0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Dansın Tarihcesi  (Okunma Sayısı: 957 Kere Okundu.)
« : Ekim 22, 2008, 11:26:54 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Dansın geçmişi, en az insanlık tarihi kadar eskidir. Yeryüzünün en eski sanat dalı olan dans, ilk çağdan yana duyguları, düşünceleri ve coşkuları ifade etmenin en büyülü yolu oldu. Yaklaşık 9.000 yıl öncesi uygarlıklar, sözün yerine kendi anlatım biçimleri olarak dansı tercih ettiler. Yani sözden önce dans vardı.

M.S. 1.yüzyılda yaşamış Yunan filozoflarından biri, dansı şu sözlerle tarif ediyor: Dans, hareketlerle canlandırılan bir duygu, bir ihtiras veya bir heyecandır.

İlk insanlar önceleri kendi başlarına, içgüdülerine uyarak dans ettiler. Yinelenen ritmik hareketlerin doğaüstü duygular çağrıştıran güçlü etkileri olduğunu fark ettiler. Buradan, dansta büyülü bir gücün var olduğu düşüncesi doğdu. Her dans esnasında bu gizemli gücü yeniden yarattıkları duygusuna kapıldılar.

Uygarlıklar geliştikçe, ilkel büyü danslarından dinsel törenler ve ayinler doğdu. Dansta kurallar ortaya çıktı ve dans çok tanrılı dinlerde tapınmanın önemli biçimlerinden biri oldu. Tapınaklarda rahipler, zengin evlerinde ise köleler doğum, evlilik, cenaze ya da sarayla ilgili tüm törenlerde dans ederlerdi.

Bunların yanı sıra eğlence için dans etme ilk olarak Mısır'da başladı.

Dansın sanat olarak ortaya çıkışı ise, Rönesans döneminde gerçekleşmiştir. 20. yüzyıl, sınıfsal farklılıkların giderek ortadan kalktığı bir çağ olmuş ve 1920'lerden sonra ortaya çıkan müzik ve dans akımları, gramafon, radyo ve sinema gibi iletişim araçlarının icadı ile yaygınlaşmıştır.

Anadolu'da Dansın Gelişimi

Anadolu'da yaşayan Türkler'de dans, temelde üç ayrı kültürün etkisinde kalmıştır. Bunlar eski Anadolu uygarlıkları, Orta Asya Kültürü (özellikle Şamanizm) ve Müslümanlıktır.

Anadolu'da binlerce yıl önce yaşamış Hitit, Eski Yunan, Frig, Lidya gibi eski uygarlıkların etkileri günümüzde halk danslarında yaşamaktadır. Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te bulunan duvar resimlerinde, İÖ. 6.500-5.650 arasında bu yörede yaşamış bir uygarlığın dansları ve dinsel törenleri görülmektedir. Resimlerdeki danslarda, davulun ve tokmağın kıvrık ucunun günümüzdekilere benzerliği dikkat çekicidir. Ayrıca bu resimler, Hitit, Frig gibi uygarlıklardan çok, daha öncekilerin katkılarını göstermesi açısından da ilginçtir.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Dansın Tarihcesi
« Posted on: Nisan 24, 2024, 10:42:28 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Dansın Tarihcesi e-book, Dansın Tarihcesi programı, Dansın Tarihcesi oyunları, Dansın Tarihcesi e-kitap, Dansın Tarihcesi download, Dansın Tarihcesi hikayeleri, Dansın Tarihcesi resimleri, Dansın Tarihcesi haberleri, Dansın Tarihcesi yükle, Dansın Tarihcesi videosu, Dansın Tarihcesi şarkı sözleri, Dansın Tarihcesi msn, Dansın Tarihcesi hileleri, Dansın Tarihcesi scripti, Dansın Tarihcesi filmi, Dansın Tarihcesi ödevleri, Dansın Tarihcesi yemek tarifleri, Dansın Tarihcesi driverları, Dansın Tarihcesi smf, Dansın Tarihcesi gsm
Yanıtla #1
« : Ekim 29, 2008, 03:18:33 ÖS »
Avatar Yok

HuNTeR-DeViL
*
Üye No : 3263
Yaş : 31
Nerden : Trabzon
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1811
Mesaj Sayısı : 7 822
Karizma = 2088


Paylasımın için Sağol.

OnLyReLentless
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular