0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Empatinin Iletişimdeki Etkisi  (Okunma Sayısı: 623 Kere Okundu.)
« : Eylül 22, 2013, 03:07:17 ÖS »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168




Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlayabilme yetisidir.
Bu yeti daha iki aylık bir bebekken oluşuyor. Büyürken de yakınlarımızın davranışlarını taklit ederek gelişiyor. Dolayısıyla, çevremizden gördüğümüz davranışların, iletişim kurma yetimiz üzerinde doğrudan etkisi bulunuyor.

Empati Nedir?

Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Basit gibi gözüken bu tanımın gerisinde pek çok kuramsal öğe bulunmaktadır ve belki de bu yüzden söz konusu tanıma ulaşılması oldukça zaman almıştır. Günümüzde "empati" denildiğinde akla Carl Rogers ve onun konuya ilişkin çalışmaları gelir. Psikoterapi alanında empatik iletişim kurma becerisiyle ünlenmiş Rogers´ ın adı ile empati kavramı adeta özdeş hale gelmiştir. Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir.

Her insanın kendine özgü bir bakış açısı, dünyayı algılama biçimi vardır. Dolayısıyla, bu da bazen konuştuğumuz kişiye karşı ön yargılı yaklaşmamıza ve iletişim eksikliğine neden olabiliyor. Bunu önlenmek için empati kurmamız, yani karşımızdaki kişilerin duygularını da anlamamız şart. Ancak bunu başarabilmek için öncelikle üç koşulun oluşması gerekiyor: Kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakabiliyor olmak, karşımızdakilerin duygu ve düşüncelerini doğru olarak hissedebiliyor olmak ve karşımızdakini anladığımızı ona açıkça ifade edebiliyor olmak. Empati, karşımızdaki insanın yaşadığı olayları yaşamayı değil, onları doğru anlayabilmeyi ifade eder. Bunu sağlamaksa hiç zor değil. İşe öncelikle kendimizi tanıyarak ve eğiterek başlamalıyız.

Empati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolları:

Açık uçlu sorular sormak...

Yöneltilen sorunun yanıtı, açıklama gerektiriyorsa, bu tür sorulara açık uçlu sorular denir. Örneğin ´´nasıl?´´ sözcüğünün bulunduğu cümleler, karşımızdaki kişiye karşılaştırma yapma ve zıtlıkları ortaya çıkarma olanağı verir, ´´niçin´´ sözcüğünün bulunduğu cümlelerse; olgu, olay ve nesnelerin nedenlerini bulmaya yardımcı olur. Konuştuğumuz kişiye bu tarz sorular yönlendirerek, onların daha açıklayıcı konuşmalarını sağlayabilir ve bize açıklama yaparlarken göremedikleri noktaların farkında olmalarını sağlayabiliriz. Dolayısıyla daha kolay empati kurup karşımızdakini anlamamız kolaylaşır.

Yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak

Karışımızdakini anlamanın en iyi yolu öncelikle sabırlı olmak ve onu anlamada yavaş hareket etmek, aceleci davranmamaktır. Ayrıca karşımızdaki kişinin anlattıkları doğrultusunda yorum yapmamız da onu dinlediğimizi gösterir. Onun duygularını ve düşüncelerini tam olarak anlasak bile eğer anladığımızı ifade etmezsek ve küçük yorumlarla bunu desteklemezsek, empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız.

Bir Halk Masalında Empati

Göğsü kınalı bir serçe varmış. Gök gürlediği zamanlar tir tir titreyerek yere yatar, gök yıkılmasın diye de ayaklarını havaya kaldırırmış. Bir yandan da "korkumdan kırk kantar yağım eridi" dermiş. Bir gün birisi demiş ki "sen kendin beş dirhem gelmezsin; nerden oluyor da kırk kantar yağın eriyor? “Bunun üzerine serçe şu cevabı vermiş; herkesin kendine göre dirhemi, kantarı var; siz ne anlarsınız". Yukarıdaki masalda verilmek istenen mesaj şudur: Her insanın -hatta her canlının- olaylara kendine özgü bir bakış açısı (fenomonolojik alanı) vardır. Dışardan baktığımızda bunu göremeyiz ve bu yüzden de onun bazı davranışlarına anlam veremeyiz. Kendimizi karşıdakinin yerine koyup olaylara onun gözüyle bakabilirsek, ancak bu durumda onun duygularını ve düşüncelerini anlamamız, dolayısıyla da davranışlarına anlam vermemiz mümkün olur.

Wmhocasi.com
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Empatinin Iletişimdeki Etkisi
« Posted on: Mart 29, 2024, 01:59:20 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Empatinin Iletişimdeki Etkisi e-book, Empatinin Iletişimdeki Etkisi programı, Empatinin Iletişimdeki Etkisi oyunları, Empatinin Iletişimdeki Etkisi e-kitap, Empatinin Iletişimdeki Etkisi download, Empatinin Iletişimdeki Etkisi hikayeleri, Empatinin Iletişimdeki Etkisi resimleri, Empatinin Iletişimdeki Etkisi haberleri, Empatinin Iletişimdeki Etkisi yükle, Empatinin Iletişimdeki Etkisi videosu, Empatinin Iletişimdeki Etkisi şarkı sözleri, Empatinin Iletişimdeki Etkisi msn, Empatinin Iletişimdeki Etkisi hileleri, Empatinin Iletişimdeki Etkisi scripti, Empatinin Iletişimdeki Etkisi filmi, Empatinin Iletişimdeki Etkisi ödevleri, Empatinin Iletişimdeki Etkisi yemek tarifleri, Empatinin Iletişimdeki Etkisi driverları, Empatinin Iletişimdeki Etkisi smf, Empatinin Iletişimdeki Etkisi gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kelebek Etkisi
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
By.CeZa 4 1608 Son Mesaj Mayıs 08, 2008, 03:44:16 ÖS
Gönderen : HuNTeR-DeViL
Kerpicin Etkisi
Dini Hikayeler
seyyah 0 896 Son Mesaj Ağustos 06, 2008, 02:49:54 ÖÖ
Gönderen : seyyah
'anestezinin Yan Etkisi Yok'
Sağlık
Furkan 0 799 Son Mesaj Eylül 01, 2008, 02:39:58 ÖS
Gönderen : Furkan
Kelebek Etkisi
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
[B]a[R]a[N] 0 777 Son Mesaj Ekim 17, 2009, 02:04:50 ÖÖ
Gönderen : [B]a[R]a[N]
Jailbreak'in 4 Yan Etkisi!
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Arshavin 0 738 Son Mesaj Şubat 20, 2012, 08:14:47 ÖS
Gönderen : Arshavin


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular