0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Enterkalasyon Kimya  (Okunma Sayısı: 1025 Kere Okundu.)
« : Temmuz 16, 2012, 02:10:54 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Kimyasal bileşikler DNA ile birkaç şekilde etkileşebilir. Moleküller DNA ile kovalent veya elektrostatik olarak, veya enterkalasyon yoluyla bağlanabilir. Molekül eğer uygun şekilde ve kimyasal yapıda olursa DNAdaki baz çiftleri arasına girebilirler. Bu moleküller tersinir bağlandıkları için onlara ligand demek uygundur. Ligandlar çoğunlukla çok halkalı, aromatik ve düzlemseldir ve bu yüzden laboratuvarda nükleik asitlerin boyamakta iyi işlev görürler. Üzerlerinde çok çalışılmış olan DNA enterkalatörleri arasında etidyum bromür, proflavin, daunomisin, doksorubisin, ve talidomit sayılabilir.

Bağlanma Leonard Lerman ilk defa 1961de, katyonik, düzlemsel, çokhalkalı aromatik sistemler arasında etkileşimin mekanizması olarak enterkalasyonu önermiştir.

Enterkalasyonun bir çalışma biçimi şöyledir: sulu bir çözeltide katyonik enterkalatör, elektrostatik olarak polinayonik olan DNA tarafından çekilir. Enterkalatör iyon, DNAya her zaman bağlı durumda olan bir sodyum veya magnezyum katyonu ile yer değiştirir ve DNAnın dış yüzeyi ile zayıf bir elektrostatik bağ kurar. Ligand, sonra bu hidrofilik konumdan baz çiftleri arasındaki hidrofobik ortamın içine kayabilir. DNA molekülünün çözeltideki moleküllerle çarpışmalardan absorpladığı enerji, baz çiftlerinin kısa süreli olarak açılmalarını sağlar, geçici bir aralanma sırasında enterkalatör oluşan boşluğa girebilir. Bir enterkalatörün baz çiftleri arasına girebilmesi için DNAnın kısmen çözülerek baz çiftleri arasında yer açması gerekir.

Çözülmenin derecesi enterkalatöre bağlıdır, örneğin etidyum katyonu (sulu çözeltide etidyum bromürün iyonik şekli) DNAyı 26° burarak açar, buna karşın, proflavin onu 17° bir açıyla burgusunu açar. Bu açılma baz çiftlerinin ayrılmalarına veya bir baz çiftinin öbürüne göreceli olarak "yükselmesine" neden olur, öyle ki DNAda 0,34 nm (3.4)lik bir aralık oluşur. Bu açılma DNA molekülünde yerel yapısal değişikliklere neden olur, DNA ikili sarmalının uzaması veya baz çiftlerinin burulması gibi. Süpersarımla ilişkisi DNA molekülün pozitif süpersarımlı olması halinde enterkalatörlerin DNAyı açıp baz çiftleri arasına girmeleri daha zordur, buna karşın negatif süpersarımlı DNAya ise bağlanması daha kolaydır.Dairesel plazmitin süpersarım derecesi ona ne kadar miktarda enterkalatör bağlanabileceğini belirler.

Uygulama Enterkalatör bağlanmasından kaynaklanan DNAdaki yapısal değişim işlevsel değişimlere yol açar. Çoğu zaman, transkripsiyon, DNA ikileşmesi ve DNA tamir işlemleri engellenir, bu yüzden DNA enterkalatörlerinin etkili mutajenlerdir. Mutajen olmalarından dolayı DNA enterkalatörleri genelde kanserojendir, örneğin aflatoksin B1in 8,9 ekso ama (endo değil) epoksiti, proflavin veya kuinakrin gibi akridinler veya etidyum bromür.DNA enterkalatörleri bu nedenle kemoterapide, hızla büyüyen kanser hücrelerinde DNA ikileşmesini engellemekte kullanılır.

Bunlara örnek olarak, doksorubisin (adriamisin) ve daunorubisin (Hodgkin lymphomasında kullanılır); ve daktinomisin (Wilm tumörü, Ewing Sarkoması ve rabdomiyosarkomada kullanılır) belirtilebilir. Bir plazmit DNAsının kesikli mi, kovalent kapalı olduğuna bağlı olarak ona farklı miktarda etidyum bromür bağlanır. Bundan dolayı, laboratuvar uygulamalarında, Etidyum bromür içinde elektroforez veya santrifügasyon teknikleri ile gevşek ve farklı derecede süpersarımlı plazmitleri ayırmak mümkündür.


WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Enterkalasyon Kimya
« Posted on: Nisan 18, 2024, 04:34:48 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Enterkalasyon Kimya e-book, Enterkalasyon Kimya programı, Enterkalasyon Kimya oyunları, Enterkalasyon Kimya e-kitap, Enterkalasyon Kimya download, Enterkalasyon Kimya hikayeleri, Enterkalasyon Kimya resimleri, Enterkalasyon Kimya haberleri, Enterkalasyon Kimya yükle, Enterkalasyon Kimya videosu, Enterkalasyon Kimya şarkı sözleri, Enterkalasyon Kimya msn, Enterkalasyon Kimya hileleri, Enterkalasyon Kimya scripti, Enterkalasyon Kimya filmi, Enterkalasyon Kimya ödevleri, Enterkalasyon Kimya yemek tarifleri, Enterkalasyon Kimya driverları, Enterkalasyon Kimya smf, Enterkalasyon Kimya gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kimya Dersi
Dersler
[MasaL] 4 1931 Son Mesaj Haziran 21, 2008, 03:36:18 ÖS
Gönderen : *GeLinCiKk
Kimya Nobel ödülü
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
*GeLinCiKk 3 2011 Son Mesaj Mayıs 08, 2008, 10:53:44 ÖS
Gönderen : Sahin07
Kimya « 1 2 »
İ - J - K
BemaGül 10 2625 Son Mesaj Nisan 23, 2013, 01:03:27 ÖÖ
Gönderen : blairwaldorf
Kimya Tarihi
Kimya
Hephaestus 5 3166 Son Mesaj Temmuz 08, 2014, 04:09:19 ÖÖ
Gönderen : xyee
Enterkalasyon
Kimya
Anqel* 0 894 Son Mesaj Kasım 25, 2011, 02:01:19 ÖS
Gönderen : Anqel*


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular