0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri  (Okunma Sayısı: 1879 Kere Okundu.)
« : Ağustos 05, 2013, 09:30:04 ÖÖ »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


- Kar Dağıtım Politikası: Elde edilen karın ne kadarının işletme ortalarına dağıtılacağı ve ne kadarının işletme bünyesinde bırakılarak oto finansman sağlanacağı şeklindeki kararları içerir.

- Sinyal Etkisi: Kar paylarındaki değişmelerin hisse senedi yatırımcılarında yarattığı alım-satım yönündeki etki.

- Miller-Modigliani Kar Payı İlişkisizliği Yaklaşımı: Bu yaklaşıma göre kar dağıtım politikasının ve hissedarlara dağıtılacak kar paylarının işletmenin piyasa değeri üzerine etkisi yoktur. Buna göre işletmenin piyasa değeri, gelecekte işletmenin kazanç yaratma gücüne ve faaliyet riskinin yapısına bağlı olarak yükselir veya düşer.

- "Kar dağıtım politikasının, işletme değeri üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı görüşü ilk defa Merton Miller ve Franco Modigliani tarafından savunulmuştur."

-Gordon-Lintner Kar Payı İlişkisi Yaklaşımı: "Eldeki kuş, daldaki kuştan daha değerlidir." şeklinde özetlenebilir. Bu görüşe göre yatırımcılar; gelecekteki sermaye kazançları yerine, bugünden kar payı almayı tercih ederler.

- Kar Dağıtım Politikasını Etkileyen Faktörler; Yasalar, Vergi Düzenlemeleri, Yapılacak Yatırımlar, Likidite, Finansman İmkanları, Karların İstikrarı, Borç Düzeyi.

- TTK kar dağıtımıyla ilgili üç temel ilkeden söz etmektedir. Bunlar; Net Kar İlkesi, Esas Sermayenin Korunması İlkesi, Şirketin Borçlarını Ödeme Gücüne Sahip Olma İlkesi.

- Likidite; Kişilerin ve firmaların ellerinde veya hesaplarında mevcut bulunan ve kullanılmaya hazır satın alma gücü. Bir varlığın, nakde dönüşebilme yeteneği.

KAR DAĞITIM POLİTİKASI TÜRLERİ

-Sabit Miktarda Kar Payı Dağıtılması; Elde edilen kar değişse bile her yıl sabit miktarda kar payı dağıtılması esasına dayandığından yatırımcılar, her yıl ne kadar kar payı alacaklarını bilerek, geleceğin belirsizliğinden kurtulmaktadırlar.
-Sabit Oranda Kar Payı Dağıtılması; Sabit bir miktar yerine dönem karının sabit bir oranı kadar kar payı dağıtılır.
-Sabit Miktarın veya Oranın Yanında Ek Kar Payı Dağıtılması; Diğer iki politikaya göre kar dağıtımında esneklik sağlamakta ve olumsuz durumları giderebilmektedir.
-Artıklar Oranında Kar Payı Dağıtılması; İşletmenin yatırımları için ihtiyaç duyacağı kaynaklar, elde edilen karlar sağlandıktan sonra kalan tutarın kar payı olarak dağıtılması öngörülmektedir.
-Temettü Avans Ödemeleri: Yurt dışında şirketler tarafından çok yaygın bir şekilde kullanılır. Sermaye Piyasası Mevzuatı'na göre ortaklıklar, bu mevzuata uygun olarak düzenlenmiş ve bağımsız sınırlı denetlemeden geçmiş 3,6 ve 9 aylık dönemler itibarıyla hazırladıkları ara mali tablolarında yer alan karları üzerinden nakit temettü avansı dağıtabilirler.

KAR PAYI ÖDEME YÖNTEMLERİ

-Nakit olarak yapılan kar payı ödemesi, Hisse senedi şeklinde yapılan kar payı ödemesi, Kendi hisse senetlerini satın alarak kar pay ödemesi'dir.
NOT: Hisse senedi şeklinde kar payı ödemesi, piyasadaki hisse senedi sayısını arttıracağı için fiyatlarda düşmelerin görülmesi bu yöntemin bir sakıncası olarak görülmektedir. Bununla birlikte ortakların elinde daha fazla sayıda hisse senedi olacağından gelirlerde bir azalma olmayacaktır.

KAR DAĞITIM HESAPLAMALARI

Kar dağıtım tablosu şu kurallara göre düzenlenir:
- Kar dağıtım tablosunda dönem karından yapılan dağıtım ile yedeklerden yapılan dağıtımlar ayrı ayrı gösterilir.
- Kar dağıtım tablosunda ödenecek vergiler ve yasal yükümlülükler, ortaklara ödenecek I. ve II. Tertip yasal yedekler, statü yedekleri, özel yedekler, olağanüstü yedekler ve kardan ayrılan özel fonlar açıkça gösterilir.
-İmtiyazlı payların bulunması durumunda, imtiyazlı ve adi hisse senetlerine ödenen kar payları, tabloda belirtilen bölümlerde ayrı ayrı gösterilir.
- Katılma intifa senedi, kara iştirakli tahvil ile kar-zarar ortaklığı belgesi ihraç edilmişse, bu senet sahiplerine ödenen payları, kar dağıtım tablosunda ayrıca gösterilir.

KURUMLAR VERGİSİNDEN MUAF GELİRLER

- Şirketlerin, tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine iştiraklerinden elde ettikleri kazançlar,
- Şirketlerin rüçhan hakkı kuponlarının satışından elde ettikleri kazançları,
- Şirketlerin kuruluşlarında veya sermayelerini arttırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançları,
- Yurt dışında yapılan inşaat, onarma, montaj işleri ve teknik hizmetlerden sağlanan ve Türkiye'de genel netice hesaplarına intikal ettirilen kazançlar.

KURUMLAR VERGİSİNDEN İNDİRİLECEK GİDERLER

- Hisse ve tahvil senetlerinin ihraç giderleri,
- İlk kuruluş ve örgütlenme giderleri,
- Genel heyet toplantıları için yapılan giderlerle birleşme, fesih ve tasfiye giderleri,
- Sigorta ve reasürans şirketlerinde bilanço gününde hükmü devam eden sigorta sözleşmelerine ait karşılıklar,
- Genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, Kamu menfaatlerine yararlı sayılan derneklere ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5 ine kadar olan kısmı
- 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel müdürlüğünün teşkilat ve görevleri hakkında kanun 17.6.1992 tarihli ve 3813 sayılı kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için %50'si
-Kurumlar vergisi beyannamelerinde her yılın zararı ayrı ayrı gösterilmek ve beş yıldan fazla nakledilmemek koşuluyla geçmiş yılların mali bilançolarına göre meydana gelen zararlar,
- Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları ile özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNA GÖRE KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER

- Öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler,
- Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler,
- Sermaye şirketlerinde dağıtılan örtülü kazançlar,
- Her ne şekilde ve ne isimle olursa olsun ayrılan ihtiyat akçeleri,
- Kurumlar vergisi ile her türlü para cezaları, vergi cezaları ve amme alacakları kanununa göre ödenen cezalar,
- Menkul kıymetlerin itibari değerlerinin altında satışından doğan zararlar ile ödenen komisyonlar ve benzeri giderler,
- Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin %50 si
- Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizleri

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Mali Kar = Dönem Karı + Kanunen kabul edilmeyen giderler - Vergiden muaf gelir ve indirimler
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Halka açık anonim şirketi: Hisse senetleri halka arz edilen ve 250 kişiden fazla ortağı bulunan şirket.

NOT: Fiili olarak mevcut durumda, payları Borsa'da işlem gören halka açık anonim ortaklıkların asgari kar dağıtım zorunluluğu bulunmamakta olup, payları Borsa'da işlem görmeyen halka açık anonim ortaklıkların ise elde ettikleri karın %20 sini nakit olarak dağıtma zorunlulukları bulunmaktadır.

- Kar dağıtım muafiyeti; Tebliğde belirtilen tutar 50.000 TL olup her yı yeniden değerlemeye tabi tutulmaktadır. 2010 yılı için bu tutar 57.000 TL'dir.

- Yasal yedekler: TTK'ye göre dönem karından ayrılan yedek akçelerdir. I. Tertip ve II. Tertip akçe olarak ikiye ayrılırlar.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri
« Posted on: Nisan 25, 2024, 08:39:58 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri e-book, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri programı, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri oyunları, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri e-kitap, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri download, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri hikayeleri, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri resimleri, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri haberleri, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri yükle, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri videosu, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri şarkı sözleri, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri msn, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri hileleri, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri scripti, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri filmi, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri ödevleri, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri yemek tarifleri, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri driverları, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri smf, Finansal Yönetim Iı Ünite Özetleri gsm
Yanıtla #1
« : Ekim 12, 2014, 11:15:40 ÖÖ »
Avatar Yok

Tajdin21
*
Üye No : 186303
Nerden : Diyarbakır
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1
Mesaj Sayısı : 34
Karizma = 0


Teşekkürler
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  




Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular