0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Ego Psikolojisi  (Okunma Sayısı: 2904 Kere Okundu.)
« : Ağustos 26, 2009, 09:53:39 ÖS »
Avatar Yok

MahzaŞermi
*
Üye No : 12798
Nerden : Kayseri
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 769
Mesaj Sayısı : 5 618
Karizma = 15653


Ego Psikolojisi,Freud'un psikanaliz kuramında önemli yer tutan "çatışma" kavramından vaz geçmez.Ancak dikkatini dürtüsel yaşantıdan ve onun kaynağı olarak görülen İd'den uzağa, "Ego'ya" çevirir.Artık psikanalizde olduğu gibi çatışmanın kutuplarından birisi "kabul edilemeyen arzularla gelen" dürtüsel kuvvetler değildir. Çatışma esasen sosyal çevre ve kültürel etmenler ile Ben'in kabul görme,değer verilme,dünya ile başa çıkma,üretken ve yaratıcı bir birey olma ihtiyaçları arasında cereyan eder ego psikologlarına göre.Freud sonrası başta kızı Anna Freud tarafından geliştirilen “Ego psikolojisi” akımı,Freud’un “bastırma,inkar,yansıtma ve özdeşleşme” gibi ilk kez kendisi tarafından tanımlanan savunma mekanizmalarının genişletilmiş analizine odaklanıyor ve ego’nun anksiyete karşısında girdiği adaptasyon çabasını inceliyordu.1936 yılında Anna Freud’un “Ego ve savunma mekanizmaları” kitabı dokuz ayrı savunma mekanizmasını ayrıntılı biçimde incelemekteydi. Ego psikologları çatışmanın çözümünde; hastanın kullandığı inkar, yansıtma, yansıtmalı özdeşim,eyleme dökme ve bölünme (splitting) gibi psikopatolojiye meyleden , egonun gelişiminin erken dönemlerinde kullanılmaya başlanan ilkel savunma mekanizmaları yerine , yer değiştirme,bilinçli bastırma(supresyon) ,mizah, yüceltme (sublimasyon) ,beklenti oluşturma (antisipasyon) gibi ruh sağlığını etkin biçimde korumaya yönelik yüksek düzeydeki savunma mekanizmalarına başvurulmasını sağlamaya çalışır.Ego psikolojisinin psikanalitik terminolojiye önemli bir katkısı "ego zayıflığı" kavramını kullanıma sunmasıdır.Anna Freud dışnda Ego psikolojisine katkıda bulunan önemli psikanalistler arasında Eric H. Ericson , Karen Horney ve Heinz Hartmann isimleri sayılabilir.

Ego Fonksiyonları

Freud ,doğumdan itibaren dış dünya ile ilişki içinde bulunan psişik varlığın İd olduğunu söylüyor.Uyaranların algılanması aşırı uyaranlara karşı korunma sağlanması görevi zamanla İd içersinde gelişen özel bir yapıya devredilir.Ego’nun doğuşunu böyle anlatıyor Freud.Id ile dış dünya arasındaki çatışmanın da İd ile Ego arasında gerçekleşmeye başladığını söylüyor.Ancak ,Freud çatışma kuramı çerçevesinde asıl ilgisini Ego’nun incelenmesinden çok İd kaynaklı dürtüsel kuvvetlere ve süperegonun karşı çıkışı sonucu egonun iki yapı arasında bir uzlaşma(compromise) sağlama çalışma çabalarına odaklamıştı.Yine de Ego’nun İd ile bağlantılı olmayan kimi görevlerini tanımlayabilmişti.Örneğin,Ego’nun istemli hareketleri algı ve kas devinimi birlikteliğini gözeterek gerçekleştirdiğini,dış uyaranları algılama,farkında olma,lüzumundan güçlü uyarıları engelleme,uyaranların hafıza kayıtlarını tutma, uyum sağlama (adaptasyon) görevleri gördüğünü belirtmişti.Hartmann,bu yeteneklerin doğuştan itibaren İd’e ait olmayan algılama ve kendini koruma ile ilişkili zihinsel birimlere ait olduğunu söyledi.Bu zihinsel birimlerin kapladığı alan “çatışmasız benlik alanı”(conflict free ego sphere) denilen alandı.Ego oluşumuna bu birimlerde katılmakta ve Ego’nun birincil işlevselliklerini (primary autonomous ego functions) oluşturmaktaydı.

Başlıca Ego Fonksiyonları

1.Dürtü kontrolü:İd başlangıçta “haz ilkesi” prensibine uygun biçimde kendi yapısından orijin alan dürtülerin derhal doyum bulması için dış dünyaya baskı yapar.Ancak dış dünyanın engelleriyle karşılaştıkça ,bu engellerle baş etmek üzere ego denilen oluşum şekillenmeye başlar.Ego, doyum bulmaya yönelik itkileri bekletebilir ve ancak uygun zamanda ve uygun düzeyde haz elde edilecek şekilde dürtü doyumunu sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunur. Ego’da geçerli olan ilke “haz ilkesi” (pleasure principle) değil “gerçeklik ilkesidir”(reality principle).Ego gerçeklik ilkesi uyarınca düşünce ve algıları gerçeklik testinden (reality testing)geçirerek değerlendirir Birincil süreç düşünce de (primary process thinking) Ego’da yerini ikincil süreç düşünceye (secondary process thinking) bırakmıştır.
2. Gerçeklik duygusu(sense of reality) ve gerçekliğe uyum (adaptation of reality):Ego,kendi vücudundan ve dış dünyadan gelen hisleri ayırmayı başarır.Gerçeklik testini kullanabilen ego,yadımsa –yansıtma gibi gerçekliği çarpıtan mekanizmalar kullanarak dış dünyanın gerçeklerini kendisine değil, kendisini dış dünyanın gerçeklerine uydurmak ister.Bu amaçla “mevcut tüm potansiyelini” seferber ederek dış dünya gerçeklerine adapte olmaya çalışır.
3.Nesne ilişkilerinin sürdürülmesi
4.Ego’nun sentetik fonksiyonu:Herman Nunberg’in 1931’de öne sürdüğü  olgun bir ego’nun(ego maturity) sahip olduğu  “genelleştirme,basitleştirme,koordinasyon ve yaratma” gibi entegre faaliyetleri bu kapsamda değerlendirilir.
5.Egonun birincil ve ikincil otonom işlevsellikleri:Heinz Hartmann’ın algı,düşünce ,lisan,zeka ve motor gelişim gibi çatışmasız gelişen birincil işlevsellikler ile dürtülerin yüceltmeye uğratılması sonrasında fonksiyonu gelişen ve bağımsız bir örgüt haline gelen egonun ikincil işlevsellikleri bu sınıfa girer.
6.Savunma mekanizmaları:Freud sonrası başta kızı Anna Freud tarafından geliştirilen “Ego psikolojisi” akımı,Freud’un “bastırma,inkar,yansıtma ve özdeşleşme” gibi ilk kez kendisi tarafından tanımlanan savunma mekanizmalarının genişletilmiş analizine odaklanıyor ve ego’nun anksiyete karşısında girdiği adaptasyon çabasını inceliyordu.1936 yılında Anna Freud’un “Ego ve savunma mekanizmaları” kitabı dokuz ayrı savunma mekanizmasını ayrıntılı biçimde incelemekteydi. Ego psikologları çatışmanın çözümünde; hastanın kullandığı inkar, yansıtma, yansıtmalı özdeşim,eyleme dökme ve bölünme (splitting) gibi psikopatolojiye meyleden , egonun gelişiminin erken dönemlerinde kullanılmaya başlanan ilkel savunma mekanizmaları yerine , yer değiştirme,bilinçli bastırma(supresyon) ,mizah, yüceltme (sublimasyon) ,beklenti oluşturma (antisipasyon) gibi ruh sağlığını etkin biçimde korumaya yönelik yüksek düzeydeki savunma mekanizmalarına başvurulmasını sağlamaya çalışır.


WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Ego Psikolojisi
« Posted on: Nisan 19, 2024, 11:52:15 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Ego Psikolojisi e-book, Ego Psikolojisi programı, Ego Psikolojisi oyunları, Ego Psikolojisi e-kitap, Ego Psikolojisi download, Ego Psikolojisi hikayeleri, Ego Psikolojisi resimleri, Ego Psikolojisi haberleri, Ego Psikolojisi yükle, Ego Psikolojisi videosu, Ego Psikolojisi şarkı sözleri, Ego Psikolojisi msn, Ego Psikolojisi hileleri, Ego Psikolojisi scripti, Ego Psikolojisi filmi, Ego Psikolojisi ödevleri, Ego Psikolojisi yemek tarifleri, Ego Psikolojisi driverları, Ego Psikolojisi smf, Ego Psikolojisi gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 26, 2009, 09:56:25 ÖS »

x[BLack RoSe]x
*
Üye No : 2816
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 901
Mesaj Sayısı : 12 413
Karizma = 13


teşekkürler cnm..
Yanıtla #2
« : Eylül 19, 2009, 11:55:20 ÖS »

MaViSh
*
Üye No : 3490
Yaş : 32
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 777
Mesaj Sayısı : 8 087
Karizma = 16200


teşekkürler

Ne Ağlayacak Kadar Günahkarım...
Ne Göklere Çıkabilecek Kadar Masum...


Ne Geçmişte Yaşadıklarımdan Huzursuzum...
Ne Şu An Yaptıklarımdan Mutlu...


Sırlar İçinde Bir Dünyam Var Birde
Sen Varsın İçinde...


Ne Seni Kaybedecek Kadar Cesurum...
Ne De Seni Kazanacak Kadar Güçlü...
Yanıtla #3
« : Ekim 25, 2009, 10:25:57 ÖÖ »
Avatar Yok

rizely_-_
*
Üye No : 29888
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7
Mesaj Sayısı : 1 578
Karizma = 44


teşekkürler cnm..
Yanıtla #4
« : Ekim 25, 2009, 08:01:07 ÖS »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


teşekkürler..

Wmhocasi.com
Yanıtla #5
« : Ocak 23, 2010, 11:14:29 ÖS »
Avatar Yok

.By.pisLick.*
*
Üye No : 28021
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1669
Mesaj Sayısı : 4 572
Karizma = 23665


teşekkürler
« Son Düzenleme: Temmuz 21, 2012, 12:20:03 ÖS Gönderen : Liza »

YALAN !  
Yanıtla #6
« : Temmuz 21, 2012, 12:19:36 ÖS »
Avatar Yok

Liza
*
Üye No : 5348
Nerden : Konya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3604
Mesaj Sayısı : 9 617
Karizma = 20178


Bilgiler için teşekkürler.

Velhasıl-ı Kelam; Namaz . Dua . Gayret . Sabır . Nasip .
Yanıtla #7
« : Ekim 07, 2014, 04:26:50 ÖS »
Avatar Yok

kilgen
*
Üye No : 195792
Nerden : Adana
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 11
Karizma = 0


teşekkürler...
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Aldatma Psikolojisi
Psikoloji ve Sosyoloji
Asortik Hatun 7 2339 Son Mesaj Temmuz 17, 2011, 02:22:34 ÖÖ
Gönderen : @sen@
Din Psikolojisi
Psikoloji ve Sosyoloji
MahzaŞermi 1 1475 Son Mesaj Ekim 25, 2009, 10:27:32 ÖÖ
Gönderen : rizely_-_
Kısırlık Psikolojisi
Kadın Hastalıkları
Honey_Face 0 674 Son Mesaj Ocak 14, 2013, 02:11:13 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Ölüm Ve Yas Psikolojisi
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 814 Son Mesaj Ocak 22, 2013, 12:47:58 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun
Çocuk Psikolojisi
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 679 Son Mesaj Ocak 22, 2013, 12:54:58 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular