0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi  (Okunma Sayısı: 1525 Kere Okundu.)
« : Ağustos 18, 2008, 10:09:58 ÖS »

HaYaL
*
Üye No : 3853
Yaş : 34
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1757
Mesaj Sayısı : 5 856
Karizma = 2204


Osmanlı Devleti sınırlarında, Fransız İhtilaliyle başlayan ayaklanmaları iyi irdeleyen Ermeniler, 19.yy ilk çeyreğinden itibaren, özellikle Yunan İsyanını örnek aldılar ve bağımsızlık yolunda kiliseleri araç edindiler. Bu dönemde kiliseler, Ermeni isyanın öncüsü, koordine merkezi haline getirilirken aynı zamanda siyasi okul görevi de gördü. Büyük katliamların sorumlusu olan Hınçak’ın kelime anlamının kilise çanı olduğu düşünülürse, sanırım Ermenilerin kiliseye, kilisenin de Ermeni isyanına bakışını anlamak kolay olacaktır.

Bir kolu (Eçmiyazin Kilisesi) Türkmençay Antlaşması ile Rusya yönetimine bırakılan ve diğer kolu (Patrikhane) İstanbul’da özel nizamname ile korunan Ermeni dini liderleri, kilisenin Osmanlı Devletine karşı kışkırtıcılık görevini ifa etmesine göz yummakla kalmamışlar, isyanı teşvik etmeyen papaz ve rahipleri de görevden almışlardır. Bu dönemde kiliseler, din hizmetlerini bir kenara bırakıp, isyanlara tetikçilik yapmışlardır. Patrikhane bütün kiliselerin yöneticilerini Taşnak-Hınçak gruplarının liderlerinden seçmiş ve ruhban okullarında çeteciler tarafından ders verilmesini sağlamıştır. Zaten Ermeni komitacıların bütün eğitimleri, “kiliselerde, ruhban okullarında, konsolosluklarda ve ermeni derneklerinde yapılıyordu. Eğitim, kiliselerin çatısı altında sürdü. Beyinleri Türk düşmanlığı ile doldurulmuş Ermeni çeteleri büyük hevesle eğitim yaptılar”(1)

Osmanlı İmparatorluğu içinde bağımsız bir Ermenistan kurulması düşüncesinin lideri Van doğumlu olan ve ilk eğitimini Akdamar(Van) Kilisesinde alan Patrik Mıgırdiç Hırimyan’dır. “1858de Vanda Varak Manastırında kurduğu matbaada Ermeni bağımsızlığını güden "Van Kartalı", 1863de Muşta St. Garabed Manastırında da "Muş Kartalı" adlı gazeteleri neşretmeye başlamıştır. Vaazları ile dikkati çekmiş olan Hırimyan, 1869 yılında İstanbulda Ermeni Patriği seçilmiştir(2). Onun Patrik seçilmesi Ermenilerin isyan fikrini iyice ateşlemiştir.

1877-78 Osmanlı-Rus savaşında güç kaybına uğrayan Osmanlı Devleti’nin bu zayıf durumundan yaralanmak isteyen Ermeniler, siyasi faaliyetlerini yoğunlaştırıp, emperyalizmi arkalarına aldıklarına emin olduktan sonra isyana giriştiler. Bu dönemde patrikhanenin başındaki bulunan, Patrik Nerses, 17 Mart 1878 günü de, İstanbuldaki İngiliz Büyükelçisi Layardı ziyaret ederek, "Bir yıl önce Osmanlı idaresinden şikâyetimiz yoktu, ancak Rus zaferi şimdi durumu değiştirdi, Doğuda bağımsız bir Ermenistan istiyoruz. Eğer siz yardım edemezseniz bunu gerçekleştirmek için Rusyaya müracaat ederiz." demiş, elçi Ermenistandan nereyi kastettiğini sorunca da, "Van, Sivas, Diyarbakır ve Kilikya" diye cevap vermiştir. Elçinin, "Evet ama bu yerlerin hiçbirinde çoğunlukta değilsiniz." demesi üzerine de, "Bunu biliyoruz, ama şimdi Rusya Doğuda topraklar kazanıyor, Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki güç dengesi değişti. Biz de geleceğimizi düşünmeliyiz”(3) diyerek asıl niyetini ortaya koymuştur.


İlk Ermeni isyanı incelendiğinde kilisenin etkisi hemen kendini gösterecektir. İlk isyan, 1890 yılında Erzurum’da Kilise ve Sanasaryan ruhban okulunda çıkmıştır ve bu okuldan açılan ateşle, bir subay ve 3 asker şehit edilmiştir. Erzurum İsyanı ile başlayan kanlı süreçte, kilise her zaman başroldedir. Adana ve çevresini Kilikya olarak gören ve buradaki kilise ve ruhban okulunu merkez yapan Ermeniler, Doğu’da Van’ı merkez seçerken, Akdamar Adasındaki Kiliseyi de hareket merkezi yapmışlar ve yüz binlerce Türk’ün ölüm emirlerini bu merkezler aracılığı ile gerçekleştirmişlerdir.


1881 ve 1882 yıllarına ait şifreli yazısında, Sivas Valisi Hakkı Paşa, İçişleri Bakanlığına Patrikhane ile ilgili şu bilgileri vermektedir:

“Patrikhane piskoposlara, ihtilâl ve isyan hazırlıklarını gösteren genelgeler göndermeye başlamıştır.

Patrikhane, aklı başında, yaşlı, ihtilâl ve isyanın Ermeniler için çıkar yol olmadığını, Ermeni milletinin bundan zarar göreceğini kavrayan ve Patrikhane’nin emirlerine uymayan piskoposlar ile papazları işlerinden atarak (bunların bazılarını öldürtmüştür) yerlerine genç ve ihtilâlci piskopos ve papazları tayin etmiştir.

Patrikhane, gönderdiği gizli genelgeler ile devletin işi olan nüfus sayımına girişerek, Avrupa devletlerine "Altı Vilâyet"te çoğunlukta olduklarını gösterme yolunda çalışmalara başlamıştır.

Patrikhane, çeşitli adlar altında (Kıtlıktaki Ermenilere Yardım, Kudüs-ü Şerif Borçlarının Ödenmesi, vb.), Ermenilerden vergiler alarak, Avrupa basınında Ermeniler lehine ve Türkler aleyhine geniş ölçüde propagandaya girişmiştir. Bunun için adî cinayet olaylarını Ermenilerin katli gibi göstermeye çalışmış, gerçekle ilgisi olmayan cinayet haberleri çıkarmıştır. Kısaca, olayları tersyüz ederek yalan ve iftiraya dayalı bir kampanya başlatmıştır.

Patrikhane’nin Ermenilerden "yardım" adı altında topladığı yüz binlerce lirası (altını) bulunmaktadır. Bu paranın bir bölümü ile Rusyadan Doğu Anadolunun her tarafına sızdırılan silâhlı çeteler, yerli fedaîler ile birlikte terör hareketlerini başlatmışlardır.

Papazlar, iki üç yıldan beri, Ermeni okullarındaki küçük çocuklara varıncaya kadar, bütün Ermenilerin zihinlerini zehirleyerek, hükümet emirlerine saygıyı ve itaati kökünden yıkmışlardır.

Patrikhane, komitelerin kurulmasına öncülük ettiği gibi paraca da büyük yardımlar yapmaktadır. Komitelerin, Patrikhane’nin idaresinde olduğunu belirtmekte yarar vardır. “ (4)

Bunlar bizim açımızdan bakınca bir çırpıda göze takılanlar. Kilise faaliyetleri ile ilgili yazılmış onlarca kitap bulabilirsiniz. Bir de Ermenilerin gözüyle bakalım isyanlarda kilisenin etkisine.


Piskoposluk da yapmış olan Ermeni yazar Gevond Turyan tarafından Ermeni Dergisi Dadjar’da yayınlanan ve 1917 yılında kitap haline gelen görüşlerinden bazıları:


“"Dinî cemaatler, uzun zamandan beri, Ermeni İhtilâl Partilerinin inkılâp ocakları olmuş ve en şeytanî programlar buralardan hazırlanmıştır. Dinî merkezler, silâh depoları ve komplo ocakları olmuştur... Dinî liderler, söz ve yazı ile kendilerine güvenmiş olan halkı isyana teşvik ediyorlardı. Artık vaazlarda yüce sözler ve İncilin doktrini zikredilmiyordu. Sadakat ve doğruluk yerine isyan; insanlık yerine kin ve intikam; ahlâk yerine alçaklık ve rezillik vaaz ediliyordu... Dinî liderler, komiteler tarafından organize edilmiş bayramlara, toplantılara, törenlere başkanlık ediyorlardı."

"Ne Ermenilerin en yüksek dinî lideri Eçmiyazin Katogigosu, ne Ermenilerin kaderini omuzladığını iddia eden en yüksek Kilise yetkilileri, ne bu ihtilâl partilerinin yetkili şefleri, ne diğer Ermeniler, Türkiye dışında, bizim, diğer hiçbir otoritenin hâkimiyeti altında varlığımızı korumaya muktedir olmadığımız ne açıklayabildiler, ne de kavrayabildiler."


"Ermeniler, 600 yıldan beri, başka hiçbir millet tebaasının ne gördüğü, ne tanıdığı geniş bir sosyal ve dinî hürriyetten istifade ederek Türkiyenin toprağında Türkler ile yan yana yaşadılar... Komiteler, gerçekleri inkâr etmişler ve en itibarlı tebaa olarak, şanla, şerefle yaşama imkânı bağışlayan bu ülke üzerinde, kin, nefret ve ayrılık tohumları ekmişlerdir."


Bu satırların yazarı daha sonra sırf yazdıkları yüzünden 24 Aralık 1933’te New York’ta Ermeni kilisesinde Taşnak teröristlerince öldürülmüştür.


Dün Yunanlıların, Bulgarların, Ermenilerin; Osmanlıya karşı, büyük ustalıkla kullandığı kiliseler vazifelerine devam etmektedirler. Ermeni kiliseleri, 1915 Sevk-isyan olaylarını soykırım olarak kabul ettirme gayesiyle canla başla çalışırken, Kıbrıs konusunda Rumlar dünya kamu oyunu etkiledikleri gibi bizim insanımızın dahi aklını çelmektedirler.


Alperen BURAK

KAYNAKLAR

(1) KUNDAKÇI Hasan, Emperyalizmin Kullandığı Ermeniler, Ankara 2001

(2) URAS, Esat, Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi, İstanbul 1976

(3) GÜRÜN Kamuran, Ermeni Dosyası, Ankara 1983

(4) HOCAOĞLU, Mehmed ; Tarihte Ermeni Mezalimi ve Ermeniler, İstanbul 1976
__________________

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
RobeRT [ WeBCaNaVaRi Jingle 2oo9 ] Dinlemeyen Kalmasin...! Tiklayarak Konuya Yönlenebilirsiniz!..
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi
« Posted on: Mart 28, 2024, 11:25:56 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi e-book, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi programı, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi oyunları, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi e-kitap, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi download, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi hikayeleri, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi resimleri, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi haberleri, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi yükle, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi videosu, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi şarkı sözleri, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi msn, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi hileleri, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi scripti, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi filmi, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi ödevleri, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi yemek tarifleri, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi driverları, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi smf, Ermeni İsyanlarında Kilisenin Etkisi gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 06, 2009, 11:57:20 ÖÖ »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


Teşekkürler.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular