0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Difenbahya (saksı Çiçeği)  (Okunma Sayısı: 1197 Kere Okundu.)
« : Ocak 10, 2013, 06:32:21 ÖS »
Avatar Yok

ZiyaBey
*
Üye No : 122410
Nerden : Bolu
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 461
Mesaj Sayısı : 764
Karizma = 58


Adı: Dieffenbachia Maculata
Türkçe Adı: Difenbahya
Vatanı: Güney Amerika, Brezilyz, Kolombiya
Tanımı: Yaprakları iri, sert derimsi yapıda, yeşil üzerine bol beyaz lekeli ve çok gösterişli bitkilerdir.

Nispi nemi yüksek bir ortam ister. Gelişme döneminde 20-25 derece kışın ise 15-16 derecelik sıcaklık isteği vardır. Yazın yapraklara bolca ılık su püskürtülmelidir. Dinlenme döneminde toprak nemli tutulmalıdır.

Yetişme İstekleri:

Sıcaklık: Gelişme döneminde 20- 25 derece, kışın 15-16 dereceye gereksinim gösterir. Fakat 13 dereceye de dayanabilir. Kısa bir süre 7 dereceye tolerans gösterir, ancak yapraklarını döker.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 80-85) ister.
Işık: Yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirilir.
Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsüve kumun karışımıyla elde edilen harç kullanılır.
Üretim Tekniği: Üretimi çelik ve hava daldırması ile yapılır. Uç sürgünleri 7,5 cm. gövde içerecek şekilde Nisan - Haziran aylarında alınarak hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Buharlaşma yüzeyini azaltmak için yapraklar rafya ile rulo halinde bağlanmalıdır. Ortam sıcaklığı 21-24 derece olmalı, solmayı önlemek için yapraklara sık sık su püskürtülmelidir.

Bakım Önlemleri:

Saksı Değiştirme: Her yıl Mart ayında yapılır.
Gübreleme: Nisan -Eylül arası haftada bir kez 1,5-2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Yazın büyüme süresince Mart'tan Ağustos'a kadar kireçsiz su- olanaklı ise yağmur suyu- ile bolca sulanmalıdır. Orantılı nemin %80'den düşük olduğu durumlarda yapraklara günde iki kez oda sıcaklığındaki su püskürtülmelidir. ancak yapraklar yumuşak ve duyarlı olduğundan sürekli nemli tutulmalıdır. Kışın sulama biraz azaltılır, saksı toprağı hafif nemli tutulur. Bitkinin dinlenme dönemi Eylül - Şubat ayları arasındadır.
Budama: Çok fazla boylanmış ve alt yaprakları dökülmüş olan bitkiler Ocak- Şubat aylarında kuvvetlice budanmalıdır.
Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Bakteriyel yaprak lekesi ve Antraknoz; zararlıları ise Kırmızı Örümcek ve Yaprak Bitleri'dir.

------------------------------------------------

Salon bitkilerinin bakımı hakkında bilmeniz gerekenler püf noktaları:

Salon bitkilerinin bakımı için bir takım aletlere ihtiyaç vardır.

* Saksı ve altlığı
* Sulama kovası
* Sprey (nemlendirmek için)
* Gübre
* Yosunlu destek çubuğu
* Bahçe Makası
* Parlatıcı sprey
* Zararlı ve hastalıklar için ilaç

Salon bitkilerinizin suya olan ihtiyacını parmağınızı 2 cm kadar toprağa batırarak anlayabilirsiniz. Kuruysa sulamak gerekir. Kış mevsiminde çiçeklerin dinlenmesi için daha seyrek sulama yapılması gerekir.

Bitkilerin yapraklarını ayda bir kez nemli bir süngerle temizleyebilirsiniz. Parlatıcı sprey, büyük yapraklı bitkilerde kullanılabilir ancak, afrika menekşesi, aşk merdiveni ve çiçekli, tüylü yapraklı bitkilerde asla kullanılmaz.

Çiçeklerimizin saksı değişimi en iyi bahar aylarında olur. Bitki kökleri saksıdan dışarıya çıkmış ve toprak çabuk kuruyorsa saksı değişimi yapılmalıdır. Bunun için gerekli olan, değiştirilmesi gereken saksıdan bir büyük saksı ve biraz topraktır.

Yeni saksının içine bir kaç taş, biraz kum ve üzerine gübreli toprak koyduktan sonra eski saksıdaki çiçeğin toprağını dağıtmadan yeni saksıya yerleştiriniz ve yan boşlukları toprakla doldurunuz.

Saksıya çiçeği ve toprağı iyice yerleştirdikten sonra, uygun yerleşim yerine koyarak hemen sulamayı yapınız. Saksı değişimini yaparken, bahçeden aldığınız toprağı değil, iç mekan bitkileri için hazırlanmış karışım toprağı tercih ediniz.

Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

Yapraklarda Sararma: Özellikle kışın saksı toprağının gereğinden fazla nemli tutulması, bitkinin fazla sulanması ve aşırı güneş altında ışığa maruz kalması buna neden olabilir.

Yaprak Dökülmeleri: Çiçekli haldeyken bitkiye çok su verilmesi, saksı toprağının çok nemli tutulması, aşırı derecede kurutulması veya ani sıcaklık değişikliği yaprak dökülme nedenlerindendir.

Tomurcuk Dökülmesi: Saksı toprağının çok nemli tutulması, fazla kuru olması, çiçeğin yerinin sık değiştirilmesi ve yoğun karanlık tomurcukların dökülmesine neden olur.

Kök ve Gövde Çürümeleri: Toprağın fazlaca nemli tutulmasından kaynaklanır.

Yapraklardaki Kahverengi Yanıklar: Püskürtme yapıldıktan sonra, güneşin bitkinin üzerine direkt gelerek yaklaşmasından kaynaklanır.

SALON BİTKİLERİNİN SATIN ALINMASI VE YERLEŞTİRİLMESİ

Evimiz ya da büromuz koşullarına uygun süs bitkilerini seçmemiz ve bitkilerimizi sağlıklı yetiştirebilmemiz için bir takım bilgilere ihtiyacımız vardır.

Bunun için, çiçeğin çiçekçiden satın alınmasından, evde ya da büroda uygun yere yerleştirilmesine kadar dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

Çiçeğin çiçekçiden satın alındıktan sonra, gideceği yere soğuk, rüzgar ve yakıcı güneş ışığından korunarak ulaştırılması gerekir.

Çiçeğin yerleştirileceği mekana gelince; çiçeklerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı ortamlar vardır. Satın aldığımız çiçeklerdeki açıklayıcı etiketlere göz atarsak çiçeklerin nasıl ortamlardan hoşlandığını görürüz.

Salon bitkilerini yerleştirirken dikkate alınması gereken 3 önemli nokta vardır.

1. Işık: Pekçok bitki direkt güneş ışığına maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzey yönündeki pencere önleri daha uygun ışık verir.

2. Nem: İnce yapraklı bitkiler, genellikle neme ihtiyaç duyarlar ve banyodan hoşlanırlar. Kalın ve dolgun yapraklılar da daha kuru mekanları tercih ederler.

3. Isı: Bitkiler, gelişme dönemlerinde sabit ısı isterler. Soğuk havalarda bitkileri soğuktan etkilenen kapı ve pencere kenarlarında bırakmamak gerekir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Difenbahya (saksı Çiçeği)
« Posted on: Nisan 20, 2024, 12:10:21 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Difenbahya (saksı Çiçeği) e-book, Difenbahya (saksı Çiçeği) programı, Difenbahya (saksı Çiçeği) oyunları, Difenbahya (saksı Çiçeği) e-kitap, Difenbahya (saksı Çiçeği) download, Difenbahya (saksı Çiçeği) hikayeleri, Difenbahya (saksı Çiçeği) resimleri, Difenbahya (saksı Çiçeği) haberleri, Difenbahya (saksı Çiçeği) yükle, Difenbahya (saksı Çiçeği) videosu, Difenbahya (saksı Çiçeği) şarkı sözleri, Difenbahya (saksı Çiçeği) msn, Difenbahya (saksı Çiçeği) hileleri, Difenbahya (saksı Çiçeği) scripti, Difenbahya (saksı Çiçeği) filmi, Difenbahya (saksı Çiçeği) ödevleri, Difenbahya (saksı Çiçeği) yemek tarifleri, Difenbahya (saksı Çiçeği) driverları, Difenbahya (saksı Çiçeği) smf, Difenbahya (saksı Çiçeği) gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Aşk Merdiveni ( Saksı Çiçeği)
Bitki Dünyası.
ZiyaBey 0 878 Son Mesaj Ocak 10, 2013, 06:31:29 ÖS
Gönderen : ZiyaBey
Antoryum (kırmızı Yapraklı Saksı Çiçeği)
Bitki Dünyası.
ZiyaBey 6 2231 Son Mesaj Ocak 24, 2014, 01:05:10 ÖS
Gönderen : adaceliker
Orkide (çok Narin Saksı Çiçeği)
Bitki Dünyası.
ZiyaBey 0 1065 Son Mesaj Ocak 10, 2013, 06:33:57 ÖS
Gönderen : ZiyaBey
Psd Çiçekler Ve Saksı Resimleri
Photoshop
xxmolinaxx 2 1021 Son Mesaj Şubat 13, 2015, 09:03:08 ÖS
Gönderen : xxmolinaxx
Saksı Olmanın Faydaları - Stephen Chbosky
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
BÖRÜLCE 0 737 Son Mesaj Mart 23, 2015, 11:09:40 ÖÖ
Gönderen : BÖRÜLCE


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular