0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Empati Ve Mutluluğun Anatomisi  (Okunma Sayısı: 1113 Kere Okundu.)
« : Mart 21, 2012, 03:07:46 ÖS »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


Daha fazla mutlu olmak istiyorsanız işe kendinizi değil başkalarını anlayarak başlayın. Uzmanlara göre başkalarına karşı empati duygunuz ne kadar gelişirse kendinizi o kadar mutlu hissedersiniz. İşte empati hakkında bilmeniz gerekenler.. Empati kurarak. Uzmanlar, “Başkalarına karşı empati duygunuz ne kadar gelişirse kendinizi o kadar mutlu hissedersiniz” diyorlar. Peki empati duygumuz nasıl oluşur?
NASIL DAHA MUTLU OLUNUR?

Herkesin empati yeteneğinin çok gelişmiş olmadığını empati duygularımızın birbirinden farklı olduğunu biliriz. Düşünsenize bir yakınınızı kaybetmişsinizdir ve iş yerinde karşınızda oturan arkadaşınız telefon konuşmasında gümbür gümbür kahkahasını patlatmaktan geri durmuyordur. Ya da akşam çocuğunuzun o çok önem verdiğiniz yılsonu gösterisi varken, müdürünüz bunun sizin için önemli olduğunu bildiği halde akşam geç saatlere kadar çalışmanızı istiyor ve önünüze iş yığıyordur. Biz buna “taş kalplilik” deriz. Ama aslında burada kalbi işin içine karıştırmak doğru olmaz. Çünkü burada devrede olan kalp değil, beyindir aslında.

Başkalarına empati duygusuyla yaklaşabilmek, önemli bir biyolojik fonksiyonumuzdur. Bir beyin fonksiyonu olan empati, diğer insanlara karşı ne kadar bağlı hissettiğimizle, ne kadar şefkatli ve fedakar olduğumuzla ilgili özelliğimizdir.
Ayna nöronlar ne işe yarar?

Biyolojimizin bir kısmı ayna nöronlarından oluşur. Bu nöronlar sayesinde başka insanların esneme, kollarını kavuşturma gibi hareketlerini refleks olarak taklit ederiz. Ayna nöronlar, (minik nörolojik kameralar gibi) her şeyi olduğu gibi kaydeder. Bu, çocukların nasıl öğrendiği ya da yetişkinlerin uzun süre yaşadıkları yerin aksanını kullanmaya başlaması gibi durumları açıklar.
Ayna nöronlar ve empati arasındaki bağlantı

Ayna nöronlar, beynin çeşitli alanlarında bulunur ve insanların tepkilerini harekete geçirir. Bir insanı bir eylem anında gördüğümüzde otomatikman taklit etmek isteriz. Ancak ayna nöronlar sadece esneme ve diğer önemsiz vücut hareketlerini harekete geçirmekle kalmaz, duyguları ve empatiyi de üretir.

Birini acı içinde kıvranır vaziyette gördüğümüzde bizim de “acı” bölgemiz aktive olur. Örneğin, birinin bacağında bir örümceğin gezindiğini gördüğümüzde, o sürünme anındaki duyguyu biz de hissederiz, çünkü ayna nöronlarımız devreye girmiştir.



Suçluluk, utanma, mahcubiyet ve şehvet duyguları da beynimizin bir kısmında bulunan, “insula (adacık)” denilen ayna nöron sistemine dayanır. Bu, bir trajediyle karşılaştığında üzülen insanlara karşı neden empati geliştirdiğimizi, yani onların duygularını anlayıp paylaştığımızı gösterir. Yani diğer insanlarla ilgilenmemize ve onlarla bağ kurmamıza izin veren şeydir.

Beynimizdeki ayna nöron sistemi, kendimizden başkalarının niyetini, davranışlarının sosyal manasını ve duygularını anlamakta ustadır. Hepimiz birer sosyal varlıklar olduğumuza göre var olmaya devam edebilmemiz başkalarının niyetini, duygularını ve davranışlarını anlamamıza bağlıdır. İşte ayna nöronlar da başkalarının zihinlerini mantıkla değil simülasyonla yakalamamıza izin verir. Yan, düşünerek değil de hissederek yapmamıza neden olur.
Kim daha çok empati kurabiliyor?

Araştırmalar, kadınların beyinlerindeki bu bölümü özellikle doğurganlık çağında erkeklere oranla daha fazla kullandıklarını ortaya koydu. Ayrıca yapılan çalışmalar, başarılı insanların iyi empati kurabildiklerini ve bu kişilerde ayna nöron aktivitesinin yüksek olduğunu da gösterdi.
Empatik insanların özellikleri

İnsanların üzerinde etki bırakabilenler empati yeteneklerini geliştirebilen insanlardır.

Maine Üniversitesi’nde bir araştırmacı olan Dr. Marisue Pickering’e göre empatik dinleyenlerin dört özelliği vardır:
 1. Kendi duygularını ve fikirlerini diğerine yansıtmaya değil diğerine yönelmeye eğilimlidirler.
 2. Kendilerini korumaya ve defansif davranmaya çalışmazlar. Bu şekilde karşıdaki kişiye odaklanmak güçtür.
 3. Karşıdaki kişinin rollerini, bakış açılarını ve deneyimlerini hayal etmeye çalışırlar, kendi yaşantıları ile benzerlik kurmaya çalışmazlar.
 4. Bir eleştirmen gibi değil, bir alıcı gibi dinlerler. Bir uzlaşma ve anlaşma sağlamaya uğraşmazlar.

Wmhocasi.com
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Empati Ve Mutluluğun Anatomisi
« Posted on: Nisan 19, 2024, 12:50:31 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Empati Ve Mutluluğun Anatomisi e-book, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi programı, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi oyunları, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi e-kitap, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi download, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi hikayeleri, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi resimleri, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi haberleri, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi yükle, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi videosu, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi şarkı sözleri, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi msn, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi hileleri, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi scripti, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi filmi, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi ödevleri, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi yemek tarifleri, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi driverları, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi smf, Empati Ve Mutluluğun Anatomisi gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Bir Ayrılıgın Kısa Anatomisi
Aşk'a Dair
Asortik Hatun 2 1329 Son Mesaj Ocak 23, 2009, 07:34:15 ÖS
Gönderen : flowers-18
Insan Anatomisi X) « 1 2 3 »
Kara Kalem Çizimleriniz.
*-BrujA-* 28 7240 Son Mesaj Şubat 12, 2014, 08:05:41 ÖS
Gönderen : drbirsel
Mutluluğun Resmi « 1 2 3 4 »
İtiraflar
-LoSS AnGeL- 35 8616 Son Mesaj Mayıs 18, 2014, 12:57:04 ÖS
Gönderen : Po3a
Kişiler Arası Iletişim Ve Empati - Işletmelerde Iletişim Ve Empati. « 1 2 »
Halkla İlişkiler
[B]a[R]a[N] 10 8445 Son Mesaj Ekim 27, 2014, 08:12:08 ÖÖ
Gönderen : arkadyas
Empati Nedir ? Empati Nasıl Kuruluyor
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 893 Son Mesaj Ocak 24, 2013, 02:45:16 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular