0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Gebelikte Beslenme Ve Kilo  (Okunma Sayısı: 603 Kere Okundu.)
« : Şubat 06, 2013, 07:43:09 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Anne adayının aldığı kiloların, bebeğin kilosunu etkilediği bilinmektedir. Ancak öncelikle vurgulanması gereken; gebelikteki kilo artışının her zaman bebeğin kilolu olmasıyla ilişkili olmayacağı ve hatta bazen tersinin beklenebileceğidir.
Bunun nedeni ise aşırı kilo alımıyla kalp, böbrek, dolaşım sistemi gibi bazı sistemlerde yetmezliklerin oluşması veya gizli kalmış şeker hastalığı gibi bazı sistemik hastalıkların gebelikte belirginleşerek bebeğe giden kan akımını (plasental perfüzyon) ve dolayısı ile ve O2 miktarını azaltarak etkileyebilmesidir. Bu nedenle vücut ağırlığı ideal kilonun yüzde 20 ve üstünde olanlara özel diyet danışmanlığı verilmeli, ancak bebeğin gelişimini daha da bozabilecek kısıtlamalardan kaçınılmalıdır.
Bununla beraber yine de düşük doğum ağırlıklı bebek (2500 gramın altında) açısından en yüksek risk taşıyan kadınlar, az kilo alan (gebeliğinde toplam 7 kilogram ve altında) ve gebeliğe düşük kilolu yani 50 kilogram altında başlayanlardır. İyi beslenme, bu anne adaylarının çocuklarının doğum kilolarında önemli artışlar sağlayabilir. Bu gebelerde erken diyet danışmanlığı mutlaka gereklidir.
Gebeliğin ilk yarısında 8. ile 20. haftalar arasında haftada maksimum 250 gram yani toplam 2-3 kilo ikinci yarısında ise haftada 500 gram kilo alımı normal sayılabilir. Bunun yanı sıra vücut kütle indeksine (BMI) göre davranmak ve kilo ayarlamak daha kesin olacaktır. Normal vücut kütle indeksine yani BMI 20-26 arası olan gebeler toplamda 11 ile 16 kg arası alabilirler. Ancak bunun sadece 9 kilogramının gebelik ile ilişkili, gerisinin yağ olduğunu bilmelilerdir. Bu nedenle en az 9 kilogram alımı normal ağırlıktaki bir anne adayında gereklidir. Bunun altındaki kilo alımlarında düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski 2-3 kat artarken, ölü doğum riski de 1.5 kat artar.
Sadece obezler yani BMI 29 ve üstü gebelerde normalden az kilo alımı önerilebilir. Düşük BMI olan gebelerde ise 18 kilograma kadar toplam kilo artışına müsade edilir.

AZ YİYEN, KİLO ALMAYAN GEBELERE NE ÖNERİLİR ?
Bu durumdaki hamilelere, her 3-4 saatte bir yemek yemeleri ve kompleks karbonhidrat alımını artırmaları önerilebilir. Bunun yanında eğer yapabiliyorsa günde 5 bardak süt içmeleri veya 750 mililitreye eşdeğer miktarda süt ürünleri almaları önerilmelidir. Temel besin ihtiyacını en az 48 gramı protein olmak üzere, yani 300 kilokalori protein, 2200 kilokalori meyve sebze ve kompleks karbonhidrat almaları sağlanmalıdır. Yani gebelikte toplam 2500 kilokalori alınmalı ki, bu da normal günlük ihtiyacı olan 2200 kilokalori miktarından 300 kilokalori daha fazladır.

BULANTI KUSMASI OLAN GEBELİKLERDE NE YAPILMALI?

Bu tür sorunlar yaşayan gebeler için sık ve az yenen, yemekte sıvı alımının kısıtlandığı bir beslenme tarzı daha uygun olacaktır. Sıvı alımları yemek aralarında olursa gereksiz mide dolgunluğu ve bulantının tetiklenmesi önlenebilir. Ancak sıvı alımı kesinlikle kısıtlan-mamalı ve bir şekilde sağlanmalıdır. Gebelikteki sıvı alımı kahve, çay ve meşrubat dışında en az 8 bardak suya tekabül etmelidir. Vitamin B6 desteğinin bulantıyı azalttığı ve iştahı arttırdığı bazı çalışmalarda ileri sürülmüştür. Ancak aşırı dozlardan kaçınılmalıdır ve günlük miktar 17-20 miligram olmalıdır. Bazı hastalarda “hipere-mezis gravidarum” denilen aşırı bulantı ve kusma olur. Bu durumda hasta hiç ağızdan beslenemez ve parenteral tedavi dediğimiz damardan sıvı, bazen de temel besin ve enerji transferi yapılır. Bu durumda amaç kısır döngüyü kırarak gebenin tekrar ağızdan beslenmeye dönmesini sağlamak ve uzun süreli açlık nedeniyle oluşa-bilecek dokularda yıkım ve bunların etkilerinin gebeliğe zararını önlemektir. Böyle bir durumda hemen doktora başvurup gerekli tahlillerle gebenin açlık durumundan ne kadar etkilendiğini anlamak iyi olur.


GEBELİKTE VİTAMİN VE MİNERAL DESTEĞİ ŞART MI?

Sanıldığının aksine gebelikte vitamin ve mineral desteği çoğu hastalarda gerekli değildir. Çünkü normal bir beslenme ile tüm önerilen vitamin ve mineral ihtiyacı sağlanabilir, ancak hemoglobin yapısında eritrosit artışıyla ilişkili olarak bebek ve anne vücudunda kalacak toplam olarak yaklaşık 1 gramlık ek demir gereksinimi gıda alımı ile sağlanamadığı için demir eklenebilir. Gebe kadın günde 30 ile 60 miligram elementer demir almalıdır. Bu miktarlar gebelikte kullanılan vitaminlerin çoğunda dengeli olarak bulunmaktadır. Anne adayının gebeliğe nasıl bir demir deposu ile başladığı ve kan düzeyinin de ne olduğu, bu desteğin miktarının belirlenmesine yardımcı olur.

VİTAMİN ÖLÇÜSÜ

Yağda çözünen vitaminlerin annede seviyesinin artışı bebekte problemlere neden olabilir. Fazla miktarlarda vitamin D, yeni doğan bebeklerde nedensiz hiperkalsemiye neden olup problemler yaratabilir. Yüksek vitamin A almak ile nöral tüp defektleri, kemik anomalileri ve idrar yolları anomalileri ilişkilendirilmiştir. Bunların yanında olası toksik olabilecek diğer vitamin ve mineraller ise demir, çinko, selenyum, vitamin B6 ve vitamin C’dir. Çeşitli kaynaklarda önerilen dozlarının iki katını aşmak genellikle sakıncalıdır. Tüm vitamin ve mineral desteği için dengeli ayarlanmış vitaminler piyasada bulunmaktadır ancak bunların kontrolsüz ve yüksek doz alımı özellikle normal beslenen ve problemi olmayan gebelerde, hem gereksiz hem de sakıncalıdır.

VEJETERYAN GEBELER

Vejeteryan gebelerin diyetinde eğer özel bir kısıtlama yoksa, yani süt ürünlerini, yumurtayı, balık ve kümes hayvanlarını tüketebilen ovolakto vejeteryanlar ek besin maddesine ihtiyaç duymazlar. Ancak sadece bitki ile beslenen laktovejeteryanlarda vitamin B6 ve B12, kalsiyum ve demir desteği mutlaka yapılmalıdır. Sadece meyve yenilen Zen makribiyotik diyet ise gebelik ile bağdaşmaz ve mutlaka bu diyete son verilmelidir.

SUNİ TATLANDIRICILAR
Sıkça karşılaşılan bir soruda gebelikte aspartam gibi tatlandırıcı kullanımıdır. Bu konuda bildirilmiş kesin bir zararlı etkiden söz edilmemekle beraber, gebelikte kullanılmaması zorunlu değil ise kaçınılması tavsiye edilir.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Gebelikte Beslenme Ve Kilo
« Posted on: Mart 29, 2024, 09:35:36 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Gebelikte Beslenme Ve Kilo e-book, Gebelikte Beslenme Ve Kilo programı, Gebelikte Beslenme Ve Kilo oyunları, Gebelikte Beslenme Ve Kilo e-kitap, Gebelikte Beslenme Ve Kilo download, Gebelikte Beslenme Ve Kilo hikayeleri, Gebelikte Beslenme Ve Kilo resimleri, Gebelikte Beslenme Ve Kilo haberleri, Gebelikte Beslenme Ve Kilo yükle, Gebelikte Beslenme Ve Kilo videosu, Gebelikte Beslenme Ve Kilo şarkı sözleri, Gebelikte Beslenme Ve Kilo msn, Gebelikte Beslenme Ve Kilo hileleri, Gebelikte Beslenme Ve Kilo scripti, Gebelikte Beslenme Ve Kilo filmi, Gebelikte Beslenme Ve Kilo ödevleri, Gebelikte Beslenme Ve Kilo yemek tarifleri, Gebelikte Beslenme Ve Kilo driverları, Gebelikte Beslenme Ve Kilo smf, Gebelikte Beslenme Ve Kilo gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kilo Alma Nedenleri, Neden Kilo Alınır?
Diyet
SaviorAngel 1 1318 Son Mesaj Kasım 23, 2012, 03:30:25 ÖS
Gönderen : ysmmmdrgn
Gebelikte Beslenme Önerileri
Kadın Hastalıkları
Arshavin 0 878 Son Mesaj Şubat 27, 2012, 03:41:51 ÖS
Gönderen : Arshavin
Aşkın Kilo Alma Ve Kilo Verme Üzerindeki Etkileri
Diyet
elze 1 1407 Son Mesaj Ekim 04, 2014, 12:51:37 ÖÖ
Gönderen : ayraç
Gebelikte Dabet
Kadınca
Asortik Hatun 0 631 Son Mesaj Ocak 01, 2013, 10:15:14 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Ramazanda Bilinçsiz Beslenme Kilo Yapıyor
Diyet
Mavi_Kiyamet 0 524 Son Mesaj Aralık 02, 2013, 09:32:31 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular