0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Eski Mısır'da Düşünce  (Okunma Sayısı: 545 Kere Okundu.)
« : Mayıs 09, 2013, 10:04:05 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


İlk yıllarında ve pozitivist evresinde modern düşüncenin sınıflandırmalarını büyük bir doğallıkla Eski Mısır'a uyarlayan mısırbilim bu yaklaşımı nedeniyle bazı olguları grotesk bir biçimde yanlış değerlendirmiştir. Farklı bir yol izleyen ilk araştırmacılardan biri olan J. H. Breasted (1865-1935) mevcut metin ve tasvirlerden yola çıkarak Mısır Düşüncesinin sınıflarını oluşturmaya çalışmıştır; sık sık "mantık öncesi" diye tanımlanan bu farklı düşünme biçiminin ne olduğu sorusunun klasik yanıtını Eski Şark düşüncesini "mitler-oluşturan" (mythopoetic) düşünce diye tanımlayan H. Frankfort veriştir. Ama yalnızca mitosla ve onun özel yasalarıyla belirlenmeyen Mısır düşüncesinin mitostan bağımsız olarak ussal bir bakış açısına da sahip olabileceği gerçeği biraz arka plana atılmıştır. Mısır düşüncesi mitosu da kapsar ama salt mitostan doğmaz. Mısır'ın özelliği yazısının resmi ve harfi tanrı tasarımının tanrıları ve tanrıyı tıbbının büyüyü ve bilimidüşüncesinin mitosu ve aklı biri diğerini dışlamadan kapsıyor olmasıdır. Bu tamamlayıcılığı Mısır'ın uzun süredir aşina olduğumuz düşünce yasasından"düalizm"den ("İki Ülke" öğretisi ve benzeri örnekler) biliyoruz. Mısır düalizmi iki-değerli mantık hesaplarından uzaktır modern kuantum fiziği ne kadar "mantık öncesi"yse o da o kadar "mantık öncesi"dir. Çok-değerli bir mantığın paradigması olarak Mısır felsefe ve felsefe tarihi konusunda şimdiye kadar kendisinden esirgenen yepyeni bir öneme kavuşabilir. Mısır düşncesi en azından ontoloji ve etik alanlarında dinsel inanç dünyasından bağımsız felsefi ifadelere sahiptir. Diğer alanların felsefi açıdan daha iyi değerlendirilebilmesi için varolan materyalin araştırmaya daha çok açılması beklenmelidir.

Mısır ontolojisi ve etiğinin odak noktasında düzen kavramı Maat vardır. Maat şeylerin ideal düzenine işaret eder ama bir tür "soyut töz" olarak da düşünülmüş hatta kişileştirilmiştir - Mısır mantığının tamamlayıcı niyeliği burada da görülür. Yaratılış esnasında kurulmuş bir düzen olan Maat insan davranışı için bağlayıcıdır. Onun dışına çıkanlar varoluşun dışında kalırlar. Mısır felsefesinin en önemli meselesi varoluşun ortaya çıkışını koşullarını ve varolmamaktan nasıl korunduğunu anlamaktır. Varoluşun özündeki farklılık sınırlılık ve fanilik açıkça ortaya konmuştur nitekim Mısır kültüründeki büyük başarıların nedenlerinden biri de hiç kuşkusuz ölçü ve sınır konusundaki şaşmaz sezgidir bu da Mısır'ın varoluş anlayışından kaynaklanır. Mısır bilimini de buradan yola çıkarak değerlendirmek gerekir. Mısır bilimi sınırsız sayıda olgu olduğunun bilincindedir ancak insanlar için uygulamaya dönük ya da kültsel alamı olan dar alanlarla kendini sınırlar. Dolayısıyla Mısır biliminin en büyük başarılarını tıp ve uygulamalı matematik alanlarında kazanmasına şaşmamak gerekir; Yeraltı Kitapları'nda ölüler dünyasının sistemli bir biçimde "araştırılması" da aynı bilimsel güdüden kaynaklanır zaten Mısır insanı için en önemli şey özellikle bu alanda "doğru" bilgiye ulaşmaktı. Tipik olgu ve durumların sınıflandırılıp sistemli bir biçimde düzenlenmesi sonucunda "varolan her şeyi" içeren ve tüm kozmosu bir nesneler dünyasına dönüştüren listeler (onomastika) oluşturulmuştur. Mısır düşüncesinin soyutlama yetisinin en belirgin kanıtı hiyeroglif yazının yanı sıra bu "dünya envanterleri" olmalıdır.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Eski Mısır'da Düşünce
« Posted on: Nisan 19, 2024, 04:08:53 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Eski Mısır'da Düşünce e-book, Eski Mısır'da Düşünce programı, Eski Mısır'da Düşünce oyunları, Eski Mısır'da Düşünce e-kitap, Eski Mısır'da Düşünce download, Eski Mısır'da Düşünce hikayeleri, Eski Mısır'da Düşünce resimleri, Eski Mısır'da Düşünce haberleri, Eski Mısır'da Düşünce yükle, Eski Mısır'da Düşünce videosu, Eski Mısır'da Düşünce şarkı sözleri, Eski Mısır'da Düşünce msn, Eski Mısır'da Düşünce hileleri, Eski Mısır'da Düşünce scripti, Eski Mısır'da Düşünce filmi, Eski Mısır'da Düşünce ödevleri, Eski Mısır'da Düşünce yemek tarifleri, Eski Mısır'da Düşünce driverları, Eski Mısır'da Düşünce smf, Eski Mısır'da Düşünce gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Eski Mısır'da Din « 1 2 »
Diğer Dinler ve Bilgiler
xxRuzqaRxx 10 6520 Son Mesaj Ağustos 05, 2013, 02:48:41 ÖÖ
Gönderen : Gorkem4554
Eski Mısır Tarihi - 1
Tarih
seyyah 0 1088 Son Mesaj Temmuz 12, 2008, 12:03:00 ÖÖ
Gönderen : seyyah
Eski Mısır Tarihi - 2
Tarih
seyyah 0 920 Son Mesaj Temmuz 12, 2008, 12:03:50 ÖÖ
Gönderen : seyyah
Eski Mısır Tanrıları
Mitoloji
Asortik Hatun 0 956 Son Mesaj Kasım 29, 2012, 10:19:42 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Eski Mısır’dan Öte Dünyaya
Dünya Tarihi
Asortik Hatun 0 837 Son Mesaj Mayıs 09, 2013, 07:23:54 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular