0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi  (Okunma Sayısı: 801 Kere Okundu.)
« : Mayıs 15, 2010, 08:01:32 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 574
Karizma = 60064


Göğüs ağrısı Nedir - Göğüs Ağrısının Tedavisi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin ilk nedeni kalp hastalıklarından kaynaklanır. Kalp hastalıklarının büyük bir kısmı daha önce ciddi bir belirti vermeksizin aniden ortaya çıkar. En tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Bu nedenle göğüs ağrısı ile ilgili şikayetlerin kaynağı iyice araştırılmalıdır.

Göğsünüz mü ağrıyor? Ağrı ile birlikte yanma, sıkışma, ağırlık hissi de mi var? Ağrı kola, boyuna, mide ve sırta yayılıyor mu? Yoksa siz bir kalp hastası mısınız? Göğüs ağrısı herhangi bir yaşta, herhangi bir yerde ve herhangi bir işi yaparken görülebilir. Gelip geçici olabileceği gibi, bazen sık sık da görülebilir. Öyle ki sıradan bir ağrı gibi alışkanlık yaptığı zannedilebilir. Ancak göğüs ağrısı kendi başına değerlendirilmesi gereken önemli bir ipucudur. “Bende gizli kalp var mı?” ya da “Göğsümdeki ağrı kalp ile ilişkili mi?” gibi sorularınız için…

Göğüs ağrısı kalp krizinin habercisi olabilir

“Psikolojik sebeplerden akciğer, göğüs duvarı, kemik ve kas hastalıkları, yemek borusu ve göğüs kafesi büyük damarlarına kadar birçok sebepten göğüs ağrısı oluşabilmektedir. Ancak tüm bunların dışında kalbe ait sebepler ayrı bir önem arzetmektedir. Kalp kası kanlanma eksikliğinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısının bu açıdan değerlendirilmesi önemlidir.

Göğüs ağrıları kalbin kanlanma eksikliği sonucu oluşabildiğine göre, bu durum kalp kasını besleyen koroner damarların daralmasının, dolayısıyla olası bir kalp krizinin habercisi olabilir.

Hangi tip göğüs ağrısı daha uyarıcı olmalı

Herşeyden önce sigara içen, şeker hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalığı olan, ailesinde özellikle genç yaşta kalp krizi hikayesi bulunan şahıslarda göğüs ağrısını dikkatle değerlendirmek gerekir.

Kalbe ait göğüs ağrısı genellikle yürümekle (özellikle yokuş yukarı ve yemekten sonra) ortaya çıkar. Göğüste ağrı, baskı veya sıkışma hissi olarak tanımlanır. Çoğunlukla göğsün üst kısmında hissedilmesine rağmen bazen orta, alt kısmında ve sıklıkla sol tarafta hissedilir. Göğsün sol tarafından sol kola doğru yayılımı olabilir. Angina pektoris dediğimiz bu tip göğüs ağrısı kararlı ve sabit olup, eforla ortaya çıkmışsa 5-10 dakika dinlenmekle geçer.

Uzun süren (saatlerce) göğüs ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilceğinden uyanık olmak gerekir. Bu durumda bir kardioloji uzmanına müracaat edilmelidir.

Ağrının özellikleri

Kalp ağrısı göğsün orta hat kemiği arkasında ve orta hattın hafif sol tarafında hissedilir. Ancak göğüs boyunca iki taraflı, daha çok sol taraf olmak üzere kollara, boyun ve çeneye yayılma eğilimindedir. Daha az sıklıkla sol kürek kemiği ve omuz bölgesine yayılabilir. Bazen başlama noktası mide bölgesi de olabilir. Nadir de olsa koldan başlayıp göğse yayılır ya da sadece kolda hissedilebilir.

Efor göğüs ağrısı

Efor ile gelen ağrı kalp ağrılarının en sık görülen şeklidir. Ağrı kalp kasının kan ihtiyacını arttıran herhangi bir sebeple ortaya çıkabilir. Ağır bir yemekten sonra, heyecan, gerilim, öfkelenme, soğuk-sıcak havada rüzgara karşı yürürken veya ağır bir yük taşımakla kolayca oluşabilir.

Herhangi bir iş yapmakla gelen ağrı dinlenmekle geçmiyorsa işte o zaman korkulan kalp krizi yaklaşmış olabilir. Göğüs ağrısı, kalbi besleyen damarlarda ciddi daralma varsa, çok ufak eforlarda, heyecanlanma ve streste, bazen rüya görme ile uykudan uyandırma şeklinde olabilir.

İstirahat göğüs ağrısı

Göğüs ağrısı istirahatte geliyorsa, alışılmışın dışında uzuyorsa, dil altı ilacı almakla geçmiyorsa, daha düşük seviyeli eforlarla geliyorsa, koroner damarda daralan bölgede ülsereleşme ve pıhtı oturma işi başlamışsa tedaviye hemen başlanmazsa kalp krizinin yaklaştığını haber verir.

Sözünü ettiğimiz belirtiler ihmal edilmemelidir. Artık, modern cihazlar kullanılarak göğüs ağrılarının kalp ilişkisi çok kolay çözümlenebilmektedir.

Risk faktörleri fazlaysa ve göğüste ağrı oluyorsa zaman kaybedilmemelidir. Aklı kurcalayıp duran “Bende gizli kalp var mı?” ya da “Göğsümdeki ağrı kalp ile ilişkili mi?” sorularına kalp elektrosu, eforlu kalp elektrosu, kalp ekosu ve diğer daha ileri tetkikler sayesinde cevap bulabilmek mümkündür.

Kalbimiz de çalışma esnasında oksijen kullanmaktadır. Oksijeni kalbe getiren damarlara koroner arter denir. Bu damarlar bir ağ gibi kalbimizi sarmıştır. Ana koroner damarlar aorttan çıkarak kalp dokusu içinde yayılır. Bu damarlardan birinin veya ikisinin daralması, tıkanması halinde kalbe giden kan akımı azalır. Bu durumda koroner arter hastalığı dediğimiz klinik tablo ortaya çıkar.
göğüs ağrısı göğüs ağrısıKoroner arter hastalığı hafif ise sadece efor esnasında ağrılar olur. Ağrılar göğüs üzerinden başlayıp boyuna, omuza, sırta, sol kola bazen de çeneye yayılır. İstirahat halinde ağrılar kaybolur. Gene tansiyon yükselmelerinde de aynı şikayetler olabilir. Eğer damarlardaki daralma veya tıkanma fazla ise istirahat halinde veya en ufak bir harekette de ağrılar başlıyabilir. Hafif olan vakalarda çekilen EKG normal bulunur. Bu hastalara eforlu EKG çekilmesi gerekir.
istirahat halinde iken şikayeti olmayan, soğuk havalarda veya hareket halinde ağrıları artan kimsenin kesin teşhis için koroner anjiografi yaptırması iyi olur. Anjiografi ile hem tıkanan damarların sayısı, hem de tıkanmanın yeri tesbit edilir. Bundan sonraki aşamada tıkanma fazla ise ameliyat ile tıkanan damara by-pass yapmaktır.
Size tavsiyemiz bir kardiyoloji hastanesine veya bir üniversite hastanesinin kardiyoloji bölümüne gitmeniz, tetkiklerinizi ve tedavinizi yaptırmanızdır

Göğüs ağrısı

“Göğsümün sol tarafında tam meme altında zaman zaman şiddetli sancı oluyor. Bunun için çeşitli doktorlara gittim. Tahliller yaptırdım. Hepsi normal çıktı. Ne yapmalıyım?”
Göğsün sol tarafında ağrı yapan sebeplerin başında kalp hastalıkları, mide ve akciğer hastalıkları gelir. En fazla rastlanan kalp rahatsızlıklarıdır. Bunlar EKG, EKO ve muayene ile tesbit edilir. Size yapılan tetkiklerden ve muayenelerden kalbinizin normal olduğu anlaşılmaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanına yaptırdığınız muayeneden de akciğerlerinizin sağlam olduğu tesbit edilmiş. Geriye mide-bağırsak sisteminin taranması kalmış. Bir gastroskopi yaptırın. Midenizde hastalık olup olmadığı anlaşılsın. Eğer o da normal bulunursa, şikâyetinizin psikosomatik olduğu anlaşılır. Bu durumda olan kimseler bedensel bir hastalığı olmadığı hâlde varmış gibi acı hissederler. Bunların da bir psikiyatri uzmanının takibine girmesi lâzımdır. Düzenli ve iyi olana kadar ilâç kullanmalısınız.
“6 aydır göğsümde ağrı oluyor. Bunun için doktora gittim, göğüs röntgeni ve mamografi çekildi. Herhangi bir şey çıkmadı. Ancak ağrılar devam ediyor. İlaç kullanmama rağmen düzelme olmadı. Ne yapmalıyım?”

Meme dokusunda ağrı yapan çeşitli sebepler vardır. Bunlar apse, iltihaplanma, kist, aşırı süt birikmesi, meme kanseri, çevre dokuların hastalıkları gibi. Sizin memenizden süt gelmesi ağrı sebebi olabilir. Süt kanallarının tıkanması kistlere ve dolayısı ile ağrıya yol açabilir. Çekilen mamografinin normal bulunması, meme kanserini ekarte etmektedir. Ancak hormon dengesinde bozukluk var ise ağrılara sebep olabilir. Size tavsiyemiz bir meme cerrahına muayene olmanız, hormonlarınızı kontrol ettirmenizdir.

Kurbağalama yüzün

Göğüs çevresinin sağlığını korumak için yüzmeden daha iyi bir ilaç bulamazsınız. Göğüs kaslarının gelişmesini sağlarken ayrıca masaj yaparak kasların çalışmasını sağlıyor. Kelebek stili yüzme hem daha yorucu, hem de omuz kaslarını ve omurgayı fazla çalıştırdığı için tercih edilmemeli. Bunun yanında kurbağalama yüzmek göğüs kaslarını geliştirdiği ve sudan daha çok faydalanılmasını sağladığı için tavsiye ediliyor. Belinden rahatsız olanlar için sakıncalı olsa da sırtüstü yüzmek omuzların geride tutulmasını sağlıyor. Göğüs kaslarının en iyi şekilde çalıştırılması ise serbest stilde yüzme ile gerçekleşiyor.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi
« Posted on: Nisan 24, 2024, 02:27:55 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi e-book, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi programı, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi oyunları, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi e-kitap, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi download, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi hikayeleri, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi resimleri, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi haberleri, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi yükle, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi videosu, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi şarkı sözleri, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi msn, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi hileleri, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi scripti, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi filmi, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi ödevleri, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi yemek tarifleri, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi driverları, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi smf, Gögüs Ağrısı Ve Tedavisi gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular