0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Ekmek Mayası  (Okunma Sayısı: 1871 Kere Okundu.)
« : Aralık 20, 2009, 05:11:53 ÖS »

-LoSS AnGeL-
*
Üye No : 12693
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5276
Mesaj Sayısı : 23 369
Karizma = 45516


Ekmek mayası hamurdaki fermente edilebilir şekeri, karbondioksit ve etanole dönüştürür.

 C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2CO2 +enerji
             maya


Ekmek hamurunda yumurta ve şeker kullanımı, mayanın büyümesini hızlandırır, tuz ve yağlar ise büyümeyi yavaşlatır.

 

Ekmek fermantasyonunda en fazla kullanılan maya Saccharomyces cerevisiae’dır.

 

Ekmek mayası üretilirken hammadde olarak melas ve saf maya kültürü kullanılır. Filtrasyon aşamasında ise granül büyüklüğünden dolayı, ham patates nişastası yardımcı malzeme olarak kullanılır.


Ekmek yapımında maya, tuz, hamur ve sıcak su (süt) karıştırılır. Yoğurma işlemi iyi bir karışım elde edinceye kadar sürer. Başka bir deyişle, gluten oluşana kadar yoğurmaya devam edilir ve kabarmaya bırakılır.

Bazı ekmek hamurları, kabardıktan sonra patlayabilir. Bu patlama, mayanın gıda stoğunun yeniden dağıtılmaya başlaması demektir ve mayanın protein ve nişasta matrisinin kırılmasından kaynaklı gaz basıncını önler. Daha fazla fermantasyon ürünü kullanıldığında ve bakteriyel mayalanma desteklendiğinde, daha uzun süren kabarma süresinin sonucunda daha lezzetli ürünler elde etmek mümkündür. Ancak, hamur çok uzun bir süre kabarmaya bırakıldığında maya, kabarmanın son aşamalarında işlevini kaybedebilir.


Ekmek mayasının en etkili olduğu sıcaklık 35°C’dir.

Ekmek mayası çeşitleri:

 

1. Pres Ekmek Mayası: Kek mayası olarak bilinir. Soft bir katılığı vardır. Dayanıksızdır. Saklama koşulları zordur. Düşük sıcaklıklara, diğer ticari mayalara göre daha dayanıklıdır. Genellikle, ticari amaçlı üretilir; yani ekmekçilik sektöründe kullanılan mayadır.

 

2. Kuru Maya: Genellikle evlerde kullanılan mayalardır. Farklı maya formları ile üretilir ve kurutma işlemi üretimden sonra gerçekleşir. Uygun saklama koşullarında depo ömrü 1-2 yıldır.

•Aktif Kuru Maya: Kuru ve ölü hücrelerin ince dış çeperlerinde kapsüllenmiş canlı maya hücreleriyle uzun granüllerden oluşur. Saklama özellikleri diğer maya formlarına oranla daha kolaydır. Buna rağmen, genellikle, ısıl şoklara daha çok duyarlıdır. Bu yüzden, bazı durumlarda, bu tür mayaların dayanıklılığı artırılmalı ya da sulandırılmalıdırlar. Kullanımından önce ılık suda çözündürülmesi gerekir.
•İnstant Kuru Maya: Aktif kuru mayada kullanılan formlardan daha hızlı tepkime veren formlar kullanılarak üretilir. Görünüm olarak aktif kuru mayaya benzese de, ondan daha küçük granüller içerir. İnstant mayanın içerdiği su miktarı, mayayı aktive etmek için yeterlidir. Genellikle sorbitan monostearat and askorbik asit içerirler.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Ekmek Mayası
« Posted on: Nisan 19, 2024, 04:53:30 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Ekmek Mayası e-book, Ekmek Mayası programı, Ekmek Mayası oyunları, Ekmek Mayası e-kitap, Ekmek Mayası download, Ekmek Mayası hikayeleri, Ekmek Mayası resimleri, Ekmek Mayası haberleri, Ekmek Mayası yükle, Ekmek Mayası videosu, Ekmek Mayası şarkı sözleri, Ekmek Mayası msn, Ekmek Mayası hileleri, Ekmek Mayası scripti, Ekmek Mayası filmi, Ekmek Mayası ödevleri, Ekmek Mayası yemek tarifleri, Ekmek Mayası driverları, Ekmek Mayası smf, Ekmek Mayası gsm
Yanıtla #1
« : Nisan 18, 2010, 05:57:36 ÖÖ »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 573
Karizma = 60064


Paylaşım İçin Teşekkürler
Yanıtla #2
« : Haziran 10, 2010, 12:14:05 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Teşekkürler

WebCanavari
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular