, kapağı kapadığınızda elinizde uyku moduna geçmiş bir dizüstü bilgisayardan başka bir şey olmuyor çünkü bu dış ekrana geçecek görüntüyü engellemişsiniz demek. Bu kilit, iki ekran arasındaki diğer versiyonlar için de kullanılabiliyor. Bu arada bu geçişler çok da hızlı geçişler değil. Kapağı kapadığınızda dış ekrana görüntünün gelmesi üç saniye kadar sürüyor. Ekranları kullanırken çözünürlük değerini düşürdüyseniz iki ekran arası geçişlerden sonra çözünürlük sıfırlanarak 1920×1080 piksele geri dönüyor. Eğer düşük çözünürlükte devam etmek isterseniz menüye tekrar girmeniz ve aynı değişikliği tekrar etmeniz gerekiyor yani. Mini-VGA’yı VGA’ya, USB girişini de Ethernet girişine dönüştüren iki ara kablo, Asus Taichi 21’in kutusundan çıkıyor. Kutudan bir de stylus kalem çıkıyor. Kalemle çizim yapıp eğlenmek için dış ekranı kullanabilirsiniz. Biz mesela test süreci boyunca tarayıcıda “geri” ya da “dur” tuşlarına parmağımızla basamadık. Kalem; kalemin de olmadığı zamanlarda mouse’un devreye girmesi şart.
DÖNÜŞ(E)MEYEN BİLGİSAYAR
Asus Taichi 21 için “tablet modunda kullanacağınız zaman” diyemiyoruz çünkü Taichi 21’in “tablet modu” yok gibi bir şey. Klasik anlamda dönüştürülebilir bir tablet bilgisayar değil. Sadece ikinci ekrana sahip bir dizüstü bilgisayar. 1,2 kg’lık ağırlık, 11,6 inçlik ekran büyüklüğü, elde taşımak için fazla. Öne çıkan kriter taşınabilirlik olunca, kuşkusuz ayrılabilir klavyeli modellere dikkatimiz kayıyor. Çünkü 600-900 gram arası ağırlıklarıyla normal birer tablete dönüşebilenler onlar. Asus Taichi 21’in güzel yanı rakiplerin yanında farklı kalması ve insanlara hakkında konuşacak bir şeyler verebilmesi. Oturup da bir tabletten uzun süre bahsedemeyebilirsiniz ama arka kapağı Full HD ekran olan bir dizüstü bilgisayarı etrafınızda pek kimse görmemiştir sanıyoruz. Taichi 21, tabletten çok dizüstü bilgisayara yakın duran bir formda. Tablet olarak ağır kalıyor desek de bakmayın, dizüstü bilgisayar olarak da inanılmaz hafif. Üçüncü nesil Intel Core işlemcisi, yüksek bellek kapasitesi, kaliteli olduğu her halinden belli olan rahat ve ergonomik klavyesi ile bu Taichi 21, kusursuz diyebileceğimiz bir dizüstü aslında. Tablet bilgisayar olarak pek başarılı sayılmaz, o ayrı.



Çift ekranlı olması dikkatinizi çekti değil mi? Tahmin ettiğiniz kadar kullanışlı bir tasarım değil.



Tuşların konumlandırmaları doğru ve hakimiyeti kolay. Asus tecrübesini konuşturmuş.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 11,6 inç, 1920×1080 piksel (x2)
İşlemci
• Intel Core i5-3317U @1,70 GHz
Ağırlık
• 1,25 kg
ARTI-EKSİ
+ Hafif, yüksek performans, Full HD ekranlar
- Pil ömrü yetersiz, kullanışlı bir tasarım değil
SON KARAR
Asus Taichi 21 yüksek performans sunan bir dizüstü bilgisayar. Çok da hafif bir Ultrabook. Ancak tablet gibi kullanılması için kapak yerine yerleştirilmiş ekranının fonksiyonel olduğunu söyleyemeyiz. Dıştaki bu ekran bolca parmak izi tutuyor.



DELL XPS 12
DELL’İN SON YILLARDA DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLARININ TASARIMLARI ÜZERİNE FAZLACA EĞİLDİĞİ MALUM. YENİ TABLET BİLGİSAYARI XPS 12’YLE DE YİNE KENDİNE AİT ÖZGÜN BİR TASARIMI; INSPIRON DUO’NUN TASARIMINI KULLANDI

Ayrılabilir klavyeli olmak yerine dönerek, kayarak, çevrilerek tablet haline gelen dizüstü bilgisayarlardan olmanın belli başlı avantajları var. Bunlardan başında performans odaklı işlemciler kullanılabilmesi, arka aydınlatmalı klavye, ısınmanın minimuma indirilebilmesi gibi bir takım özellikler geliyor. XPS 12’nin aydınlatmalı klavyesi otomatik çalışıyor. Bir süre kullanmadığınızda sönüyor. Tamamen kapatabilirsiniz de. Cihazın bütün bağlantıları sağ ve sol yanında. Nasıl ki bir dizüstü bilgisayarın ekran çerçevesi üzerinde hiç tuş ya da giriş çıkış olmaz; XPS 12’nin de öyle. USB ve Display port bağlantı noktaları sağda, kulaklık/mikrofon girişi, ses kontrol tuşları ve ekran döndürme kilidi solda. Her iki yanda da birer minik hoparlör konuşlandırılmış. Hoparlörlerin sesi düşük. Ekran döndürme kilidi ve açma kapama/tuş kilidi düğmesi tableti dik tuttuğunuzda üstte kalacak şekilde duruyor. Gizli saklı, kullanılamasın, basılamasın diye yapılmış tuşlardan değil. Şaka yapmıyoruz özenle saklanmış gibi garip tasarımlarla kaybolup gitmiş kontrol düğmeleri bu dosyanın bazı cihazlarında karşımıza çıktı. Klavyede yazı yazmak kesinlikle bir zevk. Bizim için Lenovo klavyesinden sonra üzerinde yazı yazması en rahat, en akıcı ve en güzel klavye Dell XPS 12’nin klavyesi oldu. Karbon fiber ve alüminyumun birleşiminden oluşan tablet bilgisayarda birinci sınıf malzeme kullanılmış. Fiyat gittikçe ısınıyor diyebiliriz.
TABLET DEĞİL DİZÜSTÜ
Yani Dell XPS 12 de dizüstü bilgisayara daha yakın duran türden bir tablet bilgisayar. Kendine özel bir mekanizması bulunan tablet bilgisayarın ekranı, kendi çerçevesi içinde tam 180 derece dönerek tekrar yerine oturuyor. Bu konuma geldiğinde (hatta çerçeveden çıktığı andan itibaren) klavye iptal oluyor ve çalışmıyor. Bilgisayarın kapağını, ekranı tersine dönmüş şekilde yerine tekrar oturtuyorsunuz ve 12 inç ekranlı tabletiniz kullanıma hazır hale geliyor. Sadece ekranın çerçeve içinde dönerken pürüzsüzce akıp gitmesi ve kenarlara tekrar oturduğunda çıkardığı ses bile bu hareketi defalarca yapmanız için yeter. Biz Dell’i kullanmaya başladığımız ilk dakika içinde bu hareketi yedi kez tekrar etmiş olabiliriz. Ofisteki çalışma arkadaşlarımız da aynı hareketi yapabilmek için yerlerinden kalkıp geldi. Dell XPS 12 tablet bilgisayar, burada incelediğimiz tablet bilgisayarlar arasında tasarımıyla en çok beğeni toplayan cihaz oldu. Bunda, Dell dizüstülere benzeyen zarif tasarımın, chiclet tarzdaki tuş takımının, mat gri alüminyum çerçevenin ve kapak arkasındaki kaplamanın etkisi var. Evet, tasarım olarak önde gidiyor ama asıl noktadan gittikçe uzaklaşan bir hali var. Dönüştürülebilir tablet bilgisayarlarda kullanım kolaylığı, güzel tasarım, fonksiyonellik ve performans kriterlerinin de önüne geçen bir “taşınabilirlik” kriteri var. Ayrılabilir klavyeli dönüştürülebilir tablet bilgisayarlarda taşınabilirlik ne kadar yüksekse Dell XPS 12 gibi, ekranı ters dönüp de klavyenin üzerine kapanarak tablet haline gelen cihazlarda da taşınabilirlik o kadar düşük. Klavye, tablet formundayken de cihazda ağırlık yapmaya devam ettiği için ve XPS 12’nin 12 inçlik büyük ekranı pek de tablet formuna ve tabletlerin kullanım alanına uygun olmadığı için dezavantaja dönüşüyor. Yani Dell XPS 12’yi seçerken bazı şeylerden feragat etmeniz gerekiyor. Ağır bir tablet bilgisayar değil ama her yerde yanınızda taşıyacağınız, yorulmadan rahatça kullanabileceğiniz, ufak tefek kılıflara sığabilen ve az yer kaplayan tabletler kadar da hafif değil. Performans odaklı olmasıyla gönlünüzü çelerse taşınabilirliğinin yüksek olmayışını göz ardı edebilirsiniz tabii. Dizüstü deneyimine daha yakın duran dönüştürülebilir bir tablet bilgisayar olan Dell XPS 12, en önemli kriterlerden birini (taşınabilirlik) yerine getiremediği için puan kaybediyor ancak özgün tasarımı ile çevrenizde ilgi çekecek ve eşsiz tablet bilgisayarınızla hava atabileceksiniz.
EKSİLER
Dell XPS 12’deki Windows tuşu dokunmatik değil, fiziksel. İşletim sistemi, Dell’in Full HD ekranı üzerinde çok şık duruyor. Her şey çok güzel, çok muhteşemmiş gibi görünmüş olabilir. Eksileri tek paragrafta toparlayalım da sizin için değerlendirme yapması kolay olsun. Bilgisayarın touchpad’i ve klavyesi, ekranı yerinden çıkardığınız andan itibaren devre dışı kalıyor. Belki de bu git gellerle ilgisi olabilir, bilemiyoruz ama bazen touchpad, dizüstü bilgisayar modundayken de kendi kendine devre dışı kalıyor; dokunuşlara tepki vermiyor. Bazen de hareket edebiliyor ama seçim yapamıyorsunuz. Akselerometre tabii ki mevcut ama akıllı telefonlarınızdan alışkın olduğunuz kadar hızlı dönmüyor. Tablet olarak kullanırken gittikçe ağırlaştığını hissediyorsunuz. Ekranın görüntüsü tablet modunda kullanım sırasında tabii ki cihazı hangi yöne eğerseniz o yöne dönüyor. Ama ilk başta, dizüstü bilgisayar halindeyken ekranı 180 derece çevirip bilgisayarın arkasındaki kişiye ekranı çevirmek isterseniz; ya da o tarafa geçip bir şeyler izlemek isterseniz görüntünün eğime göre dönmediğini fark edeceksiniz. Burada cihaz, kararını en son kaldığı görüntü yönüne dönmekten yana kullanıyor. Bazı durumlar için artı bazı durumlar içinse eksi olarak görülebilir. Fan için yanlış yer seçilmiş; bilgisayarın altında hava girişleri olan cihazın üflediği sıcak hava, tam menteşenin arkasında kalan fan yüzünden bilgisayardan uzaklaşamıyor bile. İlginç bir tasarım.
HERKES GİDER MERSİN’E
XPS 12’nin dönüştürülebilir olması aslında dönüştürülebilir tablet bilgisayar mantığına tam uymuyor bizce. Dell’deki yaklaşım biraz işin eğlence kısmı. Ekranın çerçevesinden çıkıp da ters dönmesi kesinlikle işin kozmetik tarafı. Windows 8’li dönüştürülebilir tablet bilgisayarlar dosyasında hedefimiz, cihazların, hem tablet hem de dizüstü bilgisayar deneyimini hakkıyla sunup sunmadıklarını görmek. Tablet kullanımını da teşvik eden ama dizüstü deneyiminden de ödün vermeyen dönüştürülebilir Windows 8’lilerin arasında XPS 12, biraz ayrı kaldı.




Dell’in Inspiron Duo adlı bir modeli vardı. İşte o tasarımın Windows 8’le yeniden değerlendirilmiş hali.



Tasarım olarak en hoş cihazlardan birinde Dell imzası var. Estetik duruşu, bakışları XPS 12’ye çeviriyor.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 12,5 inç, 1920×1080 piksel
İşlemci
• Intel Core i7-3667U @2 GHz
Ağırlık
• 1,52 kg
ARTI-EKSİ
+ Yenilikçi tasarım, kaliteli kasa
- Ağırlık fazla. 12,5 inçlik boyut tablet ekranı için büyük
SON KARAR
Birlikte geçireceğiniz zamanın yüzde 90’ı boyunca dizüstü bilgisayar olarak kullanacağınız bir tablet bilgisayar olması, tablet olarak kullanılamayacak kadar ağır ve büyük ekranlı olması yüzünden Dell XPS 12, tablet bilgisayarlar arasındaki sıralamada geriye düşüyor.



HP ENVY X2
AYRILABİLİR KLAVYELİ TABLET BİLGİSAYARLAR KULLANIM KOLAYLIĞI YARIŞINDA ÖN SIRALARDA SEYREDERKEN, HP DE YERİNİ AYIRTIYOR. ÖTE YANDAN AYRILAN KLAVYE ÜNİTESİNDEKİ EK BATARYA GÜNÜ KURTARIYOR

HP ENVY x2 üzerinde de Acer W510’da olduğu gibi Clover Trail platformlu Intel Atom işlemci bulunuyor. Intel Atom Z2760, düşük enerji tüketimli bir mobil işlemci. Dolayısıyla batarya ömrünün uzun tutulabilmesi gibi bir avantajın yanında performansının diğer tablet bilgisayarlarla rekabet edememesi gibi bir dezavantajı var. Neye ihtiyaç duyduğunuza karar verip seçiminizi öyle yaparsanız HP ENVY x2’yi satın aldıktan sonra pişman olmazsınız. Onun bir performans cihazı olmadığını; günlük sıradan işler için kullanabileceğinizi; film izleyip sosyal ağlarda vakit geçirip, sürekli yanınızda taşıyarak tablet bilgisayarınızla uzun saatler geçirebileceğinizi aklınızdan çıkarmazsanız ortada sorun da kalmaz. Çünkü Intel Atom Z2760 işlemci, çoklu görevleri yerine getirmeye çalışırken takılıp kalabiliyor ve hızlı tepkiler vermekte zorlanıyor. Tarayıcının çalışma hızını bile yetersiz bulacağınız anlar olabilir. Beklentileri düşük tutmalısınız. HP ENVY x2, ayrılır klavyeli modellerden. Sunduğu bu kolay kullanımla tabii ki dönüştürülebilir tablet bilgisayarlar arasında yarışa biraz önden başlamış oluyor. Ayrılabilir klavyeli modellerin hepsinin ikinci bir bataryası olmayabiliyor. Ancak HP ENVY x2, klavye ünitesiyle ekstra pil ömrüne kavuşan tablet bilgisayarlardan biri.
KENDİNİ BİLEN TABLET
HP ENVY x2’nin klavyeli dock kısmında kalan hareketli menteşe, ekranı dişlilerle tutuyor. Cihaz, dizüstü bilgisayar formundayken bu menteşenin ikinci bir görevi daha var. Üzerindeki çıkıntılı parça sayesinde klavye bölümü hafif eğimli hale geliyor. Yazı yazmak için daha ergonomik gibi görünüyor. Öyle de gerçekten ama tek başına bu eğim yeterli olmuyor. Klavyenin tuşları yazı yazmayı zorlaştırıyor. Tuşların sertliği yetersiz. Çok hafifler ve çok hata yapmanıza sebep oluyorlar. Yani çoklu görev performansı ilk eksiyse ikincisi de klavye tuşları. Aklımızda tutalım ve devam edelim. Klavyeden artan alanda touchpad var. Beş noktaya kadar dokunmayı desteleyen tabletin ekranının yerine touchpad’i kullanabilirsiniz. Alanın üzerinde sol üst köşede minik bir dikdörtgen var. Bu dikdörtgene çift tıklarsanız touchpad alanı devreye giriyor ya da devre dışı kalıyor. HP’ye özel şeylerden biri. Açık gri, mat alüminyum kasası ENVY x2’ye estetik bir görünüm kazandırmış. Hem yalnızca tabletken hem de dizüstü bilgisayar formundayken HP ENVY x2 göze hoş görünüyor.
KLAVYEYİ YANIMA ALSAM MI?
HP’nin bağlantı noktalarıyla ilgili bir iyi bir kötü haberimiz var. Önce kötü haber, microSD kart hariç tüm giriş ve çıkışlar tablet üzerinde değil klavye ünitesi üzerinde yer alıyor. İyi haberse üzerindeki HDMI çıkışını kullanmak için dönüştürücüye ihtiyaç duymayacak olmanız. Cihazın sol yanında tam boy bir HDMI çıkışı, bir USB 2.0 ve mikrofon/kulaklık girişi bulunuyor. Sağ yanda ise güç girişi, ikinci USB 2.0 girişi ve SD kart girişi var. Adaptörsüz kullanabileceğiniz microSD kart girişi ise ekran üzerinde alt kısımda yer alıyor. ENVY x2’nin ekranı çoğunluğa uyuyor: 11,6 inç büyüklüğünde 1336×768 piksellik ekran beş noktalı dokunmatik özellikli. Eğer piyano ya da başka bir enstrüman uygulaması indirip senfoniler yaratmayı planlıyorsanız on parmağınızla birden tuşlara basmak için uygun tabletin bu olmadığını söylemeliyiz. Belki de çizim, boyama gibi çocukların vakit geçireceği uygulamalar için bir eksiklik sayılabilir, o kadar. HP ENVY x2’nin klavyesiyle beraber ağırlığı 1,41 kg; yalnız tabletin ağırlığı ise 680 gram. Bu sayfalarda yer verdiğimiz dönüştürülebilir tablet bilgisayarların çoğunun yarı ağırlığında. Ancak ona rağmen “eksiksiz” olmasına bağlantı noktalarının yetersiz oluşu engel oluyor. Ekran, klavye ünitesinden çıkarıldığında iki USB 2.0 girişi ve HDMI çıkışı bu ünitenin üzerinde kalıyor. Tabletin üzerinde sadece microSD kart okuyucunun girişi kalıyor ve tabii bir de kulaklık/mikrofon girişi. Karşılaştırma yapmak için klavyesi ayrılabilen diğer iki örneği hatırlayalım: Samsung’un ve Acer’ın tablet bilgisayarlarında, HDMI ve USB gibi son kullanıcının en fazla arayacağı bağlantıların, tablet klavyeden ayrıldığında tablet üzerinde kaldığını görüyoruz. HP’de klavyeyi geride bırakıp, tabletle yolunuza devam etmek istediğinizde bahsi geçen diğer şeyleri de geride bırakmak zorundasınız.
İNCE VE HAFİF
Tablete dönüştürüp de HDMI’sız, USB girişsiz kullanmaya başladığımız ENVY x2 tablet bilgisayarımızla vakit geçirmeye devam ediyoruz. Cihazın açma kapama ve tuş kilidi düğmesi tabletin arka kısmında, yüzeyle aynı seviyede bulunan bir tuş. Ses kontrol tuşları da aynı şekilde tasarlanmış ve tuş kilidinin hemen karşısına konumlandırılmış. Kullanırken zorluk çıkartmıyorlar ancak ilk anda “bu bilgisayarı nasıl açacağız” diye de aranmadık değil. Kasanın dışına bakmak aklımıza gelmedi açıkçası. Diğerleri gibi klavyenin etrafında, ekran panelinin kenarlarında arayıp da bulamayınca çaresizce sağa sola, öne arkaya bakarken tesadüfen bulduk diyebiliriz. Buradaki rakiplerinin tam arasında duruyor ENVY x2: Acer W510’un sadece tablet ağırlığı 580 gram. Samsung’un ise 888 gram. HP ENVY x2, 680 gramlık ağırlıkla ikisinin arasında ve normal bir seviyede. Tablet olarak kullanmak isteyeceğiniz bir ekran büyüklüğü ve ağırlık sunuyor. 11,6 inç aslında hiç de küçük bir ölçü değil ama ENVY x2 hafif ve incecik olduğu için aradaki fark kapanıyor. ENVY x2’nin pil ömrü, klavyesiyle beraber yedi saate kadar çıkıyor. Bu çok zorlanmış bir kullanımın sonucunda elde ettiğimiz bir sonuç tabii; daha sıradan günlerde, daha az zorlayarak kullanacağınız için bu sürenin biraz daha uzaması mümkün. Stylus kalem ya da bağlantı dönüştürücüsü gibi ekstra bir donanıma sahip olmayan ENVY x2 ile gece, yatmadan önce oyalanırken klavyesini fazla seri kullanmak mümkün değil çünkü klavyede arka aydınlatma bulunmuyor. Sanal klavyeyle gayet tabii idare edebilirsiniz. Sadece dizüstü bilgisayar olarak kullanırken hızlı yazmak için klavyeye ihtiyacınız olacağı zamanlar için minik bir uyarı yapmak istedik.



Açık gri renkli mat alüminyum kasa, HP ENVY x2’ye hoş bir görünüm kazandırıyor.



Ekranın klavyeyle birleştiği yerde cihaza hafif eğim kazandıran bir çıkıntı var.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 11,6 inç, 1366×768 piksel
İşlemci
• Intel Atom Z2760 @1,80 GHz
Ağırlık
• 680 gram (tablet); 1,4 kg (klavyeyle beraber)
ARTI-EKSİ
+ Hoş tasarım, yalnız tablet ağırlığı ideal, tam HDMI çıkışı
- Intel mobil işlemci yüzünden performans düşüklüğü, duraksama, geç tepki verme yaşanabiliyor
SON KARAR
ENVY x2 iki arada bir derede kalmayıp gerçekten tablete dönüşebildiği için işini iyi yapıyor. Ama sağlam bir dizüstü bilgisayar olabilmek için çok temel eksikleri var o yüzden de kullanıcısı zamanının yüzde 80’inde onu klavyesiz olarak kullanacaktır.



LENOVO IDEAPAD YOGA 11
IDEAPAD YOGA 11 DİZÜSTÜNDEN TABLETE Mİ DÖNÜŞÜYOR YOKSA TABLETKEN DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR OLMAYA MI ÖZENİYOR EMİN DEĞİLİZ. ÖNCE DIŞ GÖRÜNÜMÜ SONRA DA İÇ GÜZELLİĞİYLE BEĞENİMİZİ KAZANAN BİR MODEL

Tablet bilgisayarlara yakından baktığımız, günlerce kullandığımız ve etraflıca incelediğimiz haftalar boyunca IdeaPad Yoga 11, farklı, eğlenceli ve neşeli karakteriyle sınıfa renk katan öğrenci gibiydi. Tablete dönüşme gayret, istek ve becerilerini birbirleriyle kıyasladığımız diğer tüm cihazlardan farklı olarak Yoga 11, dizüstü bilgisayara dönüşme gayreti içinde. Lenovo, tabletlere uygun mobil işlemci ve sınırlı işletim sistemiyle donattığı tabletini dizüstü bilgisayara dönüşebilsin diye klavyeyle desteklemiş adeta.
“HİÇ GEREK YOKTU”
Lenovo IdeaPad Yoga, bu dosyanın Windows 8 işletim sistemi kullanmayan tek cihazı. X86 tabanlı mimarisi bulunmayan IdeaPad Yoga 11’de NVIDIA’nın güçlü mobil işlemcisi Tegra 3 mevcut ve işletim sistemi olarak da Windows RT kullanılıyor. Burada ortaya bir ayrım çıkıyor. Madem işletim sistemi Windows 8 değil ve mobil işlemci kullanıyor, Yoga 11’e Lenovo neden klavye monte etme gereği duymuş olabilir? Windows RT, bilindiği üzere, masaüstü uygulamaları çalıştıramayan, eski Windows yazılımlarını yükleyemediğiniz, kullanamadığınız ve bilgisayar deneyimine ait şeyleri minimuma indirgemiş bir işletim sistemi. Kullanılabilen uygulamalar sadece Windows’un uygulama marketinden indirilen, mobil uygulamalar. Yani daha ziyade internette sörf yapıp film izlemek ya da oyun oynamak için kullanılmaya uygun bir işletim sistemi. Eksiksiz bir dizüstü bilgisayar deneyimi yaşatmadığı için klavyeyle de pek işiniz olmuyor. Ama “hiç gerek yoktu” diyerek kestirip de atamıyoruz çünkü klavye, Yoga 11’de bir stant görevi de görüyor. Üstelik de bu 11,6 inç ekranlı olan model. Yoga 11’in bir de abisi var: Yoga 13. Yoga 13 yeni nesil Intel Core işlemcilerle çalışıyor. Eksiksiz bir masaüstü bilgisayar deneyimi sunuyor. Dolayısıyla klavyeli olmasından doğal bir şey olamaz. Ayrıca RT’li Yoga 11’in içinde Microsoft Office’in mobil versiyonu yüklü. Yani arada sırada da olsa doküman görüntüleyip üzerinde çalışmanız gerekirse klavyeye ihtiyaç duyacaksınız. Üstelik de Lenovo’nun klavyesi her zaman olduğu gibi yine çok ergonomik, rahat kullanımlı ve estetik.
WINDOWS RT İLE OLMUYOR
Bu işlerle ilgisi kendisine verilen cihazı kullanmaktan öteye gitmeyen biri, Windows RT’li bir bilgisayarı açıp baktığında, mesela Internet Explorer’dan farklı bir tarayıcı indirip kullanmak isteyebilir. Bu işlemi yapmaya kalkıştığında o yazılımın o bilgisayarla uyumlu olmadığı mesajı ekranda belirecek. Sıkıntı şu: Microsoft’un Windows RT’yi de Windows 8’deki gibi masaüstü ve karo görünümü olmak üzere ikiye bölmüş olması. Birinde sadece karolarla kaplı modern aryüzü kullansak ve masaüstü görünümüne hiç geçemesek ortada kafa karıştırıcı bir durum kalmazdı. Öyle ki masaüstünde çalışan programlar olmadıktan sonra masaüstü görünümünü kullanabiliyor olmanın pek anlamı yok. Diğer yandan RT’nin masaüstü görünümünü Android ve iOS’ten üstün tarafı olarak görebiliriz. Windows RT’li tabletinizde dosya yönetimi, masaüstü bilgisayarda çalışmak kadar kolay. Diğer işletim sistemlerinde hafıza kartı ya da USB bellek içeriğini PC’nizde görüntülermiş gibi göremezsiniz. Desteklenmeyen formatlı dosyalar görünmez bile. Ama RT’li tablet bilgisayarınızda masaüstü deneyimini eksiksiz yaşayabilir, klasörler arası transferleri sorunsuzca yapabilirsiniz. Kopyala, yapıştır, taşı, depola, düzenle vb. Gelişmiş ayarlara dair de her şey elinizin altında.
YOGA 11’İN DÖRT HALİ
IdeaPad Yoga 11, kelimenin tam anlamıyla çok “güzel” bir cihaz. Turuncu renkli kapak, deri kaplı gibi duran bilek bölgesi ve klavye Yoga’nın güzelliğine güzellik katıyor. Lenovo Yoga 11’in iki USB 2.0 girişi, bir de HDMI çıkışı bulunuyor. Kart okuyucu, kulaklık/mikrofon girişi ve Bluetooth da olmazsa olmazlardan. Yoga 11’in dört temel pozisyonu var. Sımsıkı duran menteşeler o kadar sağlam ki siz hangi açıda kullanmak isterseniz, hiç esnemeden o noktada da kalabiliyor tabii ki ama sunulan temel kullanım alanları belli. İlki dizüstü modu. Office programlarında çalışmanız gerektiğinde kullanacağınız dizüsü modu, film izleyip işi eğlenceye çevirmek istediğinizde yerini ters V şeklini aldığı “çadır modu”na bırakıyor. Klavyeyi tamamen arkaya katlarsanız cihazı tablet moduna getirmiş oluyorsunuz. Tablet modundayken ses kontrol tuşları, kulaklık girişi ve giriş-çıkışlar sol yanda kalıyor. Kart okuyucu ve ekran dönme kilidi de sağ yanda. Lenovo’nun gerek klavye tuşları gerek kontrol tuşlarıyla ilgili hiçbir eksi yönü yok. Tecrübeli üretici, hemen hemen her cihazında olduğu gibi bu defa da klavye ergonomisi, kullanım kolaylığı ve malzeme kalitesinde liderliğe oynuyor. Dördüncü mod ise stant modu. Klavye ile ekran arasında 270 derecelik bir açı var. Klavye bu pozisyondayken altta kalıyor ama tuşlar zarar görmüyor çünkü deri kaplamalı bilek bölgesi daha yüksekte kaldığı için tuşların yere değmesi önleniyor. Buradaki tek sıkıntı, Yoga 11’i tablet olarak kullanırken klavye tuşlarının altta kalıp parmaklarınıza değdiği için sizi rahatsız etmesi olabilir.
AKIP GİDİYOR
Hayatına tablet olarak başlamış ama dizüstü bilgisayara dönüşme hevesinde olan IdeaPad Yoga 11’in ekranı 11,6 inç. Ekran çözünürlüğü ise 1366×768 piksel. IPS panel tercih edilmiş olan ekranda açınızı değiştirseniz de renklerde pek değişiklik olmuyor. NVIDIA Tegra 3 ile grafikler, çoklu görevler, işlem performansı ideal bir seviyede. Mobil işlemcilerde sıklıkla görülen aşırı ısınmaya sebep olmuyor. Ekran görüş açısı tatmin edici; parlaklık ve renkler de size rahatsızlık vermeyecektir. Lenovo, 10 saate varan pil ömrü diyor ve haklı da. Tek şarjla üst üste beş film izlemenize yetecek kadar zamanınız var. Tegra 3 enerji verimliliği konusunda cidden iyi iş çıkarıyor. Ağırlığı 1,24 kg; Asus’la beraber en hafif tablet bilgisayar unvanını paylaşıyor. Hatta 10 gram farkla Asus’tan önde bile. Dolayısıyla ağırlıkla ilgili fikrimiz Asus’ta da aynıydı şu anda da aynı. Lenovo Yoga 11, inanılmaz hafif bir dizüstü bilgisayar ama aynı hissi tablet modundayken veremiyor. 1,24 kg, tablet için çok ağır.



İşte genel anlamda klavyesinden en çok memnun kaldığımız cihaz.



Film izlerken Yoga 11’in klavyesini bu şekilde alta alarak stant gibi kullanmanız mümkün.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 11,6 inç, 1366×768 piksel
İşlemci
• NVIDIA Tegra 3
Ağırlık
• 1,24 kg
ARTI-EKSİ
+ Hafif bir dizüstü bilgisayar, yetenekli bir tablet. Akıcı performans
- Klavye aydınlatması yok, Windows RT’li bir cihaz için yüksek fiyat
SON KARAR
Uzun pil ömrü, esnek yapısı, sapasağlam kasası, klavyesi; IdeaPad Yoga’nın hiçbir şeyinden pişmanlık duymazsınız. Ama gelin görün ki ekranı Full HD değil, ağırlığından ötürü tablet gibi tek elinizde taşıyamazsınız, taşırken de klavye tuşları altta kaldığı için sizi rahatsız edebilir.



SAMSUNG ATIV SMART PC Pro
TABLET KONUSUNDA TECRÜBELİ MARKALARDAN OLAN SAMSUNG TABLET BİLGİSAYARI ATIV SMART PC PRO İLE HEM PERFORMANSI HEM DE TAŞINABİLİRLİĞİ HEDEFİNE KOYARAK DİKKATLERİ TOPLAMAYA ÇALIŞIYOR

Özünde dizüstü bilgisayarın kullanışlılığı ve performansıyla tabletlerin kolaylığını birleştirme amacına hizmet eden tablet bilgisayarların bazıları tablet olarak, bazıları da dizüstü bilgisayar olarak kullanılmaya daha uygun. Aslında olması gereken ve kullanıcı tarafından arzu edilen her ikisini de aynı üründe, aynı tasarımda kullanıcıya sunabilmek tabii ki ancak teknik özellikler, bağlanılabilirlik, ağırlık, ekran kalitesi, kullanım kolaylığı, taşınabilirlik gibi kriterlerin her cihazda gözetilemediğini görüyoruz. Samsung’un ayrılabilir klavyeli tablet bilgisayarı ATIV Smart PC Pro söz konusu olduğunda fazla düşünmeye gerek görmüyoruz çünkü Samsung ATIV Smart PC Pro’yu adı üstünde “profesyoneller” tercih etmeli. Üçüncü nesil Intel Core i5 işlemci, 4 GB bellek, 128 GB SSD sabit disk, Full HD ekran, S Pen kalem… Sadece teknik özellikler listesine bakarak bile eğlence olsun diye tablet kullananlardan ziyade çalışma hayatı için tablet bilgisayara ihtiyaç duyanlara hitap edeceği belli olan bir cihaz.
BÜYÜK EKRAN
ATIV Smart PC Pro’nun en kötü yanı ismi. Bu, Samsung’a göre anlamlı (Vita’nın tersten yazılışı) bize göre anlamsız isimli ATIV serisinin Smart PC Pro modeli, 11,6 inçlik Full HD ekrana sahip. Full HD çözünürlük, hem tablet hem bilgisayar için mükemmel ama 11,6 inç boyut sadece bilgisayar için mükemmel olabilir. Tabet gibi kullanmak için biraz fazla büyük. Elde tutarken bir süre sonra yoruluyorsunuz. Tabletin tek başına ağırlığını artırdığı için kullanıma etkisi olumsuz oluyor. Tablet bilgisayarda Samsung’un özel S Pen kalemi bulunuyor. Full HD çözünürlüklü ve 11 inç ekranlı bir tableti kalemle kullanmak iyi fikir çünkü çözünürlük yükseldiği için simgeler, menüler, sekmeler, linkler nokta kadar yer kapladığından, parmağınızla o noktaya basmak çok zor olabiliyor. Üstelik Samsung’un Galaxy cihazlarında gördüğümüz S Note uygulaması, Smart PC Pro’da da var. Tabletin kullanım kolaylığını ikiye katlayan bu yazılım tabletin gün içinde kullanımını da artırıyor. Hele ki ilk günlerde not alıp çizim yaparak eğlenceli vakit geçirttiği için elinizden düşürmemeniz olası. Bu S Pen kalem, teknolojinin en iyi markası Wacom’un elinden çıkma. 1024 farklı seviyeli basınç hassasiyeti ile S Pen, defter üzerinde akıp giden gerçek bir kurşun kalem gibi çalışıyor. Kullanmadığınız zamanlarda, tabletin arka kısmında bulunan yuvasına koyup öyle saklıyorsunuz. Asus Taichi 21’in kalemi gibi ortada kalmıyor. S Pen kalem, S Note gibi çizim ya da not alma uygulamaları haricinde de, markette yer alan diğer Windows 8 uygulamaları için bir avantaja dönüşebilir. Hayatı kolaylaştıran bu “donanım”ı değerlendirmesini bilin yeter.
TECRÜBEYLE SABİT
ATIV Smart PC Pro, bağlantı noktaları yönünden en zengin tablet bilgisayarlardan biri. İki USB girişi, ekran klavyeden ayrıldığında klavyenin üzerinde kalıyor ama bir USB girişi, bir HDMI çıkışı, birer microSD ve kulaklık/mikrofon girişiyle Samsung, tablet işinden anladığını kanıtlıyor. Gerçekten de ses tuşları, tuş ve ekran döndürme kilidi düğmelerinin yerlerine bakıldığında bu tecrübe fark ediliyor. Esasında bu detaylara bu kadar önem atfetmezdik ama tablet kullanımıyla uzaktan yakından alakası olmayan, zor basılan, ulaşılmaz yerere iliştirilmiş tuşları da gördüğümüz için sizi en ufak konuda bile uyarmak ve bilgilendirmek istiyoruz. Tableti yatay tuttuğunuzda fan, kulaklık, ekran döndürme kilidi ve açıp kapama tuşu yukarıda kalıyor. USB ve microSD kart girişleri de yukarıda. HDMI çıkışı ve ses tuşları solda. Fanın adını anmışken, sesini anlatmadan geçmeyelim; azdan çok sesi çıkıyor Smart PC Pro’nun. O da şarj edilirken kullanıldığı zamanlarda ısınıyor ama karşılaştırma yapmamız gerekirse diyebiliriz ki Smart PC Pro, Acer W510 gibi elde tutulamayacak kadar da ısınmıyor. Full HD ekran direkt güneş ışığı altında bile görülebiliyor. Ekranın parlaklık değeri 400 nit. Samsung’a ait “S” ile başlayan uygulamalar tablet bilgisayarı özel kılıyor çünkü S Note, S Gallery, S Camera, kendine has özelliklere sahip olan ve kullanıcıyı eğlendiren uygulamalar. Üreticilerin bu tarz, kendilerine özel bazı programlar sunması son kullanıcıyı cezbeden şeyler oluyor genelde. Yazılım söz konusu olduğunda da diyebiliriz ki Samsung kesinlikle işini biliyor. 5 megapiksellik kamera ortalama performans gösteriyor. S Camera’yı tablet bilgisayarınıza indirirseniz çok çeşitli efektler ve düzenleme seçeneklerine sahip olduğunuzu göreceksiniz. Hem fotoğraf hem de videoları çok farklı şekillerde süslemek mümkün. ATIV Smart PC Pro’nun, ekstra pil ömrü kazandırmayan ama bağlantı noktalarını zenginleştiren klavye ünitesiyle birlikte ağırlığı 1,6 kg. Tabletin tek başına ağırlığı ise 888 gram. Bu kadar ufak tefek görünen bir bilgisayar için bu ağırlık fazla. Hatta bu sayfalarda yer alan diğer tablet bilgisayarlar arasında Smart PC Pro en ağır cihaz olarak dikkat çekiyor.
KELEBEĞİN ÖMRÜ
Samsung Smart PC Pro sadece dizüstü bilgisayar olsaydı sınırlı hareket alanı sunan bir bilgisayar sayılırdı. Çünkü belli bir açıdan sonra geriye yatırılamayan ekran, kullanıcıyı biraz sınırlıyor. Ekran klavyeli kısımdan daha ağır olduğu için daha geriye yatırılınca cihaz düşüyor. O yüzden de yatırılmasını engellemiş Samsung ve dock’un menteşesini o şekilde tasarlamış. Bilgisayarın klavyesi gayet kullanışlı. Sert tuşlardan oluşan klavye başarılı. Fakat ne yazık ki klavyede arka aydınlatma yok. Klavyede ya da ekranda çıkan sanal klavyede yazmak istemezseniz ekrana S Pen’le de yazı yazabilirsiniz. Samsung, el yazısını tanıyarak metne dönüştürebilme özelliğine sahip. Samsung’un vadettiği gibi uzun bir pil ömrüne sahip değil Smart PC Pro. Bizim zorlamamız sonucunda iki buçuk saatin sonunda pil tamamen bitti. Bu iki buçuk saat içinde neler yaptık? Okumakta olduğunuz yazıyı yazıyı yazarken bir yandan çevrim içi radyo uygulamalarından biri açıktı. İki ayrı tarayıcıda en az 9-10 pencerede e-posta, Twitter, Facebook takibi yapılıp iki bölüm dizi izlendi. Rakiplerinin yanında bu pil ömrü çok kısa kalıyor.



Hem performans odaklı oluşu hem de taşınabilirlik sınırlarını aşmaması onu en iyilerden biri yapıyor.



11,6 inç büyüklüğünde Full HD ekranlı ATIV Smart Pc Pro’nun ekran parlaklık değeri 400 nit.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 11,6 inç, 1920×1080 piksel
İşlemci
• Intel Core i5-3317U @1,70 GHz
Ağırlık
• 1,6 kg
ARTI-EKSİ
+ Samsung’un kendine özel yazılımları kullanımı farklılaştırıyor. S Pen, bir avantaj
- Pil uzun süre dayanmıyor
SON KARAR
Klavyesinden, dolayısıyla da gereksiz ağırlıklarından arınarak tablete dönüşebilen cihaz, pil ömrüyle üzüyor. Yüksek performans gösteren işlemci ve 128 GB’lık depolama alanı ise sevindirici özellikler. Bu arada S Pen’le oynamak da çalışmak da çok zevkli.



SONY VAIO DUO 11
VAIO DUO 11 DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR TABLET BİLGİSAYARLARIN NADİDE BİR ÖRNEĞİ. YAYGIN MODELLERE İNAT SONY, KAYARAK AÇILAN, MİNİK KLAVYELİ 11 İNÇLİK TABLET BİLGİSAYARIYLA İDDİALI BİR GİRİŞ YAPTI PİYASAYA

Bu iddianın temelinde tabii ki öncelikle Sony tecrübesi yer alıyor. Sony, VAIO bilgisayarlarıyla, performansı, kasaları, tasarımı, yenilikleriyle hep önde olmuş bir marka. Windows 8 yapbozunun en önemli parçası olan dokunmatik ekran desteğini ise diğerlerinden farklı bir şekilde değerlendirmeye karar vererek bir mekanizma üzerinde hareketli ekranlı tasarımı kullanıcılara sunuyor.
KLAVYENİN KALANI NEREDE?
Sony VAIO Duo 11’in belki de en büyük artısı performansı. Intel Core i5 işlemcisi, SSD hafızası, Full HD ekranı ve 4 GB’lık RAM’den meydana gelen donanımıyla canavar gibi çalışan VAIO Duo 11, hizmette sınır tanımıyor. Ancak maalesef çalışmasını gürül gürül fan sesi eşliğinde devam ettiriyor. Kafayı buna takarsanız rahatsızlık duyabilirsiniz. Full HD ekran her zaman için ilk tercihlerimiz arasında yer alır yalnız çözünürlük, 11 inçlik ekranda çalışırken zorlayıcı olabiliyor. Ama oyun oynarken ya da bir şeyler izlerken detaylı görüntülerin keyfi de hiçbir şeye değişilmiyor doğrusu. O yüzden Full HD ekrandan memnunuz. Rahatsız olduğunuz zaman çözünürlüğü aşağı çekme imkanınız var. HDMI ve VGA çıkışı bulunan tablet bilgisayarın bağlantı seçeneklerinin yeterli geleceğini düşünüyoruz. SD kart okuyucu, Bluetooth, Ethernet ve USB 3.0 arayüzlerine sahip VAIO Duo 11, tüm bu bağlantıları gövdenin klavyeli olan kısmı üzerinde kullanmaya izin veriyor. Ekranı, kayarak hareket eden bir mekanizmayla gövdeye bağlı. Tablet bilgisayar açık durumdayken ekran, klavyenin yarısını kaplıyormuş gibi görünüyor. Klavye için dar bir alan kalmış tabii. Ancak alanın geniş olmaması klavyenin kullanışsız olduğu anlamı taşımıyor. Aksine klavye tuşları gayet iyi tepki veriyor; üzerinde yazması rahat. Sadece kısıtlı alanda touchpad’e yer kalmamış. Sony, bunun yerine klavye tuşlarının arasına minicik bir iztopu koymuş. Fare tuşları da klavyenin bitimindeki yerini almış. Kullanışlı demek zor. Zaten bilgisayar başındayken dokunmatik ekranı, iztopuna yeğlersiniz.
DOKUNMATİK Mİ DEDİN?
VAIO Duo 11’de bir de ekran kalemi var. Aslında Windows 8’den, yaklaşık iki senedir, “dokunmatik kullanıma uygun işletim sistemi” olarak bahsediyoruz; biz de geri kalan herkes de. Microsoft da bu konuyu özellikle vurguluyor ve reklamını yapıyor. Ama işletim sistemi piyasaya çıkıp da uzun uzun kullanma şansı bulduğumuzda fark ettik ki Microsoft, bu işletim sisteminin masaüstü kısmına, karolardan oluşan tablet arayüzüne gösterdiği özeni göstermemiş gibi. Yani pencereleri kapatma, yeniden boyutlandırma, masaüstü tarayıcılardaki üst menüleri, ileri-geri butonlarını, kaydırma çubuklarını ve seçim butonları kullanma gibi masaüstü deneyimine ait pek çok şey “dokunmatik”liğe uyumluluktan nasibini almamış şeyler. Bu durumda da ya Fare ya da stylus kalem kullanma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Neyse ki VAIO Duo 11’in kalemi var. Tablet bilgisayarın kalemi, eğlence için de iş için de çok işe yarıyor. Yani parmaklarınızla uğraşıp da denk getiremediğimiz düğme, menü, seçenek için kalem hayat kurtarıyor. Hem de çizim uygulamaları indirerek eğlence için de kullanabilirsiniz. Tablet bilgisayar üzerinde kalem için bir yuva yok; kalemin kaybolma tehlikesi var. Sony’nin kendine ait bir yazılımı var. Not alma uygulaması gibi çalışan Note Anytime for VAIO, el yazısını metne dönüştüren, şekillerle not almanıza izin veren, çok fonksiyonlu bir uygulama. Not almak istediğinizde ekranı tek hareketle yatay pozisyona getirip tablet ekranına yazı yazabilirsiniz. Uygulama çok güzel tasarlanmış.
SONY’NİN KONTROL TUŞLARIYLA İMTİHANI
Konu başlığımız tablet bilgisayarlar olunca, bu cihazları hem bilgisayar hem de tablet olarak ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Çünkü birinden diğerine dönüşürken tablet bilgisayarlar kullanım kolaylığını yitiriyorsa hiç dönüşmesin daha iyi. VAIO Duo 11, dizüstü bilgisayar formundayken eksiksiz performans sunuyor. Klavye hakimiyeti güzel, bağlantı seçenekleri yeterli, ekran ve ekranın görüş açısı çok iyi. Sony VAIO Duo 11, övülmeyi hak ediyor. Tablete dönüştüğünde kullanışlılığının ne kadarını koruyabiliyor peki? Öncelikle VAIO Duo 11’in ufak bir ağırlık problemi olduğunu söyleyerek başlayalım. Kimse 1,3 kilogramlık bir tablet kullanmak istemez. Ama kimse de hafifliği yüzünden tercih ettiği tabletinde VAIO Duo 11’in performansını bulamaz. Bir dizüstü bilgisayar için normal sayılabilecek bir ağırlık olsa da 1,3 kilogramlık ağırlık, 11,6 inçlik bir tablet için anormal. Taşınabilirlik için eksi puan. Öte yandan VAIO Duo 11’in ses kontrol düğmeleri, açıp kapama ve tuş kilidi tuşu çok ulaşılmaz bir yerde; ulaşılsa bile rahatça kullanılamaz bir durumda ki tablet kullanırken ihtiyaç duyduğumuz tuşlar sadece ses tuşları ve tuş kilidi. Tuşlar Duo 11’i yatay olarak tuttuğunuzda gövdenin önünde, alt kısımda kalıyor. Çok sığ oldukları için hem yerlerini bulmak zor hem de basmak. Dikkat edilmesi gerekirdi. Aniden ses kısmak gerekirse kısamayacak ve büyük ihtimalle etrafınızdakiler tarafından ayıplanacaksınız. VAIO Duo 11’in bağlantı noktaları, cihaz tablete dönüştüğünde, uygun yerlerde kalıyor. USB 3.0, microSD kart ve kulaklık girişleriyle HDMI ve VGA çıkışları kısa kenarlarda; Ethernet ve güç adaptörü girişi ise uzun kenarda kalıyor. NFC ile içerik aktarımına izin veren tablet bilgisayar, NFC’li diğer cihazı arka yüzüne dokundurmanızla çalışıyor. Bağlanılabilirlik, taşınabilirlik, ekran kalitesi ve kontrol düğmeleri yönünden VAIO Duo 11’i değerlendirdik. Bunların dışında kalan her şey için kısaca Sony VAIO kalitesi diyelim.
OLMUŞ MU OLMAMIŞ MI?
Klavyeden ayrılmayı değil de kayarak klavyenin üzerine kapanmayı seçtiği için VAIO Duo 11, ağırlığından kurtulamıyor ve tablet olarak kullanılabilmek için fazla ağır oluyor. Ona “ultra taşınabilir” kontenjanından yer açılmalı ve öyle görülmeli. Sizin için önemli olanlar ve olmayanlar diye bir artı eksi hesabı yapmaya başlayın.



Kayarak açılan sistem ilgi çekici. Fazla güç sarf etmeye gerek yok; mekanizma kolayca harekete geçiyor.



Note Anytime for VAIO, ince düşünülüp düzenlenmiş, çok çeşitli kullanım alanlarına sahip bir uygulama.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 11,6 inç, 1920×1080 piksel
İşlemci
• Intel Core i5-3317U @ 1,70 GHz
Ağırlık
• 1,3 kg
ARTI-EKSİ
+ Yüksek performans, ekran çok başarılı, kalemle kullanım avantaj
- Tabletlere göre hantal kalıyor
SON KARAR
VAIO Duo 11’i sadece dizüstü bilgisayar olarak görürseniz her şey olması gerektiği gibi. Tablete dönüşebilen bir dizüstü bilgisayar olarak görürseniz, yine her şey normal. Ancak bir tablet olarak düşünüldüğünde bu cihazın avantajları dezavantaja dönüşüyor.



TOSHIBA SATELLITE U920T
TABLETTEN DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR FORMUNA GEÇİŞ SÜRECİ BİRAZ SANCILI OLSA DA TOSHIBA SATELLITE U920T, SONUNDA ŞIK BİR ULTRABOOK’A DÖNÜŞÜYOR. DİĞERLERİNDEN DAHA BÜYÜK EKRANI AVANTAJ MI DEZAVANTAJ MI?

Toshiba U920t bir Ultrabook. 12,5 inç büyüklüğünde, 1366×768 piksel çözünürlüğünde ekranı olan U920t, bu sayfalardaki “eşsiz” ürünlerden biri. Kapağı kayarak açılan, kızaklı cep telefonlarını hatırlıyorsunuzdur. Gözünüzde o cep telefonlarının dev boyutta olanını canlandırın. Ancak cep telefonlarında kullanılır olabilen bir mekanizmayı 12,5 inçlik bir tablet bilgisayarda deneyince bazı problemler açığa çıkmış tabii.
İLK HİBRİT DENEMESİ
Toshiba Satellite U920t’nin tasarımı çok farklı. Üstelik de U920t, Toshiba’nın ilk hibrit cihaz denemesi. Belki de böylesine farklı bir tasarıma onay verdikleri için cesaretlerini takdir etmek gerekir ancak öncelikle kullanıma dair yorumlarımızı paylaşmamıza izin verin. Dev biz kızaklı cihaz olan Toshiba U920t, bu dosya dahilinde yer verdiğimiz hiçbir cihaza benzemese de Sony VAIO Duo’ya birazcık daha yakın duruyor gibi. İkisi de eşsiz formlar fakat kayarak açılan mekanizma birbiriyle hafif benzerlik gösteriyor. U920t’yi dizüstü bilgisayar haline getirmek için ekranını klavye tamamen açığa çıkana kadar geriye sürüklüyorsunuz. En sona vardığınızda, yuvaya oturma sesi işitiliyor. O aşamadan sonra ekranı kendinize doğru çekerek, U920t’yi dizüstü bilgisayar haline getiriyorsunuz. Ama sorun şu: Bu işlemleri yapabilmek için Ultrabook’un boş ve geniş bir alanda bulunması gerekli çünkü kızağı sonuna kadar itmek demek, 12,5 inç ekranlı bu tablet bilgisayardan iki tane varmış gibi bir alanı kaplamak demek. Yani dar bir masada bu hareketi yapamazsınız. Bu arada kızak mekanizması da işimizi kolaylaştırmıyor. Sanki, kayarak kolayca açılıyormuş gibi bir izlenim uyandırmasın; oldukça zorlamanız gerekiyor. Yatay konumda tutup ekranı başparmaklarınızla iterken zorlanabilirsiniz.
MEKANİK TASARIM
Tablet bilgisayarı dizüstü moduna geçirmek için son bir alternatif hareket daha var. Ellerinizi altında ve üstünde tuttuğunuz U920t’ye baskı yaparak ekranı sürüklüyorsunuz. Biz ekrana bu kadar sert bastırdığımız için rahatsız olduk ve bu hareketi fazla kullanmadık. Ekran camında kalan parmak izleri de yeterince rahatsız edici tabii. Kutusundan çıkardığımızdan beri daha hakkında güzel bir şey söylemedik, farkındayız ancak Toshiba, hibrit cihaz üreteyim derken galiba en kullanışsız formlardan birine imza atmış. U920t’nin tasarımının hiç mi iyi tarafı yok? Var tabii ki. Kızaklı mekanizma başarısız olsa bile açık hale getirildikten sonra ekranın menteşeler üzerinde sapasağlam bir duruş sergilemesi övgüyü hak ediyor. Mekanizmanın bu kısmı esnek değil. Ekranı istediğiniz açıya kadar yatırabiliyorsunuz ve siz dokunmatik ekran üzerinde parmaklarınızla çalışırken ekran kendiliğinden geri yatmıyor. Tasarım, tabletten dizüstü bilgisayara geçişte kullanışlı olmasa da gayet sağlam, kaliteli malzemelerden bir araya getirilmiş bir kasadan bahsediyoruz. Öte yandan, daha evvel benzerlik taşıdığından bahsettiğimiz VAIO Duo’ya göre bir artısı da var. Klavyesi, normal dizüstü bilgisayarların klavyesiyle aynı boyutlarda. Kızaklı yapı, klavyeyi tam boyutlarda kullanabilmeye olanak sağlamış. Keşke klavye tuşları için de iyi yönde yorumlar yapabilseydik ancak yapamıyoruz. Klavyenin tuşları çok sığ. Üstelik de doğru basıp basamadığınızı bile algılamanıza engel olacak kadar yumuşaklar.
BAĞLANTILAR
Bağlanılabilirlik, taşınabilirlik ve kolay kullanım konusunda birbirleriyle kıyasıya yarışan tablet bilgisayarlarımız bize, genelde ya birinden ya diğerinden fedakarlık etmek zorunda kalındığını öğretti. Toshiba Satellite U920t için de aynı şey geçerli. Yukarıda uzun uzun anlattık, formu yüzünden pek de kullanıcı dostu olmayan U920t’nin son kullanıcıyı en çok ilgilendiren özelikleri aslında başarılı olmuş. Bağlantı özellikleri ve fanının yerleşimi ile kullanıcıyı memnun edecektir. Üzerinde, adaptörle dönüştürmeye gerek kalmayacak, tam boyutlu bir HDMI çıkışı ve iki USB 3.0 girişiyle SD kart okuyucu mevcut. Cihazı yatay olarak tuttuğunuzda ses kontrol, ekran kilidi ve açma kapama tuşları sol yanda kalıyor. Bu tarafta bir de USB 3.0 girişi var. İkinci USB girişi ve HDMI çıkışı kasanın arka kısmında yer alıyor. Fan da bu iki bağlantının tam yanında. Sağ yanda kulaklık/ mikrofon girişi ve SD kart okuyucudan başka bir şey yok. Bluetooth, NFC ve Wi-Fi da tabii ki bağlantı seçenekleriniz arasındaki yerini alıyor.
SON HESAPLAR
19,9 mm inceliğindeki 12,5 inç ekranlı Ultrabook U920t’nin ekranı, Corning Gorila Glass ile korunuyor. Ekran boyutu iyi ancak çözünürlüğü 1366×768 piksel ile sınırlı kalmış. En fazla beş parmak dokunuşu destekleyen Satellite U920t’nin ekranının en iyi yanı IPS panele sahip olması. Görüş açısını genişleten bu panel sayesinde direkt güneş ışığı altında da daha rahat çalışabilirsiniz. Son kullanıcı, bir Ultrabook için neleri avantaj olarak görür? Tam boyutlu HDMI çıkışı. Var. Klavye arka aydınlatması. Var. Büyük ekran. Var. Kaliteli malzemeler. Var. Ekstra olarak, ekranı dilediğiniz kadar geriye yatırabilmek de mümkün. Ekran çözünürlüğünün düşük olması ve klavyenin kullanışsız olması dışında bu Ultrabook, bizim gibi zor beğenen kullanıcılar için tatmin edici sayılır. Peki, bir tablette neler görmek isteriz ona bakalım. Ses kontrol tuşlarının, ekran döndürme ve tuş kilidinin yerleri, bağlantı noktaları, ekran özellikleri ve tabii ki en başta taşınabilirliği önemli. 1,52 kg’lık ağırlık, tabletler için fazlanın da ötesinde. Hatta Ultrabook’lar için bile biraz fazla; hatırlayacak olursanız Toshiba Z830 Ultrabook 1,2 kg ağırlığındaydı ve sınıfının en hafiflerinden biriydi. Ses ve ekran kontrol tuşlarına gelirsek diyebiliriz ki Satellite U920t’deki sıkıntı bu tuşların yerlerinde değil niteliklerinde. Tuşlara basmak çok çok zor. İşlem performansı ve bellek kapasitesi ile diğerleriyle aynı seviyede yer alan U920t’nin genelde Ultrabook olarak masanın üzerinde kullanılacağı aşikar. Ancak belirtmeliyiz ki performansı zorlarken fandan yükselen gürültüden rahatsız olmuş olsak da bilgisayarın zerre ısınmaması kesinlikle çok etkileyiciydi.



Tablet bilgisayara karşıdan bakarken onun bir hibrit olduğunu anlamak biraz zor.



Kızaklı mekanizmayı hareket ettirmek cep telefonu kütlesine sahip bir cihazda olduğu kadar kolay değil.

KRİTİK ÖZELLİKLER
Ekran
• 12,5 inç, 1366×768 piksel
İşlemci
• Intel Core i5-3317U @1,70 GHz
Ağırlık
• 1,52 kg
ARTI-EKSİ
+ Uzun pil ömrü, işlemci performansı, kaliteli malzeme
- Tasarım kullanışsız, ağırlığı fazla, ekran çözünürlüğü düşük
SON KARAR
Performansı, neredeyse dört saate çıkan pil ömrü, bu zarif Ultrabook’u başarılı kılan özellikleri. Ancak bu devirde Windows 8’li bir hibrit alacak kadar parayı kenara ayırıp da Full HD ekranlı olmayan bir model için o parayı gözden çıkarır mısınız bilemiyoruz.

KARŞILAŞTIRMA TABLOSU




WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar
« Posted on: Mart 29, 2024, 02:56:59 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar e-book, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar programı, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar oyunları, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar e-kitap, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar download, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar hikayeleri, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar resimleri, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar haberleri, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar yükle, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar videosu, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar şarkı sözleri, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar msn, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar hileleri, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar scripti, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar filmi, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar ödevleri, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar yemek tarifleri, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar driverları, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar smf, Hem Tablet Hem Dizüstü Bilgisayar gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
99 Dolara Dizüstü Bilgisayar!
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
YalnızHayat53 2 1095 Son Mesaj Ağustos 08, 2008, 04:02:01 ÖS
Gönderen : seyyah
İki Ekrana Sahip Dizüstü Bilgisayar
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Asortik Hatun 3 1064 Son Mesaj Şubat 10, 2013, 01:44:11 ÖS
Gönderen : nrnklc
Dell Latitude Xt2 Dizüstü Bilgisayar
NoteBook Bilgi & Resim ve Yardım
By.TuRuT 1 1178 Son Mesaj Kasım 14, 2010, 01:28:50 ÖÖ
Gönderen : Yıldızım
Dizüstü Bilgisayar Mı Masaüstü Mü ?
Serbest Kürsü.
Violin 4 1608 Son Mesaj Şubat 24, 2013, 08:06:10 ÖS
Gönderen : hp_gk
199 Dolara Dizüstü Bilgisayar
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
sanane_61 0 558 Son Mesaj Ağustos 24, 2014, 01:51:08 ÖÖ
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular