0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı  (Okunma Sayısı: 824 Kere Okundu.)
« : Temmuz 29, 2013, 01:35:35 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Dünyada her dakika beş yaşından küçük 20 çocuk ölmektedir. Bu günde 30 bin, yılda 11 milyon çocuk ölümü demektir. Bu ölümler kazalar kadar dikkat çekmemektedir. Örneğin, yılda 4 milyon, günde 36 jumbo jet kazasında ölebilecek yolcu sayısı kadar bebek doğduktan sonra bir ay içinde ölmektedir.
Çocuk ölümlerinin %70’inden fazlası korunulabilen yada tedavi edilebilen hastalıklara bağlıdır. Bunlar yenidoğan dönemi hastalıkları (prematürelik gibi), zatüre, ishal, sıtma ve kızamıktır. Durum böyle olduğuna göre akla gelen soru şudur: “Neden milyonlarca çocuğun ölümleri karşısında sesiz ve hareketsiz kalınmaktadır?” Söylemeye dilim varmıyor ama “herhalde çocukları pek sevmiyoruz”. Çünkü onları “yeterince” sevseydik bu durumda olmazlardı.
Yoksulluk
Yoksulluk çocuk hastalık ve ölümlerinin yüksek düzeyde seyretmesinin temel nedenidir. Günümüzde dünya nüfusunun beşte biri günde kişi başına 1$’dan daha az, 2.4-3 milyarı ise günde 2$’dan daha az gelire sahiptir. Çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 1 milyar çocuğun yaşamı yoksulluk içinde geçmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde her üç çocuktan biri sağlıklık barınaktan yoksundur; her beş çocuktan biri temiz içme suyu bulamamaktadır; her yedi çocuktan biri en temel sağlık hizmetlerine ulaşamamaktadır.
Sierra Leona’da doğan bir kişi için beklenen yaşam süresi, Japonya’da doğan kişinin yarısı kadardır. Afganistan’da doğan bir bebeğin beş yaşına gelmeden ölme şansı, İzlanda veya Singapur’da doğan bir bebeğe göre 75 kat daha fazladır.
Yoksul yörelerde sağlık hizmetleri veren kuruluşlar genellikle yoktur ya da yetersizdir; daha da kötüsü insanların buralara ulaşabilme olanakları yoktur. Yoksulluk, milyonlarca çocuğu, pahalı olmayan ilaçlar ve aşılarla kolaylıkla önlenebilecek ve tedavi edilebilecek hastalıklara karşı savunmasız duruma düşürmektedir.
Ölen bu çocukların yarısından fazlasında beslenme bozukluğu vardır. Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan beş yaşından küçük çocukların %16’sı ileri derecede beslenme yetersizliği içindedir. Beslenme bozuklukları vücut direncini kırarak özellikle enfeksiyon hastalıklarının ağır seyretmesine, hatta öldürücü olmasına neden olmaktadır.
Çocuklardaki beslenme bozukluklarının etkileri yaşamın daha ileri dönemlerinde de devam etmektedir. Beslenme bozukluklarının erken çocukluk döneminde ortaya çıkması bodurluğa yol açmakta, beyin gelişimini etkilemekte, okula başladıklarında öğrenme güçlükleri görülmektedir.
Yoksulluk çocukların okula gitmelerine de engel olmaktadır. Dünyada çoğu kız olan 121 milyon çocuk ilkokul çağında olduğu halde okula gidememektedir. Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocukların %13’ü hiç okula gitmemiştir.
Yoksulluk çocukların her alanda sömürülmesine neden olmaktadır. Halen 180 milyon çocuk, çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak tanımlanan işlerde çalışmaktadır. Her yıl 1.2 milyon çocuk kaçırılmakta ya da alınıp satılmaktadır. Çoğu kız olmak üzere 2 milyon çocuk ticari seks endüstrisi içinde cinsel anlamda sömürülmektedir.
Silahlı Çatışmalar
Günümüzde ülkeler arasındaki savaşların yerini büyük ölçüde daha yere ölçmekteki, ülke içindeki düşmanlıklara dayalı ya da etnik temelli çatışmalar almıştır. Önceleri savaşlardaki ölümler savaş meydanlarında olurken, 1990’dan beri meydana gelen silahlı çatışmalarda ölen 3.6 milyon kişiden %90’ı sivil halktandır; bunların yarısına yakınını çocuklar oluşturmaktadır.
Silahlı çatışmalar arttıkça milyonlarca çocuk çatışmaların parçaladığı aileler ve toplumlarda yaşamak zorunda kalmaktadır. Yüzbinlerce çocuk, bu çatışmalarda silah altına alınmış, çatışmalarda ön saflara sürülmüş, her türlü vahşete tanık olmuş, savaş suçu işlemek zorunda kalmış, başka yerlere göçe zorlanmış; cinsel şiddet, istismar ve sömürü ile karşılaşmıştır.
Çatışmaların çoğu yoksul ülkelerde olmakta; çatışmalar, yoksulluğu daha da artırmaktadır. Dünyanın en yoksul 20 ülkesinden 16’sı son 15 yıl içinde önemli bir iç savaş yaşamıştır.
Çözüm Sadece Parasızlık Değildir!
Annelerin ve çocuklarının yaşamlarını kurtarmak sanıldığı kadar paraya dayanmamaktadır. Örneğin bebeklerin sağlıklı ortamlarda ve deneyimli kişilerin yaptırdıkları doğumlarla hayata başlamaları sağlanabilir. Bugün dünyada antibiyotik tedavisi alması gereken 10 zatüreli çocuktan sadece 4’ü bundan yararlanabilmektedir. Halbuki zatüreli bir çocuğun tedavisi için harcanması gereken para 1$’dan azdır. Bir çocuğun tam olarak aşılanması için sadece 1.4$ gerekli iken her yıl beş yaşından küçük 2 milyon çocuk, basit aşılar yapılamadığından ölmektedir. Gerekli para bulunabilirse, aşılama koruyucu ve basit tedavi edici yöntemlerle, her yıl 6 milyondan fazla çocuğun ölümünün önlenebileceği tahmin edilmektedir.
Bu para nasıl bulunacaktır? Öncelikle yoksul ülkeler kaderleri ile baş başa bırakılmamalıdır. Buna borç yüklerinin hafifletilmesiyle başlanabilir. Bir diğer önemli konu da silahlanmaya ayrılan paranın çok küçük bir kısmının bile olsa sağlık alanına kaydırılmasıdır. İnsanlar silahlanma için bir yılda harcadıkları paranın sadece bir dakikalık kısmını çocukların sağlığı için harcasalar, milyonlarca çocuğun ölmesi önlenebilecektir.
Ülkemizdeki Durum
2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre ülkemizde her yıl canlı doğan 1000 bebekten 29’u bir yaşını tamamlamadan, 37’si beş yaşından önce ölmektedir. Bu rakamlar gelişmiş ülkelerle, hatta komşu ülkelerle karşılaştırılamayacak kadar yüksektir.
Çocuk ölümlerinin azaltılması yalnız sağlık hizmetlerinin değil, toplumun eğitim düzeyinin yükseltilmesine bağlıdır. Örneğin;
– Anne ve/veya babası okur-yazar olan çocukların ölme olasılıkları daha azdır.
– Yirmi yaşından genç anne olanların bebeklerinin ölme olasılıkları daha yüksektir. Halbuki ülkemizde yaşları 15-19 olan kadınların %6’sı çocuk sahibi, %2’si gebedir.
– Doğumlar arasındaki süre yeteri kadar uzunsa, bebek ölümleri daha azdır. Halbuki ülkemizde doğumların dörtte birinden fazlası, bir önceki doğumdan hemen sonra, yani 2 yıl içinde olmuştur.
– Kadınlar gebelikleri sırasında yeterli bakım almışlarsa ve doğumları sağlıklı ortamda eğitilmiş kişilerce yaptırılmışsa, bebeklerin ölme olasılığı daha düşüktür. Halbuki ülkemizde kırsal kesimdekilerin üçte biri doğum öncesi bakım alamamaktadır.
– Ülkemizdeki çocukların neredeyse yarısı (%46) tam olarak aşılanmamıştır; %3’üne hiç aşı yapılmamıştır.
– Ailelerin yarısı gerektiğinden fazla, dörtte biri gerektiğinden daha az kalori ve protein almaktadır. Hayvansal protein (et, yumurta, süt, yoğurt gibi) tüketimi Avrupa ülkelerinin üçte biri kadardır. Sonuç olarak çocukların %12’si kısa boylu-bodur, %4’ü düşük kiloludur.
– Türkiye ekonomisinin büyüklüğü bakımından dünyada ilk 20’ye girmesine karşılık çocuklarının sağlık durumu “utanç” duyulacak düzeydedir. Kişi başına geliri bizim üçte birimizden az olan Sri-Lanka’da, bebek ölümleri bizimkinin yarısı kadardır. – Gelir dağılımındaki çarpıklıklar nedeniyle, ülkemiz nüfusunun (dolayısıyla çocukların) en az beşte biri yoksuldur. Ülkemizde üç milyon çocuk yoksulluk sınırında (günde 1.5$’ın altında) yaşamakta; her yıl 125.000 çocuk okula gidememekte, toplam çocuk nüfusunun üçte bir çalışmak zorunda kalmaktadır. Bunun yanı sıra sağlık alanında da yeterli harcama yapılmamaktadır. Gelişmiş ülkelerin GSMH’dan sağlığa ayırdıkları pay en az %10-15 iken, Türkiye %2-4 ile sonlarda gelmektedir. – Sorunun çözümü ülkemizdeki “eğitim” sorununu çözülmesinde yatmaktadır. Burada söz konusu olan “halk eğitimi”dir. Bunun da en uygun şekli “televizyon yoluyla eğitim” dir. Çünkü ülkemizdeki evlerin %95’inde televizyon vardır. Bu nedenle televizyonların “şiddet-dehşet-şehvet”ten kurtarılarak, her eve uzanan birer “okul” olarak hizmet görmeleri için çalışılmalıdır.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı
« Posted on: Mart 28, 2024, 01:45:12 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı e-book, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı programı, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı oyunları, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı e-kitap, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı download, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı hikayeleri, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı resimleri, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı haberleri, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı yükle, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı videosu, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı şarkı sözleri, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı msn, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı hileleri, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı scripti, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı filmi, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı ödevleri, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı yemek tarifleri, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı driverları, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı smf, Dünyada Ve Ülkemizde Çocuk Sağlığı gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Ana Çocuk Sağlığı
Kadın Hastalıkları
iBRaHiMiNe 3 1493 Son Mesaj Mayıs 31, 2011, 03:10:46 ÖÖ
Gönderen : abra
Dünyada 250 Bin Çocuk Asker
Güncel Haberler
-LoSS AnGeL- 1 842 Son Mesaj Eylül 16, 2009, 09:56:48 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Çocuk Göz Sağlığı.
Göz Sağlığı
Honey_Face 0 751 Son Mesaj Ocak 06, 2013, 05:45:56 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Şu Anda Dünyada 500 Milyon Kişi Ruh Sağlığı Problemi Yaşıyor.
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 566 Son Mesaj Ocak 23, 2013, 02:56:23 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Dünyada Ruh Sağlığı Problemi Yaşayan Kişi Sayısı 500 Milyon Civarında!
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 629 Son Mesaj Ocak 23, 2013, 03:34:16 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular