0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2
Konu: Dinlerin Buluştuğu Coğrafya  (Okunma Sayısı: 8889 Kere Okundu.)
« : Mayıs 20, 2008, 12:36:07 ÖS »

Greeneyesofthenight
*
Üye No : 5245
Yaş : 39
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 10
Mesaj Sayısı : 435
Karizma = 21


ÖNSÖZ
İnanç, varoluşundan bugüne, insanoğlunun kimliğine, yaşamına yön vermiş ve vermeye devam etmektedir.  Uygarlıklar kavşağı olan Anadolu, aynı zamanda, farklı dinlerin uğrak yeri, farklı inançlara sahip insanların birlikte yan yana yaşadıkları topraklar olarak dünyanın en ilginç coğrafyasında yerini alır. Anadolu; geçmişten bugüne doğunun batıya,  batının doğuya merhaba dediği bir kilit noktası olmuştur. Bu özellik Anadolu’yu kültürel zenginliklerin, çeşitli inançların buluşma noktası konumuna getirmiştir. Çok sayıda tapınak, tanrı ve  tanrıça kültürünün yanı sıra, sinagog, kilise, cami gibi  kutsal mekânların Anadolu’da yer almalarına neden olmuştur.
Dinlerin hemen hepsinde yılın belirli zamanları, gösteri niteliğinde ibadete yer verilmiştir. Örneğin; Hindu dininde günahlarından arınmak için Ganj nehri sularındaki toplu ibadet etme geleneği, Musevîlerin yılbaşında (Noel) Kudüs’teki Kutsal Mabedin kalıntısı ağlama duvarını ziyaret etme arzusu,  Vatikan’da Papa’nın yönetiminde 24 Aralık’ tan itibaren bir hafta süren Noel ibadeti, Müslümanların Kurban Bayramı’nda Mekke’de yaptıkları toplu ibadet evrensel boyutlara ulaşmış ibadetlerdir.


GEREKÇE VE AMAÇ
Turizm, dünyada  petrol ticaretinden sonra  en hızlı  gelişen sektörlerden biridir. Turizm, günümüzde dünyada 698.8 milyon insanın 475.8 milyar dolar turistik tüketim harcaması yaparak gerçekleştirdiği büyük bir endüstri konumuna gelmiştir.
2006 yılında ülkemizi 13.569.950 kişi ziyaret etmiştir.Bu sayının her yıl katlanarak artması beklenmektedir. Seyahate çıkan turistlerin seyahat ettikleri ülkelerden beklentileri de değişmektedir. Son yıllarda kültür, inanç, tarih, kongre, sağlık amaçlı seyahatlerde artış görülmektedir.
Uluslar arası turizm pazarında  Akdeniz ülkesi Mısır, Yunanistan, İtalya ve Fransa gibi ülkeler, ülke tanıtımlarında kültür, sanat ve inanç potansiyellerini  ön plâna çıkarmışlardır.
Türkiye  bir Akdeniz   ülkesidir. Uygarlıklar tarihinin dünyada eşi az bulunur  çeşitlilik gösteren kültürel değerlere sahiptir.
Doğu ile  batıyı birleştiren önemli bir köprü konumundadır.


Turizm pazarında rakibimiz olan Yunanistan, İtalya ve Mısır gibi Akdeniz ülkelerinden önemli kültürel farklılıklarımız olmasına karşın bu değerler şimdiye kadar turistik ürüne dönüştürülememiştir. Bu bağlamda anılan ülkelerden farklı kültürel turistik değerlerimizi ön plâna çıkarmamız gerekmektedir. Şimdiye kadar doğal  güzelliklerimiz ve otellerimiz ön plâna çıkarılarak tanıtım yapılmıştır. Oysa bu özellikler, anılan ülkelerde mevcuttur.  İnanç turizmi de  farklılığımızı  ön plâna çıkarmaya yardımcı olacaktır.
Farklı dinlerin buluştuğu  uygarlıklar kavşağı  Anadolu’daki  bu kültürel değerleri dünyaya tanıtıp sevdirmek ülkemiz için yapılacak en büyük hizmetlerden biri olur düşüncesindeyiz.

Gezegenimizde yaşayan 6.2 milyar insanın 2  milyarı Hristiyan, 1.3 milyarı Müslüman, 14 milyonu Musevî olup geri kalan 2.9 milyarı ise; Hinduizm, Budizm ve 19 değişik dine inanmaktadır. Dünyada yaşayan Yahudi nüfusunun   6 milyon kadarı İsrail’de, 8 milyon kadarı ABD’de, diğerleri de  azınlık toplulukları hâlinde  dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşamaktadırlar.   Avrupa nüfusunun %76’sı, Amerika nüfusunun %86’sı, Lâtin Amerika’nın % 92’si Avustralya’nın %85’i, Afrika nüfusunun %9’u Hristiyandır.
Bundan hareketle dünya da yaşayan ve ekonomik gücü olan birçok insanın inançlarıyla ilgili mekanları ülkemizde görebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak bunların ne kadarı bizim ülkemizde kendi inançlarının eserlerini bulabileceklerini biliyordur. Bu filmi yapmaktaki amacımız ülkemizde bulunan ve çeşitli inançlara ait olan eserleri dünyaya tanıtmaktır.

ANADOLU’DA YAHUDİLİK  ( İstanbul, 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi )

Yahudilik ( Musevilik) Dini  ve Anadolu
Yahudiliğe mensup olanlar, tarihten günümüze, İbranî, İsrail ve Yahudi isimleriyle anılmışlardır. "İbranî" ve "İsrail" tarihî anlamda, "Yahudi" ise özel ve yaşayan bir kavmi tanımlamak için kullanılmıştır. 
Tek Tanrılı dinlerden ilki olarak kabul edilen Yahudiliğin tarihi Hz. İbrahim’le başlamaktadır. Yahudilerin  büyük atası olan Hz. İbrahim, Tevrat’ın ifadesine göre Kalde Bölgesinin Ur kentinde dünyaya gelmiştir.  Ur kenti, günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki Şanlı Urfa kentidir. Hz. İbrahim’in babası Terah (İslam kaynaklarına göre Azer), ailesini alarak Harran’a göç etmiş, bir süre orada yaşamıştır. Şanlı Urfa’da Hz. İbrahim’in doğduğu yer olduğuna inanılan mağara ve Halil Rahman Camii, bahçesindeki balıklı göl-Ayn-ı Zeliha ve kemerli avlular inananlar için  önemli bir hac  merkezidir.
Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat’ta bugün Türkiye sınırları içinde bulunan birçok yerin ismi geçmektedir. Bu yerlerin başında Dicle ve Fırat  nehirleri gelmektedir.  Tevrat’a göre, Tanrı Âdem’i yarattıktan sonra "doğuya doğru Aden’de" bahçe yaratmış ve Âdem’i buraya yerleştirmiştir. Buradan bir ırmak çıkmış ve daha sonra bu ırmak dört kola ayrılmıştır. Bu dört koldan ikisi Dicle ve Fırat’tır. Dicle ve Fırat nehirleri kaynaklarını Doğu Anadolu bölgesinden alan iki akarsuyumuzdur. Bu iki nehrin bulunduğu bölge Yahudiler açısından kutsaldır.
Yahudilerin çeşitli zamanlardaki sürgün dönemlerinde Anadolu’nun o dönemlerde farklı isimlerle anılan bölge ve kentlerinde  yaşadıkları bilinmektedir. Bu kentler ;  Smyrna (İzmir), Phokaia(İzmir-Foça),  Efes  (İzmir-Selçuk),  Pergamon (İzmir-Bergama), Milet (Aydın), Sardis (Manisa-Salihli), Philadelphia(Alaşehir) Aphrodisias(Aydın-Geyre),   Laudikeia (Denizi-Ladikya), Halikarnassos (Muğla-Bodrum), Antiokheia( Hatay-Antakya) gibi. Günümüzde  farklı ülkelerde yaşayan çok sayıda  Musevî turist , anılan kentlerimizi görüp tanımak için ülkemizi ziyaret etmektedir.


ANADOLU’DA HRİSTİYAN KÜLTÜRÜ
Hristiyanlık Dini ve Anadolu
Hristiyanlar (Christiani) İsa- Hıristos (Christ)’a bağlı, ona inanan kimselerdir. Hıristos sözcüğü, İbranîce mesih sözcüğünün Yunancaya çevrilmişidir. Hristiyanlık, tek tanrılı bir dindir. İnsanlığın kurtarıcısı ve Tanrı’nın oğlu olduğuna inanılan İsa’nın aracılığı sayesinde, kulun Baba Tanrı ile iç içe olmasını ön plânda tutar. Hristiyanların kutsal kitabı  İncil’dir. Bu dinin öğretileri ilk kez Kudüs kentinde  İsa Peygamber tarafından başlatılmış olup, İsa’nın çarmıha gerilişinden sonra havarileri ve önemli din bilginlerince Suriye-Anadolu-Mısır-Yunanistan ve İtalya-Roma’ya  oradan da tüm Avrupa’ya yayılmıştır.
Anadolu özellikle Hristiyanlığın ilk  dönemlerinde St.Paul gibi bazı dinî liderlerin gezilerine güzergâh olmuştur. Aziz Paul aslen Tarsus (İçel-Tarsus) doğumludur. Sonuncusu Roma’da  biten ünlü dört gezisinde Anadolu’nun Akdeniz, İç Anadolu ve Ege kıyılarından geçmiştir. Seyahati sırasında  yol güzergâhındaki çeşitli topluluklarla buluşup vaazlar vermiştir. Tarsus ve Antakya, Kudüs’te  Yahudi saldırılarından kaçan havariler için Hristiyanlığın  kuruluş hazırlıklarının yapıldığı ilk güven ve huzur ortamları olmuştur.
Antakya;  dönemin beş  patrikhanesinden biridir (Kudüs, Antakya, Mısır, Roma, İstanbul).   
Antakya Kilisesi’nin ilk piskoposu, cennetin anahtarlarını elinde tuttuğuna inanılan Aziz Piyer’dir. (St.Peter)
Aziz Yuhanna’nın (St.Jhon);  İsa’nın annesi Meryem’i daha güvenli olduğu için Efes kenti yakınlarındaki Panayır  dağına getirdiği ve orada uzun süre yaşadıklarına inanılmaktadır. Panayır dağındaki Meryem Ana evini  1967 yılında  ziyaret eden Papa VI. Paul, burayı Hristiyanlar için önemli bir hac merkezi ilân etmiştir.
Ekümenlik Konsülleri; Anadolu’da Hristiyanlık dinine yeni  inananların dine adaptasyonu, din kurallarının belirlenmesi ve sorunlarının çözümü için din bilginleri ve otoritelerinin  o dönemde yaptıkları toplantılardır. Hristiyanlık  farklı etnik grupların katılımı ile genişleyip büyümektedir.  Bu toplantıların ilki 325 yılında İznik’te, (Nicaea)  konsül toplantıların yedisi Anadolu’da  ( İznik, İstanbul, Efes) gerçekleştirilmiştir.
İstanbul, dünyanın 4 büyük Ortodoks Patrik merkezlerinden biridir. 5.Ekümenlik Konsül toplantısı İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. En önemli kiliselerden biri olan Ayasofya Kilisesi  ve diğerleri İstanbul’un önemini artırmaktadır. Fener Patrikhanesi, Ortodoks dünyası açısından  önemli bir merkezdir.

ANADOLU’DA YEDİ KİLİSE
Hristiyanlığın Anadolu’da gelişmesinde etkili olan ve ilk Hristiyan topluluklarının yaşadığı  kentler  sonradan  "7  Kilise" olarak anılmıştır. Yedi Kilise şunlardır:

1. Efes   (Ephesus)     
 

2. İzmir  (Smyrna)       


3. Tyatira                   
 
 
4. Bergama (Pergamum)
 

5. Sart (Sardis)           


6. Alaşehir (Philadelphia)


7. Laudikya(Laodicea)   



Anadolu’da 26’ya yakın Hristiyan dinî lideri  yaşamıştır. En bilinenleri; Aziz Barnabas, Aziz Titus, Aziz Timothy, Aziz Silas, Meryem Ana, Aziz Yuhanna,  Aziz Philip, Aziz Nikolas-Noel Baba, Aziz Blaise, Azize Barbara, Aziz Gregory, Aziz Basil, St. Gregory Nazianzen, Aziz Gregory Nyssa- , Azize Tekla-Silifke-Taşucu, Aziz Polycarp,  Constantine, İznik Konsülü, 7 Uyuyanlar, Aziz Ephream, Aziz Yakup, Azize Helen, Azize Margaret…

İSLAM DİNİ VE ANADOLU
Herşeyden önce günümüzde müslüman bir ülke olan Türkiye islam dini açısından da özellikle 1071 Malazgirt savaşından sonra önem kazanmıştır. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in Mısır, Suriye ve Hicaz’ı fethinden sonra Halifelik Osmanlı imparatorluğuna geçmiş ve tüm islam dünyasına Türkiye yön verir olmuştur. Bu durum üç yüz yıldan fazla sürmüş. 1.Dünya savaşı yıllarından itibaren Ortadoğu, Kafkaslar, Balkan ülkeleri gibi komşuları Türkiye den ayrılmış olmasına rağmen oralarda meydana gelen siyasi olaylar Türkiyeyi de yakından ilgilendirmiştir. Türkiye’nin İslam dünyasında örnek ve lider ülke olma konumu Cumhuriyet’in ilanından sonra da ekonomik zayıflığına rağmen devam etmiştir. Bu durum Orta Asya ülkelerinin müslüman ve Türk devletlerinin özgürlüğüne kavuşmasıyla daha da belirginleşmiştir.


DİĞER DİNLER VE ANADOLU  ( Farklı Dinler Ve Dini Mekanları )
DİNLERİN BULUŞTUĞU COĞRAFYA:
Putperestlik ve Anadolu: Putperestliğin önde gelen tapınaklarından Artemis tapınağı İzmir’in Selçuk ilçesinde Efes’tedir. Dünya da bu konuda putperestler arasında yaygın olan “Efes’in Artemisi uludur.” Sözü bu bölgenin önemini ortaya koymak açısından önemlidir. Ayrıca yukarda anlattığımız gibi bu bölge üç büyük dinin yayılma merkezi olması ve birarada yaşabildiği yer olduğu için de önem arzetmektedir.
Ana  Tanrıça  Kubaba’ya Tapınma Geleneği:
Anadolu’da, Çatalhöyük’te MÖ. 6500-5500’lerde ana tanrıça Kibele-Kubaba’ya tapınılmaktaydı. Çatalhöyük günümüzde Konya ili, Çumra ilçesine bağlı en eski neolitik yerleşim yerlerinden biridir. Ana Tanrıça’ya tapınma geleneğini Amerika Birleşik Devletlerinde bazı gruplar hâlâ sürdürmekte olup bu amaçla ülkemize geziler düzenlemektedirler.
« Son Düzenleme: Mart 08, 2009, 03:15:54 ÖS Gönderen : [--mavish--] »

Gözlerini kapatir beklerdi
Yapraga benzer ellerini avuclarini uzatir
Beklerdi isitinceye dek
Agacin dalinda rüzgarda
yEsiL'i duydu mu uyurdu
Rüyasinda..
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Dinlerin Buluştuğu Coğrafya
« Posted on: Nisan 26, 2024, 01:57:17 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Dinlerin Buluştuğu Coğrafya e-book, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya programı, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya oyunları, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya e-kitap, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya download, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya hikayeleri, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya resimleri, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya haberleri, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya yükle, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya videosu, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya şarkı sözleri, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya msn, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya hileleri, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya scripti, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya filmi, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya ödevleri, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya yemek tarifleri, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya driverları, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya smf, Dinlerin Buluştuğu Coğrafya gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 20, 2008, 12:38:24 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


guzel bır paylasım olmus emegıne saglık + rep

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
Yanıtla #2
« : Mayıs 20, 2008, 12:43:55 ÖS »
Avatar Yok

*GeLinCiKk
*
Üye No : 2580
Yaş : Yok
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1966
Mesaj Sayısı : 12 262
Karizma = 28326


Emeğine sağlık [+Rep]
Yanıtla #3
« : Mayıs 20, 2008, 12:48:14 ÖS »

tuana
*
Üye No : 6293
Yaş : 35
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2
Mesaj Sayısı : 25
Karizma = 1


emegıne saglık guzel bir paylasım

Life.. has betrayed me once again
 

Medeniyet dediğin açmaksa bedeni
Desene hayvan senden daha medeni

Mehmet Akif Ersoy
Yanıtla #4
« : Mayıs 20, 2008, 01:36:55 ÖS »
Avatar Yok

seyyah
*
Üye No : 3239
Yaş : 33
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 2500
Mesaj Sayısı : 9 187
Karizma = 9172


SüpeR ßiR PayLa$ım oLmu$. Emeğine SağLık .
Yanıtla #5
« : Eylül 28, 2008, 04:31:46 ÖS »

MaViSh
*
Üye No : 3490
Yaş : 32
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 777
Mesaj Sayısı : 8 087
Karizma = 16200


güzel bir paylaşım.. emeğine sağlık

Ne Ağlayacak Kadar Günahkarım...
Ne Göklere Çıkabilecek Kadar Masum...


Ne Geçmişte Yaşadıklarımdan Huzursuzum...
Ne Şu An Yaptıklarımdan Mutlu...


Sırlar İçinde Bir Dünyam Var Birde
Sen Varsın İçinde...


Ne Seni Kaybedecek Kadar Cesurum...
Ne De Seni Kazanacak Kadar Güçlü...
Yanıtla #6
« : Mart 02, 2009, 09:10:20 ÖS »

JusT_PreNseS
*
Üye No : 5271
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 181
Mesaj Sayısı : 7 459
Karizma = 27009


GerçekTen ßütün dinlerin ßuLuştuqu ßir coğrafYa.  Şeklimi Koyarım.
teşekkürler  Göz Kırp.
Yanıtla #7
« : Temmuz 20, 2009, 08:42:45 ÖS »

KumraLım
*
Üye No : 8462
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1146
Mesaj Sayısı : 13 450
Karizma = 17239


teşekkürler =)
Yanıtla #8
« : Haziran 27, 2010, 01:37:55 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Teşekkürler.

WebCanavari
Yanıtla #9
« : Ağustos 07, 2010, 05:18:40 ÖS »

Vo1Ka
*
Üye No : 56069
Yaş : 29
Nerden : Ankara
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 20
Mesaj Sayısı : 172
Karizma = 9


Anadolu gibi Müthiş biryerde Yaşamak Ayrı Bir Gurur Benim için.
Birde bu Müthiş Yerin Değerini Bilip Korusak, Şuanda Bu vaziyette Olmazdık.
Yazık....
[Güzel Paylaşım + rep Zuhahaha ]

WeBCaNaVaRi.NeT
Sayfa 1 2
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Semavi Dinlerin Kökeni: Hindistan
Diğer Dinler ve Bilgiler
By.TuRuT 1 2664 Son Mesaj Temmuz 26, 2010, 11:35:28 ÖS
Gönderen : dark rhyme
Matematik Coğrafya
Coğrafya
Hephaestus 3 1660 Son Mesaj Temmuz 11, 2012, 09:37:11 ÖS
Gönderen : Liza
Niçin Coğrafya Okumalıyız
Coğrafya
Hephaestus 4 1764 Son Mesaj Temmuz 12, 2012, 11:51:55 ÖÖ
Gönderen : Liza


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular