0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri  (Okunma Sayısı: 1082 Kere Okundu.)
« : Ağustos 02, 2008, 03:53:29 ÖS »
Avatar Yok

FeMoX
*
Üye No : 570
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2803
Mesaj Sayısı : 5 853
Karizma = 39


    Devlet gelirlerinin artırılmasını, yeni vergiler konulmasından çok, devamlı bir programla mevcut vergilerin takdir ve toplanma usullerinin iyileştirilmesinde aramak lazımdır. Memleketin mali durumu, düzen, emniyet ve disiplin üzerine kuruludur. İyi yöntem ve iyi uygulamanın memnun edici sonuçlarını vatandaş, hiçbir işte vergi konusu kadar hassasiyetle takdir etmez. Vatandaş olan bir kişinin, verginin kalkabileceğine inandırılması ve böyle bir düşünceye itilmesi, devletin yıkılmasını istemekle eşittir.
    Askerlik nasıl bir vatan borcu ise, vergi de vatandaşın ödemesi gereken borcudur. Vatandaşı, millete karşı milletin büyüyüp yaşaması için alınan tedbirlere karşı harekete geçirmek, en büyük ihanettir. Her vatandaşın arzu ettiğini yapmasını düşünmek hayalperestliktir. Yapılabilecek şey herkesin arzularının toplamının ortalaması olabilir. Bütün vatandaşlar gerektiğinde ağır yükümlülüklere ve her türlü fedakarlığa katlanacaklardır. Hep beraber yapacağız. Vatandaşların şunu isterim, bunu isterim, demesi, şunu bunu yapmağa mecburum demektir. Bu yapılması gereken şeyler için vatandaş maddi, mali ve manevi varlığını hazır tutarsa, ancak o zaman ideale ulaşmak mümkündür.
    Memleketimizde yetişmeyen hammaddeler ve üretim maliyetine tesir ederek, dış ülkelerin ürettikleri mallar ile rekabeti güçleştiren her çeşit vergi ve resimlerin kaldırılması lazımdır.
    Gerek bu konular üzerinde çalışırken, gerek herhangi bir mali karar alırken, ilk göz önüne getireceğimiz şey, milli faaliyet ve milli üretim, yani verginin bizzat ana kaynağı üzerinde yapacağı etkiler olmalıdır. Maliye memurları da İçişleri memurları gibi, halkla devamlı ilişkisi olan kişilerdir. Bunların da, halk ile ilişkilerinde, halk için çalışan bir halk hükûmetinin doğal niteliği olan azamî dikkat ve özen göstermek ve azamî güven ve inan vermek niteliklerinin gelişmesine, özellikle itina etmeleri lazımdır.
    Cumhuriyet rejiminde, hazine yararına demek, kanunun hazine lehine tespit ettiği hak ile, kanunun yükümlüyü karşılaştırdığı vazifeyi gayet denk bir halde elde tutmak demek olduğunu bir an hatırdan uzak tutmamak önemli prensibimizdir. Milli paranın kudretini ve milletin milletlerarası buhrana karşı yüksek varlığının esaslarını korumak başlıca gayemizdir. Açık bir bütçenin, sayısız sakıncalarını iyi bilen Büyük Millet Meclisi’nin, denk bütçe yönünde kesin karar sahibi bulunması, devletin mali ve hatta genel politikası için büyük güvencedir.Ekonomik alanda düşünürken ve konuşurken sanılmasın ki, biz yabancı sermayeye karşıyız; hayır, bizim memleketimiz geniştir. Çok çalışmaya ve sermayeye ihtiyacımız vardır. Bundan dolayı kanunlarımıza
    uymak şartıyla yabancı sermayelerine gerekli olan güvenceyi vermeye her zaman hazırız. Arzu edilir ki, yabancı sermaye, çalışmamıza ve sabit servetimize eklensin. Bizim için ve onlar için, faydalı sonuçlar versin.
    Memleketimizi medeniyetin gerektirdiği dereceye bir an önce yükseltmek için, yalnız milli sermaye yeterli olmaz. Yabancı sermayeye ve uzmanlığına da ihtiyacımız vardır. Bu noktada dar bir milliyetçilikten çıkıyoruz, daha geniş milliyetçi oluyoruz.Hükûmetimizin her medeni devlet gibi dış borçlanmalar yapmasına lüzum vardır. Şu kadar ki, borç alınan yabancı paralarını ödemeye mecbur değilmişiz gibi, amaçsız israf ve tüketim ile borçlarımızın yükünü artırarak mali bağımsızlığımızı tehlikeye düşürmeye kesin şekilde karşıyız. Biz memlekette, bayındırlığı, üretimi ve halkın refahını temin edecek, gelir kaynaklarımızı geliştirecek verimli borçlanmalara taraftarız.
    Benliğimize, varlığımıza hiçbir zarar vermeksizin, dış sermaye memleketimize girebilir.
    Biz ekonomik genişliğin temelini de, ancak her milletin refah içinde yaşamaya ve ilerlemeye hakkı olduğunu kabul eden bir zihniyetle, bütün milletlerin birlikte çalışmalarıyolunun bulunmasında görüyoruz. Ekonominin gelişmesi için başlıca gerekli olan; yollar, demiryolları, limanlar, kara ve deniz ulaşım araçları milli varlığın maddi ve siyasi kan damarlarıdır. Refah ve kuvvet vasıtasıdır.
    Ekonomik hayatın faaliyet ve canlılığı, ancak ulaştırma vasıtalarının, yolların, trenlerin, limanların durumu ve derecesiyle (nitelik ve niceliğiyle) orantılıdır.
    Paramızı, hayatımızı dış düşmanların etki ve saldırısından kurtarmak, bu memleketin dış düşmanlara esir olmasına müsaade etmemek ne kadar gerekiyorsa, aynı zamanda ve onlardan daha fazla bir uyanıklıkla iç düşmanları, yurt içindeki zararlı kişileri de dikkatle izlemek ve onların her hareketlerini gözden kaçırmamak mecburiyetindeyiz. Biz ancak bu gayretle, bu uyanışla çalışarak başarılı olacağız. Bütün dünya Türkiye’nin saygın varlığına özenecek ve milletimize lâyık ve hak etmiş olduğu yüksek yeri verecektir.
    Tam bağımsızlık denildiği zaman, elbette siyasi, mali, ekonomik, adli, askerî, kültürel vs. her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bu saydıklarımızın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, millet ve memleketin gerçek manası ile bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir.•

WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri
« Posted on: Mart 29, 2024, 06:24:45 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri e-book, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri programı, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri oyunları, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri e-kitap, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri download, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri hikayeleri, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri resimleri, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri haberleri, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri yükle, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri videosu, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri şarkı sözleri, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri msn, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri hileleri, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri scripti, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri filmi, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri ödevleri, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri yemek tarifleri, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri driverları, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri smf, Atatürk'ün Ekonominin Düzeni Hakkındaki Görüşleri gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 21, 2008, 11:18:53 ÖÖ »
Avatar Yok

lonely
*
Üye No : 5510
Yaş : 31
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 86
Mesaj Sayısı : 1 375
Karizma = 859


Sağol. paylaşım için
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Uyku Düzeni Melatonin
Alternatif Tıp
dangeraus1 1 1222 Son Mesaj Ağustos 12, 2012, 06:47:17 ÖS
Gönderen : makoto
Ekonominin Yeni Yol Haritası
Güncel Haberler
Bendis 0 581 Son Mesaj Ekim 08, 2014, 11:49:17 ÖÖ
Gönderen : Bendis
Atatürk'ün Bilim Ve Teknoloji Konusundaki Görüşleri
Atatürk Köşesi
pineapple 0 838 Son Mesaj Şubat 13, 2015, 01:31:06 ÖS
Gönderen : pineapple


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular