0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi  (Okunma Sayısı: 999 Kere Okundu.)
« : Ocak 20, 2010, 03:02:40 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 567
Karizma = 60064


Enerji Kaynaklarinin Türleri ve Dagilimi

ENERJİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ VE DAĞILIMI :



1. TAŞKÖMÜRÜ :

Taşkömürü bitkilerin jeolojik dönemler boyunca dönüşüme uğraması sonucu oluşmuş , yüksek ısı gücü olan bir enerji kaynağıdır. Kalori değeri yüksektir. Bu enerji kaynağı elektrik santrallerinde ,sanayide ve kok kömürü yapımında kullanılır. 1.jeolojik zamanda oluşan taşkömürü Karadeniz Ereğlisi’nden başlar ve doğuya doğru Zonguldak , Amasra, Söğütözü’ne kadar devam eder. Yapılan üretim ihtiyacımızı karşılayamadığı için yurt dışından taşkömürü satın alınmaktadır. Demir – çelik ve Kimya sanayiinde kullanılır.



2. LİNYİT :

Linyit kömürleşme sürecinin ilk ürünlerindendir. II. jeolojik zamanda oluşan linyit oluşum yaşı bakımından taşkömüründen daha gençtir. Bu nedenle kalorisi taşkömüründen daha düşüktür. Linyit yatakları yüzeye daha yakın olduğu için kolayca işlenebilmektedir.Türkiye III. jeolojik zamanda oluşan bir ülke olduğu için hemen her bölgede linyit yatakları bulunmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında bütün bölgelerimizin çıkarılır. En kaliteli linyitler Ege Bölgesinde, en fazla rezerv ise Afşin – Elbistan’da yer alır.

Genellikle çıkarıldığı alanlardaki sanayi tesislerinde ve evlerde tüketilir. Önemli linyit yatakları , Beypazarı (Ankara) , Çan (Çanakkale), Orta (Çankırı) , Seyitömer , Tunçbilek (Kütahya) , Soma (Manisa) , Elbistan (Kahramanmaraş), Yatağan (Muğla) Aşkale (Erzurum) , Şırnak, Kangal (Sivas)



3. PETROL :

Çağımızın önemli enerji kaynaklarından biridir.Ham olarak çıkarılan petrol rafinerilerde işlendikten sonra benzin,motorin ve gazyağı haline gelmektedir.Türkiye petrol açısından zengin bir ülke değildir. Belli başlı petrol yatakları Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir. Yatakların en yoğun olduğu yerler Batman , Siirt ve Diyarbakır’dır. Ülkemizdeki petrol yatakları derinlerde yer aldığı için işletilmesi zordur. Ülkemizdeki petrol üretimi tüketiminin 1/7’sini karşılayabilmektedir.



Petrol işleme tesislerimiz :

- İzmir’de Aliağa Rafinerisi

- İzmit’te İpraş Rafinerisi

- Mersin’de Ataş Rafinerisi

- Batman’da Batman Rafinerisi

- Kırıkkale’de Orta Anadolu Rafinerisi



4. DOĞALGAZ :

Yeraltında oluşmuş çeşitli gazların karışımıdır. Bu gazların büyük bir bölümü metan gazıdır. Genellikle yakıt olarak kullanılan doğalgaz aynı zamanda petro-kimya sanayiinin önemli bir hammaddesidir. doğal gazdan petro kimya tesislerinde ve elektrik üretiminde yararlanılır. Nakli ucuz kullanımı kolay olduğundan ve hava kirliliğini büyük ölçüde azalttığı için büyük şehirlerimizde ısınmada ve mutfak işlerinde kullanılmaktadır.

Önemli doğalgaz yataklarımız Hamitabat (Kırklareli) , Çamurlu (Mardin) de bulunur.



5. JEOTERMAL ENERJİ :

Magmanın yeryüzüne yakın olduğu yerlerde bulunan su ısınarak kırık hatları boyunca yeryüzüne çıkar. Yüzeye çıkan bu sıcak su ve buhara jeotermal enerji denir. Türkiye’de kırık hatlarının fazla olması jeotermal enerji potansiyelini artırmaktadır. Jeotermal sulardan seraların ve evlerin ısıtılmasında dokuma sanayiinde , kurutmacılıkta ve konservecilikte faydalanılmaktadır. Kızıldere, Sarayköy( Denizli), Balçova (İzmir) , Germencik (Aydın) , Tuzla (Çanakkale) Ömer , Gerçek (Afyon) , Kızılcahamam (Ankara), Acıgöl (Nevşehir) . Denizli (Sarayköy)’de Jeotermal santral bulunmaktadır.



6. GÜNEŞ ENERJİSİ :

Türkiye’nin ekvatora yakın, güneşli gün sayısının fazla olması güneş enerjisi potansiyelini artırmaktadır.Son dönemlerde kullanımı artmıştır.seraların ısıtılmasında ve evlere sıcak su sağlanmasında kullanılmaktadır. Özellikle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi güneş enerjisi için en uygun bölgelerdir. Türkiye’de güneş enerjisinde yararlanma imkanının en az olduğu bölge Karadeniz’dir. Nedeni Bulutlu gün sayısının fazla olmasıdır.



7. SU GÜCÜ :

Barajlardaki suyun elektrik üreten jeneratörleri çalıştırması ile oluşan enerjiye Hidroelektrik enerji denir. Ülkemizdeki akarsu vadilerinin dar ve derin olması hem baraj yapımını kolaylaştırmış hem de hidroelektrik potansiyeli artırmıştır. Petrol,doğalgaz ve taşkömürü yatakları bakımından zengin olmayan ülkemiz açısından su gücü büyük önem taşımaktadır. Su gücünün tükenmeyen ve ucuz bir kaynak olması Türkiye’nin gelecekte bu enerjiden büyük ölçüde kaçınılmaz hale getirecektir. Hidroelektrik potansiyelin en fazla olduğu yer Doğu Anadolu, en az olduğu yer Marmara Bölgesidir.



8. RÜZGAR GÜCÜ :

Rüzgarın hareket ettirici gücünün onda birinden yararlanılabilse bile çok büyük bir miktarda enerji elde edilebilir. Ancak rüzgar enerjisinden yararlanmak güçtür.bu enerjiyi kullanmaya uygun alanlar rüzgarların sürekli estiği yerler olmalıdır. Rüzgarın sürekli ve güçlü olduğu alanlarda, rüzgardan yararlanarak elektrik enerjisi elde edilebilir. Özellikle Çanakkale boğazı ve Kuzey Ege kıyılarında bu potansiyel daha fazladır.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi
« Posted on: Mart 29, 2024, 05:52:04 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi e-book, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi programı, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi oyunları, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi e-kitap, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi download, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi hikayeleri, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi resimleri, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi haberleri, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi yükle, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi videosu, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi şarkı sözleri, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi msn, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi hileleri, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi scripti, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi filmi, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi ödevleri, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi yemek tarifleri, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi driverları, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi smf, Enerji Kaynaklarinin Türleri Ve Dagilimi gsm
Yanıtla #1
« : Ocak 22, 2010, 11:43:07 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


teşekkürler..
« Son Düzenleme: Eylül 23, 2010, 01:57:20 ÖS Gönderen : melek_03 »

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Yanıtla #2
« : Mayıs 16, 2010, 01:54:05 ÖÖ »

Q7
*
Üye No : 46811
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1
Mesaj Sayısı : 249
Karizma = 2


Emeğine sağlık, güzel bilgiler.
Yanıtla #3
« : Eylül 23, 2010, 01:56:03 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


bilgiler için teşekkürler.ettim..

WebCanavari
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular